Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Montgat

L'habitatge, un dret

David, has portat a debat i has defensat les mocions presentades sobre l’habitatge. Perquè consideres que aquest és un tema capdal? L’accés a l’habitatge és un dels principals problemes que a dia d’avui tenim a la nostra societat, els preus de compra i de lloguer estan a uns preus inaccessibles i gran part de la nostra societat, en especial la joventut, te uns sous miserables i una taxa d’atur de les mes altes d’Europa. Al nostre país portem molts anys fent habitatge de protecció social de compra, el que implica que aquest habitatge amb el pas dels anys passa al mercat privat i deixa de ser habitatge públic. Es per això que gran part de la solució passa per fer habitatge públic de lloguer social i per la regulació dels preus. Malauradament,  Montgat és un clar exemple de preus alts i d’habitatge públic de venda. L’anterior mandat que vas fer con a regidor responsable d’habitatge? A ERC Montgat aquest tema sempre ens ha preocupat i ocupat, per això en l’anterior legislatura vam treballar amb el Pla d’Habitatge per diagnosticar la situació i establir els plans d’acció que, lamentablement, no hem pogut desenvolupar en la seva totalitat al passar a l’oposició.

Vallès Oriental

El senador Josep Maria Reniu reclamarà més cobertura a Vallromanes

També es demanarà l’ampliació d’horari de l’oficina de Correus  Un dels problemes més importants del municipi de Vallromanes és la cobertura de les telecomunicacions, fet que depèn en bona part de les decisions que es prenen a les institucions de l’estat. Així ho van fer constar l’alcalde David Ricart i la regidora Mireia Núñez de Prado al senador Josep Maria Reniu, que dijous 29 de juliol va continuar a Vallromanes la ronda de visites a ajuntaments del Vallès Oriental. Núñez de Prado  considera que és necessari que es canviïn els criteris per a l’impuls de l’extensió de la xarxa de fibra òptica: “El govern espanyol dona subvencions a les operadores a canvi d’estendre la xarxa al 75% del territori però aquestes només que cobreixin Barcelona i les zones més poblades de l’àrea metropolitana ja ho tenen cobert i la resta de territori queda sense cobrir. Haurien de canviar aquest sistema i propiciar que es cobrís un tant per cent de pobles petits per poder accedir a les subvencions”.

Sant Just Desvern

Ple Sant Just, juliol de 2021

El passat dijous, 29 de juliol, va tenir lloc el ple ordinari del mes de juliol, el darrer de l'estiu, durant el qual s’hi van tractar diversos temes. Reprendrem els plens al setembre. Sobre la modificació de l’Ordenança Fiscal número 15 en els supòsits de les ocupacions de via pública vinculades a l’exercici de diverses activitats, essent conscients dels menors ingressos que aquesta mesura suposa pels ingressos de l’Ajuntament de Sant Just però entenenent que tot i que les restriccions aplicades afecten menys que les de fa 15 mesos a l’inici de la pandèmia, sempre ens hem mostrat favorables a aplicar mesures que ajudin el nostre teixit comercial. Hi vam votar a favor i la modificació es va aprovar per unanimitat. Respecte als diversos punts de l'ordre del dia que feien referència a modificacions singulars de la Relació de Llocs de Treball (RLT), considerem que es tractava bàsicament de qüestions d’organització interna, però en parlar amb el Comitè vam tenir la sensació que se’ls presenten aquestes propostes sense buscar el debat.

Federació de Lleida

Esquerra Republicana de Catalunya visita la fàbrica de pinsos Bonàrea a Lleida per impulsar el transport de mercaderies per tren

Bailac: ‘Cal impulsar el transport de mercaderies ferroviari i passar del 5% actual al 30% que marca la UE pel 2030’   La senadora, Sara Bailac, i el regidor de Guissona Josep Esquerra han visitat  la planta d’elaboració de pinsos que té Bonàrea al polígon d’El Segre, amb la intenció de conèixer de primera mà el transport de mercaderies que realitza aquesta empresa per ferrocarril i impulsar des de les institucions aquesta modalitat de transport més sostenible     El transport de mercaderies per ferrocarril es troba infrautilitzat a Lleida, on només una empresa de les 7 que disposen de ramal de via propi utilitza aquesta modalitat per transportar matèria prima d’aquest polígon. Vista aquesta situació, Esquerra Republicana s’ha interessat per conèixer de primera mà la situació actual i ha visitat Bonàrea, una de les poques que actualment està fent algun transport via ferrocarril a Lleida.   Després de conèixer les dades i les proporcions del transport per tren en aquesta empresa, s’ha constatat que encara queda molta feina per fer i que des de les institucions s’ha de posar fil a l’agulla.

Calafell

ERC Calafell votarà en contra de tots els punts del ple extraordinari que tindrà lloc el 5 d'agost

Cada mes sense excepció es fa un ple ordinari ERC Calafell votarà en contra de tots els punts del ple extraordinari que tindrà lloc el pròxim dia 5 d'agost. Cada mes es fa un ple ordinari i les raons del govern per no fer-lo és perquè no hi ha temes i perquè hi ha molts funcionaris de vacances, però la sorpresa arriba quan el consistori indica que tot i això, es farà un ple extraordinari el 5 d'agost. Els motius pels quals ERC Calafell es posicionarà en contra en el pròxim plenari són que, la resposta de l'equip de govern es contradiu i que aquests arguments no convencen a ningú, és més, des del grup que encapçala l'oposició veuen una estratègia per tal que cap partit polític pugui fer propostes de mocions i que no hi hagi precs i preguntes d'aquests ni de la ciutadania i sobretot, quan hi ha temes que són sensibles i que han esclatat en els darrers dies. Tal com ha indicat Carles Martin, portaveu i regidor d'ERC Calafell es tracta "d'una mordassa amb la qual no estem d'acord i conseqüentment votarem en contra per tal de reivindicar els nostres drets i de les calafellenques i calafellencs".

Brull, Ferrer i Subirats, avui amb la presidenta Noemí Llauradó.
Camp de Tarragona

Carles Brull Fornt, Carme Ferrer Cervelló i Miquel Subirats Garriga, nous diputats a la Diputació de Tarragona

Carles Brull Fornt, alcalde de Falset; Carme Ferrer Cervelló, alcaldessa de Senan; i Miquel Subirats Garriga, primer tinent d’alcalde d’Amposta; són els nous diputats a la Diputació de Tarragona pel grup d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Tots tres han recollit les credencials i han pres possessió del càrrec aquest divendres durant la sessió plenària corresponent al mes de juliol.   Brull substitueix l’alcalde de Flix Francesc Barbero Escrivà, pel partit judicial de Reus. De la seva banda, Ferrer substitueix el primer tinent d’alcalde de Valls Jordi Cartanyà Benet, pel partit judicial de Valls. Ambdós relleus són en compliment de l’acord de principi de mandat. Subirats substitueix l’alcalde d’Amposta Adam Tomàs Roiget, nou director dels Serveis Territorials d’Empresa i Treball a les Terres de l’Ebre. La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó Sans, els ha donat la benvinguda i els ha encoratjat a treballar per seguir millorant la qualitat de vida dels veïns i veïnes de les comarques del Camp de Tarragona, el Baix Penedès i les Terres de l’Ebre.

Les obres d'ampliació del cementiri es fan amb el PUOSC
ERC al Segrià

Montoliu de Lleida amplia el cementiri i rehabilita l'escola

L'Ajuntament de Montoliu de Lleida està realitzant durant aquest estiu dues obres importants i molts esperades al municipi: l'ampliació del cementiri i la rehabilitació de les escoles. En primer lloc, el consistori ha començat la primera fase del projecte d'ampliació del cementiri municipal, una obra que compta amb el suport del PUOSC i que amplia aquest equipament per la seva banda sud. El projecte compta amb tres fases d'execució i comportarà un espai esglaonat seguint la vessant de la carena on s'ubica. La segona obra que s'ha començat és la primera fase de la rehabilitació de les escoles, obra que està previst que es dugui a terme durant aquest estiu i el següent. L'actuació és fruit de la col·laboració entre l'Ajuntament i Departament d'Educació. Amb aquesta actuació es pretén arranjar els problemes d'humitats en la façana i reestructurar els espais interns d'aularis i sales per millorar l'espai educatiu.  

Sant Feliu de Guíxols

El Govern tomba amb arguments febles la moció presentada per Esquerra per a la creació d’una àrea d’autocaravanes degudament condicionada a la ciutat, que ha comptat amb el suport de tota l'oposició.

Amb el suport de tota l’oposició (ERC, JuntsxCAT, GdC i MES) i el vot en contra del Govern (TxSF i PSC) no s’ha aprovat la nostra proposta. Una proposta que volia incorporar l’aportació que ha fet JuntsxCat per millorar-la durant el Ple, de redactar una Ordenança que reguli l’ús de les autocaravanes a la ciutat, per evitar-ne un ús desordenat. El Govern ha votat en contra segons les seves pròpies paraules per dos motius. El primer que no podia comprometre’s a fer-ho per l’estiu del 2022, malgrat que el punt 4 diu literalment “Que en la mesura del possible aquest aparcament estigui en funcionament abans del proper estiu de 2022”, i des del nostre grup hem proposat canviar el punt de la moció per tenir l’objectiu de fer-ho durant aquesta legislatura (dos anys). El segon que el Guíxols Arena no era el lloc on pensaven que s’havia d’habilitar l’àrea, malgrat el punt 2 de la moció diu textualment “Que en cas de considerar que l’actual emplaçament proper al Guíxols Arena ha de ser l’espai definitiu destinat a les autocaravanes, se’n farà una adaptació a les necessitats que actualment no té” i que el punt 1 diu “Que l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols estudiarà la viabilitat i els emplaçaments possibles.

Urgell

Caminades nocturnes familiars, "el moviment és vida"

Aquest mes de juliol ha tingut lloc la primera edició de les Caminades nocturnes familiars organitzades per la regidoria de Salut de l’ Ajuntament de Bellpuig i Programa Nereu. Les caminades van tenir lloc tots els dijous del mes de juliol, i combinaven la pràctica esportiva amb la descoberta de l’entorn natural del municipi. L’assistència a les caminades va ser d’una mitja de 20 persones, i la franja d’edat dels participants anava des dels 11 anys fins als 83 anys. La durada de les caminades era d’una hora i el recorregut era de uns 6 km aproximadament. La sortida coincidia amb la posta de sol, això va fer que els participants gaudissin encara més d’aquesta activitat de lleure actiu. La regidora de salut Dolors Florensa  valora molt positivament aquesta activitat , ja que caminar és una activitat física senzilla que té molts beneficis per al nostre organisme, el “moviment és vida”. A aquesta activitat s’hi van sumar diferents restaurants i bars del municipi que oferien menús especials per poder sopar un cop acabada l’activitat.

Ebre

Paco Gas: “La sentència absolutòria és una victòria del poble de Roquetes”

L’alcalde republicà de Roquetes ha estat absolt dels fets de l’1 d’octubre. L’alcalde republicà de Roquetes,Paco Gas, acompanyat del president de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana, Albert Salvadó; la secretària d’organització del partit, Sus Martí; la diputada Maria Jesús Viña i el tinent d’alcalde de Roquetes, Ivan Garcia; s’ha felicitat per la sentència de la magistrada del jutjat penal número 2 de Tortosa, que l’absolt del delicte de desobediència a l’autoritat per l’1 d’Octubre. Gas ha afirmat que  “la sentència absolutòria és una victòria del poble de Roquetes, en poder dur a terme el referèndum que ens volien impedir per la força; i també una victòria pels resultats amb un sí aclaparador a favor de la independència de Catalunya”. Gas ha denunciat que  “L’Estat no s’atreveix a criminalitzar els 947 alcaldes de Catalunya i ho personalitza, i a les Terres de l’Ebre ho han fet pagar a la Ràpita, Roquetes i Móra la Nova”.

ERC Guissona

Acabem amb la sexualització del cos de les esportistes

Vivim en una societat en què la discriminació envers les dones suposa un fre a la igualtat i una pèrdua de capital humà. La discriminació cap a les dones impregna tots els sectors de la societat i limita la capacitat de totes les persones de viure en plena igualtat i llibertat. I potser un dels àmbits on més discriminades pateixen les dones és a l'esport. L'informe Dones en l'esport d'enguany posa de manifest els biaixos de gènere en aquest sector. Primerament, trobem un biaix important en l'esport que practiquen majoritàriament les dones i els homes. Els homes es concentren principalment als esports com el futbol i el bàsquet i les dones ho fan a la gimnàstica rítmica i la dansa. Tal com succeeix en altres àmbits de la vida, les activitats esportives masculinitzades són aquelles més valorades econòmicament, considerades d'alt nivell, més visibilitzades pels mitjans de comunicació i més seguides pel públic. Tot i que, afortunadament, cada vegada més, podem trobar dones esportistes als mitjans i a les activitats de competició sent referents per a altres dones i noies.

Laura Castel i Josep Rufà.
Camp de Tarragona

Esquerra Republicana pregunta al govern espanyol sobre l’ús social dels pisos de la Sareb en 23 municipis del Camp de Tarragona

El senador Josep Rufà Gràcia i la senadora Laura Castel Fort proposen que el 30% de l’estoc d’habitatge de l’ens estatal es gestioni des dels ajuntaments del territori.      El senador Josep Rufà Gràcia i la senadora Laura Castel Fort, del Grup Parlamentari Esquerra Republicana-Euskal Herria Bildu, han presentat una bateria de preguntes al Senat per tal que el govern espanyol es pronunciï sobre la conveniència de donar-li un ús social a l’estoc de pisos que la Sareb té en 23 municipis de les cinc comarques del Camp de Tarragona. Esquerra proposa que el 30% d’aquest parc d’habitatge es traspassi a les administracions públiques del territori i que amb la seva gestió directa es doni resposta a l’emergència habitacional.   Els senadors pregunten al govern estatal sobre el número de pisos disponibles en cadascun dels 23 municipis i les seves adreces postals, sobre la idoneïtat de facilitar el llistat a cada ajuntament i sobre els mecanismes de negociació entre la Sareb i les administracions locals per optar a gestionar-los i poder oferir-los a famílies vulnerables i persones en risc d’exclusió social.

Tortosa

Esquerra Republicana-Tortosa Sí reclama a l’Ajuntament que presente recurs a la suspensió cautelar dels treballs de retirada del monument franquista

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha registrat una sol·licitud a l’Ajuntament perquè presente recurs d’apel·lació a la suspensió cautelar dels treballs de retirada del monument franquista d’enmig del riu Ebre, tal com ha fet la Generalitat. Les obres estan paralitzades per ordre del jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona, que sosté que la petició del Corembe té aparença de bon dret, ja que la descatalogació del monument està impugnada al TSJC. “El tribunal contenciós administratiu obvia que no li correspon valorar la descatalogació i que el TSJC no ha ordenat aturar les obres per aquest motiu. La jutgessa del contenciós està prejutjant la resolució sobre el fons de l’assumpte en qüestionar-se la correcció de la llicència d’obres concedida per l’Ajuntament”, ha assenyalat el portaveu d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura.   El grup municipal republicà demana al govern de Junts per Tortosa i el PSC que ordenen a la seua representació processal i defensa que interposen, dins el termini i amb la forma escaient, el pertinent recurs d’apel·lació per a la seua resolució per la sala contenciosa del TSJC.

Urgell

Acaba el casal nocturn per adults de Bellpuig amb bona nota

Després de 6 dies d’activitats gratuïtes per impulsar la realització d’exercici físic i una alimentació saludable, el Casal d’estiu nocturn per adults organitzat a Bellpuig aquest mes de juliol, acaba amb una valoració molt positiva per totes les usuàries.   L’Ajuntament de Bellpuig, juntament amb el programa Nereu, ha organitzat aquest estiu a la vila una sèrie de tallers que tenien lloc a la Llotja de Bellpuig, a partir de les 20.30 hores, per a promocionar l’activitat física i l’alimentació saludable. Els tallers van tenir lloc els dies 12,13 14, 26, 27 i 28 de juliol i eren gratuïts.   El primer dia es va dur a terme un taller de Batch cooking, un concepte inclou la idea de poder cuinar un dia per a tota la setmana, optimitzar el temps a la cuina i tenir sempre recursos per poder fer eleccions més saludables quan no tenim temps.   El segon dia, es va impartir una xerrada sobre com llegir i interpretar les etiquetes dels aliments, bàsic per poder fer una compra saludable i amb consciència.

Roda de Ter i el Cabrerès

Nou butlletí Municipal: Un any de govern amb lideratge Republicà

El dia 8 de juliol va fer un any que el grup municipal d’Esquerra-Roda Republicana, en coalició amb dos regidors de Junts x Roda, va assumir les tasques del govern a Roda de Ter. En aquest butlletí fem un resum de l’activitat del govern municipal durant aquest any. La feina és ingent, les ganes i la il·lusió d’aquest equip de govern per tirar endavant són encara més grans.  

Santa Coloma de Gramenet

Crònica Ple de Juliol

El ple del dilluns es va desenvolupar marcat per un to molt diferent als que hem vist des de que vam arribar al consistori fa dos anys. Va ser un ple marcat per la melancolia, amb un to més amable i menys agressiu del que estem acostumades, un ple amb l’amarga dolçor dels últims plens. És l’últim ple d’aquest curs polític, i per desgràcia va ser el primer ple sense en Pedro Cano. Des del grup d’ERC Gramenet fem nostre el dolor pel traspàs del regidor socialista; vam expressar el nostre condol a la seva família i amics. Aquest cop hem de lamentar que la Covid-19 toqui directament al consistori, aquest ha estat un cruel recordatori de l’abast que encara té el virus. Tot i la tristor i que va ser un ple sense mocions, la intensitat no va disminuir. De nou vam viure un llistat de decrets per places d’interinatge. Com sempre, nosaltres no valorem aquests decrets com una situació de normalitat. Considerem que s’han de buscar recursos per reduir la temporalitat i la precarietat dels treballadors públics.

Cartell de l'acte de Najat Driouech
Sant Feliu de Guíxols

Najat Driouech visitarà el Sot dels Canyers

La diputada al Parlament de Catalunya, Najat Driouech, visitarà el barri del Sot dels Canyers de Sant Feliu de Guíxols aquest divendres 30 de juliol a les 16’30h. Amb el títol “La diversitat d’ERC” la diputada republicana de El Masnou (el Maresme) realitzarà una xerrada al Parc de la Llibertat, davant l’escola Mossèn Baldiri i Reixach,  acompanyada de Sílvia Romero, cap de llista d'ERC a Sant Feliu de Guíxols i vicepresidenta 2a del Consell Comarcal del Baix Empordà, i Chaymae Mechaal, secretària de Ciutadania de la Federació comarcal d'ERC del Baix Empordà i regidora d'Acció social, Ciutadania i Immigració a Palamós. Presentaran l’acte Carles Benguerel i Josep Ramon Llobet, president i secretari de Ciutadania d'ERC Guíxols respectivament. La xerrada vol destacar la importància en que hi hagi diversitat entre els i les polítics/ques per representar millor una societat cada vegada més diversa ja sigui per qüestions de gènere, origen, classe social o barri de residència.