Osona

Notícia

Carme Forcadell, a Roda de Ter: "Les dones anem a presons pensades i fetes per a homes"

Els Jardins de La Blava de Roda de Ter han estat l'escenari, aquest passat dimarts a la tarda, de la presentació del llibre 'Escrivim el futur amb tinta lila' de Carme Forcadell. L'expresidenta del Parlament ha estat acompanyada del regidor i candidat a l'alcaldia de Roda per ERC-Roda Republicana, Toni Mas.

L'obra de Forcadell parla de la seva experiència com a presa política, explicant la història del bolígraf de tinta lila, un bolígraf que s'ha convertit en un símbol feminista. Forcadell treballa des del feminisme en un entorn de dones doblement víctimes i detalla uns fets colpidors, tant de les vides de les dones que s'ha trobat com de tot el que han aconseguit fer juntes. En la seva intervenció a Roda de Ter, l'expresidenta ha remarcat la realitat de la presó que titlla de "masclista" i exposa que "les dones anem a presons pensades i fetes per a homes". En aquest sentit, Forcadell ha llistat alguns casos com per exemple la "manca d'inclusió de les dones a les formacions que s'hi ofereixen".

De la seva experiència personal, Forcadell destaca el fet de conèixer unes dones que "són molt diferents de nosaltres. Tenen una vida difícil. Malgrat la meva situació, em podia considerar una privilegiada. La gran majoria de dones que he conegut els hi ha fallat la família i l'escola. Hem de lluitar per donar-los una oportunitat", remarca. Malgrat això, ha assegurat que "amb la solidaritat i la lluita compartida de les dones, vam assolir petits èxits".

L'expresidenta del Parlament també ha volgut reforçar la seva crítica cap al sistema judicial i penitenciari. "Ara tenim una justícia punitiva i hem de parlar de justícia restaurativa. Vull canviar el sistema penitenciari. Hem d'apostar per presons en què es minimitzi la funció punitiva i tingui més pes la voluntat de reinserció" i afegeix que, malauradament, "no pots recuperar res dels dies que passes a la presó. Hi ha dones que han esperat dos anys a judici, que estan amb presó preventiva i que quan arriba el judici, surten lliures". "No tenen mitjans i han d'estar anys esperant-lo", sentencia.

Per la seva banda, Toni Mas, ha agraït la presència de Forcadell a Roda de Ter i ha celebrat el fet d'organitzar l'acte als Jardins de La Blava, un espai que "ha estat testimoni de les històries de centenars de dones que venien a treballar a la fàbrica". El regidor republicà ha definit l'obra de Forcadell com a "potent i senzilla alhora". "Ens escriu la vida a la presó amb una visió feminista amb un relat ple de petits detalls, d'empoderament i de xarxes de suport", en resum, un llibre que “convida a reflexionar”. Mas també ha remarcat la importància -i que Forcadell defineix al llibre- del vincle de moltes dones amb la seva parella (home) que es converteix en el principal responsable de l'ingrés d'aquestes a la presó, "convertint-se en comparses dels seus delictes".

El candidat a l'alcaldia de Roda per ERC-Roda Republicana, ha tancat la seva intervenció recordant al públic assistent que "la Carme va passar 1.189 dies a la presó d'una condemna de 4.187 dies" pel fet de "no haver impedit debats plurals al Parlament" i alhora "haver defensat la democràcia".