Osona

Totes les opinions

Rosa Altimiras i Rovira. Secretaria de la Dona de la Federació de la Catalunya Central d’ERC

Dies després del 8 de març: raons per continuar treballant

“La dona és qui ha decantat el catalanisme cap a l’independentisme” aquest titular a l’entrevista publicada a “El 9 Nou” del passat divendres  7 de març mereix com a mínim un reconeixement i un agraïment per part del col·lectiu femení, independentista.  Sens dubte ha estat una injecció de moral, de motivació i d’il·lusió per a moltes dones que hem treballat en un segon pla i en l’anonimat durant molts anys.

Pere Prat,alcalde de Manlleu i President comarcal d'ERC

LRSAL Una llei per oblidar

El darrer any de l’any que hem deixat enrere ens va de deixar la LRSAL, o sigui la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local. Una llei que perjudica molt als nostres pobles i ciutats; com dic al títol una llei per oblidar. Primer deixar clar que els Ajuntaments demanàvem, reclamàvem i finalment podríem dir que exigíem una nova llei de bases de règim local on es deixés clar un full de ruta clar i transparent; una nova llei molt més ambiciosa i molt més valenta.

Isabel Vergés. Regidora a l'Ajuntament de Sant Quirze de Besora

ANIVERSARIS, UNA ALTRA VISIÓ.

(article publicat a l'edició escrita d'El 9 nou el divendres 7 de març del 2014) És any d’aniversaris. Força i diversos. Des de la mort d’Antoine de Saint-Exupéry, fins a d’altres molt més nostrats i reivindicatius com el tricentenari de 1714. També és l’any del centenari de la Mancomunitat de Catalunya (1914-1925), de l’inici de la Primera Gran Guerra (1914-1918), i el 75è aniversari de la fi de la Guerra Civil (1936-1939).

Marta Rovira, diputada d'Osona i secretària general d'ERC. (article publicat a Osona.com)

Preguntem independència

Arriben moments crucials per al nostre país. I només els superarem si tenim tanta capacitat de persuasió com audàcia i valentia. N’haurem de tenir quan el Govern espanyol –previsiblement- prohibeixi la consulta. I per tant, n’haurem de tenir per defensar els drets democràtics dels nostres ciutadans. Alhora, també haurem de ser capaços de formular una pregunta clara sobre la independència amb una resposta explícita i binària.

Maria Molas Castells. Secretaria de la dona. JERC - Vic

Volem ser dones lliures en una terra lliure

La violència masclista entre els joves està anant en augment als últims temps. Podem recordar que un 60% de les joves han manifestat haver estat insultades i assetjades per les seves parelles.  La societat sembla donar l’esquena a aquest tipus de maltractament que en moltes ocasions es produeix a través del mòbil i les xarxes socials que, tot i que sembla inofensiu, és l’inici de la violència masclista.

Marta Rovira . Secretària general d’Esquerra Republicana i diputada d’Osona

Un Estat que fomenti l'ocupació

«L'Estat espanyol és el que té la ràtio més elevada de desigualtat de la Unió Europea, entre pobres i rics» Una de les formes de mesurar la desigualtat en un territori determinat consisteix a calcular la diferència de renda entre el 20% més ric i el 20% més pobre. Curiosament –i ja em permetreu la ironia-, l’Estat espanyol és el que té la ràtio més elevada de desigualtat de la Unió Europea, segons un informe de la Fundació Bofill.

Sergi Tarrés i Sales, President de la secció local d’ERC de Calldetenes

Som on som perquè hi volem ser.

SOM ON SOM PERQUÈ HI VOLEM SER Ens diuen que estem enmig de la “transició nacional”, que volem l’”Estat propi”, el “dret a decidir”, la “independència”, el “Procés”, etc. Mai com ara la maquinària creativa de semàntica havia treballat tan a fons a casa nostra. En realitat tot es podria resumir (com allò de l’onzè manament que els engloba tots) que aquest poble vol ser això, un poble reconegut.

Àlex Garrido. 1r tinent d'alcalde i regidor de Cultura, Educació i Jovent

La nostra llibertat serà el millor homenatge

Alex Garrido

Ahir commemoràvem el 73è aniversari de l’afusellament del nostre president Lluís Companys. Ho fèiem en un context d’esperança, davant d’un horitzó tintat d’il·lusió i enfilats en un carruatge que ens mena decididament cap a una albada centellejant de llibertat.  És per això que ahir vam girar el cap enrere i vam recordar: recordar ens fa savis, perquè ens ajuda a conèixer-nos i a no oblidar que som el que la història ens ha fet ser.

Isaac Peraire i Soler . Secretari de Comunicació i Entorn

Jo em mobilitzo, tu et mobilitzes, nosaltres ens mobilitzem...

La importància d'implicar-se en afers col·lectius és tant gran que no sé trobar l'adjectiu per a definir-ho. Alhora, tenim present allò de que la política ens fa iguals, que la política la fas o te la fan, que cadascun de nosaltres pot fer política i defensar els interessos col·lectius i, evidentment, individuals. A més, en un moment que ens han fet creure que la desafecció política és elevadíssima, hem demostrat que precisament interessos polítics, socials, col·lectius són els que ens fan moure, i ens activen.