Mataró

Notícia

Esquerra Republicana de Mataró presenta una moció per aclarir els fets d'espionatge contra el moviment independentista català

Recentment s’ha conegut que polítics catalans, els seus advocats, periodistes i també familiars i amics,  han estat víctimes del cas d’espionatge il·legal més massiu de la història. 

La notícia ha estat publicada pel mitjà nordamericà ‘The New Yorker’ a partir de la investigació al respecte de The Citizen Lab- University of Toronto (Canadà), un laboratori multidiscipinar que estudia els controls d'informació que afecten la seguretat d'Internet i que amenacen els drets humans.
The Citizen Lab destaca que l’anomenat CatalanGate revela el major nombre de víctimes i objectius del software-espia que mai havien estat confirmats per un sol cas, incloent (sense excepció) tots els Presidents de la Generalitat de Catalunya des de 2010. 

Així, l’informe constata que almenys 65 persones vinculades a l’independentisme han patit infeccions amb el programa-espia conegut com a Pegasus, un programa de vigilància que segons ha insistit reiteradament l’empresa fabricant (l’israeliana RSO), només poden adquirir els Estats. La majoria de les víctimes són membres de les principals organitzacions civils i polítiques de Catalunya, però els atacs s’amplien també als seus entorns -familiars, amics, advocats, periodistes, etc. Fa prop de dos anys ja va transcendir l’ús d’aquest programari en el cas de l'aleshores president del Parlament i actual conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i del president del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall. 

Aquest espionatge il·legal s’emmarca dins el context general de repressió del moviment independentista que ja des d’abans i , sobretot, després del referèndum d’autodeterminació de Catalunya l’1 d’octubre de 2017 i amb encara més insistència, durant el judici als empresonats líders independentistes i de la societat civil catalana, han portat a terme els poders de l’Estat espanyol, principalment el Govern d’Espanya i el Poder Judicial amb el tancament de webs, amb la violència policial, amb detencions arbitràries, amb persones preses per les seves idees polítiques, amb exiliats i amb centenars de perseguits judicialment per haver donat suport al referèndum i al procés d’independència. 

Una repressió que en cap moment es va aturar, ni tan sols atenent les conclusions del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de la ONU, que va demanar l’alliberament dels presos polítics, ni tampoc la resolució del Consell d’Europa que demanava acabar amb la repressió i retirar les euroordres contra els exiliats. 

Davant d’aquesta pressió internacional, el govern espanyol va veure’s obligat a indultar els presos polítics el juny del 2021, però la repressió ha continuat a Catalunya.

A part de ser un delicte, aquesta forma d’espionatge vulnera drets fonamentals bàsics com el dret a la privacitat, a la llibertat d’expressió i de reunió, i al dret a la igualtat en la participació política. S’ha espiat a gent, per les seves idees. Cal destacar que aquest programari només el poden adquirir els Estats. I senyalar que tal com apunta el mateix informe, Espanya, un estat membre de la UE, és al darrera d’aquests fets intolerables que constitueixen una violació de drets fonamentals. Com també diu l’informe tots els “objectius” tenien “un interès evident” per al govern espanyol i que l’enviament d”esquers’ en forma de missatges per poder accedir als dispositius coincideixen amb “esdeveniments d’interès”. A més, apunten al fet que el CNI espanyol ha estat client d’NSO.

Aquests fets intolerables constitueixen un precedent molt greu per la democràcia a Europa i, per aquest motiu, no poden quedar impunes. A més a més, l’ús d’aquesta eina per perseguir el moviment català d’autodeterminació s’ha fet servir més enllà de les fronteres d’Espanya: a Bèlgica, Suïssa, Alemanya i França. 

El passat 19 d’abril es va constituir una Comissió d’Investigació al Parlament Europeu sobre l’ús de Pegasus i d’altres programaris espia als estats membres de la UE on també s’abordarà aquest cas. Això situa Espanya dins del selecte grup de països sota escrutini per les mancances democràtiques i la violació continuada de drets fonamentals que exerceixen.

Per tots aquests motius, el grup municipal d’Esquerra Republicana proposa l’adopció dels següents ACORDS:

PRIMER.- L’Ajuntament de Mataró rebutja la persecució política i judicial cap a qualsevol moviment democràtic i més encara l’espionatge polític recentment conegut, exercit pel Govern d’Espanya (en aquest cas contra més de 65 persones vinculades a l’independentisme, però qui sap si també contra altres persones, organitzacions, empreses,…)  amb el malware Pegasus. 

SEGON.-  L’Ajuntament de Mataró, exigeix al Govern d’Espanya que impulsi una investigació exhaustiva, que amb transparència s’aclareixin els fets i que finalment,s’assumeixin totes les responsabilitats

TERCER.- L’Ajuntament de Mataró insta el Congrés dels Diputats a la creació d’una comissió d’investigació que permeti determinar les responsabilitats i explicar públicament com és possible que s’hagi pogut produir aquest espionatge il·legal massiu i quines han estat les persones afectades.

QUART.- Traslladar aquests acords als partits polítics i entitats afectades així com al govern espanyol i als grups parlamentaris amb representació al Congrés dels diputats i al Parlament Europeu.