Molins de Rei

Totes les notícies

Ajuntament de Molins de Rei

[Resum del Ple] Els punts més destacats del Ple Municipal de novembre

El dijous 24 vam celebrar el Ple Municipal corresponent al mes de novembre de 2022 a la sala d’actes de l’Ajuntament de Molins de Rei en què es van aprovar un total de sis punts, a més d’una moció. Us resumim els punts més destacats d’aquest Ple: 1. Aprovació de la minuta de conveni de col·laboració amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per al finançament del parc Pont de la Cadena El grup municipal d’Esquerra Republicana hi votem en contra, primer per coherència, perquè com ja hem manifestat en diverses ocasions, considerem que un projecte d'aquesta envergadura hauria de poder donar sortida a diverses necessitats de la vila; en aquest cas, la millora de l'entorn urbà amb la creació d'una gran zona verda i la necessitat d'aparcament que faciliti acostar-se al comerç de la població. Creiem que s'ha perdut una bona oportunitat per solucionar mancances presents i futures. 2. Aprovació del Pla director de l’arbrat En aquest cas té el nostre vot favorable perquè tenim el convenciment que cal solucionar l'estat actual de molts dels arbres que tenim actualment a la nostra vila, perquè hi ha moltes voreres fetes malbé a causa de les arrels dels arbres i això també ocasiona problemes de mobilitat a les persones, i, finalment, perquè pensem que és necessària una ordenació de les actuacions a dur a terme en aquest sentit. Tot i això, hi hem trobat a faltar, precisament, la concreció de moltes de les actuacions a fer. 3. Aprovació del manifest sobre el Dia Internacional de la Discapacitat Des d’ERC Molins de Rei agraïm la col·laboració de les entitats de persones discapacitades en la seva redacció i lectura, per això demanem en el Ple que realment s'impulsin polítiques d'actuació per a aquest col·lectiu, ja que, malgrat que en aquesta legislatura s'ha creat la Regidoria de Discapacitat, només s'han desenvolupat algunes iniciatives i no s'ha aprofundit en les demandes del col·lectiu. 4. Aprovació del manifest a favor de l’eradicació de la violència masclista En aquest apartat, el grup municipal fem una aportació, la de de ressaltar la diversitat de violències que pateixen les dones i la necessitat d'eliminar d'una vegada la mentalitat masclista i patriarcal que encara impera avui dia.

Marta Espona, en la cloenda de la conferència a la seu de l'Agrupa

[Comunicat de premsa] La inauguració de l’exposició sobre Victòria Pujolar organitzada per ERC Molins de Rei omple la seu de l’Agrupa

Més d’una cinquantena de persones van assistir el passat dissabte, 26 de novembre, a la inauguració de l’exposició “Victòria Pujolar Amat 1921-2017” a la seu de l’Agrupa, organitzada per la secció local d’ERC Molins de Rei i que es pot visitar fins al 4 de desembre.   Amb motiu del 25-N, Dia Internacional per a la l’Eliminació de la Violència envers les Dones, l’acte va consistir en una xerrada que tenia un doble objectiu: per una banda, repassar la consecució dels drets actuals de les dones i, per l’altra, la constatació que n’hi ha que són vulnerats en un estat ben a prop del nostre país, Andorra.   La secretària de Feminismes d’Esquerra Republicana a Molins de Rei, Francesca Riera, és qui va obrir l’acte, presentant la figura de Victòria Pujolar, pintora, membre de les Joventuts Socialistes durant la postguerra i dona implicada amb la resistència antifranquista. A continuació, va introduir les dues ponents, Gemma Tribó i Vanessa M. Cortés, i va anunciar que al final de l’acte es podria fer una estona de conversa acompanyada d’un piscolabis.   La primera ponent, Gemma Tribó, catedràtica d’Història, va fer un viatge des de finals del segle XIX fins a l’actualitat per posar de relleu les primeres lluites de les dones, la consecució del dret a vot, la implicació de les dones en l’àmbit de la política, el paper de cures que se’ls va reservar durant la Guerra Civil i el naixement del feminisme. Van ser especialment interessants els esments als moviments de dones de Molins de Rei a principi del segle XX per queixar-se pel preu del pa o per llocs de treball a les fàbriques.   Gemma Tribó també va recordar les figures de Roseta Canalias i Caterina Casas, com les dones que van tenir més rellevància a la vila per diferents implicacions, i els moviments de dones des dels anys setanta del segle passat fins ara com a peces clau per avançar en la llibertat sexual de la dona, la planificació familiar i la lluita contra la vulneració dels drets de les dones.

Marta Espona, al "Bon dia i bona hora" de Ràdio Molins de Rei

Marta Espona parla de les obres de restauració del Pont de la Cadena al “Bon dia i bona hora”

La portaveu d’ERC Molins de Rei, Marta Espona, ha intervingut, com cada dijous, al programa “Bon dia i bona hora” de Ràdio Molins de Rei per parlar, entre d’altres temes, de les obres de restauració del parc del Pont de la Cadena i de l’exposició en homenatge a Victòria Pujolar Amat que s’inaugura dissabte, 26 de novembre.   Marta Espona ha començat convidant a tothom a visitar l’exposició “Victòria Pujolar Amat 1921-2017” que obre les portes el dissabte, 26 de novembre, a la seu de l’Agrupa, al carrer Rafael Casanova, 26-28, i que es podrà visitar fins el 4 de desembre.   La portaveu d’ERC Molins de Rei també ha comentat la conferència que es farà amb motiu de la inauguració, a càrrec de la historiadora Gemma Tribó i amb la intervenció posterior de Vanessa M. Cortés, psicòloga i membre de l’associació STOP Violència d’Andorra, en què parlarà d’una realitat poc coneguda, la vulneració dels drets de les dones en aquest país veí.   En l’àmbit dels temes relacionats amb la nostra vila, la Marta Espona s’ha referit a les obres de remodelació del parc del Pont de la Cadena, un projecte que comença amb polèmica i del qual, Esquerra Republicana ha exposat la seva disconformitat per no fer front a necessitats tan importants com la de l’aparcament i la millora de la mobilitat.   Finalment, la portaveu republicana també ha expressat el seu suport a una proposta de Taula de la Cultura que reculli la diversitat de propostes culturals de Molins de Rei i la seva bona planificació .   Podeu recuperar la intervenció de Marta Espona al “Bon dia i bona hora” de Ràdio Molins de Rei aquí.

Cartell de l'exposició "Victòria Pujolar Amat 1921-2017"

[Comunicat de premsa] ERC de Molins de Rei porta l’exposició “Victòria Pujolar Amat 1921-2017” a la nostra vila

Aquest dissabte, 26 de novembre de 2022, s’inaugura l’exposició “Victòria Pujolar Amat 1921-2017” a la seu de l’Agrupa, al carrer Rafael Casanova, 26-28, de Molins de Rei, amb motiu del 25N, Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones. La mostra que s’inaugura dissabte ha estat organitzada per la secció local d’ERC de Molins de Rei i forma part de l’exposició itinerant sobre la figura de Victòria Pujolar, lluitadora republicana i antifeixista, com a homenatge amb motiu del centenari del seu naixement. Aquesta exposició s’emmarca en les diferents mostres que l’Institut Català de les Dones posa a l’abast de centres educatius, ens socials, associacions de dones i altres entitats i institucions per recuperar els sabers i els coneixements específics que les dones han desenvolupat al llarg de la història al nostre país.   L’exposició “Victòria Pujolar Amat 1921-2017”, que es podrà visitar del 26 de novembre al 4 de desembre, vol evidenciar la superació de les dones per accedir a situacions que els havien estat vetades. La mostra s’inaugurarà amb una xerrada a càrrec de la historiadora Gemma Tribó, amb la intervenció posterior de Vanessa M. Cortés, psicòloga i membre de l’associació STOP Violències. La conferència la clourà Marta Espona, regidora portaveu d’Esquerra Republicana de Molins de Rei i cap de llista a les eleccions municipals del 2023.   La xerrada vol posar de relleu la tipologia de violències que les dones han patit i pateixen, i que sovint no es consideren violència en si, situacions com són no poder estudiar o treballar pel fet de ser dona, o l’obligació d’haver de demanar permís per resoldre determinats tràmits.   Cridarà una especial atenció la intervenció de Vanessa M. Cortés, membre de l’associació STOP Violències, entitat andorrana que treballa per ajudar les dones en situacions d’assetjament, violació i, sobretot, en el dret a l’avortament, que parlarà de la situació que es viu a Andorra, on l’avortament està prohibit i penalitzat.

Marta Espona respon a les "Preguntes a ERC" a Ràdio Molins de Rei

Recupereu la intervenció de la Marta Espona al “Bon dia i bona hora” de Ràdio Molins de Rei

La portaveu d’ERC Molins de Rei, Marta Espona, ha contestat un dijous més a les “Preguntes a Esquerra” del programa “Bon dia i bona hora” de Ràdio Molins de Rei on ha tractat temes relacionats amb l’actualitat de la vila i altres aspectes referents a la secció local. Podeu recuperar aquí la seva intervenció.   La Marta Espona ha començat parlant de l’Assemblea Nacional de Dones que Esquerra Republicana va celebrar el passat 12 de novembre a La Garriga. La portaveu d’ERC ha explicat en què consisteixen aquestes trobades, subratllant el que representen per un col·lectiu com és el de les dones.   A l’Assemblea de La Garriga es va tractar especialment de la situació de les dones arreu del món, amb la constatació de la vulneració dels drets que pateixen, un fet que lamentablement passa en molts països, i en aquest sentit ha destacat el testimoni de dues dones, una de l’Iran i una altra del Senegal.   La portaveu republicana ha volgut posar de manifest un testimoni sorprenent, per la proximitat del país, i que la majoria dels assistents desconeixia: la situació de les dones a Andorra a partir de la intervenció d’una representant d’una entitat d’aquest país, tan proper però, en alguns aspectes, tan desconegut, com en l’aspecte de la vulneració dels drets de les dones, també a Andorra.   En relació als temes que afecten Molins de Rei, la Marta Espona s’ha referit un cop més a la nova publicació de l’Ajuntament, el Balcó de la Vila. Primer de tot per expressar la seva sorpresa per l’endarreriment de la publicació, tenint en compte que els textos en què han participat els diferents grups de l’ajuntament es van lliurar fa dos mesos.     Per acabar, la portaveu d’ERC i, recordem, cap de llista a les eleccions municipals del 2023, ha parlat de la celebració del Dia Mundial de la Infància, diumenge vinent, valorat especialment la iniciativa que promou la participació dels infants. En aquest sentit, la Marta Espona ho ha valorat molt positivament però ha expressat el seu desig que també tinguin utilitat.

Marta Espona a Ràdio Molins de Rei

La portaveu Marta Espona valora el Ple Municipal del mes d’octubre a Ràdio Molins de Rei

Com tots els dijous, la portaveu d’ERC Molins de Rei, Marta Espona, ha participat al programa “Bon dia i bona hora” de Ràdio Molins de Rei per respondre a les preguntes al principal partit de l’oposició. Podeu recuperar aquí la seva intervenció.   La Marta Espona ha iniciat la seva intervenció valorant alguns dels punts més destacats de l’últim ple municipal, celebrat el passat 3 de novembre, començant pel que feia referència a la licitació del servei de neteja viària, recollida i transport de residus. La portaveu d’ERC Molins de Rei ha explicat els arguments pels quals el grup municipal va votar en contra, decisió que l’alcalde Xavi Paz diu que no ha entès.   En relació a la proposta de col·laboració entre l’Ajuntament de Molins de Rei i la Universitat de Barcelona per a la creació d’una càtedra sobre el Renaixement de la nostra vila, la Marta Espona ha donat els arguments pertinents del per què el vot en contra d’Esquerra Republicana, posant èmfasi en el fet que es qüestiona la necessitat de fer-ho.   La Marta Espona també ha valorat la moció presentada pel grup municipal d’ERC en suport a l’Acord Social per l’Amnistia i l’Autodeterminació, moció que es va aprovar en el ple municipal amb el suport de les forces independentistes. La portaveu d'ERC ha explicat els aspectes més importants de la iniciativa.   Finalment, la portaveu republicana s’ha referit a les obres previstes al parc del Pont de la Cadena, analitzant alguns dels aspectes que la ciutadania no entén.  

Salvador Auberni, autor del llibre "Viure amb dignitat"

[Comunicat de premsa] Viure amb dignitat, una proposta de Salvador Auberni per a la vellesa

Amb la presència de la regidora de Gent Gran, Jessica Revestido, i l’alcalde de la vila, Xavi Paz, aquest dilluns, dia 7, la sala de la Federació Obrera va ser l’escenari de la presentació del llibre del nostre company Salvador Auberni, Viure amb dignitat.     En la introducció de l’acte, ell mateix va dir sentir-se satisfet de ser en aquell edifici perquè considerava que el caracteritzen tres valors que també s’han de reclamar per a la gent gran: la solidaritat, la dignitat i la justícia.   Primer de tot, Auberni va definir la vellesa com una etapa que aparentment ningú no vol, mentre s’esmercen veritables esforços per mantenir-se jove. Es discrimina per raó de l’edat, s’oblida el valor de l’experiència (l’anomenat “edatisme”) i es pateixen “microedatismes” quan es tracta la gent gran pejorativament. Pel que fa a les residències, segons ell, queda molt de camí per fer, ja que sovint són sinònim de tristor i asil, sense predisposició a fomentar les capacitats personals dels qui hi resideixen, que acaben perdent tota mena de decisió.   Salvador Auberni defensa que les persones som úniques, tenim dignitats i el dret a controlar la pròpia vida, amb autonomia i d’acord amb les fortaleses de cadascú. L’ambient, l’entorn, ajuda la persona gran a mantenir-se dinàmica. Per això és tan important l’activitat diària i la vida social. La soledat pot comportar una mala alimentació i, encara pitjor, un tancament en el passat que acaba aïllant. És vital tenir present que les persones som éssers dinàmics subjectes a canvis i que cal respectar-los.    Aquesta necessitat de socialització, també caldria traslladar-la cap a un model de residència actualitzat. Entesa com l’última opció quan la persona gran ja no pot romandre més a casa seva, la residència hauria de poder reproduir al màxim l’entorn de la persona, amb una atenció centrada en la persona, en les seves potencialitats i no en les seves mancances, i una estructura que recordés la llar.

Ajuntament de Molins de Rei

[Resum del Ple] Resum del Ple Municipal del mes d’octubre de 2022

El dijous, 3 de novembre, celebrem el Ple Municipal corresponent al mes d’octubre, a la sala d’actes de l’Ajuntament de Molins de Rei; un ple amb 14 punts per aprovar i una moció presentada pel nostre grup municipal amb l’enunciat “Moció per l’aprovació d’un manifest de l’acord social per l’amnistia i l’autodeterminació”.   A continuació resumim els punts més destacats del Ple:   1. Noves modificacions de pressupost amb romanents Esquerra Republicana ens abstenim perquè entenem que, si bé hi ha imponderables que considerem que s’han de pagar al més aviat possible, com per exemple l’encariment de l’energia, els increments salarials dels treballadors i treballadores municipals, els compromisos amb les entitats i activitats de promoció de feina per a joves, no estem d’acord amb la despesa en intervencions que no estaven previstes de fer aquest 2022 i que, per tant,  no es poden justificar com a prioritat urgent.   2. Licitació del servei de neteja viària, recollida i transport de residus Des del grup municipal d’Esquerra Republicana mostrem el nostre desacord amb el procediment d’urgència d’aquesta contractació i per aquest motiu hi votem en contra. El motiu és que en reiterades ocasions hem plantejat la necessitat d’estudiar bé què es vol demanar per a aquest servei, però, per contra, els grups de l’oposició no han pogut intervenir en l’elaboració dels plecs. A banda d’això, considerem que, tot i l’augment destinat a la nova licitació, hi ha la possibilitat que no sigui suficient per a una bona prestació d’aquest servei i l’haurà d’assumir el proper govern municipal.   3. Conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i la Universitat de Barcelona per a la creació d’una càtedra sobre el Renaixement de Molins de Rei Esquerra Republicana vota en contra de la proposta en considerar que l’actual prioritat ha de ser definir com funcionarà el Palau de Requesens i què s’hi farà un cop estigui obert, i no iniciar noves despeses (concretament, 20.

El regidor Joaquim Llort valora els punts més importants previstos al Ple Municipal del mes d’octubre a Ràdio Molins de Rei

Com tots els dijous, Esquerra Republicana ha participat al programa “Bon dia i bona hora” de Ràdio Molins de Rei, en aquesta ocasió ha estat el regidor Joaquim Llort qui ha contestat a les “Preguntes a ERC”. Podeu recuperar la seva intervenció aquí.   L’espai s’ha emès hores abans de la celebració del Ple Municipal del mes d’octubre a l’Ajuntament de Molins de Rei, motiu pel qual Joaquim Llort ha analitzat els punts més destacats per ser debatuts, començant per aquells que fan referència a la comissió informativa de l’Àrea de sostenibilitat i territori. Un dels punts més importants ha estat el de l’aprovació de la licitació del servei de neteja viària, recollida i transport de residus de Molins de Rei. En aquest aspecte, Joaquim Llort ha valorat positivament que, "per fi", es porti a licitació el servei, tan necessitat d’una millora. Tot i això, el regidor d’ERC ha recordat que aquest és un tema que des de l’inici de legislatura ha centrat l’interès del grup municipal i ha lamentat el poc marge que han tingut tots els grups de l’oposició per poder participar-hi i aconseguir, així, un consens majoritari.   Respecte a aquesta mateixa àrea, Joaquim Llort també ha parlat del servei de porta a porta que es vol provar als barris més residencials de Molins de Rei, i a l’estat dels contenidors de la vila, una demanda de millora que es repeteix des de fa temps. Finalment, Joaquim Llort ha explicat els objectius i els motius de la moció que presenta Esquerra Republicana al Ple Municipal per l’adhesió al manifest de l’acord social per a l’amnistia i l’autodeterminació de Catalunya.