Martorelles

Totes les notícies

Carme Forcadell: «De la presó he sortit igual d’independentista i republicana, però molt més feminista»

Un Celler de Carrencà ple (complint la normativa pel que fa a aforament i distàncies) va rebre amb aplaudiments el passat dimecres, 19 de gener, l’expresidenta del Parlament i represaliada política Carme Forcadell en la seva primera visita a Martorelles des de que va sortir de la presó. Convidada per Esquerra Republicana a Martorelles, Forcadell hi va assistir per presentar el seu llibre Escrivim el futur amb tinta lila, un relat sobre l’experiència a les presons (en va trepitjar quatre de diferents) i la seva lluita pel dret de les dones recluses. En defensa de les preses  Durant l’acte, Carme Forcadell va relatar la cruesa del dia a dia de les preses, contraposant la seva situació amb la de la majoria de les penades. «La immensa majoria són víctimes, i per això han acabat delinquint. Moltes d’elles prefereixen ser a la presó que haver d’enfrontar-se a la realitat que els espera a fora». A banda de constatar les circumstàncies colpidores de les seves companyes, l’expresidenta del Parlament també va fer èmfasi en les dures condicions a dins de la presó. En aquest sentit, explicava que les dones tenen una condemna afegida pel fet de ser dones i complir la pena en una presó pensada per i per a homes. Per tot plegat, Forcadell deia: «Vaig dir-me a mi mateixa que, quan sortís, dedicaria tots els esforços a canviar la situació de les recluses i el sistema penitenciari». I afegia: «De la presó he sortit igual d’independentista i republicana, però molt més feminista». «La immensa majoria són víctimes, i per això han acabat delinquint. Moltes d’elles prefereixen ser a la presó que haver d’enfrontar-se a la realitat que els espera a fora» Contra la justícia espanyola La sentència del Tribunal Suprem número 459/2019 va condemnar Carme Forcadell a onze anys i mig de presó i d’inhabilitació pels fets de l’1 d’octubre. Abans que sortís la condemna, però, va estar més dos anys en presó preventiva. Com ella, centenars de recluses passen mesos, o anys, en reclusió abans no els comuniquen la sentència, que en molts casos és absolutòria, un fet que va qualificar de «monstruositat».

Pressupost_2021

Aprovem el pressupost més social de la història de Martorelles

L’Ajuntament de Martorelles ha aprovat definitivament el Pressupost Municipal per a l’any 2021, uns comptes públics que s’eleven als 10.333.795,36 euros, un 3,32% més respecte als de l’exercici 2020. La principal novetat del pressupost que hem presentat l’equip de govern d’ERC Martorelles és l’ampliació de la despesa destinada als ajuts de caràcter social, concretament a les persones i als comerços que més estan patint els efectes de la crisi derivada per la Covid-19. Aquest és, doncs, el pressupost més social de la història del nostre municipi. Pel que fa a l’assignació pressupostària de despesa per a prestacions de Benestar i Família, l’increment és molt significatiu, ja que s’ha doblat respecte a l’assignació de 2020. També ha augmentat un 93% la partida del Servei de persones d’Atenció Domèstica, el SAD, destinat a la gent gran, i un 30% l’assignació de despesa de les beques menjador. A més, s’incorpora una nova partida per subministrar ordinadors portàtils a tots els alumnes des de tercer a sisè de les dues escoles martorellesenques per garantir que tot l’alumnat tingui les mateixes oportunitats. Pel que fa als ajuts al petit comerç local, s’ha creat una partida excepcional de 25.000 euros ampliables amb el títol Subvencions Ajut Comerç, una dotació un 25% superior a la de l’any anterior. A banda de l’aposta per les ajudes socials, el Pressupost Municipal preveu la posada en marxa de la reforma del Barri Antic. La partida està dotada amb mig milió d’euros per a la primera fase del projecte, que contempla la redacció i l’inici de l’execució de la reforma, que si tot va bé començarà a finals d’any.

Executiva telemàtica

ERC Martorelles renuncia a l'assignació municipal fins a l'1 d'octubre

Esquerra Republicana de Catalunya de Martorelles ha renunciat a l’assignació municipal que rep de l’Ajuntament de Martorelles durant l’estat d’alarma i fins l’1 d'octubre (6 mesos). També demanarà a l’Ajuntament que aquests diners vagin íntegrament destinats al fons de contingència especial per la crisi del Covid-19, que servirà per a fer front a totes les despeses extraordinàries que l’Ajuntament tindrà arran dels ajuts econòmics que es preveuen donar a les famílies, autònoms i comerciants de Martorelles.   Aquesta decisió ha estat presa per unanimitat en reunió telemàtica d’executiva local d’avui diumenge 5 d’abril.   Aquesta acció se suma a totes les ja realitzades des de l’Ajuntament de Martorelles, com la publicació aquesta setmana d’una línia d’ajuts a les famílies de Martorelles. Així mateix, en els propers dies es faran públiques dues línies més d’accions: la primera, destinada a l’ajornament de taxes i tributs; i una segona, a una línia d’ajuts a autònoms i comerciants de Martorelles.

Alcalde Marc Candela

Carta de l'alcalde a la ciutadania durant la crisi Covid19

Veïnes i veïns de Martorelles, ja fa tres setmanes que va començar la crisi del Covid-19. Portem tres setmanes de confinament. Tres setmanes molt dures per a tothom, que estan provocant una greu crisi sanitària, social i econòmica, tant a tot el país com al nostre estimat poble. Diuen els experts que portem la meitat del confinament, que segurament durarà fins a finals d’abril. Crec que és el moment de fer un resum de tot el que hem fet des de l’Ajuntament de Martorelles. Els primers dies, l’equip de govern, en ple contacte amb l’oposició, vam decidir prendre un seguit d’accions. La primera acció va ser la de garantir que l’Ajuntament seguia treballant via telemàtica per a garantir el servei públic, enviant tots els treballadors i treballadores a casa i garantint que poguessin treballar-hi. D’altra banda, accions sanitàries com l’ajut al CAP i a la residència d’avis, d’assegurar-nos del benestar dels usuaris i usuàries del Centre de Suport a la Llar i de la gent gran que viu sola fent-los trucades a tots. També accions com el tancament d’espais comuns i la desinfecció de la via pública. En l’àmbit social, garantint que arribessin les beques menjador, els ajuts en alimentació i serveis de benestar i família, l’atenció, seguiment i acompanyament de les persones que contrauen la malaltia, o activant un grup de voluntariat (moltes gràcies, per cert) amb més de 40 persones que ja porten realitzades més de 1600 mascaretes, o animant a la infància del nostre municipi i celebrant els seus aniversaris amb la col·laboració de la policia local. Així mateix, vam començar a decidir les primeres mesures econòmiques per ajudar a les famílies, pimes i autònoms. És per això que el dimecres 18 de març vam fer públic que l’Ajuntament estava analitzant els possibles ajuts que es realitzarien. Sóc conscient del neguit per a moltes persones de la seva situació econòmica però primer havíem de garantir l’atenció sanitària i social i, alhora, analitzar bé i amb el consens de tots els grups municipals les mesures econòmiques a prendre, tenint en compte que hi haurà famílies que ho patiran intensament, altres lleugerament o temporalment i d’altres que tindran la sort de no partir-ho econòmicament.

Assemblea ERC Martorelles

Renovació de l'Executiva Local d'ERC Martorelles

ERC Martorelles va celebrar el passat 4 de desembre una assemblea en la que va renovar l’Executiva local per al període 2019-2023. La candidatura va presentar els objectius de cara al mandat 2019-2023 i tot seguit es va dur a terme la votació dels militants que van escollir la nova executiva que estarà formada per:   President: Roger Parera Secretaria Organització: Mireia Astivill Secretaria de Finances: Gerard del Caño Adjunt a la Presidència: Xavier Franquesa Secretaria d’Acció Política: Marc Candela Secretaria Comunicació: Maria Pugés Secretaria d’Imatge: Gerard Magrinyà Secretaria de Política Municipal: Joan Marc Flores Secretaria d’Igualtat: Mireia Astivill Portaveu grup municipal: Anna Nogueres Secretaria d’Estratègia Política: Marc Pedragosa Vocalia: Pere Truyols Pel que fa als objectius, destaca la voluntat de seguir creixent en nombre de militants, prioritzant el fet d'arribar a ser una executiva paritària. També és objectiu principal preparar el relleu de cara al següent mandat de l'executiva. Així mateix, després de la renovació de l'executiva, es va realitzar un debat participatiu i constructiu de l'actualitat política de Martorelles, d'on va destacar la taxa de residus i els pressupostos per l'any 2020.

Contenidors Martorelles

ERC Martorelles presenta nova proposta de la taxa de residus

Esquerra Republicana de Catalunya a Martorelles ha presentat una nova proposta de la taxa de residus, via al·legació, respecte la proposta original votada en ple el passat 7 de novembre del 2019.   Després del debat que hi va haver amb els veïns i veïnes de Martorelles els dies posteriors del ple d’ordenances, en el qual s’aprovava l’actualització de la taxa fins als 221 €, tant el Govern de Martorelles com la Secció Local d’ERC Martorelles van fer un debat per a valorar altres possibilitats. Es van escoltar molts veïns i veïnes que opinaven que calia apujar la taxa fins al 100%, però que la pujada havia de ser gradual, mentre es buscaven altres opcions per a mirar de reduir el cost. Així mateix, part de l’oposició també havia fet propostes en el mateix sentit.   Per això, la nova proposta és la següent: * Acceptar les explicacions donades pel Govern en les quals explicava que cal recaptar el 100% de la taxa, tal i com recomana la “Directiu Marc sobre Residus de la Unió Europea i la Llei 22/2011 de 28 de Juliol de residus i sòls contaminats”; i que des de fa uns anys ha estat infrafinançada provocant, de facto, que l’Ajuntament hi destini recursos que hauria de destinar a altres necessitats de la ciutadania de Martorelles. * Que la pujada sigui progressiva en els pròxims tres anys fins a arribar a la cobertura del 100%, amb la progressió següent: 80% 2020, 90% 2021 i 100% 2022. Per la qual cosa, aquest primer any, la pujada seria fins als 168,70 €, en comptes dels 221 €, recordant que la taxa actual està en 134 €. * Seguir treballant activament, igual que ja havia explicat en l’anterior proposta el Govern, per cercar fórmules per ajustar el cost de la gestió de residus i, si cal, s’explorin alternatives a la gestió pública, sempre sense sacrificar el model actual de Martorelles, que és d’èxit i ecològicament molt responsable segons els indicadors actuals. Aquesta nova proposta és el fruit de la rectificació realitzada en el debat en el Govern i en la Secció Local d’ERC Martorelles, després d’haver escoltat a molts veïns i veïnes de Martorelles, que igual que el Govern, creuen que cal actualitzar la taxa per cobrir el 100%, però com comentàvem abans, cal fer-ho d’una forma progressiva.

Ple Ajuntament Martorelles

Ple de constitució Ajuntament de Martorelles 2019

Aquest passat dissabte 15 de juny va tenir lloc, al Celler de Carrencà, el ple de constitució de l'Ajuntament de Martorelles, on els regidors d'ERC varen prendre posessió del càrrec, i va ser escollit i nomenat Marc Candela, alcalde de Martorelles. Els regidors i alcalde d'ERC son: ​Marc Candela (Alcalde) Anna Nogueres  Joan Marc Flores Mònica Garcia Roger Parera Mireia Astivill Gerard del Caño A continuació, el parlament realitzat per Marc Candela, un cop escollit alcalde: Benvolgudes regidores i regidors i, sobretot, veïnes i veïns de Martorelles.   Quin goig fa veure el Celler de Carrencà tan ple. Vull agrair a la gent que avui ha vingut, ens agradaria que més sovint als plens ens trobéssim més acompanyats.   Vull agrair també a tots els exalcaldes del nostre municipi que avui han vingut, i al recent alcalde de Santa Maria de Martorelles, Luisma Pintor, que també ha vingut avui, com jo he anat a la seva presa de possessió. Esperem que això signifiqui una millora en les relacions i el treball comú entre les dues Martorelles.   En primer lloc, m’agradaria, personalment i en nom d’ERC de Martorelles, donar les gràcies a l’Assumpta Pastor, l’Octavi Mill i el Juan Francisco Garcia Caba per la feina que conjuntament hem fet a l’Ajuntament i per Martorelles els darrers quatre anys. Més enllà dels resultat electorals, ens vam proposar renovar Martorelles i la seva manera de fer política i creiem que, en bona part, ho hem aconseguit.   Vull agrair també als i les regidores que avui m’han votat per tornar a ser l’alcalde del meu poble. Com he dit des del primer dia, per a mi és tot un honor, orgull i responsabilitat ser el batlle del poble que m’ha vist néixer, créixer, fer-me una persona adulta, i que ara ho veu amb la meva filla. És per això que els hi ho volia agrair.   Els resultats del passat 26 de maig ens van donar a Esquerra Republicana de Catalunya un molt bon resultat, una àmplia majoria absoluta que ha facilitat la meva reelecció.

Presentació del cartipàs municipal pel mandat 2019-2023

Esquerra Republicana de Catalunya a Martorelles va presentar, el passat dimecres 12 de juny, la composició de les regidories de govern pel mandat 2019-2023. La presentació l’ha va realitzar el candidat i alcalde en funcions, Marc Candela, acompanyat pels 6 regidors d’ERC Martorelles. La composició és la següent:   Marc Candela (Alcalde) Administració Central Espais públics Educació i Infància Estalvi energètic Joan Marc Flores (1r tinent d’alcaldia) Economia Medi Ambient Industria i treball Anna Nogueres (2a tinent d’alcaldia) Participació Gent Gran Salut Turisme Roger Parera (3r tinent d’alcaldia) Convivència i seguretat Comerç Comunicació, Tecnologies i Innovació Mònica Garcia Cultura Afers Socials Mireia Astivill Joventut Igualtat Cooperació Gerard del Caño Urbanisme i mobilitat Esports     Així mateix, es va informar de les reunions mantingudes amb la resta de forces polítiques amb representació municipal: PSC-MAPM, UxM i MartorellesEnComú, en les quals, des d’ERC Martorelles, es va oferir poder treballar la co-governabilitat que ja vàrem anunciar els dies posteriors de les eleccions. Es va oferir als diferents partits la possibilitat de participar en diferents òrgans de governabilitat, tant municipals com supramunicipals, seguint amb la mateixa tònica de treball d’aquests darrers 4 anys, en què l’oposició ha col·laborat en molts àmbits.   Durant els següents dies, s’acabarà de tancar l’acord amb les diferents forces polítiques, que ja han mostrat la seva disposició a arribar a aquests acords.    

Celebrem l’acte central de campanya amb el diputat Ruben Wagensberg

Esquerra Republicana a Martorelles va celebrar dissabte 18 de maig a la tarda al Celler de Carrencà l’acte central de la campanya per a les eleccions municipals del 26 de maig. L’actual alcalde i candidat Marc Candela va presentar una per una les persones de la llista electoral, formada per 11 persones i 8 suplents, molts d’ells independents, i les principals 10 propostes del programa, anunciades ja en un acte públic celebrat el passat 8 de maig. A banda d’aquestes, Candela també va destacar l’elaboració del nou POUM, una aposta per consolidar el model de creixement urbanístic de Martorelles per als propers anys de manera sostenible i amb impacte positiu sobre el teixit comercial. «Nosaltres, a diferència d’altres partits que només tenen voluntats, diem amb propostes concretes allò que volem fer. Tenim molt clar el model de poble que volem: que sigui actiu, dinàmic, modern, per a les persones...en definitiva, volem un poble viu». I va afegir abans de cloure l’acte «només prometem que ens hi deixarem la pell amb humilitat i treball com hem fet fins ara». L’acte, que va aplegar 150 persones, va comptar també amb la presència del diputat del Parlament de Catalunya i activista social Ruben Wagensberg. El diputat va recordar la importància que tenen les eleccions municipals i europees d’aquest 26 de maig «per fer front a la ultradreta, disfressada avui de partits demòcrates que amaguen discursos xenòfobs», i va destacar la cohesió social com a principal eina per garantir la seguretat ciutadana i la convivència dels municipis. Un dels moments més emotius de l’acte va ser quan Joan Marc Flores, actual regidor i número 3 de la candidatura, va llegir una carta d’Oriol Junqueras, president d’Esquerra Republicana, adreçada a Marc Candela i el seu equip. Junqueras va voler reconèixer-los «la bona feina» al capdavant del consistori i va expressar-los «tot el suport i calidesa». Així mateix, emplaçava a la gent d’Esquerra Republicana a seguir sumant gent: «Esquerra Republicana de Catalunya, ara com en el passat, està pagant el preu més alt pel seu compromís amb la justícia, la llibertat i l’1 d’Octubre.