Maresme

Totes les notícies

Les obres de l'N-II. Font: El Punt Avui

ERC denuncia l’endarreriment de l’execució de les obres a l’N-II entre Tordera i Maçanet de la Selva

· Els republicans denuncien un incompliment dels terminis d’execució d’obres en el tram de carretera de l’N-II, que va de la cruïlla de Can Bartolí a Cal Coix, de 7,3 km. · L’incompliment comporta múltiples problemàtiques com ara restriccions, l’augment de circulació, sinistralitat i retencions · ERC reclama al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que els vials de servei que s’estan executant garanteixin una bona permeabilitat transversal del traçat, per evitar col·lapses de la via principal, l’N-II Les Seccions Locals d’ERC a l’Alt Maresme (Calella, Pineda, Santa Susanna, Malgrat, Tordera i Palafolls) i La Selva (Blanes) han denunciat els repetits endarreriments en l’execució de la remodelació del tram de carretera entre la cruïlla de Can Bartolí a Cal Coix, de 7,3 Km, que hauria d’haver entrat en funcionament l’abril d’aquest 2022. La nova previsió allarga la previsió fins a l’estiu de l’any vinent. Després de l’aprovació del projecte d’execució el 2012, l’obra s’adjudicà el 2018 a la constructora OHL per valor de 21,4 M€. L’octubre de 2019 vam començar les obres, les quals han estat patint continuades interrupcions des d’aquell moment. L’incompliment de terminis està comportant múltiples problemàtiques com restriccions per donar pas alternatiu als sentits circulatoris, l’augment de circulació i accidentalitat en vies secundàries com la GI-555 entre Sils i Hostalric, o les retencions constants a la GI-600 via que connecta Tordera i Blanes amb la C-32, i diversos sinistres amb xocs frontals i sortides de via (fins a 18 entre 2020 i 2021 amb ferits de diferent grau i dos morts el 2021, segons dades de la Policia Local de Tordera.) Des d’Esquerra Republicana també es vol manifestar el desacord amb la decisió presa el 2012 pel Ministeri de Foment en descartar el desdoblament del tram al·legant motius econòmics (encariment de l’obra de 165,7 M€). Aquesta decisió limita considerablement la fluïdesa de la circulació, sobretot en determinats moments en què aquesta col·lapsa (accés al residents de les urbanitzacions de la zona,  a les platges de l’entorn o operacions de sortida o tornada de cap de setmana o vacances).

Josep Pena defensa l'informe presidencial al Congrés Comarcal

El Congrés comarcal d’ERC deixa un partit fort i unit per encarar la cursa de les municipals

Esquerra Republicana escalfa motors per a les eleccions municipals del 2023. Ahir al vespre, al Centre Cívic el Gorg de Sant Vicenç de Montalt, va celebrar el Congrés Comarcal ordinari anual en el qual es van aprovar tant els informes de gestió com els comptes i el pressupost per unanimitat; però també es va dedicar un aplaudiment continuat a l'exalcaldessa de Tiana, Marta Martorell. El president de la Federació Comarcal, Josep Pena, va defensar un informe de gestió que “posa els fonaments per l’esforç polític de cara a les municipals”. Durant el seu mandat, el partit a la comarca ha fet un esforç tant per millorar la política d’ajuts econòmics a la seccions locals, com per acompanyar-les a nivell més pràctic en el procés de concepció i de seguiment de la campanya electoral. En el pla més ideològic, el president republicà va fer valdre la capacitat de generar i de liderar discurs en diverses matèries clau i d’interès per a la ciutadania en temes com ara la mobilitat o les platges del litoral maresmenc. Tot això sense oblidar tot l’esforç intern que s’ha fet per no patir l’esgotament del via crucis pandèmic dels dos darrers anys. Un altre dels elements importants d’aquest informe de gestió, tal com després explicaria també en la seva intervenció la diputada territorial de la comarca, Mònica Palacín, ha estat la creació de l’Oficina Parlamentària, un òrgan totalment abocat al contacte amb la ciutadania que, en aquesta legislatura compta amb la participació de dos diputats més a la comarca, a més de la Mònica Palacín, la Najat Driouech i en Pau Morales (com a Jovent Republicà). El president de la Federació Comarcal va tornar a posar l’èmfasi, com ja és costum, en el treball d’equip. En aquest Congrés, l’informe de gestió es va presentar de manera coral per cadascuna de les secretaries implicades, que van anar desgranant cadascun dels ítems de les seves responsabilitats delegades. El Congrés va comptar també amb la presència de la Secretària de Coordinació Estratègica Antirepressiva i calellenca, Cristina Gómez, i del secretari del Formació del partit i canetenc, Eduard López.

ERC reclama el traspàs de la gestió ferroviària a la Generalitat

ERC presentarà una bateria de preguntes al Senat en relació al caos de Rodalies viscut aquesta setmana

El Grup d'Esquerra Republicana de Catalunya al Senat ha registrat aquest divendres una bateria de preguntes, amb relació als greus incidents que es van produir durant el decurs del passat dijous a la xarxa de rodalies del Maresme. Les preguntes, que s’han entrat a partir de la gestió que n’han fet els diputats del Maresme, Mònica Palacín, Pau Morales i Najat Driouech, demanaran explicacions sobre els fets ocorreguts i també interpel·laran al govern espanyol sobre les actuacions concretes previstes en la millora de la gestió d'aquesta infraestructura. A dos quarts de set del matí, Adif informava de l'aturada del servei entre Vilassar de Mar i Sant Adrià de Besòs, a causa d'una avaria en el sistema d'electrificació que s'havia anat complicant. La perplexitat dels passatgers que agafaven el tren per anar a treballar o a estudiar va ser màxima quan la companyia que gestiona l'estat espanyol va informar que no posaria servei alternatiu. Entre els motius, Renfe va afirmar que el tram afectat era massa llarg i que els era impossible assumir la demanda de passatgers d'aquest tram de la línia més concorreguda de tot l'estat. Esquerra Republicana denuncia, una vegada més, les greus deficiències que des de fa temps pateix la ciutadania maresmenca amb el servei de Rodalies i Trens Regionals de Catalunya; problemes causats per la desinversió i l'infrafinançament de la xarxa. Damià del Clot: “No tenim el problema amb el vehicle privat, el tenim amb la xarxa de Rodalies” El president del Consell Comarcal del Maresme i alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot, ha explicat aquest matí en una entrevista al programa Aquí Cuní de la SER, que quan hi ha pluja, com va ser el cas d’ahir, “la gent agafa directament l'alternativa del vehicle privat". Aquest fet ve provocat perquè "en circumstàncies normals, si els trens funcionen -com passa alguna vegada-, el vehicle privat també funciona. No tenim el problema aquí. Sí a rodalies, i això afecta tant a la mobilitat com a la seguretat, perquè arribarà un moment en què les esculleres un dia cediran i tindrem un problema amb el comboi que es vegi atrapat", ha alertat, una vegada més.

Votació final de la moció

El Senat aprova la moció en defensa del litoral maresmenc

Aquest vespre, el ple del Senat ha aprovat la moció que va presentar Esquerra Republicana conjuntament amb EH Bildu en defensa del litoral maresmenc, després de transaccionar-la.  La moció s'ha aprovat per 154 vots a favor, 98 en contra i 6 abstencions.  Els quatre eixos que defensa el text final de la moció El text final transaccionat de la moció recull els quatre eixos principals que van motivar l'entrada a registre d'aquesta: 1. Manifestar la necessitat de replantejar el projecte de l’any 2014 i plantejar l’elaboració d’un nou estudi que permeti la utilització de solucions que respectin els ecosistemes marins. 2. Paralitzar les actuacions a les quals s’oposin els Plens municipals els ajuntaments afectats. 3. Convocar a totes les alcaldies afectades i crear una taula de coordinació entre ministeris, Generalitat, Consell Comarcal del Maresme i tots els consistoris. 4. Elaborar un informe de fluxos sòlids fluvials, amb l’objectiu d’assegurar que prou sediments arribin al final del curs dels rius per assegurar les platges i els deltes. Picornell: "La moció permetrà aturar la construcció d'un nou espigó de 140 metres a la costa del Masnou" Tal com ha defensat el senador Bernat Picornell al faristol de la cambra alta, "l'objectiu d'ERC és el d'aturar un projecte, l'estratègia d'actuació del Maresme de l'any 2014, que creiem que ha quedat absolutament obsoleta". La moció permetrà "aturar la construcció d'un nou espigó de 140 metres a la costa del Masnou", que podria provocar un "impacte ambiental irreversible". Picornell ha explicat també que "No volem, de cap de les maneres, pertorbar els ecosistemes marins". L'aprovació de la moció posa damunt la taula també la possibilitat de propiciar un altre model de gestió del litoral maresmenc, que no suposi els danys que provoca el sistema de dragues de sorra i la construcció de més esculleres. Esquerra Republicana vol "donar resposta a l'emergència climàtica, provocada, per cert, per qüestions artificials, obres artificials que hem fet els humans, i això no té cap sentit a mitjà termini".

Bernat Picornell defensa el litoral maresmenc de l'amenaça al seu ecosistema des del Senat

El senador d'ERC Bernat Picornell defensa el litoral maresmenc a la cambra alta: "No volem que vinguin més dragues sense avisar i moguin més sorra"

El senador d'Esquerra Republicana, Bernat Picornell, ha preguntat aquest vespre a la vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, pels projectes del ministeri en referència al litoral maresmenc.  Picornell ha mostrat la seva preocupació per la línia que segueix el ministeri amb la gestió de les costes i, concretament, les platges de la comarca maresmenca. "L'any 2014 es va elaborar un informe sobre la dinàmica litoral i una estratègia d'actuació del maresme. L'informe dibuixa un marc de necessitat lúdica que entenem que no hauria de ser objecte de les polítiques del seu ministeri per res". El senador republicà ha interpel·lat la ministra amb dues preguntes molt clares, "quina situació climàtica ens trobarem al llarg dels anys vinents? Quina política hem de desenvolupar en conseqüència?". Picornell ha defensat d'ERC pel litoral maresmenc, "nosaltres apostem per una mínima intervenció que pugui provocar un dany i un impacte irreversible". Entre les actuacions que vol tirar endavant el ministeri espanyol s'hi troba el dragat de sorra del fons del mar. "No volem que vinguin més dragues sense avisar i moguin més sorra", ha defensat Picornell. Aquest tipus d'accions, a banda de tenir un cost molt elevat, perjudiquen greument el ric ecosistema marí del litoral maresmenc, i és per això que cal "respectar les dinàmiques naturals del mar i no fer-hi intervencions artificials que puguin afectar de forma definitiva a la costa i a la sostenibilitat del mar".  Des de les alcaldies republicanes del Masnou, Canet de Mar, Arenys de Mar o Sant Pol de Mar s'han anat aprovant mocions que refusen per complet les actuacions previstes, mentre que altres, on no governa ERC com a Malgrat de Mar, el plenari ha votat molt dividit.  

Des de tots els  municipis del país, plantem cara al bloc del 155 i tornem a derrotar-lo  a les urnes

Avancem cap a la República, no deixem ningú enrere

Fent una mirada enrere, veiem el món capgirat per una pandèmia sanitària però també per una emergència democràtica. Tot va molt ràpid, cal reaccionar als reptes que ens hem anat trobant en el camí de les nostres vides, com a ciutadans i com a país.   La determinació davant d’aquests reptes per Esquerra Republicana és la de seguir persistint en la lluita antirepresiva i la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat Espanyol per la via democràtica. Creiem en la via àmplia, en la via dels consensos i en la defensa dels drets socials i civils dels catalans i catalanes. Però també som els qui podem gestionar el mentrestant fins assolir la República Catalana.   I ho podem fer perquè tenim vocació de servei públic, volem ser útils a la gent i som aquí perquè sempre hem estat i seguirem estan al costat de la gent, com portem fent des dels 90 anys d’existència com a partit de manera honesta i lliure de corrupció. Perquè estar al costat de la gent, també és no robar i ser implacables contra aquells que manlleven recursos públics en benefici privat.   Per tot això, i també perquè som la primera força municipalista del país i per tant els que coneixem millor el territori i la seva gent, som l'opció política més útil per al conjunt de la ciutadania.   No renunciarem a cap eina que ens permeti ajudar a aquest país i menys encara en un context de pandèmia global amb totes les conseqüències que aquest fet implica. No ens faran triar entre lluitar per fer realitat la República i ajudar les persones.     Al Maresme, des de les alcaldies republicanes hem treballat i ho seguirem fent, també des dels grups municipals a la oposició al costat de la gent, des de les polítiques socials, educatives i econòmiques,  imprescindibles per donar les mateixes oportunitats a tothom.   Les xifres d'atur, amb una mitjana comarcal del 25% ens obliguen a redefinir els objectius de la relació entre administracions i els sectors empresarials.

Mònica Palacín presenta la seva candidatura a encapçalar la llista d'ERC al Maresme

Mònica Palacín repetirà com a candidata d'ERC Maresme a les llistes al Parlament

La Federació Comarcal d'ERC Maresme ha celebrat el Congrés Extraordinari per escollir les persones que conformaran la llista d'Esquerra Republicana per la comarca a les eleccions vinents al Parlament de Catalunya. La militància, reunida en un congrés comarcal que s'ha celebrat telemàticament, ha renovat la confiança a l'actual diputada al Parlament, Mònica Palacín de Pineda de Mar, que s'ha imposat per una àmplia majoria a les altres dues candidates que optaven a aquest lloc; l'alcaldessa de Tiana, Marta Martorell, i la regidora d'Arenys de Munt, Tònia Vila. En el segon torn de votació s'han escollit les persones que acompanyaran Mònica Palacín a la llista del Maresme. Aquestes són, i per ordre: Marta del Castillo (Arenys de Mar) Anna Salicrú (Mataró) Marc Bosch (Dosrius) Andreu Bosch (Teià) Tònia Vila (Arenys de Munt) Marta Martorell (Tiana) El Congrés ha comptat amb la participació del vicepresident de Catalunya amb funcions de president, i company de Pineda de Mar, Pere Aragonès, que ha donat una càlida benvinguda a tots els participants a la jornada congressual del partit. Aragonès ha reivindicat la feina d'Esquerra Republicana al servei del país durant els vuitanta-nou anys d'existència de la formació "un partit que no ha canviat mai de nom", i la vigència d'encapçalar un projecte que se situa clarament a l'esquerra i en el progressisme. El vicepresident ha encoratjat el talent de la comarca i la gran presència de les dones, a seguir sumant per l'opció política "que ha de guanyar les eleccions vinents al Parlament de Catalunya".

L'acte 'reduït' que ha encapçalat el conseller de Territori i Sistenibilitat, Damià Calvet. Imatge cortesia de Ràdio Palafolls

Esquerra celebra la posada en funcionament del pont que torna a unir Malgrat i Blanes

La reconstrucció del pont que uneix les poblacions de Blanes (La Selva) i Malgrat de Mar (Maresme) ja és una realitat. La visita d'obres i la inauguració de la infraestructura per part del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet -que s'ha produït avui a la zona- certifiquen l'assoliment d'un compromís i una necessitat, que ERC ha estat recolzant des dels municipis del Maresme, i que ara celebra.  El passat dimecres 26 de febrer, un mes després del temporal Glòria, tres alcaldes del Maresme (Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera) feien pinya amb tres més de La Selva (Tossa de Mar, Lloret de Mar i Blanes), en una roda de premsa conjunta per reclamar més compromís tant a la Generalitat com al govern de l'Estat espanyol, per a començar a reparar els danys ocasionats pel temporal a carreteres, ponts, passeigs marítims i infraestructures marítimes i ferroviàries. Esquerra Republicana lamenta que la visita del conseller Calvet i la posada en funcionament del pont reconstruit, no hagi servit per correspondre a aquesta reclamació; organitzant un acte d'esquenes al territori que ha deixat al marge alguns d'aquests alcaldes de les poblacions veïnes -en el cas del Maresme, Palafolls i Tordera.

Presentacions del llibre 'Tornarem a vèncer' al Maresme

ERC prepara una riuada de presentacions del llibre 'Tornarem a vèncer' a tot el Maresme

La Federació Comarcal d'ERC al Maresme ha preparat tot un seguit de presentacions (respectant totes les mesures sanitàries i de seguretat) del llibre Tornarem a vèncer, escrit per Oriol Junqueras i Marta Rovira, i publicat per ARA Llibres a gairebé tots els pobles del Maresme.  En les presentacions, obertes a tota la ciutadania, hi participaran tant ponents locals com també ponents en l'àmbit nacional que s'aniran repartint al llarg dels actes de la comarca, com ara les diputades de Pineda de Mar i d'El Masnou, Mònica Palacín i Najat Driouech, o el senador Bernat Picornell.  Fins ara, el calendari de presentacions previstes per als pròxims dies és aquest: 25 de setembre: El Masnou / Tordera 26 de setembre: Argentona / Alella  28 de setembre: Montgat (pendent de confirmació)  30 de setembre: St Andreu de Llavaneres / Malgrat  6  d'octubre: Arenys de Munt  12 d'octubre: Sant Cebrià Presentacions ja realitzades: 19 de setembre: Vilassar de Mar 20 de setembre: Calella Tornarem a vèncer és un llibre escrit a quatre mans on es concreta l’estratègia per aconseguir la independència. Oriol Junqueras i Marta Rovira, els autors del llibre, ho fan sense eludir cap dels grans debats que han polaritzat la vida pública els darrers anys: unilateralitat sí o no, desobediència civil versus desobediència institucional, eixamplar la base o tirar pel dret... El resultat és un manual pràctic de com els republicans volen preparar Catalunya per a un embat guanyador amb l’Estat. Qui hi vulgui buscar retrets, s’ha equivocat de llibre. Només hi ha propostes de futur.