Osona

Totes les notícies


Josep Maria Reniu, senador d'ERC | Albert Llimós

Josep M. Reniu: “Era molt important garantir el català a les plataformes audiovisuals”

Entrevista a Josep M. Reniu, politòleg i senador d’ERC Víctor Palomar (Foto: Albert Llimós - El 9 Nou | 17.12.2021 Enllaç entrevista Quina valoració fa d’aquest mig any al Senat? L’experiència és brutal, m’omple moltíssim perquè a més té un vessant molt vinculat a la meva formació com a politòleg. Veure la praxi política més enllà de la teoria és molt interessant. Com a acadèmic devia haver explicat moltes vegades als seus alumnes la funció que té el Senat i la que vostè creu que hauria de tenir. És veritat. M’he passat gairebé 30 anys criticant que el Senat tenia molt poques funcions polítiques reals. És una cambra de doble lectura. Això vol dir que les lleis que s’inicien al Congrés o al govern, el Senat hauria de fer una tasca de millora, relectura, introduir emenes a aquestes… Però a la pràctica, moltes d’aquestes lleis passen com un tren d’alta velocitat pel Senat sense la possibilitat de poder pressionar perquè hi hagi millores. Crec que necessitaria una reforma, però espero que a nosaltres ja no ens afecti. ERC ha acordat aquesta setmana amb el govern l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat després d’arribar a un acord amb la llei audiovisual. Aquesta era una línia vermella? És terriblement important la defensa de la llengua en aquest àmbit. I l’acord aconseguit aquesta setmana gràcies a la pressió negociadora d’ERC garanteix un conjunt de mesures per potenciar el català en l’espai audiovisual. El nostre consum cultural d’entreteniment cada cop es desplaça més cap a les plataformes, amb operadors no només nacionals sinó també internacionals, i és molt necessari que el català hi sigui. No oblidem que és una llengua minoritzada i totes les dades ens estan demostrant que cada cop està perdent més ús. Per això s’hi han esmerçat esforços negociadors per aconseguir un acord que suposarà que es desbloquegi l’aprovació dels pressupostos.   “Amb Junts compartim aspectes centrals, però n’hi ha d’altres que divergim” La nova sentència del TSJC sobre el 25% de classes en castellà ha acabat d’enverinar la negociació? Darrerament hi ha hagut moltes decisions judicials en contextos on qui hauria de decidir és la política i no els jutges.

L'Estat licita l'estudi informatiu per desdoblar la R3 entre Vic i Centelles

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, fruit de la pressió continuada que s'ha exercit des d'Esquerra Republicana, ha licitat finalment l'estudi informatiu per desdoblar la línia R3 en el seu tram de Vic a Centelles. L'actuació s'emmarca en el "Pla de Rodalies de Catalunya 2020-2030", aprovat pel Ministeri, i compta amb un pressupost de 605.000 euros. L'objectiu principal és satisfer les necessitats d'una demanda creixent. L'informe ha de determinar com s'ha d'executar el desdoblament de la via, en quin tram o trams i contemplar les possibles variants del traçat. El treball inclou l'estudi de les millores del traçat per poder incrementar la capacitat del tram i la velocitat comercial. Des del partit republicà, el senador vigatà Josep M. Reniu ha remarcat la importància d'un estudi que ha de permetre avançar amb l'objectiu del desdoblament. "Des d'Esquerra Republicana no deixarem de fer pressió i seguirem amb molta atenció els terminis perquè els compromisos passin del projecte a la realitat".

Montse Boladeres, amb Prats de Lluçanès al fons en una imatge captada des de la zona de Sant Sebastià | Albert Llimós

“En el govern municipal de Prats hi veiem cert desgavell i poca planificació en molts aspectes”

Montse Boladeres, regidora i portaveu d’Esquerra a Prats de Lluçanès Guillem Freixa (Foto: Albert Llimós - El 9 Nou | 30.11.2021 Enllaç entrevista Han votat en contra del pressupost municipal del 2022. Per què? El pressupost suma uns 4,7 milions d’euros. Es destinen 6.000 euros a polítiques d’habitatge, un 26.000 euros a dinamització econòmica i 13.000 a entitats. 13.000 euros per a 19 entitats. La resta, uns 3,9 milions d’euros, van a altres conceptes, i entre d’altres coses l’endeutament creixerà fins al 71%. No sé si les previsions econòmiques són tan favorables com per incrementar tant l’endeutament municipal. No els convenç com s’han repartit els diners? No. No hem vist partides destinades a memòria històrica, ni a la càtedra del món rural, tot i que es va aprovar per ple dotar-la de recursos. Destinar 26.000 euros a promoció econòmica creiem que és poc, i més en el context actual. No podíem aprovar aquests pressupostos. El que creix força és la part de les inversions, i n’hi ha una d’important, d’1,2 milions d’euros, per avançar en la reforma del teatre Orient. Com ho valoren? L’equip de govern considera el pressupost d’ambiciós i valent, però no sé si són els adjectius que millor el defineixen. Reformar el teatre Orient ho portàvem tots al programa electoral, i estem a favor del projecte. De tota manera, aquesta inversió d’1,2 milions no suposa que un cop executada ja el puguem obrir. A més, no s’ha pensat en tots els usos que podria acollir el teatre, sinó que fan l’obra i ja aniran decidint. I a la part de dalt, per exemple, hi ha dues sales diàfanes sense ús. Potser primer s’ha de pensar què es vol i després executar-ho. Què suposarà per Prats recuperar el teatre Orient? A Prats hi ha molta activitat cultural, i cal el teatre. És necessari. Tot i això, potser no era el millor moment per fer una inversió tan gran i endeutar l’Ajuntament fins al 71%. També s’ha engegat la compra i reforma de Ca l’Andreuet.

Josep Mª Reniu, senador | ERC

El govern espanyol anuncia l’increment de recursos al programa DUS 5000 el mateix dia que Esquerra Republicana pressiona al Senat

El senador d'Esquerra Republicana Josep M. Reniu ha retret aquest dimarts a la vicepresidenta 4a i ministra de Transició Energètica i Repte Democràtic del govern espanyol, Teresa Ribera, els problemes que ha ocasionat el procés de sol·licitud de subvencions per a petits municipis en el marc del programa DUS5000, per a l’impuls a projectes sostenibles en matèria d’energia i mobilitat en municipis petits. Curiosament, hores abans que Reniu preguntés per aquesta qüestió a la sessió de control al Senat, el govern espanyol anunciava una injecció de 250 milions afegits al programa, inicialment dotat amb 75 milions. Els últims dies, el grup republicà al Senat ha treballat a fons en aquest tema davant la mobilització –i les queixes- de molts petits municipis que han tingut molts problemes per accedir al formulari web per poder optar als ajuts. “Estem moderadament contents per la concreció, millora i correcció que suposa l’ampliació del programa”, ha dit Reniu. Però és innegable, ha afegit, que el procediment per accedir als ajuts és “manifestament millorable”, ja que s’anunciava que s’atorgarien per ordre d’arribada i això va col·lapsar la web on calia accedir. El ritme va arribar a ser d’una sol·licitud cada 7 segons. Reniu ha preguntat específicament per les incidències que van patir municipis d’Osona, el Moianès o el Vallès Oriental. No deixa de ser contradictori, ha afegit, que els ajuts es convoquin per resoldre dèficits que, precisament, són els que han dificultat el tràmit, “des de la carència de recursos i de personal que pateixen els petits municipis fins a problemes de cobertura per accedir a internet”. La ministra ha confirmat que en l’àmbit d’Osona, el Moianès i el Vallès Oriental s’han atès 11 sol·licituds corresponents a 14 projectes, sense concretar quins.

Esquerra Republicana obrirà una Oficina Parlamentària d’atenció ciutadana a Osona i Lluçanès

ERC Osona fa un pas més per escoltar i atendre les peticions de la ciutadania de forma coordinada La Federació Comarcal d'Esquerra Republicana a Osona-Lluçanès ha presentat aquest dilluns, sota el nom d’Oficina Parlamentària, el nou servei que habilitarà al territori i que té com a objectiu oferir un espai en què tant la ciutadania, a títol individual, com també les empreses, col·lectius, associacions i entitats, puguin fer arribar les seves problemàtiques, propostes i qüestions directament al partit amb les màximes facilitats. L'Oficina Parlamentària comptarà amb membres d'ERC al territori que tenen representació a institucions com el Parlament de Catalunya, Senat i la Diputació de Barcelona. La secretària general del partit a la comarca, Margarida Feliu, serà l'encarregada d'organitzar i coordinar aquest servei. En roda de premsa, Feliu ha exposat que disposar d'un espai com aquest "servirà per apropar les cambres legislatives als ciutadans de la comarca" i ha remarcat que "era un dels compromisos del partit en les passades eleccions". Amb aquesta aposta, ERC Osona recupera un servei que es va habilitar per última vegada amb Marta Rovira com a diputada al Parlament, però que amb el seu exili a causa de la repressió de l’estat es va deixar d’oferir. Juntament amb Margarida Feliu, els responsables republicans que encapçalaran aquesta atenció seran la diputada al Parlament, Alba Camps; el senador per ERC, Josep Maria Reniu; el diputat a la Diputació de BCN i president d'ERC Osona, Jordi Fàbrega; i Joan Carles Rodríguez com a representant d’Esquerra Republicana al Consell Comarcal. En tractar-se d'una interlocució directa sense intermediaris amb diputats/es i senadors/es, permetrà traslladar les consultes a les diferents cambres legislatives i institucions, i alhora, agilitzarà el fet de donar una millor resposta. El servei s'oferirà els dijous, de 16 a 19 h, i l'espai físic on es rebran les visites a títol individual serà el local que Esquerra Republicana disposa a Vic, ubicat a la Ronda Camprodon, 39 baixos.

Relleu de consellers i conselleres d'ERC-AM al Consell Comarcal d'Osona

En la sessió del Ple comarcal d’aquest dimecres, dos consellers i una consellera d’Esquerra Republicana de Catalunya han pres possessió del càrrec, després que en la sessió del passat mes de setembre el mateix nombre de consellers presentés la seva renúncia.   Jordi Vistós, Albert Marcé i Carla Ferré per ERC substitueixen Txevi Rovira,  Glòria Colom, Roser Montané i respectivament. En la mateixa sessió s’ha acceptat la renúncia al càrrec de conseller comarcal de Josep M. Freixanet, el qual serà substituït per Montserrat Mas que prendrà possessió el proper 15 de desembre. Aquests canvis a mig mandat, son fruit del pacte de principis de legislatura per acord de totes les parts i amb el vist i plau de l'executiva comarcal.

ERC Osona oferirà suport a la ciutadania en l’elaboració de CV i inscripció telemàtica a les empreses

Montse Mas lidera aquesta iniciativa com a secretària de Nova Ciutadania a la comarca Amb la voluntat d’estar al costat de la gent, la Federació Comarcal d'Esquerra Republicana a Osona posarà en funcionament, a partir del proper 27 d'octubre, un servei d'atenció presencial a la seu ubicada a la Ronda Camprodon de Vic per a les ciutadanes i ciutadans que necessitin suport en l'elaboració del CV i inscripció telemàtica a les empreses. A la nostra comarca són moltes les persones que volen incorporar-se per primera vegada al món laboral i que, malauradament, no disposen de les eines o coneixements necessaris per fer el primer pas. A més, arran de la crisi sanitària que ha provocat que la majoria de sectors econòmics del nostre país s'hagin vist molt perjudicats -en especial el sector del turisme i el de serveis-trobem un elevat nombre de persones que han perdut la seva ocupació i necessiten ajuda per reincorporar-se novament a un lloc de feina. D’altra banda, cada vegada és més freqüent que la majoria de tràmits es facin en format telemàtic, quelcom que dificulta encara més el procés a aquelles persones que no disposen d’Internet al domicili o de suficients coneixements amb les TIC. En aquest sentit, des d'Esquerra Republicana es voldrà oferir suport, no només en l'elaboració de la documentació,sinó també amb els tràmits en línia necessaris per fer efectiva la sol·licitud. Segons ha exposat en roda de premsa la secretaria de Nova Ciutadania d'ERC Osona, Montse Mas,qui exerceix de tècnica de RRHH en una empresa privada, des del partit s'ha copsat "la necessitat d'oferir aquest servei gratuït com una alternativa" a aquells espais que fan pagar una quantitat important de diners per limitar-se a fer duplicats de la documentació, una suma que a més s'ha vist incrementada en oferir serveis de tramitació en línia. "No podem permetre que persones amb dificultats econòmiques es trobin davant d’aquestes situacions a l'hora de realitzar un tràmit imprescindible per poder obtenir una feina", ha afirmat Mas.

Esquerra Republicana d'Osona es reforça per tornar a guanyar les eleccions municipals de maig del 2023.

Jordi Serra, Montse Mas i David Camacho entren a la direcció comarcal. ERC Osona va celebrar ahir divendres dia 8 de juliol el seu congrés anual ordinari via telemàtica, que en paraules de la presidenta del Congrés Imma Sala "esperem que sigui l'últim virtual". La direcció comarcal va voler agrupar en quatre àmbits les actuacions dutes a terme durant l'últim any marcat per la pandèmia, com són la d'Igualtat i Feminismes, Democràcia, Social i Sostenibilitat.  Jordi Fàbrega, president comarcal va anar desgranant les actuacions en cada àmbit per remarcar que "malgrat les enormes dificultats de la COVID, el partit ha estat viu com sempre, amb més de 115 actuacions públiques i una campanya electoral al Parlament". Per Fàbrega "aquí cal sumar-hi totes les visites als diferents grups municipals de la comarca, com també la interlocució directe amb les Seccions Locals amb alguna dificultat, la majoria han estat connexions telemàtiques" per concloure va afirmar "fem moltes coses bé". Per la seva part, la secretaria general d'ERC Osona i candidata comarcal al Parlament, Margarida Feliu va recordar els punts programàtics de la campanya i va enumerar les actuacions de les candidates osonenques en una campanya atípica per la COVID. Per Feliu "volem mostrar la nostra satisfacció que la presidència de la Generalitat estigui en mans del president Pere Aragonès que lidera un govern republicà al servei del poble de Catalunya. Des d'Osona i el Lluçanès l'hi desitgem molts encerts" Per finalitzar l'informe Fàbrega i Feliu van marcar com a objectius pels propers dotze mesos, "continuar treballant per aconseguir un territori sostenible tot impulsant des d'ERC comunitats energètiques, també, seguir treballant colze a colze amb les entitats que lluiten per l'equitat social i la lluita pels drets civils de tothom i finalment aconseguir grups de treball en els municipis on encara no tenim llista municipal per tornar a guanyar a les eleccions del maig de 2023”.

Carta del Grup Municipal SBiALB-AM als veïns i veïnes de Sant Bartomeu del Grau i Alboquers

Benvolgudes, benvolguts, Aquest darrer any no ha estat gens fàcil, la pandèmia ha trasbalsat les nostres vides i malauradament també s’ha emportat a familiars i amics. Ara de mica en mica estem deixant enrere la COVID i gràcies a la vacunació estem ja albirant la llum al final del túnel. GRÀCIES a la ciència i a tot el món sanitari per ajudar-nos tant. Ara toca vacunar-nos per guanyar al virus. Feta la prèvia, aquest mes de juny hem arribat a la meitat de la legislatura 2019-2023, i com a grup municipal a l’Ajuntament volem fer un petit repàs del què han estat aquests dos anys. El nostre grup municipal que té per nom Sant Bartomeu i Alboquers-Acord Municipal (SBiALB-AM) va aconseguir en les passades eleccions de l’any 2019, 258 vots, és a dir el 47,69% dels vots i 3 regidors, a nou vots de guanyar les eleccions. Malgrat restar a l’oposició actualment, el nostre compromís amb tots i totes vosaltres continua intacte i més determinats que mai a seguir construint en benefici de tothom un Sant Bartomeu millor. El nostre grup com bé ja sabeu, va governar el nostre municipi durant vuit anys (2011-2019). Així l’actual govern va trobar un ajuntament sanejat, amb un full de ruta marcat a anys vista, on el sentit comú era el far que guiava la nostra actuació municipal. Actuacions com ara;   La municipalització del servei d´aigua i així optimitzar recursos econòmics. Les actualitzacions i millores  en les instal·lacions municipals, fent-les més sostenibles.  Les millores en seguretat viària: Rotonda d´entrada del poble, carretera de les Ferreres. Reindustrialització de les naus de Puigneró Celebrem que aquests punts s´hagin tirat endavant, o estiguin en camí de fer-ho. Durant aquests dos anys a l’oposició municipal sempre hem actuat en responsabilitat i sempre hem ajudat a l’actual govern municipal en tot el que se’ns ha demanat i deixat. Un exemple del que hem exposat fins ara, va ser la determinació en desencallar el conflicte de les antigues naus de Puigneró, on vàrem aconseguir reconduir una situació molt compromesa pel futur urbanístic, empresarial i econòmic pel nostre municipi.