Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Localpres
Sant Cugat del Vallès

Les alternatives d’oci juvenil centren el Primer Fòrum Jove de Sant Cugat

La finalitat és poder reflexionar i alhora motivar als i les joves participants a crear conjuntament un programa d’oci juvenil a Sant Cugat.  La trobada es farà dissabte 9 d’octubre, als Jardins del Vallès, i cal inscriure’s prèviament.   Sant Cugat celebra el proper dissabte, 9 d’octubre, el 1r Fòrum Jove de Sant Cugat, adreçat a joves de 18 a 25 anys, majoritàriament d’entitats i col·lectius joves, però també oberta a qualsevol jove que hi vulgui participar.   L’objectiu d’aquest primer serà la creació d’un grup de treball que permeti començar a crear una oferta d’oci jove feta pels propis joves.   El  Pla Local de Joventut 2020-2023 recull la creació  del Fòrum Jove com a espai de treball i reflexió per poder pensar, compartir, reinventar i debatre sobre temàtiques específiques, que permetin crear propostes directes de i per al col·lectiu de gent jove de Sant Cugat.   Regidora de Joventut, Alba Gordó: “Després de molts mesos de restriccions socials, volem convidar els i les joves de Sant Cugat a participar en el 1r Fòrum Jove, on podreu fer les vostres   propostes per canviar allò que no convenç o puguem millorar.

Plenari ajuntament de castellbisbal
Castellbisbal

Comentaris plenari resum ple 27 setembre

Moció presentada pel grup Municipal CUP Castellbisbal, canvi d’ubicació futura residència per a la gent gran. Ja va ser consensuada l’ubicació mesos enrera per la majoria dels grups municipals. CUP+ CS- ERC- PSC- JxC- AxC- ​ Moció presentada pels grups Municipals d’Alternativa i Junts per Catalunya Castellbisbal, per l’acollida de migrants Afganesos i Afganeses i de compromís amb la defensa dels drets humans i la democràcia.   ERC s’adhereix a la moció, proposant incloure altres col.lectius afectats per la represió dels talibans (exemple LGTBI+, periodistes, etc…). CUP? CS+ ERC+ PSC+ JxC+ AxC+ ​ Moció presentada pel grup Municipal CUP Castellbisbal,per l’adhesió de l’Ajuntament de Castellbisbal a l’associació de municipis i entitats per l’energia pública (AMEP)  Des d’ERC estem d’acord en recuperar el control sobre les xarxes de distribució i reconèixer el potencial de desenvolupar projectes de sobirania energètica. CUP+ CS- ERC+ PSC+ JxC? AxC+ ​ Proposta de resolució del grup Municipal Ciudadanos, per a la prevenció de trastorns de conducta alimentària.

Obrers amb equip especialitzat retirant plaques d'amiant. (font: CCMA)
Gavà

ERC-Gavà proposa que es faci una campanya per informar la ciutadania dels perills de l’amiant

L’amiant o asbest o, com es coneix popularment, uralita (per la principal empresa productora) és un producte format per un conjunt de fibres de minerals diversos que és molt resistent a la calor, l’abrasió i la tracció. És un material que actua molt bé com a aïllant elèctric, acústic i tèrmic i, a més, té un cost reduït i gran durabilitat.   Per les seves característiques s’ha utilitzat en molts sectors productius però on s’ha utilitzat més, i amb diferència, és al sector de la construcció amb el fibrociment, la barreja d’amiant i ciment.   Malauradament, l’amiant, quan es trenca o es desgasta i les fibres que el formen es separen es mou en forma de pols per l’aire i, si se n’inhalen prou quantitats pot provocar, amb el temps, malalties greus com càncer de pulmó o asbestosi.   Per això, la fabricació i ús de l’amiant està prohibit a Europa des del 2000 i, mercès a una pròrroga demanada pel govern Aznar, a Espanya ho és des del 2002. Però evidentment, desprès de dècades d’us massiu d’aquest material, encara és molt present en molts habitatges (des de plaques aïllants dels sostres fins a testos per les plantes).

Federació de Girona

Xavier Vinyoles, alcalde de Bescanó: "Els municipis republicans som la força que impulsa la defensa de les legítimes reivindicacions de llibertat del nostre país"

L’entrada a govern va suposar posar fi a 30 anys de govern de convergència. Què ha suposat l'arribada d’Esquerra Republicana pel poble? Ha arribat aire fresc a l’ajuntament, una forma diferent d’entendre i d'abordar els problemes. Hem entomat problemes enquistats de fa temps i ens hem posat a treballar per a resoldre’ls amb una mirada d'eficiència, de servei i, sobretot, amb sensibilitat social.   Què és el que més valores d’aquests dos anys de mandat? El que més m'agrada és el contacte amb els veïns i les veïnes. Escoltar, empatitzar, acompanyar i ajudar-los en els seus problemes i en el dia a dia és el que més em recompensa de la meva responsabilitat com a alcalde. Quins són els principals reptes que té Bescanó pels pròxims dos anys? La natura amb borrasques, les llevantades i una pandèmia, ens ha mostrat les nostres febleses que tenim com a societat i ens ha deixat sobre la taula problemes que coneixem, però que no prioritzàvem. Per això creiem que en els propers anys hem de prioritzar tres eixos: l’atenció als joves, l’atenció al medi ambient i l’educació en el civisme i la convivència.

Josep Ramon Mut (Cervelló) és president del grup d'ERC a la Diputació. Fotografia: Marc Puig
Baix Llobregat

Josep Ramon Mut: "La Diputació ha de tenir projecte propi; ni repartidora, ni contrapoder"

Els resultats de les eleccions municipals del 2019 van configurar un grup de 16 diputats i diputades provincials en representació d’Esquerra Republicana, empatats amb el PSC. Tot feia pensar que Dionís Guiteras podria presidir la 3a institució del país però un pacte entre Junts i PSC va donar la presidència de la Diputació al partit socialista. Josep Ramon Mut (1982) va ser Diputat d'Urbanisme i Habitatge durant el mandat 2015-2019 i, ara, és President del grup d’ERC a la Diputació de Barcelona a l'oposició. En aquesta entrevista intentem explicar una mica millor el paper d’ERC a la Diputació de Barcelona. Abans de res, i per posar en situació: quines són les competències de la Diputació? Més directament: per a què serveix?La Diputació és la tercera institució pública catalana amb més pressupost, i és l’encarregada de gestionar els espais naturals, la recaptació d’impostos locals, manteniment de la majoria de carreteres, la conservació i recuperació de la majoria del patrimoni arquitectònic, la construcció i gestió de biblioteques, la majoria de grans projectes de grans infraestructures locals.

Parets del Vallès

Ara Parets ERC celebra que el Govern de la moció continuï endavant amb el projecte de la nova piscina descoberta, que va encarregar el Govern Plural

El Grup Municipal d’Ara Parets ERC s’ha mostrat satisfet amb la notícia que l’Ajuntament de Parets continuarà endavant amb els treballs de redacció del projecte executiu de la nova piscina descoberta, que el Govern Plural (format per Ara Parets ERC, Parets per la República i Sumem) va encarregar el setembre de 2020 a l’arquitecte Joaquim Rossell. L’exalcalde Jordi Seguer ha dit que “la nova piscina d’estiu és una necessitat per a la ciutadania de Parets i ens alegrem que malgrat que molts projectes del Govern Plural han quedat en un calaix després de la moció, en canvi, la construcció de la nova piscina avança tot i que amb molt retard”. Seguer ha recordat que si el Govern Plural hagués continuat, les obres de la piscina ja haurien començat abans de l’estiu de 2021, però el pacte entre Socialistes i les dues regidores de Sumem Esquerres han paralitzat temporalment el projecte. Amb la perspectiva del temps, Seguer celebra que “la ubicació de la nova piscina, proposada per Esquerra Republicana el 2018, es mantingui, malgrat que el PSC la volia fer a la zona de Can Butjosa i Sumem mai s’havia pronunciat”.

ERC Guissona

ERC reivindica l’enllaç de Guissona a l’Eix Transversal

El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal a l’Ajuntament de Guissona ha registrat una moció que serà debatuda al proper ple de l’Ajuntament de Guissona per a la recuperació del projecte de millora de l’accessibilitat a l’Eix Transversal des de Guissona.   Segons el portaveu del grup d’ERC a l’Ajuntament de Guissona, Josep Esquerra, ‘la ruta d’accés més habitual és a través de la carretera de Vicfred fins a Sant Ramon, on s’enllaça amb l’Eix, fent un recorregut de 14 km de carreteres de titularitat de la Diputació de Lleida i de l’Ajuntament de Sant Guim de la Plana’.   Per als republicans, ‘la connexió amb l’Eix és vital per Guissona i la seva plana, ja que és una via de comunicació necessària per a donar servei a la indústria de la comarca i proporcionar unes vies ràpides i eficaces a tota la població, uns requisits que ara mateix no es donen’.  ‘A més, cal tenir present que molt del trànsit que segueix aquesta ruta per accedir a l’Eix és de gran tonatge, fet que, juntament amb l’augment del trànsit dels darrers temps, provoca un constant deteriorament de les vies’.

ERC al Segrià

Obertes les inscripcions per a la V Marxa de Tardor del Baix Set

La marxa tindrà lloc el 7 de novembre Enguany la Marxa de Tardor del Baix Set que organitza l'Ajuntament de Montolou de Lleida i l'Ajuntament de Sudanell arriba a la cinquena edició i es durà a terme el diumenge 7 de novembre, amb les quatre rutes tradicionals: Puput, Esplugabous, Cigonya i Milà Negre. Les rutes compten amb força variacions de recorregut, arribant la ruta llarga fins Carrassumada. La sortida i arribada serà a Sudanell. Les inscripcions online s'obren a partir d'avui, 1 d'octubre. Les veïnes i veïns de Montoliu de Lleida i Sudanell es poden inscriure de forma presencial als ajuntaments organitzadors, en horari d'oficina. Els enllaços per a fer les inscripcions online són: Adults i joves nascuts abans del 2009: http://iter5.cat/inscripcions/formCursa.php?id=1587 Infants nascuts a partir del 2009: http://iter5.cat/inscripcions/formCursa.php?id=1588 Podeu consultar tota la informació de la marxa a la pàgina web https://marxatardorbaixset.cat/ El preu de l'activitat és de 7 euros per als nascuts abans del 2009, de 5 euros per als nascuts del 2009 al 2017 i gratuïta per als nascuts del 2018 en endavant.

ERC al Segrià

Nova edició de ‘Menja’t Soses’  

La mostra pretén promocionar i donar visibilitat als petits productors del sector primari del territori. La consellera Teresa Jordà ha sigut l’encarregada de clausurar la mostra d’enguany. L’Ajuntament de Soses ha celebrat aquest dissabte la segona edició de la fira ‘Menja’t Soses – Sabors de Ponent’, una mostra de productes artesanals de Ponent creada per donar visibilitat i promocionar a tots aquells productors del sector primari del territori que volen donar a conèixer els seus productes.   Sandra Marco, alcaldessa de Soses, explica que la fira, a través dels diferents expositors, també vol servir de plataforma per donar impuls a tots aquells productors artesanals, que volen donar sortida i comercialitzar el seu propi producte. “En l’edició d’enguany hi han assistit una trentena d’expositors, la majoria d’ells de l’àmbit alimentari de productes artesans. A més, durant tot el dia hem pogut gaudir de les tradicionals paradetes, exposicions, tasts, tallers i maridatges oferts per artesans d'un ampli ventall de productes com formatge, mel, xocolata, melmelades, vi i cervesa.

El vicealcalde Quim Ayats parlant amb un veí davant Les lletres toves.
Girona

L'Ajuntament de Girona reposa una de les "lletres toves" que s’havia malmès de forma accidental

Ara la brigada municipal la pintarà almenys amb dues capes, uns treballs que finalitzaran abans de les Fires de Sant Narcís   L'Ajuntament de Girona ha reposat avui una dels populars “lletres toves” de l’escultura a, b, c, q, obra de Francesc Torres Monsó, que havia quedat malmesa accidentalment el passat dia 30 de juny, durant les tasques de neteja dels vidres de l’edifici de la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona. La descàrrega i la instal·lació de l'escultura de Torres Monsó ha tingut lloc aquest matí. Els treballs han començat a quarts de deu, han durat unes dues hores i s'han fet amb l'ajuda d'un camió-grua de l'empresa encarregada de la reparació, a la qual s’havia adjudicat el contracte a través d’una licitació.   Al voltant de les 12 h, la lletra “c” ja ha estat reposada, però s’ha protegit amb tanques i cinta ja que personal de la brigada municipal s'encarregarà de pintar-la almenys amb dues capes. Pel que fa a la lletra “b”, que també va quedar malmesa parcialment, els treballs de reparació s'han fet in situ, sense la necessitat de retirar l'escultura.

Mataró

Esquerra demanem explicacions sobre el pla de mobilitat i les obres de l'anella ciclista

Durant tot el mandat passat, el Grup Municipal d'Esquerra Republicana - MES va treballar colze a colze amb la resta de grups municipals i amb l'empresa consultora sobre el el Pacte per la Mobilitat, assegurant que les propostes finals fossin un projecte de tots. El seu desplegament és un repte d'una enorme envergadura, que té com a objectiu final canviar d'una forma molt significativa la mobilitat a Mataró. I justament per la importància del projecte, és imprescindible planificar correctament la seva execució, preservar i incrementar el consens existent entre els Grups Municipals i explicar i difondre de manera incansable el projecte i les seves motivacions entre la ciutadania. Res de tot això ha passat. En la nostra opinió, l'execució de les obres de l'anella ciclista ha manifestat algunes deficiències remarcables, almenys, en dos aspectes molt importants. D'entrada, un canvi de model tan important com el que es va consensuar requereix una gran tasca didàctica de difusió i sobretot d'explicació.

Prats de Lluçanès

Jornades per la MEMÒRIA HISTÒRICA 2021

ERC Prats de Lluçanès organitza les "Jornades per la memòria històrica 2021", amb diferents actes que tindran lloc els dies 15, 16 i 17 d'octubre. 15 octubre. 9 del vespre. Esplanada de Lurdes. HOMENATGE AL PRESIDENT COMPANYS. Acte unitari. Lectura de poesia i llançament de salves.  16 octubre. 12 de migdia. Sala d’actes de l’Espai. PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL "MILICIANES" i conversa posterior amb Gonzalo Berger, productor i guionista d'aquest documental i del llibre "Les milícies antifeixistes de Catalunya". 17 octubre. 5 de la tarda. Amb sortida i arribada a l'ermita de Sant Sebastià. RUTA: ESPAIS DE MEMÒRIA. Passejada guiada amb Raül Romeva, Conseller de la Generalitat 2016-2017. Us animem a participar-hi!

Bages

ERC Bages organitza una taula rodona sobre la justícia feminista

Aquest dimecres, dia 6 d'octubre, a les 7 de la tarda, tindrà lloc la taula rodona "Què és la justícia feminista?" organitzada per la secretaria de les Dones d'ERC Bages. L'acte es farà a la Biblioteca Municipal de Sant Fruitós de Bages i comptarà amb la participació d'Assumpció Martínez, advocada i activista; Fina Campàs, activista Trans; i Irene Codina, encausada.

Catalunya Central

Esquerra Republicana posarà en marxa, al Berguedà, una Oficina Parlamentària d’atenció ciutadana

La Federació Comarcal d'Esquerra Republicana al Berguedà disposarà, a partir del 29 d’octubre, d'una Oficina Parlamentària a la comarca amb l'objectiu d'oferir un espai en què tant la ciutadania, a títol individual, com també les empreses, col·lectius, associacions i entitats, puguin fer arribar les seves problemàtiques, propostes i qüestions directament al partit amb les màximes facilitats. El servei comptarà amb membres d’ERC al territori que tenen representació a institucions com el Parlament de Catalunya, Senat i la Diputació de Barcelona. En concret, les responsables que lideraran aquesta atenció seran la diputada al Parlament, Alba Camps; la portaveu d’ERC al Senat, Mirella Cortès; i la diputada a la Diputació de Barcelona, Mireia Besora. En tractar-se d’una interlocució directa sense intermediaris amb diputades i senadores, permetrà traslladar les consultes a les diferents cambres legislatives i institucions, i alhora, agilitzarà el fet de donar una millor resposta.

Santa Coloma de Gramenet

Crònica del Ple Municipal de Setembre 2021

Al Ple d’aquest mes de Setembre el nostre grup municipal proposava tenir un ramat d’ovelles per a mantenir i gestionar el sotabosc de la Serralada de Marina. Al començament del ple vam donar la benvinguda al nou regidor del PSC el Manuel Arrébola del PSC. Ens alegrem que entri gent jove com el Manu al govern de la nostra ciutat. Ara bé, les properes eleccions ens agradaria que fos el Jovent Republicà el que tingués representació a l’Ajuntament. En els punts de secretaria tornem a parlar de la gestió del cementiri de Santa Coloma i aprofitem per tornar a posar sobre la taula la necessitat de municipalitzar el servei. És una necessitat bàsic que s’ha convertit en un luxe i un mal de cap per a les famílies. Cal un servei econòmic i universal. A més el 2020 vam presentar una moció sobre els enterraments adequats als diferents cultes que es practiquen a al ciutat. La moció es va aprovar i ens hem reiterat en conèixer l’estat dels acords tot i que el govern encara no ens ha proporcionat aquesta informació.

Cerdanyola del Vallès

El conseller d’educació, Josep G. Cambray, desmenteix les declaracions d’Illa a Cerdanyola

Cap alumne de formació professional inscrit dins el termini s’ha quedat sense plaça. Helena Solà va tractar amb el conseller sobre problemàtiques específiques de Cerdanyola com la segregació escolar o la baixa natalitat. El Conseller d’Educació, Josep G. Cambray va desmentir categòricament i amb dades a la ma, les declaracions apocalíptiques que va fer el cap de l’oposició Salvador Illa, amb motiu de l’inici del curs escolar a Cerdanyola. L’ex-ministre parlava de 20.000 persones que no s’havien pogut matricular als estudis de formació professional quan aquesta xifra es limita a 618 alumnes, que encara són a temps a escollir una de les 1.902 places vacants. En tot cas, totes les persones que van sol·licitar una plaça d’un cicle formatiu de grau mitjà dins el termini, han pogut obtenir una plaça d’aquesta etapa educativa. Cap d’ells es quedarà sense. Amb el procés de matrícula extraordinari encara obert, més de 34.300 persones s’han matriculat en cicles d’FP de grau mitjà.

Torrelles de Llobregat

Canvi de portaveu al Grup Municipal ERC-Torrelles

Josep-Manuel Rafí Roig, regidor GM ERC-Torrelles La candidatura d’ERC Torrelles el 2019 era de dues persones en igualtat de condicions. El sistema electoral que tenim ens obliga a posar un ordre numèric que nosaltres mai hem cregut i per això la candidatura es va presentar amb els dos ponents que encapçalàvem la llista. Com podeu comprovar a les xarxes, les intervencions del Grup Municipal han estat sempre de tots els regidors, perquè considerem que tots tenim coses a dir i que la figura d’un portaveu pot ser organitzativament vàlida, però un xic anacrònica al segle XXI, i més en un municipi com el nostre on tots els que tenim alguna vinculació amb la cosa pública ens coneixem. Aquests dos anys he tingut l’honor de representar com a cap de llista els votants d’ERC Torrelles als quals agraeixo, de tot cor, la confiança i el suport. També he tingut l’honor de coincidir amb un grup de regidors, els 13 que som, que hem posat, per damunt de tot, el bé públic i hem defugit de la picabaralla estèril i absurda.

Corbera de Llobregat

LA BICI I VEHICLES DE MOBILITAT PERSONAL, A DEBAT

La bicicleta, eina imprescindible per a donar un gran salt i empenta a la mobilitat més saludable i sostenible. Des d’un punt de vista corporatiu, s’han millorat les infraestructures racionalitzant els riscos i superant les pors amb informació, formació, educació viària, divulgació i pràctica controlada, per a què la bicicleta s’integri en la nostra activitat diària  amb totes les garanties en desplaçaments laborables, escolars, professionals de repartiment, exercici i oci com a medi de transport tant vàlid i segur com qualsevol altre, L’entorn rural es mostra més pròxim al seu ús, cosa que xoca amb els hàbits arrelats d’un entorn més urbà on l’ús del cotxe privat enfront de l’ús del transport públic encara ens cal d’aconseguir i implementar. Això és degut a la percepció d’inseguretat per als potencials usuaris ciclistes. Però el moment ha arribat i al meu entendre la Pandèmia ho ha precipitat de forma significativa. La societat ens demana seguir avançant.