Mataró

Notícia

Esquerra demanarà a l’Alcalde iniciar els procediments per incloure l’Alcalde Josep Abril a la Galeria de Mataronins Il•lustres.

L'alcalde Josep Abril i Argemí
L'alcalde Josep Abril i Argemí

El proper 16 de març, hauran transcorregut 72 anys de l’afusellament al Camp de la Bota de Josep Abril i Argemí, Il•lustríssim Alcalde de la nostra ciutat entre l’any 1931 i 1934 i en una segona etapa, entre febrer i octubre de 1936.

Josep Abril i Argemí, va néixer a Santa Maria de Palau Tordera 1869. Afiliat al Partit Federalista Republicà de Pi i Margall fou conseller de l'Ajuntament de Mataró durant la Restauració. Va escriure a la premsa mataronina amb el pseudònim Lirba i també va escriure alguns llibres. Va ser un dels fundadors d'ERC a Mataró i pel seu prestigi fou nomenat alcalde del primer Ajuntament Republicà a Mataró el 14 d'abril de 1931. Va participar en els fets d'octubre de 1934 i fou empresonat. El 1936 va donar suport a la candidatura del Front d'Esquerres. Fou destinat a Dosrius com a comissari municipal fins el 1938. En acabar la guerra no va voler anar a l'exili i fou detingut i empresonat a Mataró el 2 de febrer de 1939 passant a la Model de Barcelona el dia 27. Sotmès a un consell de guerra el 7 de març, va ser condemnat a mort.


Amb aquest paraules repassa breument la figura de Josep Abril l’historiadora Margarida Colomer en el llibre “La Guerra Civil a Mataró 1936-1939”. Barcelona: Publicació de l’Abadia de Montserrat, 2006.

Esquerra Republicana de Catalunya vol que el consistori Mataroní restitueixi la figura d’un Alcalde que va ser assassinat pel règim Franquista sota les acusacions de pertànyer a ERC i haver-ne estat President Local en diferents etapes, i que va ser sentenciat a mort per realitzar campanya pels partits esquerrans, per ser el primer alcalde republicà que va tenir la vila de Mataró i per col•laborar com a apoderat del Front Popular a les eleccions de 1936.

Avui, 72 anys després del seu assassinat, cal reconèixer a l’Alcalde Abril la seva trajectòria d’ajuda als més desfavorits, el seu paper clau a la Setmana Tràgica, la seva defensa dels valors democràtics, i els seus serveis i la seva fidelitat a la ciutat, probablement, en els moments més complicats de l’historia moderna de Mataró.

Així doncs, la Secció Local d’ERC demanarà a l’Alcalde de Mataró, que nomeni la instrucció d’un expedient administratiu per determinar els mèrits per tal de designar (amb la prèvia aprovació del Ple de l’Ajuntament) Josep Abril i Argemí com a membre de la Galeria de Mataronins Il•lustres.

Tal i com estableix l’actual reglament de protocol, honors i distincions de l’Ajuntament de Mataró, aquesta galeria té la finalitat de perpetuar la memòria d’aquelles persones que han prestat distingits serveis al Municipi o han tingut una trajectòria personal indiscutiblement meritòria.