Osona

Totes les notícies


Tresserras i Puigcercós

El Conseller Tresserras explicarà a Vic com “Estem construint l’Estat Català” des del govern de la Generalitat

El passat mes d'abril Esquerra Osona iniciava la campanya "Esquerra Compleix", pensada per fer balanç dels compromisos adquirits a nivell comarcal, els 13 punts d'Esquerra x Osona, i a nivell nacional una campanya per fer balanç de la feina feta. Amb el setembre arriben nous actes de proximitat i l'acte central de la campanya, que el farà el Conseller Tresserras, a Vic, que parlarà de la construcció de l'Estat Català el 8 de setembre des del govern de la Generalitat de Catalunya per part d'Esquerra, amb importants lleis que reforcen els fonaments de la nació catalana i, a més, amb una actitud de fermesa nacional en oments clau com en la resposta a la retalla da del TC. Acompanyaran al Conseller, el diputat Josep Maria Freixanet i el president d'Esquerra Vic, Josep Maria Font. Bloc de la campanya Esquerra Compleix: http//esquerraosonacompleix.blogspot.com Joan López lliura el 1er Premi SOMVIC Un cop finalitzada la conferència, començarà la segona part de l'acte on l'Hereu de Catalunya, Aleix Gorchs i Rovira de Seva, farà una breu introducció de la importància del reconeixement de les entitats i del foment de les tradicions catalanes i de la nostra cultura. Acte segui, Joan López presentarà el premi SOMVIC i, juntament amb el Conseller Tresserras, lliuraran el 1er Premi SOMVIC a una entitat, persona o institució en reconeixement de la seva tasca en defensa de la cultura, les tradicions i el patrimoni dels Països Catalans, així com en defensa dels valors republicans, democràtics i nacionals, des de la ciutat de Vic. El premi SOMVIC s’atorgará anualment als voltants de l’11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya. El jurat que ha escollit el guanyador/a del premi ha estat format pel regidor de Vic, Joan López; el secretari de Formació d’ERC Vic, Jordi Bertran; Josep Mª Diéguez, secretari de Política Parlamentària d’ERC Vic; Joan Freixanet, militant històric de la secció local de Vic, i Dolors Solà, directora del Centre per a la Normalització Lingüística d'Osona.

Decidim.cat

El municipalisme d'Esquerra Osona present en la torbada d'ajuntaments "exclosos moralment de la constitució"

L'alcalde d'Olost i diputat Josep Maria Freixanet, el cap de llista i portaveu dels republicans a Vic Joan López, els regidors manlleuencs David Bosch i Pep Mas i el regidor d'Olost i conseller comarcal Òscar Pitarch han participat en la trobada que s'ha fet al monestir de Sant Pere de Rodes dels 70 ajuntaments que s'han manifestat exclosos moralment de la Constitució espanyola. Aquesta trobada va ser convocada per l'alcalde del Port de la Selva i ha tingut el recolzament de la plataforma Decidim.cat, que aplega càrrecs electes a favor del dret a decidir. Els alcaldes i regidors reunits s'han emplaçat treballar unitàriament des dels municipis per tal que Catalunya pugui exercir el dret a decidir en un referèndum sobre la independència, és per això que s'ha signat el 'Compromís municipal sobiranista de Sant Pere de Rodes'. En aquest document, els alcaldes afirmen que l'Estat cada vegada és més "centralista i uniformitzador" i que "és per això que volem expressar en veu alta i clara la nostra voluntat de seguir empenyent des dels nostres municipis per tal d'avançar de forma efectiva cap a la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació". "'Ja és arribada l'hora de començar a dir Adéu, Espanya! de forma pacífica i cordial", conclou el compromís. 

Esquerra Compleix, Osona

Esquerra Compleix reprèn la seva activitat amb diferents actes a Osona

El passat mes d'abril Esquerra Osona iniciava la campanya "Esquerra Compleix", pensada per fer balanç dels compromisos adquirits a nivell comarcal, els 13 punts d'Esquerra x Osona, i a nivell nacional. Una campanya per fer balanç de la feina feta. Amb el setembre arriben nous actes de proximitat i l'acte central de la campanya, que el farà el Conseller Tresserras, a Vic, que parlarà de la construcció de l'Estat Català el 8 de setembre. El mateix 1 de setembre, la campanya arriba a Folgueroles, amb el President regional d'Esquerra Catalunya Central, Jordi Serra, que parlarà de la Llei d'Acollida i de la de dependència; el 3 de setembre el diputat osonenc Josep Maria Freixanet farà un acte a Sant Quirze de Besora parlant del moment polític actual on el dret a decidir ocupa l'espai polític central; el 4 de setembre el Conseller Huguet farà un esmorzar amb comerciants, empresaris i emprenedors a Prats de Lluçanès; el 7 de setembre Enric Aloy, del DIUE, parlarà de turisme i innovació com a eina per sortir de la crisi a Santa Eugènia de Berga i, per acabar amb els actes d'aquesta primera quinzena de setembre, el dia 13 la diputada Patrícia Gomà parlarà de la política de mans netes d'Esquerra a la Generalitat i de la creació de l'Oficina Anti-frau, xerrrada que es farà a Calldetenes. Des de l'inici de la campanya fins ara hi han participat els consellers Huguet i Ausàs i, en actes de petit format buscant la proximitat, Josep Maria Freixanet, Carles Bassaganya, Anna Simó i Marina Llansana han estat també a la comarca. En total es faran 36 actes en 30 municipis d'Osona fins a l'octubre. Actes: 1 de setembre: Jordi Serra i les polítiques socials (Folgueroles) 3 de setembre: Josep Maria Freixanet i el dret a decidir (Sant Quirze de Besora) 4 de setembre: Esmorzar amb el Conseller Huguet (Prats de Lluçanès) 7 de setembre: Enric Aloy i el turisme i la innovació (Santa Eugènia de Berga) 8 de setembre: Acte central d'Esquerra Compleix amb el Conseller Tresserras (Vic) 13 de setembre: Patrícia Gomà i les mans netes (Calldetenes)

"Catalunya Decideix" amb Anna Simó a Santa Eugènia de Berga.

Simó explicarà quin és el full de ruta d'Esquerra cap a l'independència en un acte de proximitat a Santa Eugènia de Berga. Aquest acte amb la portaveu Anna Simó s’emmarca dins la campanya osonenca "Esquerra Compleix". Aquesta campanya pretén donar a conèixer els compromisos adquirits per Esquerra Osona en les darreres eleccions. Alhora en l'acte de Santa Eugènia es preten, comentar i aprofundir en la vertiginosa activitat política dels últim temps en el nostre país. Simó exposarà el full de ruta d'Esquerra cap a l'independència, i la proposta que els republicans posaran damunt la taula per confecionar un possible nou govern. Si és del vostre interès a les 19,45h i en el mateix espai, la portaveu d'Esquerra atendrà els mitjans de comunicació. Per qualsevol consideració, us podeu posar en contacte amb en Lluís Argemí (93.889.56.28). ERC OSONA Xerrada debat “Catalunya decideix” a càrrec d'Anna Simó, Portaveu d'Esquerra al Parlament de Catalunya DIA: divendres 23 de juliol HORA: a les 20h LLOC: c/ Escoles, 3. Plaça central. (en cas de pluja es portarà a terme a la sala de plens). Santa Eugènia de Berga

Llansana: “la societat catalana avança i molts partits es queden enrere”

S’ha d’interpretar la voluntat catalana a través de les seves accions i les seves reaccions. Per això, Esquerra no pactarà amb cap partit que no vulgui convocar un referèndum la propera legislatura. El Casino de Vic va acollir ahir dimecres la xerrada debat “Catalunya decideix” amb Marina Llansana com a ponent. Llansana és actualment diputada al Parlament de Catalunya i Vicesecretària general d’Acció Sectorial i Programes. Llansana va iniciar la seva intervenció destacant que “els fets de les últimes setmanes s’han de mirar amb perspectiva històrica per saber el què han suposat, tal i com sempre destaca en les seves intervencions el Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras”. Les accions que s’haurien de poder interpretar amb perspectiva són la conjuntura de “la manifestació del 10 de juny, la sentència del TC, l’organització de les consultes populars per part de la societat civil i les enquestes publicades per La Vanguardia en què destaca el 47% de la població catalana que avui en dia votaria a favor de la independència”. Llansana va destacar que l’acord de govern entre PSC i ERC del 2003 “va trencar la dicotomia entre els catalans autòctons i els de fora”. Abans l’independentisme era ètnic, ara ja no, és integrador. Com tampoc és una opció política marginal sinó una opció més, tal i com demostra el naixament de noves forces polítiques que tenen per objectiu la independència. Ara bé, Llansana recorda que Esquerra sempre ha estat independentista i d’ideologia d’esquerres. A més, és un partit que té opinió i propostes de país. No com altres nous partits, que “no se sap quina ideologia tenen, si de dretes o d’esquerres; només tenen per objectiu la independència, buida de contingut”. Es desconeix què pensen sobre la reforma laboral, de les pensions, urbanisme, benestar...entre molt altres temes de país. La diputada també va afirmar que el federalisme, després de les últimes accions polítiques i moviments de la societat civil catalana, “és una opció morta, i sense sentit”.

Esquerra encara els propers mesos organitzant 36 actes a Osona

Esquerra Osona va iniciar ja fa uns mesos la campanya Esquerra Compleix, amb l’objectiu de fer conèixer a la ciutadania la feina feta pel partit independentista al govern així com per passar comptes dels compromisos adquiritis, ja fossin en l’àmbit comarcal a l’entorn dels 13 Punts per Osona, o bé, a nivell nacional. És per això que es va obrir un bloc (http://esquerraosonacompliex.blogspot.com) i una pàgina al Facebook per anar comunicant i fer un seguiment de la campanya. Per Osona ja han passat el Conseller Ausàs i el Conseller Huguet per participar en la Setmana de la República i la I Trobada de Quadres Comarcals d’Esquerra, respectivament. Aquest dimarts, davant el monument a Lluís Companys que hi ha a la ciutat de Vic, la raó d'aquesta ubicació la va explicar Josep Maria Freixanet, diputat d'Esquerra: "el país necessita de la dignitat nacional que va tenir el president Companys en moments tant complicats com els que va viure". A partir d’ara, tal com va dir Josep Maria Freixanet en la roda de premsa, “Esquerra Osona intensifica aquesta campanya i ha programat 36 actes a tota la comarca que es faran en 30 municipis osonencs”, els quals seran protagonitzats per membres del govern i de la direcció nacional d’Esquerra, com ara el Conseller Tresserres, el Conseller Ausàs, la portaveu parlamentària Anna Simó, el Director General de Governació Carles Bassaganya, o els osonencs Jordi Serra, Carles Mundó i el mateix diputat Josep Maria Freixanet. El plantejament d’aquests actes, segons Freixanet, “és que siguin de petit format, on el ponent pugui establir una relació i un diàleg directe amb el l’assistent, buscant la interacció”. Els actes seran sectorials i aniran des del dret a decidir a la lluita per la crisi, tot passant per la LEC o la Llei del Cinema, entre d’altres. Havent fet un repàs, al final, de l’obre de govern de l’independentisme català en els darrers anys. Freixanet, ha manifestat que “òbviament, la situació actual de crisi institucional arran de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol marcarà també el desenvolupament dels actes”, ja que “sortir d’aquest atzucac que és en aquests moments Espanya, per Catalunya, és la prioritat del país”.

Esquerra reclama responsabilitat i sentit institucional als membres de la FUB i que es recondueixi l'elecció del nou rector de la UVic

Esquerra es posiciona per una opció de consens i que es compti amb la comunitat universitària, que va votar en contra de l'opció Montaña per prop del 90% de vots. Davant la situació en què s'ha arribat en relació a l'elecció del nou rector de la UVic, Esquerra manifesta que la gestió portada a terme fins ara pel president del Patronat de la Fundació Universitària Balmes, l'alcalde de Vic Josep Maria Vila d'Abadal, ha estat erràtica i que ha portat a una situació de crispació que només fa que debilitar la universitat i restar-li prestigi. La UVic és una institució central del present però sobretot del futur per la ciutat de Vic i la comarca, així com també pel país, com a pilar bàsic d'una vertebració equilibrada de Catalunya. Des d'Esquerra, sense voluntat d'alliçonar de com ha d'actuar el Patronat, sí que demana que s'actuïr amb responsabilitat i sentit institucional per bé de la UVic i que trobi una solució de consens des del realisme que els fets de les últimes setmanes ens han portat. No es pot menystenir de cap manera l'oposició a la candidatura de Jordi Montaña, que ratlla el 90% dels membres del claustre. No és el més assenyat continuar apostant per una candidatura amb aquest alt grau d'oposició de la comunitat universitària, que segurament s'ha sentit menystinguda a l'hora de buscar un possible candidat o candidata a ocupar la responsabilitat de rector o rectora. Des d'Esquerra, que ja va alertar del risc de la imposició d'un rector sense el consens de la comunitat universitària en un comunicat anterior, torna ara a fer una crida a l'entesa i a la reconducció del procés, tot comminant als membres del Patronat, en especial al seu president i als representats de la Generalitat, a actuar amb responsabilitat pel bé de la UVic i el seu projecte, una iniciativa històrica per la ciutat de Vic.

Esquerra Osona anima a la ciutadania a manifestar-se el 10 de juliol

Esquerra col.labora amb Òmnium amb la organització d'autobusos La Federació Comarcal d'Esquerra Osona rebutja la sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l'Estatut ja que és un atac frontal al dret a decidir dels catalans i catalanes expressat en referèndum. Aquesta sentència suposa un xoc de legitimitats entre el dret a decidir que té Catalunya com a nació i les estructures de l'Estat Espanyol que donen per tancat el desenvolupament autonòmic. Aquesta sentència, a més, suposa la fi de les esperances dels que creien en un encaix de Catalunya en una Espanya plural, tant autonomista com federalista. Esquerra, doncs, se suma a la manifestació que es portarà a terme el 10 de juliol a Barcelona sota el lema "Som una nació, nosaltres decidim". I és per això que anima a la ciutadania a participar en la manifestació i ha col.laborat amb Òmnium Cultural per l'organització d'autobusos pels assistents a la manifestació que sortiran des de Vic i Olost, entre d'altres, així com també en l'acord unitari dels grups municipals per organitzar autobusos des de diferents poblacions d'Osona. Des d'Esquerra es creu que s'ha de donar una resposta unitària de rebuig a la sentència que agradeix el dret a decidir dels catalans i encarar el camí cap la creació d'un estat català independent.

Esquerra reclama a CiU i PSC que s'abaixin el sou del Consell Comarcal tal com marca ACM i FMC

El govern sociovergent sols s'abaixa el 5%, malgrat que hi ha sous prou grans com per rebaixar-se més, tal com acorden les entitats municipalistes El passat dijous dia 1 de juliol es va celebrar el Ple del Consell Comarcal d'Osona. En aquest Ple, el grup comarcal d'ERC va presentar una moció de rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estat i de reafirmació sobre la realitat nacional de Catalunya i el dret a decidir. Finalment, els republicans van consensuar una moció amb CiU, PSC i ICV, de rebuig a la sentència i on, a instàncies dels independentistes, s'afirma que el Consell Comarcal només acata la voluntat del poble català i es reafirma a Catalunya com a nació, donant, a més, suport a la manifestació unitària del 10 de juliol, impulsada per Òmnium Cultural, sota el lema: "Som una nació i nosaltres decidim". La PxC es va abstenir. En la seva intervenció, el portaveu republicà, Jordi Serra, va proclamar que la sentència suposa la fi de la via autonomista i enceta un camí de no retorn cap a l'exercici del dret a decidir per part dels catalans. A més d'aquest punt, l'equip de govern sociovergent va aprovar les mesures de rebaixa dels sous dels treballadors del Consell, a resultes del decret del Govern Espanyol, i la rebaixa de les retribucions dels polítics. El grup d'Esquerra, però, va denunciar que els càrrecs electes de CiU i PSC no es rebaixaven el sou tal com marcava l'acord de l'ACM i la FMC, en què el % oscil.lava entre el 5 i el 8% segons el volum del sou. Els republicans van demanar a l'equip de govern una rectificació al respecte. Finalment, es va tractar el tema de la gestió de purins, on Esquerra va aprofitar per reclamar que el Consell actui, ja que té les competències delegades pels municipis i que aquests tenen com a data límit al setembre per l'adaptació de les ordenances al decret de gestió de purins.