Montgat

Totes les notícies

Assemblea convocada per ERC, Comuns i Montgat Guanya

El poble ha de saber

La transformació de pobles i ciutats mitjançant el planejament urbanístic és un procés complex i llunyà per a la ciutadania, que en pren consciència anys després, quan aquest s’executa i veu el seu entorn modificat. Aquests projectes tenen un gran impacte en la realitat social i econòmica. La  normativa urbanística estableix que s’ha de garantir el dret d’informació i de participació de la ciutadania, amb la transparència com a element essencial. Montgat, actualment, està immers en les fases inicials d’un projecte urbanístic que transformarà les Mallorquines. Evidentment, l’impacte d’aquest projecte serà gran i afectarà el futur i la qualitat de vida a Montgat. Lamentablement, el projecte s’està duent a terme només en l’àmbit tècnic, deixant de banda el debat. Reiteradament, Esquerra i els partits a l’oposició hem reclamat, sense èxit, el debat polític i la convocatòria d’una audiència ciutadana.  Per això, davant la manca de transparència del govern, els grups municipals a l’oposició vam convocar el passat juliol una assemblea informativa. Esperem que el govern municipal reconsideri la seva posició i obri una etapa de diàleg i debat amb els grups municipals i la ciutadania Article publicat a la Revista Municipal de setembre  

Acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya a Montgat

Parlament de Rosa Funtané i Vilà en nom del grup municipal d'ERC-AM. Des de fa segles els països catalans estem convençuts que el millor per al nostre país és obtenir la nostra independència de l’estat espanyol. I això no és pura casualitat, ni un antull, ni una provocació. Des de fa segles l’única opció per tenir un país lliure, un país de futur, un país on les persones sou el centre del nostre interès, és la INDEPENDÈNCIA. Ja hem parlat molts cops i hem dit alt i clar que des del setge de Barcelona a la Guerra de Successió espanyola els catalans hem perdut bous i esquelles. I no ens referim tan sols a pèrdues econòmiques, que també. Hem perdut el més important i valuós per a tota persona: la llibertat, la cultura, la llengua. Darrerament hem viscut situacions encara més sorprenents.  La nova sentència sobre la llengua vehicular als centres educatius és una vergonya i un atac a la nostra societat a través del menyspreu de la nostra llengua i cultura. Tots sabem que el predomini de la llengua castellana és socialment més habitual que la llengua catalana. Respectem totes les cultures i llengües, però mai deixarem de defensar la nostra. El caos ferroviari de fa pocs dies és l’enèsima prova del menysteniment del govern espanyol cap a Catalunya. La paralització de la xarxa de rodalies per una avaria és absolutament inacceptable. El govern espanyol ha d’assumir la seva responsabilitat i traspassar la competència JA! Som gent pacífica, dialogant, respectuosa, atents i amatents amb les persones. I busquem el diàleg. Busquem la construcció de nous ponts que ens alliberin d’un estat opressor, d’un estat  que no ens estima i tampoc ens deixa viure. L’11 de setembre de 1714  és l’inici d’una ofensa contínua, de menys teniment, d’odi i humiliació cap al nostre poble català. No obliguem ningú a estimar-nos, però si a respectar-nos. Com cada 11 de setembre sortim al carrer a reclamar i exigir la llibertat del nostre poble fent un clam: INDEPENDÈNCIA.

Rosa Funtané, David Sánchez (ERC), Daniel Fuentes (En Comú Podem) i Jordi Abad (Montgat Guanya)

Comunicat conjunt sobre la transformació urbanística de Les Mallorquines

COMUNICAT CONJUNT DELS GRUPS MUNICIPALS D’ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA, MONTGAT EN COMÚ PODEM I MONTGAT GUANYA – MÉS – INICIATIVA – COMPROMÍS   Actualment està en fase de redacció una modificació del planejament urbanístic de les Mallorquines. Modificació que transformarà el barri i que tindrà un gran impacte en tot Montgat. Ens preocupa la manca d’informació i de transparència del govern municipal de Junts, PSC i SOM. Reiteradament hem demanat, sense èxit, la convocatòria d’una audiència pública per informar a la ciutadania i debatre sobre el creixement i model de poble. Els grups de l'oposició considerem que cal dignificar i recuperar les zones de Mallorquines degradades, però no a qualsevol preu. El projecte urbanístic ha de ser sostenible i ha de contribuir a millorar la qualitat de vida a Montgat, no a massificar el poble convertint-lo en una extensió de Badalona o Barcelona,  generant guanys importants a la propietat, que majoritàriament és la banca. Estem davant d’un projecte de prop de 500 habitatges, que comportarà un important creixement de la població de Montgat, entre el 10 i el 15% , concentrada en una mateixa zona. Davant d’aquest creixement, al que s’haurà de sumar el provinent d’altres promocions a Montgat, entenem que: + Cal informar àmplia i detalladament a la ciutadania. + Cal garantir una mobilitat sostenible promovent les zones de vianants. + Cal fer una aposta clara en blindar les zones verdes. + Cal conservar l’anomenada Torre de l’Aigua i els forns de calç. + Cal analitzar l’impacte d’aquest creixement en els serveis i equipaments municipals, actualment ja deficitaris, i elaborar un Pla d’equipaments municipals. Per això reiterem al govern municipal la petició d’obrir un procés de reflexió i de debat,  amb la participació de totes les forces polítiques representades al consistori, el Consell de la Vila i la ciutadania, per construir juntes i junts el Montgat del futur.

Centre d'Atenció Primària

CAP Doctor Enric Jardí Vintró

L’any 2019 ens deixava el doctor Enric Jardí Vintró, una persona molt estimada al poble. La seva petjada a Montgat va ser inestimable. Acollidor, professional, empàtic, amb una gran capacitat d’escolta i sempre atent a les necessitats dels montgatins i montgatines.   Nombroses persones van manifestar el seu dolor per la pèrdua del doctor Enric Jardí Vintró. Davant d’aquesta mala notícia, vam demanar fer un reconeixement a aquest metge que ens ha cuidat durant molts anys.   Per aquest motiu, es va sol·licitar a la Generalitat posar el nom del doctor Enric Jardí Vintró al CAP de Montgat. Vam iniciar els tràmits i ara han respost a la nostra sol·licitud. Volem agrair a la família Jardí i a tots els companys i companyes del CatSalut la implicació i col·laboració perquè d’aquí a pocs mesos el CAP Doctor Enric Jardí sigui una realitat.   Aviat s’iniciaran les obres per a l’ampliació del CAP i, coincidint amb la inauguració de la renovació del centre prevista per a finals del 2023, el nou CAP Doctor Enric Jardí  Vintró serà una realitat. Ens alegrem molt d’aquesta notícia que dona resposta a les demandes del poble.   Bones vacances i molta salut!    

Plaça a les Mallorquines

Junts i tot el govern voten en contra de la moció per la plaça 1 d'Octubre

El grup municipal d'Esquerra Republicana va presentar al plenari de juny una moció proposant posar el nom de Plaça 1 d'Octubre a la plaça de nova creació a les Mallorquines, en els terrenys de l'antiga Farggi. La moció proposava constituir formalment la Comissió del Nomenclator i convocar la Comissió tècnica del nomenclator per a iniciar d’ofici l’expedient d’assignació del nom de Plaça 1 d’Octubre a la plaça de nova creació davant l’accés als habitatges de la promoció anomenada “Paradís del mar” Junts per Catalunya i la resta del govern municipal format pel PSC i SOM, i el regidor no adscrit, hi van votar en contra. Junts va justificar el seu vot per motius tècnics. Lamentem el posicionament de Junts, ja que el seu suport a la moció hagués comportat la seva aprovació. MOCIO PER ASSIGNAR EL NOM DE PLAÇA 1 D’OCTUBRE A LA PLAÇA DE NOVA CREACIÓ UBICADA A LES MALLORQUINES, EN ELS TERRENYS DE L’ANTIGA FARGGI.   Com bé diu el Reglament Municipal sobre el nomeclator dels carrers i espais públics de Montgat, “els noms dels carrers expliquen la història de pobles i ciutats, i més enllà dels noms descriptius són també el relat de quin és el marc social, polític i l’imaginari col·lectiu de cada moment.” Tanmateix, el nomenclator “constitueix una riquesa patrimonial que posa en contacte la llengua i la cultura amb el seu territori i, per tant, forma part de la història del municipi. Una història viva en què els noms de llocs estan en constant evolució.” El poble i el seu territori està en constant transformació. A les millores en l’espai públic, s’hi afegeixen noves construccions i nous espais i places, com ara les sorgides a partir de la transformació urbanística del que havien estat els terrenys de l’antiga Farggi a les Mallorquines. Uns terrenys industrials transformats en residencials on, una part dels mateixos han estat recuperats com a espais de trobada i places. Per això, en coherència amb el que ha de ser el nomenclator municipal, en tant que relat del marc social i polític de cada moment, considerem que el nom de la plaça sorgida de la recuperació d’aquest espai per a ús i gaudi dels montgatins i montgatines ha de correspondre a l’esdeveniment que més ha mobilitzat a la ciutadania, tant a nivell local com nacional, en els darrers anys, marcant una fita tant en la història col·lectiva, com en la història individual de molts montgatins i montgatines.

Persones i representants de les entitats reconegudes

Nit de la República. Reconeixement als valors republicans

Els valors marquen el pensament de les persones, la seva manera de fer i de ser; transcendint i deixant petjada en el seu entorn i en la societat. Promoure els valors republicans en la societat, a partir d’aspectes cívics i democràtics i el bé comú, és l’objectiu de la Nit de la República que, en la seva edició d’enguany, ha reconegut els valors republicans de persones i col·lectius, tan a nivell local com nacional, que amb les seves accions i la seva activitat qüotidiana han contribuït a millorar la societat que els envolta.   Premi individual, en l’àmbit local: Jaume Galvany i Navarro. Pel seu esperit solidari, sempre al servei de les causes nobles i justes, impulsant-les i col·laborant desinteressadament. Per la seva feina incansable col·laborant amb les entitats de Montgat i amb els projectes col·lectius. Per la seva ètica i coherència personal, esdevenint un referent al poble de Montgat.   Premi col·lectiu, en l’àmbit local: Colla de Diables de Montgat Per la promoció i defensa de la cultura popular catalana. Per la seva participació social com actitud, teixint complicitats amb les entitats de manera oberta i desinteressada i per la tasca de cohesió social que porten a terme, apropant-se als joves a qui socialment es tendeix a criminalitzar Per la seva mirada crítica i el seu esperit rebel.   Premi individual, en l’àmbit nacional: Dolors Bassa i Coll Per ser una lluitadora incansable; defensora de totes les causes justes, una treballadora incessant per la defensa de la cultura, de l’equitat laboral, en lluita contra les desigualtats laborals. Per la seva defensa dels drets nacionals, per la qual ha pagat un alt preu. Per la seva defensa de la dignitat de les dones preses, lluitant per millorar les condicions de totes les recluses durant la seva estada a la presó, per haver defensat els nostres drets democràtics   Premi col·lectiu, en l’àmbit nacional: Plataforma per la Llengua Per la seva activitat constant en defensa dels nostres drets lingüístics i de la diversitat lingüística com a part del llegat cultural del conjunt dels pobles.

Decidim el futur de Montgat

En els darrers 20 anys Montgat ha passat dels 8.423 habitants el 2001 als 12.260 que té ara. El seu passat industrial han condicionat la seva evolució. Si als anys 90 el repte va ser desmantelar Explosivos Rio Tinto i recuperar els seus terrenys; el repte que es planteja per als propers anys és recuperar per a Montgat les antigues plataformes de Rio Tinto, així com dels terrenys de l’antiga Ceràmica Montgatina i de la Morterera. Excepte els terrenys de les plataformes, que són propietat de l’AMB, la resta són propietat privada. Aquest fet, condiciona la seva transformació urbanística, ja que cal garantir els drets de la propietat, però sempre en equilibri amb l’interès i bé públic. Els propers anys es decidirà com serà el Montgat del futur. Des d’Esquerra Republicana creiem que el desenvolupament urbanístic ha de ser sostenible. Un poble amb habitatge accessible per a tothom, però també amb espais verds i cohesionat; amb infraestructures i serveis públics de qualitat i dimensionats. No ens podem permetre un creixement a qualsevol preu, per això defensem un urbanisme deliberatiu amb participació de la ciutadania. Ens hi juguem molt, està en joc Montgat. Article publicat a la Revista Municipal del mes d'abril  

Grup municipal d'ERC durant la celebració del ple municipal

Malbaratant els nostres estalvis

Amb l’aprovació l’any 2012 de la Llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera l’Estat va limitar l’autonomia financera dels ajuntaments a través d’un conjunt de regles que, entre d’altres aspectes, els limitaven la capacitat de despesa al fixar un límit al seu creixement. Aquest límit en cap cas tenia en compte la situació particular de cada ajuntament. En el cas de Montgat, amb una econòmia sanejada, això comportà que el romanents de tresoreria, és a dir, els excedents de finançament anuals, generats per majors ingresos o per la reducció de les despeses ordinàries previstes en el pressupost,  no es poguéssin destinar a inversions o a la millora dels serveis i en cas de fer-ho, com es va fer l’any 2016, comportava l’aplicació posterior d’un pla d’ajust. El resultat de l’aplicació de les diferents regles d’estabilitat pressupostària a Montgat ha estat el progressiu increment del romanent de tresoreria, passant dels 948.532,96 euros l’any 2012 a 7.074.097,53 euros l’any 2020. Actualment, des d’octubre del 2020, totes aquestes regles fiscals han quedat suspeses i l’Ajuntament pot disposar dels diners dels romanents. Això hauria de permetre al govern municipal, d’una banda, resoldre problemes estructurals com ara millores en la xarxa de clavegueram, els problemes d’accessibilitat de diferents zones de Montgat, millorar els equipaments escolars, ampliar l’escola bressol o abordar les mancances en equipaments assistencials per a la gent gran i, d’una altra desplegar programes específics adreçats als col·lectius més vulnerables i als sectors més perjudicats per la pandèmia. Però quina ha estat l’actuació del govern municipal? Durant l’any 2021 es van aprovar modificacions pressupostàries per un import total de 2.827.485,37 euros a càrrec dels romanents de tresoreria. És a dir, en un any s’han reduït els romanents en un 40% per a destinar-los a què? Doncs, a estudis, despeses ordinàries i vehicles i, el que considerem més preocupant, és el destí de  1.

Vista dels Horts de can Casanovas

Impuls als projectes comunitaris

Darrerament hem vist debilitar-se tot allò que genera vida al poble. Els horts familiars són un projecte cabdal per fer poble, per a la sobirania alimentària i per gaudir del contacte amb la natura. Observem que aquest projecte ha estat abandonat pel govern, com la majoria d’espais comunitaris o de participació. L’any 2020 s’hauria d’haver aprovat un reglament per donar seguretat sobre l’ús de la terra a aquelles persones que responsablement l’han cuidada al llarg dels anys. No s’ha fet. L’única actuació destacable ha estat una canalització de l’aigua que  suposa, a cada segon, un malbaratament de recursos hídrics que ja hem evidenciat al Ple. Mentre l’aigua s’escapa per les clavegueres, hi ha èpoques de l’any en què no disposem d’aigua per regar. És necessari, entre altres qüestions, un manteniment de la mina, l’arranjament dels espais comuns, millorar-ne l’accessibilitat, assegurar murs que comprometen la seguretat de l’indret,  i un àgil relleu que doni sortida a una eterna llista d’espera que conviu amb parcel·les abandonades. Des d’Esquerra Montgat insistim a cuidar allò que ens genera valor social com a poble. Els horts són un projecte que fa goig, impulsem-lo! Article publicat a la Revista Municipal de març