Osona

Totes les opinions

Marta Rovira, Diputada d'Osona i Secretària general d’Esquerra Republicana

Ens hi juguem el benestar social

Amb la cadena humana de l’11 de setembre ens hi juguem molt. I no només per l’impacte que pugui tenir sobre la política catalana, sinó que també per la lectura que en puguin fer les cancelleries del món i, en particular, les europees. Atès que el Govern espanyol probablement intentarà impedir que els ciutadans puguem decidir el nostre futur, hem d’enviar un senyal inequívoc al món que els catalans volem votar.

Marta Rovira Diputada d'Osona i secretària general d'ERC

El petit marge que tenim

La crisi econòmica dels últims sis anys ha malmès conquestes de l’Estat del Benestar que entre tots havíem construït en les darreres dècades. No cal dir que constatar aquest fet ens afligeix. I, al mateix temps, la idea de defensar l’esforç col·lectiu de la nostra societat des dels anys 60 i treballar per ajudar els que més ho necessiten ens proporciona una dosi de motivació inesgotable.

Lluís Pujadas, president d'ERC Taradell

La universitat al nou país

La universitat ha de ser un dels puntals del nou país que estem construint, la peça clau per fer de la recerca, el desenvolupament i la innovació una font de riquesa econòmica i cultural.  Per tenir una economia basada en el coneixement necessitem universitats modernes i de qualitat, transparents, que retin comptes amb la societat, equilibrin el territori i garanteixin l'accés just i equitatiu dels estudiants.

Àlex Garrido, 1tinent d'alcalde i regidor de Cultura, educació i joventut de Manlleu

L’èxit del treball transversal i de la il•lusió col•lectiva

 Fa escassament dues setmanes a Manlleu es va celebrar la primera edició de la Nit Encantada, una iniciativa original que es va impulsar conjuntament des de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament i l’Oficina de Promoció Econòmica. Des d’un primer moment, es va apostar per un treball transversal i una coordinació entre diferents regidories, per tal d’assolir una optimització de recursos i un aprofitament de les estructures i del capital humà.

Josep M. Freixanet. Alcalde d'Olost

La LOMCE, la seva, no la nostra

El Consell de Ministres del Govern espanyol va aprovar aquest divendres passat el Projecte de la LOMCE “Ley Orgánica para la Mejora de la Cualidad Educativa”, la coneguda com a Llei Wert. És evident que la Llei és un retorn a l’escola més reaccionària, segregadora i selectiva i, a la vegada, un atac frontal al català a l’escola. L’educació deixa de ser un dret i esdevé un servei. Aquesta concepció de l’educació respon més a una  visió polititzada  que  no pas a l’anàlisi objectiu de quins són els canvis que necessita el sistema educatiu per convergir amb les propostes de la UE.

Jordi Serra. Alcalde de Roda. Vicepresident del Consell Comarcal i president del Consell d'Alcaldes i Alcaldesses d'Osona

EL CONSELL COMARCAL

L’Avantprojecte de Llei de Governs Locals que acaba de presentar el Govern de la Generalitat preveu importants canvis en el funcionament dels consell comarcals. La idea és que sigui més un prestador de serveis mancomunats entre els ajuntaments que no pas un òrgan de decisió política. S’eliminarien els consellers comarcals i passaria a ser gestionat pel Consell d’Alcaldes. D’entrada des d’Esquerra no es veu malament, el cas d’Osona és exemple d’aquesta orientació.

Jordi Casals i Prat. Vicepresident i Secretari d’Organització d’ERC Osona

La Setmana de la República (Catalana), a Osona

Pau Claris, president de la Generalitat, va establir la República Catalana en el marc de la Revolta dels Segadors i la guerra que la va seguir contra la monarquia hispànica dels Habsburg i el Comte Duc d’Olivares. Des del 1641 fins ara s’han succeït diferents proclames de República Catalana, però confederada amb una república espanyola, des de l’època de la curta en vida I República Espanyola, del segle XIX, fins a les repúbliques catalana de Macià (1931) i de Companys (1934) en el marc d’una “República Federal de Pobles Ibèrics”.

Lluís Argemí i Vila. Conseller Nacional d'ERC per Osona

FRACKING ATURAT. HO HEM ACONSEGUIT! (de moment)

Amb el posicionament explicitat mitjançant el "Compromís d'Orís" dels nostres electes municipals, i la denegació dels permisos "Darwin' i 'Leonardo' sol•licitats per Montero Energy Coorp. SL. per part de la Generalitat , sembla que moment entre tots plegats hem guanyat una petita batalla i l'agressió al nostre medi que representa la fracturació hidràulica o fractura hidràulica (coneguda en anglès com hydraulic fracturing o fracking) no serà de moment possible.

Pere Molist Bover, Regidor d’ERC a l’Ajuntament de Gurb

EL NOSTRE CAMP, LA NOSTRA LLUITA

Entre els anys 2000 i 2011, s'havien perdut a Osona el 55% de les granges destinades a la producció de llet. Aquest exemple serveix per il·lustrar fins a quin punt és greu la darrera agressió que ha plantejat el govern espanyol, decidint condicionar les ajudes que els agricultors i els ramaders han sol·licitat de la PAC (Política Agrària Comuna), al compliment per part de les comunitats autònomes de l'objectiu de dèficit.