Mataró

Notícia

Esquerra Republicana treballa per defensar la llengua com a element transformador i de cohesió social a Mataró

Aquest mes de gener presentem una moció al Ple Municipal per tal d'actualitzar el reglament d'ús de la Llengua Catalana a l'Ajuntament de Mataró. També vam presentar una Declaració Institucional en defensa del model educatiu català a la passada Junta de Portaveus

El Grup Municipal d'Esquerra Republicana - MES Mataró presentarem una Proposta de Resolució al Ple de gener per tal d'actualitzar el reglament d'ús de la llengua catalana i, així, no només modernitzar-lo sinó també fomentar l'ús social del català al conjunt de la ciutat; tenint en compte que el "Reglament per a l'ús de la Llengua Catalana" de l'Ajuntament de Mataró data del 16 de desembre del 1996, i ha fet doncs ja els 25 anys.

Durant tot aquest temps la realitat sociodemogràfica de Mataró ha canviat molt, a causa bàsicament de l'augment de població nouvinguda al municipi. A banda d'això, el món, la societat en general i, és clar, la mataronina, han sofert nombrosos canvis fonamentalment a partir de l'aparició de noves tecnologies que han modificat els hàbits i consums de tothom, la manera de relacionar-nos, de comunicar-nos, etc. Tots aquests canvis afecten l'ús de totes les llengües i, per tant, també, l'ús de la llengua catalana.

Per això, el grup municipal d'Esquerra Republicana - MES demanem, entre altres, d'una banda, avaluar el grau de compliment del Reglament per a l'Ús de la Llengua Catalana de l'Ajuntament, en tots els àmbits d'actuació municipal i alhora fer una proposta de millora i reforma del Reglament per a l'ús de la Llengua Catalana de l'Ajuntament de Mataró per adequar-lo a la realitat de la societat 25 anys després de la seva aprovació, tenint en compte les mancances existents en matèria de promoció de la llengua catalana i el retrocés de l'ús social del català en els darrers anys.

A més, en aquesta passada Junta de Portaveus Local hem presentat una moció en la defensa de la Llei d'Educació de Catalunya, així com les competències de l'Estatut de Catalunya i el model d'immersió lingüística. Aquesta moció, però, no va ser aprovada pels vots en contra del PSC i Cs, malgrat el suport d’En Comú Podem Mataró i Junts per Mataró.

Des d'Esquerra Republicana ens sorpren el vot en contra del PSC de Mataró a la Declaració Institucional en defensa del model educatiu català. Malgrat que el text defensava l'Estatut de Catalunya, la Llei d'Educació de Catalunya i fins i tot citava com a referència la LOMLOE (altrament dita Llei Celaá), el Partit Socialista va preferir votar amb Ciutadans en contra i fent, així, que no s'aprovés la moció.

Des d’Esquerra Republicana seguirem defensant el català arreu, perquè considerem que és una eina d’equitat i de cohesió. És per això que entenent que la preservació del català és garantia d’igualtat d’oportunitats per a tothom, i entenent també que la immersió és un consens de país, els republicans consideren que protegir i enriquir la llengua és una tasca comuna per a tota la ciutat.