Osona

Totes les notícies

Esquerra Republicana d'Osona es reforça per tornar a guanyar les eleccions municipals de maig del 2023.

Jordi Serra, Montse Mas i David Camacho entren a la direcció comarcal. ERC Osona va celebrar ahir divendres dia 8 de juliol el seu congrés anual ordinari via telemàtica, que en paraules de la presidenta del Congrés Imma Sala "esperem que sigui l'últim virtual". La direcció comarcal va voler agrupar en quatre àmbits les actuacions dutes a terme durant l'últim any marcat per la pandèmia, com són la d'Igualtat i Feminismes, Democràcia, Social i Sostenibilitat.  Jordi Fàbrega, president comarcal va anar desgranant les actuacions en cada àmbit per remarcar que "malgrat les enormes dificultats de la COVID, el partit ha estat viu com sempre, amb més de 115 actuacions públiques i una campanya electoral al Parlament". Per Fàbrega "aquí cal sumar-hi totes les visites als diferents grups municipals de la comarca, com també la interlocució directe amb les Seccions Locals amb alguna dificultat, la majoria han estat connexions telemàtiques" per concloure va afirmar "fem moltes coses bé". Per la seva part, la secretaria general d'ERC Osona i candidata comarcal al Parlament, Margarida Feliu va recordar els punts programàtics de la campanya i va enumerar les actuacions de les candidates osonenques en una campanya atípica per la COVID. Per Feliu "volem mostrar la nostra satisfacció que la presidència de la Generalitat estigui en mans del president Pere Aragonès que lidera un govern republicà al servei del poble de Catalunya. Des d'Osona i el Lluçanès l'hi desitgem molts encerts" Per finalitzar l'informe Fàbrega i Feliu van marcar com a objectius pels propers dotze mesos, "continuar treballant per aconseguir un territori sostenible tot impulsant des d'ERC comunitats energètiques, també, seguir treballant colze a colze amb les entitats que lluiten per l'equitat social i la lluita pels drets civils de tothom i finalment aconseguir grups de treball en els municipis on encara no tenim llista municipal per tornar a guanyar a les eleccions del maig de 2023”.

Carta del Grup Municipal SBiALB-AM als veïns i veïnes de Sant Bartomeu del Grau i Alboquers

Benvolgudes, benvolguts, Aquest darrer any no ha estat gens fàcil, la pandèmia ha trasbalsat les nostres vides i malauradament també s’ha emportat a familiars i amics. Ara de mica en mica estem deixant enrere la COVID i gràcies a la vacunació estem ja albirant la llum al final del túnel. GRÀCIES a la ciència i a tot el món sanitari per ajudar-nos tant. Ara toca vacunar-nos per guanyar al virus. Feta la prèvia, aquest mes de juny hem arribat a la meitat de la legislatura 2019-2023, i com a grup municipal a l’Ajuntament volem fer un petit repàs del què han estat aquests dos anys. El nostre grup municipal que té per nom Sant Bartomeu i Alboquers-Acord Municipal (SBiALB-AM) va aconseguir en les passades eleccions de l’any 2019, 258 vots, és a dir el 47,69% dels vots i 3 regidors, a nou vots de guanyar les eleccions. Malgrat restar a l’oposició actualment, el nostre compromís amb tots i totes vosaltres continua intacte i més determinats que mai a seguir construint en benefici de tothom un Sant Bartomeu millor. El nostre grup com bé ja sabeu, va governar el nostre municipi durant vuit anys (2011-2019). Així l’actual govern va trobar un ajuntament sanejat, amb un full de ruta marcat a anys vista, on el sentit comú era el far que guiava la nostra actuació municipal. Actuacions com ara;   La municipalització del servei d´aigua i així optimitzar recursos econòmics. Les actualitzacions i millores  en les instal·lacions municipals, fent-les més sostenibles.  Les millores en seguretat viària: Rotonda d´entrada del poble, carretera de les Ferreres. Reindustrialització de les naus de Puigneró Celebrem que aquests punts s´hagin tirat endavant, o estiguin en camí de fer-ho. Durant aquests dos anys a l’oposició municipal sempre hem actuat en responsabilitat i sempre hem ajudat a l’actual govern municipal en tot el que se’ns ha demanat i deixat. Un exemple del que hem exposat fins ara, va ser la determinació en desencallar el conflicte de les antigues naus de Puigneró, on vàrem aconseguir reconduir una situació molt compromesa pel futur urbanístic, empresarial i econòmic pel nostre municipi.

Convocatòria de Congrés comarcal ordinari. ERC Osona

Benvolgut company, benvolguda companya,  D’acord amb els Estatuts i la normativa que se’n deriva, em plau convocar-te al Congrés Comarcal d’Esquerra Republicana de Catalunya - Osona que celebrarem el dijous dia 08/07/2021 a les 19h per via telemàtica a través de la plataforma Zoom. Per aquest motiu, abans del dia 08 de juliol, caldrà que enviïs un correu electrònic a [email protected] per inscriure’t. Posteriorment, la Comissió organitzadora us enviarà un correu electrònic confirmant la vostra participació i un enllaç Zoom per accedir-hi virtualment el mateix dijous uns seixanta minuts abans de l'inici.   La  proposta d’ordre del dia és la següent:   Elecció de la Mesa. Aprovació de l’ordre del dia. Lectura i aprovació, si escau, de l’acta del congrés anterior. Informe de la Presidència comarcal i la Secretaria General comarcal. Informe econòmic. Presentació de les candidatures a la Secretaria de Política Municipal. Presentació de les candidatures a la Secretaria de Partit en Xarxa i nova Ciutadania. Votació de les candidatures presentades. Torn de paraules. Cloenda a càrrec de Josep Maria Reniu. Senador per designació del Parlament de Catalunya a proposta d’ERC.   Per poder participar amb dret a vot al Congrés Comarcal cal estar al corrent de pagament una setmana abans de la data de celebració, és a dir, el dia 01/07/2021. Les persones que rebin la convocatòria però, no estiguin al corrent de pagament podran assistir-hi però sense dret a vot. Així mateix, les persones militants que no tinguin els tres mesos d’antiguitat podran assistir-hi, però no tindran dret a veu ni vot. Per últim, us informem que per poder accedir a un càrrec orgànic cal estar al corrent del compliment de la Carta Financera.   Les candidatures a formar part de la Permanent comarcal s’hauran de lliurar per escrit a la Comissió Organitzadora com a mínim cinc dies naturals abans del Congrés.      Per a dubtes o aclariments podeu adreçar-vos a qualsevol dels membres de la Comissió Organitzadora:   1.

Reniu reclama al ministre de Transports que es concretin i executin d’una vegada les inversions pendents des de fa dècades a la línia R3 de Rodalies

El senador d’Esquerra Republicana Josep M. Reniu ha reclamat aquest dimarts al ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, que es concretin i s’executin d’una vegada les inversions que el govern espanyol té pendents des de fa dècades a la línia R3 de Rodalies, i que té com una de les principals exigències al territori el desdoblament de la via entre les estacions de Montcada i Vic. Reniu s’ha estrenat aquest dimarts a la sessió de control al govern durant el ple de la cambra alta. El senador osonenc ha ironitzat que en relació al desdoblament de l’R3 no s’ha fet absolutament res, “tot i que el 2008 el Ministeri de Foment ja va presentar un estudi informatiu acceptant l’extrema necessitat de l’obra”. Segons ha recordat, el que s’han fet són atuacions “merament cosmètiques” sense haver incidit en l’operativa de la línia: “Res orientat a millorar la infraestructura, res orientat a plasmar el desdoblament de la línia entre Montcada i la Garriga. Res orientat a millorar la mobilitat de més de mig milió de potencials usuaris no només del Vallès Oriental i Osona sinó també de comarques limítrofes, que dia rere dia es veuen expulsats cap a l'ús de el vehicle privat, amb el negatiu impacte en la necessària sostenibilitat mediambiental”. En la seva resposta, Ábalos s’ha limitat a dir que els pressupostos generals de l’Estat preveuen més que doblar la inversió ferroviària respecte als anteriors, i que l’11 de maig es va reunir per primera vegada la comissió de seguiment creada amb la Generalitat, consells comarcals i ajuntaments per on passa la R3. Com a actuacions concretes, ha anunciat que “els propers mesos” es licitarà l’estudi informatiu per al desdoblament del tram entre Centelles i Vic, i que està en fase de supervisió l’estudi per a la prolongació de la via 2 a l’estació de Vic per la capçalera sud. Les demandes de Josep M. Reniu arriben després que en la darrera sessió de control d’ara fa 15 dies, i a preguntes del també senador d’ERC Jordi Martí Deulofeu, Ábalos enumerés les inversions que el seu ministeri ha fet en el tram de la línia pel Ripollès, d’entre les que va destacar els 9,5 milions per a la millora del túnel de Toses, la propera licitació del projecte per a la reparació i millora del pont sobre el riu Ter a Ripoll i l’estudi per a la supressió d’un pas a nivel a Ribes de Freser.

Esquerra Republicana proposa el vigatà Josep Maria Reniu, com a senador designat pel Parlament

la proposta d'ERC també inclou a Adelina Escanell i Pau Furriol. Josep Maria Reniu, doctor en Ciència Política i de l'Administració per la Universitat de Barcelona, Adelina Escandell, que ja és senadora per Sobiranistes, i l'advocat Pau Furriol, són les persones que Esquerra Republicana proposa per ser senadors designats pel Parlament. Reniu (Vic, 1969) expert en governs de coalició, vot electrònic i eleccions, és doctor i, des del novembre del 2017, professor titular de la UB al departament de Ciència Política i de l'Administració. Va dirigir l'Oficina per a la Millora de les Institucions d'Autogovern, vinculada al Departament de Vicepresidència d'Oriol Junqueras. Reniu, autor i editor de diverses publicacions, s'incorpora ara al grup d'Esquerra al Senat. "Entomo aquesta responsabilitat amb el compromís, la il·lusió i la màxima implicació per la defensa dels drets i llibertats fonamentals en uns moments en què hem constatat que s’han produït retrocessos preocupants", ha afirmat. Qui no repetirà com a senador és Bernat Picornell, que després de cinc anys a la cambra alta tanca una etapa com a senador d’Esquerra. Picornell ha explicat que és una decisió personal i consensuada amb la direcció del partit. El republicà s’ha mostrat convençut que els nous senadors faran molt bona feina i els ha desitjat tota la sort. Tres senadors per designació del Parlament Al grup parlamentari d'Esquerra Republicana li pertoquen finalment tres senadors de designació parlamentària -fins ara en tenia dos. Per àmplia majoria, la Junta de Portaveus del Parlament, a proposta d'Esquerra, va acordar amb la mesa fer servir la variant Imperiali del sistema de mitjana major per repartir de forma proporcional el nombre de senadors designats i evitar, així, que l'extrema dreta obtingués un senador en representació del Parlament. Amb els tres nomenaments, que ara s'hauran de portar a ple del Parlament, Esquerra tindrà en total 14 senadors i senadores, que, sumats als 2 d’EH Bildu, conformaran la tercera força a la cambra espanyola amb 16 representants.

Presentació del conte d'Àlex Font Agudo: Per què es riuen de Noa?

Diumenge 25 d’abril al migdia a Centelles, va tenir lloc la presentació del llibre d’Àlex Font Agudo. Amb aquest acte, organitzat conjuntament per la secretaries d’educació i de la dona, ERC Osona tanca les presentacions de llibres que s’han fet durant la setmana a la comarca en motiu de la setmana de Sant Jordi. Margo Prims, presidenta local i secretària d’educació, ha obert l’acte remarcant la il·lusió de recuperar el carrer per donar veu i altaveu a persones que treballen per la igualtat, l’equitat i la integració socials. Núria carbonés, secretària de la dona ha afegit les iniciatives que es porten a terme des de la seva secretaria i amb el grup de dones d’Osona. Activitats i iniciatives que, com la d’avui, persegueixen la visibilització de diferents col·lectius de dones, el coneixement de diferents realitats femenines, la conscienciació, el diàleg… El conte del jove mestre centellenc ha tingut una bona acollida entre el públic assistent, que ha intercanviat preguntes i reflexions emotives sobre la història de Noa i la seva pròpia vivència. L’Àlex va decidir escriure el conte quan estudiava el grau d’educació infantil, el qual va culminar amb un treball final en què analitza i cataloga tota la literatura infantil i juvenil sobre coeducació, models familiaris, diversitat sexual, orientació sexual i de gènere, etc...que ha trobat a les biblioteques de Catalunya. Les tres veus d’avui, tres mestres, posen de relleu la importància de disposar d’aquesta literatura, així com la necessària formació del col·lectiu docent en aquests temes.  

ERC celebra Sant Jordi amb diferents presentacions de llibres a Osona

Taradell, Vic i Centelles protagonistes de la Diada de Sant Jordi. Un cop presentats els llibres de "Picar Perdra" a Torelló i "En defensa Pròpia" a Prats de Lluçanès aquest passat divendres i diumenge, ens endinsem a la setmana de Sant Jordi on els llibres i les roses ens son els protagonistes. Des de diferents SL d’ERC a la comarca, us volem convidar a les següents presentacions de llibres que esperem que siguin del vostre interès.  Dijous 22 d’abril Presentació del llibre “GUILLEM” amb l’autora Núria Cadenas.   Taradell. 18,30h. Sala Gran de “Can Costa i Font”  Amb les intervencions de Txevi Rovira, Jordi Bancells, Guillem Casadesús i Imma Sala Guillem Agulló i Salvador va ser assassinat a Montanejos (Alt Millars) la matinada de l’11 d’abril del 1993. Era nedador. Antifeixista. Antiracista. Independentista. Tenia divuit anys. El cas va sotragar i marcar una generació sencera de joves. Guillem Agulló ha esdevingut un símbol de llibertat. Presentació del llibre “UMBUTU” de Raül Romeva.  Vic. 19h. Casino de Vic  Amb Ester Capella, Carles Mundó, i Maria Balasch. Això és ubuntu. Em reconec en la mesura que et reconec a tu. La teva felicitat és la nostra. No té a veure amb tu o amb mi, té a veure amb nosaltres. Només si ens veiem com a part integrant d'un ecosistema més ampli i complex podrem existir, ser. Una mirada ubuntu ens aboca a començar per petits canvis al nostre entorn que formin part d'una autèntica revolució global. Diumenge 25 d’abril Presentació del llibre “ PER QUÈ ES RIUEN DE NOA?” amb l’autor Àlex Font Centelles. 12h. Horts del Palau dels Comtes Amb les intervencions de Margo Prims i Núria Carbonés  Hi ha persones altes i persones baixes, n hi ha de rosses i n hi ha de morenes, amb els cabells curts i amb els cabells llargs, algunes prefereixen un color i altres un altre... Totes les persones som diferents, però totes mereixem que ens vulguin tal com som i que ens cuidin. Acompanya Noa en aquesta història i veuràs que ser diferent no té res d estrany, encara que a les altres persones, al principi, els ho sembli.

Esquerra Republicana impedeix la manipulació d’un procés de contractació i n’aparta del partit el responsable

L’Executiva Nacional d’Esquerra Republicana ha acordat, per unanimitat, separar el senyor Josep Maria Freixanet del partit durant dos anys per uns fets provats en la seva responsabilitat com a Conseller Comarcal d’Osona que vulneren tant el Codi ètic com el Codi de conducta del partit. Aquesta decisió ratifica la tipificació de la conducta resultant de la investigació de la Comissió de Garanties, però no la seva proposta de sanció. L’Executiva Nacional, fent ús de la seva potestat estatutària d’acordar les sancions i aplicant un principi jurídic sòlid de compliance, ha decidit imposar-la en el grau màxim establert en la normativa del partit per aquest tipus de conductes. Per fixar aquesta sanció s’ha tingut en compte que malgrat que tècnicament la conducta ho ha estat només en grau de temptativa, això ha estat així gràcies a que prèviament es va impedir que prosperés. Tot i que l’acció de corrupció no s’ha produït, el risc ha estat massa gran i el comportament del senyor Freixanet no ha respectat l’obligació d’integritat a què estan sotmesos tots els càrrecs públics del partit. Els fets ara resolts es remunten a l’octubre de 2019, fruit d’una denúncia rebuda pel Responsable de Compliment que van posar en marxa tots els processos interns previstos. La investigació no només va constatar l’intent de manipulació del procés de selecció en un organisme públic, sinó que la reacció immediata dels òrgans va permetre impedir-ho, garantint la netedat i transparència del procés, mantenint la integritat del partit i contribuint alhora a prestigiar l’exercici de la política. El senyor Freixanet estava suspès preventivament de militància des de març de 2020. El compromís d’Esquerra Republicana contra qualsevol tipus de mala pràctica és una de les senyes d’identitat del partit i ha estat així al llarg de 90 anys d’història. Per aquest motiu s’ha dotat d’eines per denunciar-les i combatre-les arreu, encara més quan aquestes podrien cobar-se en les seves pròpies files.

Via àmplia cap a la República

Avui, com fa 90 anys, a Esquerra Republicana treballem per aconseguir que Catalunya esdevingui una República independent. Volem la sobirania plena del país i en forma de República, perquè sabem que és l’única manera de poder construir una societat millor per a tota la ciutadania.   La independència no és només un desig i el nostre principal objectiu, sinó que, a més és una necessitat perquè aquest país se’n pugui sortir. Ho hem constatat, fins i tot, en plena pandèmia global quan la vida de les persones ha estat en joc. L’Estat va canviar el sistema de gestió sanitària, ens va intervenir, centralitzar, militaritzar. I ens va impedir donar una primera resposta ràpida i efectiva. I ens passa el mateix amb les ajudes econòmiques que han d’acompanyar les mesures restrictives o que han de permetre fer front a la crisi econòmica i social.   No hi ha cap altre projecte polític viable i alternatiu per al nostre país que la República catalana i cada vegada som més els que ho creiem. En aquest sentit, sabem que la independència de Catalunya és inevitable. La història ens demostra que quan un poble arriba a la conclusió que vol exercir el seu dret a l’autodeterminació, l’acaba exercint. El que cal dirimir ara, doncs, no és si Catalunya s’autodeterminarà, sinó quan i com.   Després de l’octubre de 2017, i la posterior onada repressiva de l’Estat, hem hagut de recuperar les institucions, refer els lideratges i continuar batallant contra una repressió que no s’atura. Ara, que hem resistit i que som a punt de tornar a passar per les urnes, hem d’entrar en una etapa nova, caracteritzada per més suports, aprenentatges i canvis al capdavant del projecte. I hem de passar de resistir a liderar.   Alguns s’han quedat estancats al 2017. Nosaltres n’hem volgut aprendre del que va passar. L’1 d’octubre vam guanyar. Vam fer el referèndum que tantes vegades ens van dir que no faríem. I el vam fer perquè estàvem d’acord, ens vam marcar un objectiu comú.