Martorelles

Notícia

ERC Martorelles presenta nova proposta de la taxa de residus

Contenidors Martorelles
Contenidors Martorelles

Esquerra Republicana de Catalunya a Martorelles ha presentat una nova proposta de la taxa de residus, via al·legació, respecte la proposta original votada en ple el passat 7 de novembre del 2019.
 
Després del debat que hi va haver amb els veïns i veïnes de Martorelles els dies posteriors del ple d’ordenances, en el qual s’aprovava l’actualització de la taxa fins als 221 €, tant el Govern de Martorelles com la Secció Local d’ERC Martorelles van fer un debat per a valorar altres possibilitats. Es van escoltar molts veïns i veïnes que opinaven que calia apujar la taxa fins al 100%, però que la pujada havia de ser gradual, mentre es buscaven altres opcions per a mirar de reduir el cost. Així mateix, part de l’oposició també havia fet propostes en el mateix sentit.
 
Per això, la nova proposta és la següent:

* Acceptar les explicacions donades pel Govern en les quals explicava que cal recaptar el 100% de la taxa, tal i com recomana la “Directiu Marc sobre Residus de la Unió Europea i la Llei 22/2011 de 28 de Juliol de residus i sòls contaminats”; i que des de fa uns anys ha estat infrafinançada provocant, de facto, que l’Ajuntament hi destini recursos que hauria de destinar a altres necessitats de la ciutadania de Martorelles.

* Que la pujada sigui progressiva en els pròxims tres anys fins a arribar a la cobertura del 100%, amb la progressió següent: 80% 2020, 90% 2021 i 100% 2022. Per la qual cosa, aquest primer any, la pujada seria fins als 168,70 €, en comptes dels 221 €, recordant que la taxa actual està en 134 €.

* Seguir treballant activament, igual que ja havia explicat en l’anterior proposta el Govern, per cercar fórmules per ajustar el cost de la gestió de residus i, si cal, s’explorin alternatives a la gestió pública, sempre sense sacrificar el model actual de Martorelles, que és d’èxit i ecològicament molt responsable segons els indicadors actuals.

Aquesta nova proposta és el fruit de la rectificació realitzada en el debat en el Govern i en la Secció Local d’ERC Martorelles, després d’haver escoltat a molts veïns i veïnes de Martorelles, que igual que el Govern, creuen que cal actualitzar la taxa per cobrir el 100%, però com comentàvem abans, cal fer-ho d’una forma progressiva.
 
Per tot això, tant el Govern com la Secció Local d’ERC Martorelles, vol agrair a tota la ciutadania de Martorelles el debat serè i realista que hem tingut darrerament a Martorelles envers el model de recollida de residus i el reciclatge en general. La nostra proposta i posicionament és clar: Per a millorar el model de reciclatge i el medi ambient en general, cal reduir la generació de residus. Per això, l’Ajuntament de Martorelles farà en els següents anys accions i propostes de cara a la seva reducció.