Mataró

Notícia

Partit Socialista a Mataró i En Comú Podem a Mataró, diu NO als enterraments musulmans

Un dels objectius del Grup Municipal d’Esquerra Republicana - Moviment d’Esquerres a Mataró, des de 2015 ha estat resoldre definitivament una obligació ciutadana i legal de l’Ajuntament de Mataró: prestar serveis funeraris universals a la ciutadania, respectuosos amb tots els ritus. 

Els cementiris i la seva gestió, són competències obligatòries dels ajuntaments, diu la Llei 2/1997 de 3 d’abril, que també estableix que les persones usuàries tenen el dret a rebre els serveis en condicions de respecte a la intimitat, a la dignitat, a les conviccions religioses, filosòfiques o culturals i al dolor de les persones afectades.
El 1999, fa 21 anys, el Ple de l’Ajuntament de Mataró, aprova l’ampliació del cementiri de les Valls. I, en aquesta ampliació, s’hi contempla la possibilitat de fer enterraments a terra, complint els principis establerts a l’Islam. 

A mitjans dels 2000, atès que es considerava fer un nou projecte d’ampliació del cementiri de les Valls, els representants de la comunitat musulmana van tornar a reunir-se amb l’Ajuntament, demanant l’acompliment dels compromisos de 1999 i considerant que les demandes de la comunitat s’ajustaven perfectament al marc normatiu de referència. 
Es van fer diferents projectes. Almenys dos: un el 1999 i un altre el 2007 (del qual disposem d’alguns dels plànols). Mai s’ha executat.
Avui, 21 anys després, la discriminació continua.

Ahir, justament coincidint amb l'inici del Ramadà, el govern municipal de del Partit Socialista i En Comú Podem a Mataró, va refusar una vegada més complir amb aquest dret ciutadà. 
Els partits del govern municipal a Mataró no van tenir la valentia de dir que la motivació real de no fer-ho és la que sempre els ha mogut i cap altra, el càlcul electoral, la por a perdre vots i el risc de guanyar-ne pocs (la comunitat musulmana encara té poca tendència a votar).
I per justificar-ho van recórrer també al manual, al recurs habitual: la culpa és de la Generalitat i d'uns aspectes legals, uns estudis que no arriben…

I és evident que no és una qüestió de legalitat, sinó una qüestió ètica i moral, de voluntat de fer-ho. Després de més de 20 anys, després de 5 anys assegurant-nos que hi estaven treballant i que aviat ens informarien i ens integrarien a l'equip de treball... ja hem entès que el govern de Mataró, alcalde i tot el seu equip, no ho volen fer.
Ni la Generalitat, ni cap llei, ni cap estudi ha estat impediment perquè ajuntaments com Tarragona, Lleida, Tàrrega i molts altres hagin resolt aquesta situació d'una manera efectiva i immediata.
La diferència: només una. La voluntat política de fer-ho, la mentalitat orientada a la ciutadania i als drets. La convicció que cal fer allò que és just i no allò que convé al partit.
Una visió progressista de la societat, cada vegada més imperceptible en el govern municipal i que es pot identificar també en altres àmbits com la política d'empadronaments o la gestió de serveis essencials com l'aigua durant aquestes setmanes. Volem creure que els votants i simpatitzants dels partits del govern comparteixen la nostra decepció quan el veuen allunyar-se dels plantejaments d'igualtat, d'equitat i de ciutadania que han de presidir qualsevol govern progressista.

No poden demanar una integració sincera a una comunitat mentre els neguen el dret a ells i a les seves famílies de ser enterrats com qualsevol ciutadà de Mataró.
La presa de pèl ha acabat. No pararem fins que el Partit Socialista a Martaró i En Comú Podem Mataró claudiquin i facin allò que és just i no allò que els convé.

Grup Municipal d’Esquerra Republicana - Moviment d’Esquerres a Mataró