Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Castelldefels, porta sud del Garraf
Castelldefels

Una ciutat de diversitat única, també en espais naturals

El patrimoni natural del nostre entorn és d’una riquesa i una diversitat úniques a l’àrea metropolitana de Barcelona. Som una ciutat deltaica, que viu entre la Mediterrània i el Garraf. Al llarg de la nostra història mil·lenària, les oportunitats però també les amenaces provinents tant el massís com de la mar, han forjat el caràcter de la nostra comunitat. Exemples d’això, el trobem en la nostra cultura popular o en el llegat de torres, masies fortificades i en el castell que les presideix. Parlem doncs, de tres espais naturals amb característiques diferents però que tenen en comú la necessitat d’una major protecció mediambiental. La platja, a la qual hem dotat d’un nou model, que fa compatible el seu caràcter d’entorn natural amb els usos lúdics, saludables i respectuosos amb el veïnat. El parc agrari i l’Olla del Rei, ara sota la cobertura de la ZEPA i del Pla de Protecció del Delta del Llobregat. I el Garraf, un parc marcat per la seva proximitat a zones densament poblades i també pel seu sòl càrstic, que en determina una flora i fauna singular i en equilibri delicat.

El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras; el diputat Jordi Orobitg; el vicealcalde de Girona, Quim Ayats, i els membres de Jovent Republicà a Girona, Miquel Montiel i Carla Andreu.
Girona

Esquerra Girona denuncia en l’acte ‘Prou repressió’ la situació que viuen encara les persones represaliades

Esquerra Republicana a Girona denuncia que la repressió contra el moviment independentista segueix sent forta. El grup municipal ho ha recordat aquesta tarda en un acte organitzat al Centre Cultural de la Mercè en el que hi han participat el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras; el diputat Jordi Orobitg; el vicealcalde de Girona, Quim Ayats, i els membres de Jovent Republicà a Girona, Miquel Montiel i Carla Andreu. A l’acte ‘Prou repressió’, al que hi han assistit un centenar de persones, Oriol Junqueras ha explicat que “hi ha una part dels poderosos i privilegiats de sempre que tement els canvis, conscients que no poden controlar aquests canvis, utilitzen el sistema judicial per expulsar-los. Ho veiem al Brasil, a Colòmbia, al Perú, a l’Equador i ho veiem aquí”. “Som víctimes d’aquests poderosos. Consideren il·legal que els ciutadants votin i empresonen els que posen les urnes. És un patró coordinat que tenen muntat, que apliquen arreu on poden”, afirma Junqueras que sosté que “ataquen la democràcia i s’atrinxeren dins dels poders tradicionals.

Granollers

ERC mostra al ple una pancarta per la pau per reivindicar l’acord de penjar-la a l’ajuntament

Els republicans protesten per l’incompliment de l’acord pres al ple del març i denuncien la passivitat del govern del PSC    Els regidors d’Esquerra Republicana han mostrat durant el ple de novembre una petita pancarta amb el missatge “Granollers, ciutat per la pau i en contra de les guerres”. L’acció denuncia la passivitat del govern del PSC amb el compliment dels acords de la moció aprovada per unanimitat el mes de març, on s’establia que el consistori instal·laria algun tipus de pancarta amb un missatge contra la guerra i a favor de la pau, arran dels conflictes bèl·lics en actiu actualment i, en especial, a causa de l’esclat de la guerra d’Ucraïna.  La pancarta també contenia els logos de Can Jonch, centre de cultura per la pau, un projecte impulsat pels republicans quan van formar part del govern, així com de Mayors for Peace, organització internacional que promou la pau, on Granollers ostenta una vicepresidència.  La portaveu republicana, Núria Maynou, ha expressat que és incomprensible que una ciutat que diu treballar per la pau sigui incapaç de fer una acció tan senzilla i considera que la passivitat del govern del PSC és un exemple més del tancament i de la manca de capacitat d’escolta i de treball en equip dels socialistes, símptomes de la fi d’un cicle polític a la ciutat.

Vinaròs

SI NO LA DEFENSEM NOSALTRES, QUI HO FARÀ???

O l’Ajuntament de Vinaròs, en totes les seues convocatòries de places laborals, utilitza una plantilla que segurament ha fet arribar algun organisme castellanitzant de la Generalitat o és que ja s’ha arribat al punt de meynstenir els valencians per totes les bandes i de totes les maneres possibles. L’últim exemple (i pot ser el més sagnant fins ara) al que hem accedit és el Decret d’alcaldia de data 11 de novembre en el que s’estableixen les “BASES ESPECIFIQUES PER A LA CONSTITUCIÓ D’UNA BORSA DE TREBALL DE TÈCNIC/A AUXILIAR DE BIBLIOTECA”, suposem que a instancies de la Regidoria de Cultura. Res a dir del text de la convocatòria escrit en perfecte valencià. És en dos punts concrets de les condicions del plec on hi ha motius per penjar d’algun lloc, que no mate però que face mal a l’autor, proposant i signant del protocol: 1.- (Base 9.2.3) Coneixement del valencià       (Base 9.2.4) Coneixement de l’anglès       Valoració màxima:       Certificat C2 de coneixement de valencià 0,50 punts.

Ebre

Lluís Salvadó, nou president del Port de Barcelona

Avui ha presentat la renúncia a l’acta de diputat del Parlament de Catalunya. El diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya, Lluís Salvadó, ha presentat aquesta tarda  la seva renúncia a l’acta de diputat del Parlament de Catalunya després de fer-se públic el seu nomenat com a peresident del Port de Barcelona. Salvadó ha estat diputat al Parlament en quatre legislatures consecutives, des de la X, l’any 2015, fins a l’actualitat, XIII-XIV. Durant aquesta legislatura ha presidit la Comissió d’Estudi sobre la Protecció del Delta de l’Ebre i ha estat portaveu del grup d’Esquerra a la Comissió d’Economia i Hisenda. Ara Maria Jesús Viña es quedarà com a única representant d’Esquerra Republicana de les Terres de l’Ebre al Parlament. El diputat va fer públic que renunciaria al càrrec durant la seva intervenció a la Conferència Regional de la Federació de l’Ebre, celebrada el passat dissabte a Amposta; a la vegada que reivindicà que “mai deixaré la meva responsabilitat d’estar al costat de la gent d’Esquerra Republicana de les Terres de l’Ebre, ni de la gent de l’Ebre.

Sant Cebrià de Vallalta

VISITA VICESECRETARI GENERAL RAÜL ROMEVA

Avui ha visitat la regidora Anna Rodon i l'alcalde Albert Pla s'han reunit amb el Vicesecretari general de prospectiva, Agenda 2030, Transició Ecològica i Esports d'esquerra republicana, El company Raül Romeva. Amb ell s'han tractat assumptes del Sant Cebrià del present i del futur com: les comunitats energètiques, la responsabilitat social, l'Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible. Seguim treballant per Sant Cebrià!  

Sant Boi de Llobregat

XIII Premis Joan Sardà

Enguany reprenem l’entrega dels Premis Joan Sardà per tal de reconèixer la trajectòria d’aquelles entitats o persones que, amb la seva activitat, han contribuït al desenvolupament del nostre país destacant pel seu compromís nacional o social. Aquest 2022, a més, l’entrega dels guardons tindrà un sentit especial en coincidir amb la commemoració del 20è aniversari de la mort de qui ha donat nom al certamen. Si encara no heu revisat les bases de la convocatòria, us animem a fer-ho i a participar-hi mitjançant la presentació de propostes d’entitats o persones que considereu que en aquesta edició mereixen el guardó!  

Ple de novembre
Lleida

Lleida aprova els pressupostos per al 2023

La sessió extraordinària del Ple municipal de novembre va aprovar els pressupostos per al 2023, amb 12 vots a favor, 6 vots en contra i 9 abstencions.   El ple municipal del novembre, celebrat el passat divendres dia 25, va aprovar de forma inicial i durant una sessió extraordinària, el projecte dels pressupostos de l’Ajuntament de Lleida per a l’any 2023. L’aprovació dels pressupostos es va fer efectiva gràcies a la suma dels 12 vots favorables dels grups municipals d’Esquerra Republicana i de Junts per Catalunya. Els grups municipals del PSC i del Comú de Lleida es van abstenir, i els grups municipals del PP, Ciutadans i els tres regidors no adscrits van votar en contra.     Els comptes per a l’any vinent sumen un total de 226,9 milions d’euros, amb un increment d’un 12,9% respecte l’any passat. Aquest pujada es deu a l’increment de la despesa en personal per l’actualització dels sous dels treballadors públics, la pujada dels preus de l’energia, l’alimentació, la pujada dels interessos i l’augment del capítol d’inversions, entre d’altres, una xifra que ascendeix fins als 45 milions d’euros gràcies a l’impacte del fons Next Generation.

Salou

CARPA A LA PLAÇA LA PROVÍNCIA

Dissabte 19, la secció local d’ERC a Salou va estar present durant el matí a la plaça de la Província, i va comptar entre altres amb la presència de regidors i regidores del grup municipal. “Una trobada organitzada per escoltar als veïns i fer nostres les seves reivindicacions, volem ser útils i, per tant, volem una transformació de Salou, volem un Salou per tothom”, va dir el candidat a l’alcaldia Sebastià Domínguez Sàez a la diferent gent que s’acostava a la carpa. Converses que es van generar al voltant del futur projecte d’eix cívic, pel qual molts habitants de la zona es mostren descontents i també per les obres que està efectuant l’ACA al barranc de Barenys i que permetrà acabar d’una vegada per totes amb les inundacions d’aquest barri.  

Tortosa

Esquerra Tortosa reclama un manteniment adequat del polígon industrial Baix Ebre

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí  presentarà una moció al pròxim ple municipal per reclamar al govern de Tortosa un adequat manteniment de les instal·lacions del polígon industrial Baix Ebre. Concretament, el grup republicà reclama la millora i actualització de la senyalització viària, un pla de seguretat i neteja viària, la renovació de l’enllumenat i del paviment i la construcció d’una depuradora d’aigües.   “El polígon Baix Ebre fa més de quaranta anys que es va inaugurar i des de llavors no s’ha fet cap manteniment integral, cal una actuació urgent”, ha manifestat el portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura. Pel que fa a la senyalització de trànsit, tot i que es va canviar fa poc, només es van substituir els senyals vells per nous, seguint el mateix criteri de fa dècades. “Hi ha una mitjana d’un accident de trànsit a la setmana al polígon, per la qual cosa cal actualitzar les indicacions”, ha dit Faura.

Bages

Sergi Márquez encapçalarà la candidatura per Esquerra Republicana a les eleccions municipals de Rajadell

En la celebració d'una assemblea interna, la militància d'Esquerra Republicana de Rajadell ha escollit Sergi Márquez i Duran com a candidat a l'alcaldia per a les eleccions municipals del maig de 2023. Márquez encapçalarà la llista republicana després de ser escollit per unanimitat pels membres de la secció local. Sergi Márquez és regidor al govern municipal i aspira a "transformar Rajadell en un municipi amb valors republicans". "Vull un Rajadell on es posi les persones al centre i on tothom se senti representat i pugui participar-hi", ha detallat l'alcaldable. Segons Márquez, "ara és l'hora de fer un tomb social al poble, canviant dinàmiques i fent una gestió eficient dels recursos per fer un Rajadell més innovador i inclusiu". Per al candidat és clau oferir "un projecte obert a tothom qui vulgui participar-hi i on s'acollirà totes les veïnes i veïns que vulguin sumar-s'hi". Sergi Márquez és enginyer en una multinacional del sector de l'automoció, participa activament en el moviment veïnal del seu nucli i és regidor de l'Ajuntament de Rajadell des de 2011.

Sergi Albrich
Ripollès

Sergi Albrich Viñas serà de nou el cap de llista d'ERC-AM a Sant Joan de les Abadesses per les properes eleccions municipals

Sergi Albrich:  “Sant Joan necessita un canvi polític després de 16 anys del mateix govern al capdavant de l’Ajuntament, per higiene democràtica i per tal de dur a terme nous reptes, nous projectes i noves il·lusions. Tot amb la mirada posada en noves perspectives socials, mediambientals i econòmiques que posin les necessitats de les persones al bell mig de la política local.”  L’actual portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, Sergi Albrich, ha estat escollit com a alcaldable per a les properes eleccions municipals de l’any 2023. En una assemblea de caràcter extraordinari, les persones simpatitzants han escollit a Albrich per unanimitat.   En el seu discurs de presentació com a candidat, Albrich ha agraït la confiança rebuda per part dels simpatitzants: “Assumeixo un cop més el repte d’assolir l’alcaldia de Sant Joan de les Abadesses amb l’orgull que em genera la confiança dipositada en mi, la satisfacció d’estar al costat d’un potent equip humà, i l’honor de poder dedicar tots els nostres esforços personals a treballar pel nostre poble”.

Parets del Vallès

Ara Parets ERC valora positivament la constitució de l’àrea de promoció econòmica urbana APEU al sector autopista

Es tracta d’una iniciativa, nascuda de l’Agrupació d’industrials del Baix Vallès, que va presentar el passat agost un pla de treball per als pròxims 4 anys i una proposta de conveni amb l’Ajuntament de Parets. El pla d’actuació inclou una memòria econòmica i proposa tres actuacions relatives a la senyalització del polígon, la seguretat i la regulació urbanística. La proposta parteix de l’aprovació en el Parlament de Catalunya, el desembre de 2020, de la llei de les àrees de promoció econòmica urbana, A PEU, que va néixer amb l’objectiu de fixar les bases d’un nou model de gestió basat en la col·laboració pública i privada en les àrees de concentració d’activitat econòmica, ja sigui de caràcter comercial turística, industrial i de serveis, entre altres. Unes àrees que tenen com a finalitat la millora de la competivitat i dels serveis amb la col·laboració entre les administracions locals i els agents socioeconòmics implicats. L’exalcalde republicà Jordi Seguer, va dir en el ple ordinari de novembre, que “aquesta iniciativa en l’àmbit del polígon sector autopista posa de manifest la manca d’actuació en els darrers anys i de lideratge del nostre Ajuntament”.

Gavà

Ciutats i comunitats sostenibles

És un fet que les ciutats de l’Àrea Metropolitana de Barcelona pateixen una pressió molt gran pel fet de poder oferir a la població habitatge assequible, sent aquest un dret imprescindible per a poder viure dignament. També és un fet que aquestes mateixes ciutats exerceixen una pressió molt forta envers l’entorn natural, especialment quan es fan grans projectes urbanístics que suposen la destrucció o, com a mínim, comporten greus perjudicis envers aquest entorn, d’altra banda un entorn també imprescindible per a poder viure dignament. Aquesta contradicció la coneixem molt bé a Gavà amb el que suposa el Pla de Ponent, un macro projecte urbanístic que es diu que vol donar solució al problema de l’habitatge però que comporta la destrucció del darrer corredor biològic que hi ha entre el massís del Garraf, el Parc Agrari i el Delta del Llobregat. Per això, ERC-Gavà organitza una xerrada debat aquest dimecres 30 de novembre a les 19h a la Sala d’actes del Museu sobre aquesta problemàtica, que comptarà amb la participació de Raül Romeva, Economista i Doctor en Relacions Institucionals i Vicesecretari general de Prospectiva, Agenda 2030, Transició ecològica i Esports d’ERC i de Miquel Roselló, portaveu del Grup Municipal d’ERC i candidat a l’alcaldia.

Marta Espona, en la cloenda de la conferència a la seu de l'Agrupa
Molins de Rei

[Comunicat de premsa] La inauguració de l’exposició sobre Victòria Pujolar organitzada per ERC Molins de Rei omple la seu de l’Agrupa

Més d’una cinquantena de persones van assistir el passat dissabte, 26 de novembre, a la inauguració de l’exposició “Victòria Pujolar Amat 1921-2017” a la seu de l’Agrupa, organitzada per la secció local d’ERC Molins de Rei i que es pot visitar fins al 4 de desembre.   Amb motiu del 25-N, Dia Internacional per a la l’Eliminació de la Violència envers les Dones, l’acte va consistir en una xerrada que tenia un doble objectiu: per una banda, repassar la consecució dels drets actuals de les dones i, per l’altra, la constatació que n’hi ha que són vulnerats en un estat ben a prop del nostre país, Andorra.   La secretària de Feminismes d’Esquerra Republicana a Molins de Rei, Francesca Riera, és qui va obrir l’acte, presentant la figura de Victòria Pujolar, pintora, membre de les Joventuts Socialistes durant la postguerra i dona implicada amb la resistència antifranquista. A continuació, va introduir les dues ponents, Gemma Tribó i Vanessa M. Cortés, i va anunciar que al final de l’acte es podria fer una estona de conversa acompanyada d’un piscolabis.

L'Hospitalet de Llobregat

L'Ajuntament rectifica i desbloqueja el projecte de l'escola Paco Candel

El consistori havia inclòs, de manera impròpia, les obres d'urbanització i l'adequació del solar, que són competència seva, incrementant el cost total del projecte. Des d'Esquerra Republicana s'ha treballat per desencallar l'acord i fer possible la construcció de l'escola Esquerra Republicana celebra que finalment l'Ajuntament de l'Hospitalet hagi rectificat, i s'hagi desbloquejat l'acord amb el departament d'Educació per construir la nova escola Paco Candel. Aquest equipament està encara pendent que el Govern de la Generalitat validi el projecte constructiu, tot i comptar ja amb una partida assignada, després que l'Ajuntament exclogués el departament d'Educació del procés participatiu i hagués incorporat alguns costos que són de competència municipal, com les obres d'urbanització o l'adequació del solar on s'ha de construir, que ara ha acceptat assumir. Amb l'acord assolit ara es podrà avançar per fer realitat el centre educatiu. L'alcaldable republicà Jaume Graells ha manifestat “és una bona notícia que s'hagi pogut desencallar i esperem que, després de dos anys perduts per part de l'Ajuntament, s'aconsegueixi signar el conveni amb el vist-i-plau de les dues administracions i no s'allargui encara més el procés de licitació i execució de la nova escola”.

Dosrius - Canyamars - El Far

Començar la casa per la teulada

Esquerra hem presentat al·legacions a dues modificacions de normes urbanístiques que vol fer el govern de l'alcaldessa Sílvia Garrido. La Fàbrica de la Tortuga és el típic exemple de començar la casa per la teulada: comprar, gastar i després "ja veurem què hi farem". Ja porten compromesos més d'1,6 M€ i de moment van pensant com omplir les quatre plantes que té l'edifici. Ara per ara han tingut la idea de portar-hi la brigada municipal i l'arxiu (que disposa de documents d'alt valor històric i patrimonial). I, amb tot, no se sap si encara hi volen la biblioteca. Finalment, impulsen una requalificació de l'edifici sense lògica, de manera que conviurien activitats tan diverses com l'industrial (clau 9a) i els equipaments públic administratiu, sociocultural, sanitari-assistencial (clau 4c). La Tortuga té un gran potencial com a equipament de serveis a les persones i podria ser motor de dinamització del poble de Canyamars. Per això proposem que es redacti un pla d'equipaments municipals i un pla d'usos de l'edifici coherent i consensuat, abans de dedicar-hi més temps i diners.