Osona

Notícia

Carod demanarà a Zapatero que l’Estat espanyol assumeixi el català com a llengua oficial

El president, Josep-Lluís Carod-Rovira, demanarà a José Luis Rodríguez Zapatero que el català sigui assumit com una llengua oficial de l'Estat i que "la llengua catalana pugui utilitzar-se regularment i sense complexos al Senat i al Congrés".

En declaracions a l’agència EFE, Carod assegurava que "es tracta que Espanya aprovi l’assignatura d’assumir la diversitat cultural i lingüística com un valor” i afegia que ”si plantegem que el català sigui una llengua oficial de l'Estat, i no únicament dels ciutadans de Catalunya, estem parlant de canviar l'estructura mental centralista d'uns sectors dirigents que des de fa 600 anys entenen que el castellà ha de ser l'únic idioma oficial”.

Carod ha recordat que el resultat del compromís de Zapatero per aconseguir que el català sigui reconegut a la UE "és insatisfactori" i que per això Esquerra demanarà als ciutadans que votin no a la Constitució Europea. Això malgrat reconeix que “no es pot pretendre arribar per primera vegada amb grup propi al Congrés i aconseguir a la sessió d'investidura allò que ni CiU ni el PSC han aconseguit des de 1977".

El president d’Esquerra recordava que el fet que el català no pugui parlar-se a les institucions europees ocorre des del moment en què l'Estat espanyol va ingressar a la UE, quan governava el PSOE amb el suport de CiU i es pregintava “per què Convergència no ho va plantejar aleshores?".

Carod considera que la trobada amb el president espanyol, que es produirà a la tardor, "serà un bon moment per mantenir una reunió sense presses i intercanviar impressions sobre com veiem el futur immediat, inclòs el futur finançament de la Generalitat".

En aquest sentit, el president d’Esquerra apunta que a la reunió exposarà els seus criteris sobre el finançament remarcat que prefereix que el Govern català "tingui els recursos adequats amb unes competències limitades més que no un Estatut amb moltes competències teòriques però que estigui ofegat per falta de finançament".

Carod, que considera que el Govern espanyol “ha de canviar radicalment el nivell d'inversió pública a Catalunya dels últims anys” també sol·licitarà a Zapatero el traspàs a Catalunya de la gestió de la xarxa ferroviària, ports i aeroports. “Només així”, assegura, “es podrà pensar en un model propi d'infraestructures".