Osona

Notícia

Preguntem independència

Marta Rovira, diputada d'Osona i secretària general d'ERC. (article publicat a Osona.com)

Arriben moments crucials per al nostre país. I només els superarem si tenim tanta capacitat de persuasió com audàcia i valentia. N’haurem de tenir quan el Govern espanyol –previsiblement- prohibeixi la consulta. I per tant, n’haurem de tenir per defensar els drets democràtics dels nostres ciutadans. Alhora, també haurem de ser capaços de formular una pregunta clara sobre la independència amb una resposta explícita i binària. Perquè seria irresponsable plantejar una pregunta ambigua, que l'endemà no puguem entendre ni aplicar. 
 
És evident que hi ha sectors a Catalunya –que, per cert, no van participar a la Via Catalana- amb la voluntat d’imposar una pregunta confusa que eviti la independència. I al mateix temps, la nostra responsabilitat com a Esquerra Republicana és defensar allò que va proposar el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) o l’Assemblea Nacional Catalana  (ANC) o el que fan a Escòcia: una pregunta clara sobre la independència. Em sembla que ningú entendria que féssim un referèndum d’independència evitant de totes totes la paraula independència. O, si de cas, només s’entendria si es pretengués confondre els ciutadans.
 
A Osona, i a tants d’altres indrets de Catalunya, hem demostrat des de fa molts anys que el debat sobre la independència no fractura la societat, sinó que empodera els ciutadans i els incentiva a debatre democràticament sobre com defensar millor els seus interessos col·lectius.
 
Treballarem, doncs, per a donar la veu a la ciutadania perquè es pugui pronunciar clarament aquest 2014. És una qüestió d'urgència social i no hi ha cap motiu suficientment important que passi per sobre d’aquesta necessitat imperiosa. Fa molts anys que votem i, ara que ho necessitem tant, no ho podem retardar més.