Martorelles

Notícia

Carme Forcadell: «De la presó he sortit igual d’independentista i republicana, però molt més feminista»

Un Celler de Carrencà ple (complint la normativa pel que fa a aforament i distàncies) va rebre amb aplaudiments el passat dimecres, 19 de gener, l’expresidenta del Parlament i represaliada política Carme Forcadell en la seva primera visita a Martorelles des de que va sortir de la presó.

Convidada per Esquerra Republicana a Martorelles, Forcadell hi va assistir per presentar el seu llibre Escrivim el futur amb tinta lila, un relat sobre l’experiència a les presons (en va trepitjar quatre de diferents) i la seva lluita pel dret de les dones recluses.


En defensa de les preses
 Durant l’acte, Carme Forcadell va relatar la cruesa del dia a dia de les preses, contraposant la seva situació amb la de la majoria de les penades. «La immensa majoria són víctimes, i per això han acabat delinquint. Moltes d’elles prefereixen ser a la presó que haver d’enfrontar-se a la realitat que els espera a fora». A banda de constatar les circumstàncies colpidores de les seves companyes, l’expresidenta del Parlament també va fer èmfasi en les dures condicions a dins de la presó. En aquest sentit, explicava que les dones tenen una condemna afegida pel fet de ser dones i complir la pena en una presó pensada per i per a homes. Per tot plegat, Forcadell deia: «Vaig dir-me a mi mateixa que, quan sortís, dedicaria tots els esforços a canviar la situació de les recluses i el sistema penitenciari». I afegia: «De la presó he sortit igual d’independentista i republicana, però molt més feminista».
«La immensa majoria són víctimes, i per això han acabat delinquint. Moltes d’elles prefereixen ser a la presó que haver d’enfrontar-se a la realitat que els espera a fora»

Contra la justícia espanyola
La sentència del Tribunal Suprem número 459/2019 va condemnar Carme Forcadell a onze anys i mig de presó i d’inhabilitació pels fets de l’1 d’octubre. Abans que sortís la condemna, però, va estar més dos anys en presó preventiva. Com ella, centenars de recluses passen mesos, o anys, en reclusió abans no els comuniquen la sentència, que en molts casos és absolutòria, un fet que va qualificar de «monstruositat». A això cal sumar-hi la situació de vulnerabilitat de la majoria d’elles i la incapacitat per pagar les fiances. Forcadell hi va reflexionar així: «La justícia no és igual per a tothom. Jo ho he vist en les meves companyes. Qui té diners, o no hi acaba entrant o hi surt al cap de poc, i a l’inrevés. Quina societat som?»


L’acte, que va estarconduït pel cap de llista d’Esquerra a Martorelles Marc Candela, va acabar amb el torn de preguntes a l’autora i la signatura del seu llibre.