Osona

Notícia

Tots els dies de l'any, Municipis Feministes!

Margarida Feliu. Vicepresidenta 3r Consell Comarcal d’Osona. Regidora Ajuntament de Viladrau SOMViladrau-ERC


TOTES ELS DIES DE L’ANY. MUNICIPIS FEMINISTES

Vivim en un món ple de desequilibris. Desequilibris ambientals produïts per una sobre explotació humana de la natura que ens porta a l’emergència climàtica. Desequilibris socials que fa que cada cop la riquesa es concentri en menys persones i augmentin els pobres. Desequilibris entre entorns demogràfics i econòmics per exemple entre el món rural i l’urbà... En una societat en desequilibri les persones més febles són les que tenen més problemes per sobreviure i aquí apareixem les dones,que des del primer dia que prenem consciència de que ho som, sabem que haurem de lluitar, cada dia, cada moment, en cada situació contra el greu desequilibri d’una societat patriarcal que és capaç de seguir utilitzant la violència masclista sense masses problemes.

 Però aquí hi som les dones i també, cada cop més, els homes feministes que no ens agraden els desequilibris. Lluita permanent i constant no només el dia 8 de març sinó cada dia de l’any. Per això és bo visualitzar iniciatives com per exemple declarar els municipis feministes. A Osona ja hi pobles que ho han aprovat en el Ple i alguns altres estan a punt de fer-ho. No és una declaració qualsevol relacionada amb el manifest de cada any, és una iniciativa iniciada per alcaldesses d’ERC del Baix Llobregat i que es concreta en un decàleg per ajuntaments feministes. Una proposta que neix amb la necessitat de codecidir, coliderar, cooperar, compartir, denunciar, visualitzar, avançar, transformar... accions concretes des de les vessants més personals a la política municipal que ens és més propera.  

Quan comences a incorporar-te a la política municipal t’adonés ràpidament que hi ha molta més feina a fer de la que pensaves i que és urgent teixir complicitats. L’individualisme i el patriarcat es disfressa de moltes maneres possibles per seguir-hi sent i no deixar el seu poder. Ens l’hem de guanyar, a cada moment, des de la sororitat, des de la lluita ecofeminista i des de la defensa del bé comú.

Viure en el desequilibri és cansat, injust, denunciable, insuportable... La mobilització, l’organització, la denuncia, la lluita, la natura,la vida i la república són femenins.  

Sense descansar ni un moment tenim la seguretat que el nostre lideratge ecofeminista sempre és col·lectiu i comunitari. Accions com per exemple la que vam viure el diumenge 1 de març a la Canal de Tona, organitzada per les dones d’ERC d’Osona, són potents, transformadores i de qualitat. Veus de dones empoderades des de la música, els contes i el teatre. Veus d’un col·lectiu que té clar que només existeix el futur si l’escrivim de color lila. No hi ha retorn. No hi ha més temps.  

L’ecofeminisme és sens dubte el motor del canvi polític i social. Per cert si algú té alguna altre proposta en parlem... Ens veiem aquest diumenge 8 de març al carrer. Companyes preses i exiliades hi serem també per vosaltres.

 Margarida Feliu
Vicepresidenta 3r Consell Comarcal d’Osona
Regidora Ajuntament de Viladrau SOMViladrau-ERC