Locals d'Esquerra

Totes les notícies

El vicealcalde Quim Ayats amb les regidores M. Àngels Cedacers i Annabel Moya, i el regidor Àdam Bertran.
Girona

Esquerra Girona impulsa projectes pendents i posa les bases per la Girona del futur

· El grup municipal fa balanç del primer any al govern de Girona · Quim Ayats, vicealcalde de Girona: “Ens hem arremangat i hem estat resolutius en el moment de treballar i de renovar les polítiques a la ciutat” Esquerra Republicana a Girona fa un balanç positiu del seu primer any al govern de la ciutat. El grup municipal considera que durant aquest temps ha aconseguit tres fonaments prioritaris: s’han desencallat projectes que estaven pendents; s’han establert les bases per la Girona del futur i s’han posat els barris i la seva gent al centre, fixant la mirada alhora al conjunt de la ciutat. “Quan vam fer el pas de sumar-nos al govern, ho vam fer per ser útils a la ciutadania. Ens hem arremangat, hem estat treballant de forma resolutiva des del primer moment i renovant les polítiques al capdavant de la ciutat”, ha assegurat el vicealcalde i portaveu d’Esquerra a Girona, Quim Ayats, durant la roda de premsa d’aquest matí de balanç del primer any al govern. Entre els projectes que s’han desencallat des que Esquerra Republicana va entrar al govern de Girona destaquen el del campament dels firaires, que aquest any marxarà del Parc de la Devesa i se situarà a l’aparcament de la Copa i a Domeny; el pla de xoc a les escoles i la inversió de més de 500.

Mataró

Celebrem que l’Ajuntament de Mataró incorpori la proposta d’Esquerra Republicana del permís laboral retribuït de menstruació i climateri

El Grup Municipal d’Esquerra Republicana – MES vam presentar al Ple de juny una moció per tal que el Govern Municipal iniciés els tràmits corresponents amb la negociació col·lectiva per tal que les treballadores municipals tinguessin un permís retribuït de menstruació i climateri d’un mínim de 8 hores mensuals. Després de les negociacions corresponents s’ha arribat a l’acord i Mataró serà un dels primers municipis on les treballadores municipals podran gaudir d’aquest permís. L’acord especifica el següent: ·         “Les treballadores de l’Ajuntament de Mataró, amb motiu de les molèsties que els pugui provocar la menstruació o el climateri, podran flexibilitzar en vuit hores mensuals la seva jornada, de manera continuada o fraccionada. El termini per recuperar aquestes hores és de tres mesos des del moment en que se’n faci ús.” Des del Grup Municipal d’Esquerra Republicana - MES creiem que això és un primer pas i que altres administracions i empreses privades han d’avançar en aquesta línia per tal de seguir lluitant contra les desigualtats de gènere, en aquest cas, en l’àmbit laboral i de salut.

Segarra

Comunicat del Grup Municipal d’ERC a l’Ajuntament de Sant Ramon

En el passat ple de l’Ajuntament de Sant Ramon celebrat el proppassat dia 24 de maig, es va aprovar una modificació del cartipàs municipal que comporta una modificació organitzativa de l’equip de govern de la formació Junts pel Municipi de Sant Ramon. Aquest canvi organitzatiu incloïa també un canvi en la figura de l’alcalde, el senyor Aleix Bochaca, fet anunciat per ell mateix durant aquesta sessió plenària, en la que assumia el compromís de dimitir com a alcalde el 3 de setembre un cop passada la festa major. Una vegada transcorregut el temps necessari per a fer efectius aquest canvis, queda plena constància de que no s’han fet efectius, i no es constata cap voluntat per part del senyor Aleix Bochaca de complir els acords del ple del passat 24 de maig. Per aquests motius, i davant la pèrdua de suports i de la confiança del seu propi Grup Municipal, Junts pel Municipi de Sant Ramon, ha proposat una moció de censura contra l’alcalde Aleix Bochaca i Beltran per tal de redreçar la situació.

La Seu d'Urgell

Dissabte 18, presa de possessió de Francesc Viaplana com a alcalde de la Seu.

Aquest proper dissabte, 18 de setembre, se celebrarà el ple d'investidura on Francesc Viaplana Manresa assumirà l'alcaldia de la Seu d'Urgell.  El relleu de l'alcadia és fruit de l'acord de govern entre Junts x la Seu i ERC i pel qual Viaplana assumirà el càrrec per un any i nou mesos, fins a les properes eleccions municipals el maig de 2023. El ple està previst per dissabte 18 de setembre a les 12h i podrà seguir-se a través de Pirineus TV.

Sant Joan de les Abadesses

ERC Ripollès impulsa una campanya municipal per exigir al govern espanyol el retorn a l’IVA reduït del sector de la imatge personal

La Federació de comarcal d’Esquerra Republicana de Catalunya al Ripollès ha presentat una campanya comarcal per instar l’executiu espanyol a retornar l’IVA reduït del 10% al sector de la perruqueria, barberia i estètica, després que el 2012 fos apujat fins al tipus general del 21% amb el compromís per part del llavors ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, de revertir la situació tan bon punt millorés l’economia. La incitativa sorgeix arran de la trobada de la Federació d’ERC a Girona i el diputat al Congrés, Joan Margall, amb el Gremi de Perruqueries.   La campanya es tradueix en una moció presentada a la majoria de consistoris de la comarca, també a Sant Joan de les Abadesses, on es demana que els Ajuntaments instin el govern espanyol a complir les Proposicions no de Llei (PNL) aprovades per la restitució de l’IVA reduït, i que notifiquin aquest acord directament al president Pedro Sánchez, a la ministra d’Hisenda Maria Jesús Montero, i a la Ministra de Treball i Economia Social Yolanda Díaz.

Sant Cugat del Vallès

Sant Cugat se suma a la commemoració del centenari de Joan Triadú amb 8 activitats

La tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, i el comissari de l’Any Joan Triadú, Joan Josep Isern, han presentat aquest migdia els actes organitzats a Sant Cugat amb motiu del centenari del naixement del pedagog, crític literari i escriptor Joan Triadú. Aquests actes s’emmarquen en la commemoració de l’Any Triadú, impulsat per la Generalitat i la Institució de les Lletres Catalanes. Concretament Sant Cugat acollirà aquesta tardor 8 activitats per recordar i homenatjar aquesta destacada figura de la cultura catalana del segle XX. Hi haurà exposicions, conferències i diàlegs i, a més, també es commemorarà el 25è aniversari de l’escola Thau Sant Cugat, de la qual Triadú va ser-ne un dels impulsors com a director de la Institució Cultural del CIC. Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “el llegat de Joan Triadú com a pedagog és, amb l’escola Thau, ben present a Sant Cugat. Però a més a més, la ciutat també es vol sumar a les commemoracions que es fan arreu del país per recordar una figura indispensable de la cultura catalana del segle XX”.

Granollers

ERC registra una moció per exigir mesures que frenin l’escalada de preus de l’electricitat

El Grup Municipal d’ERC-AM ha presentat una moció per exigir mesures que frenin l’escalada de preus de l’electricitat per tal de que sigui debatuda al proper Ple que tindrà lloc el dimarts 28 de setembre a la tarda. L’elevat preu de l’electricitat ha esdevingut un problema estructural que arrossega l’Estat espanyol des de fa dècades i que afecta a milions de famílies i també al teixit empresarial del país que ha d’assumir uns costos superiors als de la mitjana europea. Malgrat que és un problema que ve de lluny, durant aquests últims dies estem assistint a una escalada de preus que ha generat una alarma social sense precedents i que ha topat amb la inacció del Govern de l’Estat. Per tots aquests motius, el text reclama que el Govern de l’Estat treballi per reestructurar l’actual model energètic definint nous mecanismes de control públic, lliure d’oligopolis i amb un sistema de preus just, entre d’altres mesures per combatre aquesta escalada de preus desmesurada.

Federació de Girona

Joan Plana, alcalde de Roses: "La cultura és el motor dels principals canvis que hem d'endegar"

L'alcalde de Roses més jove des de 1914 i el primer republicà des de 1937. És un repte arribar a l'alcaldia amb aquestes xifres sota el braç? Bé, es pot entendre com un plus de responsabilitat des de la perspectiva històrica, és cert. L'edat al final no deixa de ser un element que no és cap mèrit en si mateix, tot i que sí que celebro que hi hagi gent jove al capdavant de municipis com Hostalric, Cardona, Súria, Fonollosa... És un col·lectiu que acostuma a tenir poca representació institucional, i menys encara en llocs de màxima direcció, i des d'un punt de vista de salut democràtica és bo i sa anar trencant certs estereotips al respecte. I pel que fa als anys que ha hagut d'esperar ERC per tornar a tenir l'alcaldia de Roses, tinc sempre molt present l'herència de moltes generacions de republicans que han treballat picant pedra i que han fet possible que avui nosaltres siguem aquí. I també que l'últim alcalde republicà, Baldiri Martí, va acabar en un camp de refugiats.

Reunió amb els representants del Govern Local
L'Ametlla del Vallès

L’Ametlla aspira a la propietat dels habitatges públics del Maset Nou

El senador Josep Maria Reniu demana la municipalització del bloc de la SAREB  Des de l'Ajuntament de l’Ametlla demanem la propietat del bloc de pisos de lloguer social del Maset Nou. Així ho ha traslladat l’equip de Govern al senador Josep Maria Reniu, que reclamarà a Madrid que la propietat de la SAREB, de 35 habitatges destinats a l’habitatge de protecció oficial, passi a titularitat municipal.  Actualment, el banc públic i l’ajuntament tenen un conveni d’usdefruit per a la gestió per part de l’ajuntament durant quatre anys prorrogables a quatre més, però des d’Esquerra considerem que– ja que la SAREB s’ha de dissoldre– aquesta finca quedi en propietat de l’Ametlla “com més aviat millor”, segons l’alcalde Pep Moret, que ha rebut Reniu juntament amb el regidor d’Habitatge, Jaume Durall, i Mireia Morillas, titular de les àrees de Medi Ambient, Consum i Promoció Econòmica i Turisme. Reniu ha constatat que el conveni entre l SAREB i l’Ametlla “és un cas d’èxit”, ja que el que es troba en la convenis amb la SAREB que els ajuntaments es troben amb una “total opacitat” dels organismes de l’estat en aquesta matèria.

Urgell

Bailac pregunta al Govern espanyol com pensa garantir que l’alliberament de l’AP-2 reverteixi en majors oportunitats i en l’equilibri territorial del Segrià i de les Garrigues

La senadora i portaveu adjunta del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – EH Bildu, Sara Bailach, ha interpel·lat, en el Plenari d'avui, a la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, sobre l’alliberament del peatge de l’AP2 al seu pas per terres lleidatanes que ha definit com una ‘una oportunitat per a fixar la població a les comarques de les Garrigues i del Segrià i fer-ho obrint expectatives de negoci i facilitant la mobilitat a la zona’.   La republicana ha recordat a l’Executiu espanyol que el tram esmentat de l’AP2 transcorre per unes comarques ‘amb moltes potencialitats però també afectades pel despoblament’; alhora que ha insistit en que els 5 accessos existents en aquest tram de l’autopista ‘són clarament insuficients i estan situats a una distància de 12 quilòmetres entre ells, mentre que en altres vies com l’A2 a Lleida la distància entre accessos és de tres quilòmetres, o de cinc quilòmetres a l’AP7 en altres zones de Catalunya’.

ERC Sants - Montjuïc

Debat amb la Regidora Marina Gassol

Ponent: Marina Gassol, Diplomada en Direcció i Administració d'Empreses. Personal laboral de la Generalitat de Catalunya al DOGC (1995-2016) i a l'Oficina de Seguiment i Suport a les Comissions Paritàries Estat-Generalitat (2016-2020). Membre de la Junta Territorial de Barcelona (2014-2020) i Junta General de FAPAC (2017-2020) (vocalia pedagògica i curricular). Ha format part de diferents plataformes veïnals de Ciutat Vella. Presidenta d'ERC-Barcelona Vella. Actualment Regidora a l'Ajuntament de Barcelona, responsable de l’àmbit d’infància, família, participació i usos del temps, ens ha parlat de les prioritats del grup municipal i que s’està fent des d’ERC en l’àrea de la seva responsabilitat. Des del punt de vista de l'àmbit de família la Regidora ens ha indicat que es tracta d'un tema de difícil sortida a Plenari on se solen tractar diversitat d'assumptes i aquest es minoritari, però ha incidit que actualment està lluitant per la problemàtica dels IBI de les famílies monoparentals a Barcelona.

Federació de Lleida

Bailac pregunta al Govern espanyol com pensa garantir que l’alliberament de l’AP-2 reverteixi en majors oportunitats i en l’equilibri territorial del Segrià i de les Garrigues

La senadora i portaveu adjunta del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – EH Bildu, Sara Bailach, ha interpel·lat, en el Plenari d'avui, a la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, sobre l’alliberament del peatge de l’AP2 al seu pas per terres lleidatanes que ha definit com una ‘una oportunitat per a fixar la població a les comarques de les Garrigues i del Segrià i fer-ho obrint expectatives de negoci i facilitant la mobilitat a la zona’.   La republicana ha recordat a l’Executiu espanyol que el tram esmentat de l’AP2 transcorre per unes comarques ‘amb moltes potencialitats però també afectades pel despoblament’; alhora que ha insistit en que els 5 accessos existents en aquest tram de l’autopista ‘són clarament insuficients i estan situats a una distància de 12 quilòmetres entre ells, mentre que en altres vies com l’A2 a Lleida la distància entre accessos és de tres quilòmetres, o de cinc quilòmetres a l’AP7 en altres zones de Catalunya’.

Calella

11S 2021 Diada Nacional de Catalunya

Calellenques, calellencs, Avui, Onze de Setembre i Diada Nacional de Catalunya, com hem dit en alguna ocasió en aquesta mateixa plaça, per a Esquerra Republicana de Catalunya, l’Onze de Setembre no és una diada d’alegria i d’il·lusió. És una diada de reivindicacions. És una jornada de denúncia i no pas de renúncia. Defensem una República Catalana i un país independent. Volem canalitzar la mobilització de la Diada de Catalunya com la fortalesa ciutadana a la taula de negociació, on reivindiquem una resolució democràtica a través de l’exercici del dret a l’autodeterminació. Aquí hi ha un conflicte polític entre Catalunya i l’estat. I hi ha el 80% dels catalans i les catalanes que volen una resolució democràtica i no un pedaç. Amnistia, Referèndum, Independència. Aquest és el nostre camí. Ara és el moment de recomençar la negociació. Una negociació que la comunitat internacional demana i espera. I nosaltres la volem liderar. Però tampoc renunciarem de cap manera, en aprofitar i treballar per qualsevol altra opció que ens condueixi cap a la República de Catalunya.

Riudoms

Reptes pendents: aparcaments i velocitat

Aquests dies s’ha repartit un nou butlletí d’Esquerra per totes les cases de Riudoms. El podeu llegir clicant sobre la següent imatge: S’hi parla de: -les mancances en els aparcaments a Riudoms i fem diverses propostes per millorar-los -la necessitat de gestionar millor la velocitat: molt centrats en els reductors de velocitat  -també hi trobareu informació d’una plaga que ha afectat més de 150 arbres de Riudoms i que des d’Esquerra hem reclamat que es previngui -i un recull de les activitats d’Esquerra dels darrers mesos  

Deltebre

ERC Deltebre demana exigir mesures que frenin l'escalada del preu de la llum

ERC- Deltebre ha comparegut aquest matí davant dels mitjans a l’inici del curs polític i ho ha fet valorant diversos assumptes d’actualitat municipal. El portaveu republicà Joan Alginet i la presidenta de la secció local d’ERC Deltebre i regidora, Vanessa Callau, han valorat l’inici del curs escolar que va començar ahir dilluns, i que ha comportat la tornada a les aules amb una situació diferent a la de fa un any. “Les dades de vacunació i la feina que ha fet el departament d’Educació amb el professorat i comunitat educativa, ha estat clau per a que els i les alumnes estiguin segurs a les aules” ha manifestat el portaveu republicà. ERC ha valorat també l’inici de la campanya de la sega al Delta i ha demanat “preus justos per als arrossers”, que són un sector molt important de l’economia de Deltebre. Alginet ha valorat també els aiguats de els últims dies a les Terres de l’Ebre i concretament l’afectació al municipi. El portaveu d’ERC considerà que els problemes d’inundacions que ve arrossegant el municipi “s’han de resoldre de manera imminent i posar com a prioritari l’elaboració d’un pla d’evacuació de les aigües pluvials”.

L'Ametlla del Vallès

Diada Nacional de Catalunya 2021

Parlament de l'Il·lm. Sr. Alcalde Pep Moret i Tanyà Manifest Diada Nacional de Catalunya a l’Ametlla del Vallès Bon dia a tots i totes, Benvolguts regidors i regidores del consistori de l’Ametlla, apreciats inspector i sergent de la policia local i tots als ametllatans i ametllatanes. Els països d’arreu del món tenen marcat en el seu calendari la Festa Nacional com a una data simbòlica, de reivindicació de l’orgull nacional i per compartir a tot el món la seva manera de fer i de ser. Així és la Diada Nacional de Catalunya: L’11 de setembre de cada any pengem la senyera als balcons i places per reafirmar un sentiment d’identitat, de pertinença i de mirada envers les nostres arrels com a nació. És una ocasió per explicar al món el nostre sentiment d’identitat, de pertinença i de mirada envers les nostres arrels com a país. L’autèntica commemoració de l’11 de setembre no és la de la caiguda de Barcelona, ni només és la Diada Nacional de Catalunya.

Vilafranca del Penedès

ERC proposa una moratòria en l’obertura de nous bars a La Girada i la posada en marxa d’un pla d’usos per millorar la convivència i la qualitat de vida del veïnat

La proposta serà presentada al ple municipal del proper 21 de setembre   Actualment, a la Rambla de la Girada, l’Avinguda Europa i la Ronda de Mar hi ha una alta concentració de bars i està previst que hi hagi noves obertures. Tot plegat suposa un repte pel que fa la convivència al barri, tenint en compte que aquests darrers anys hi ha problemes evidents de conciliació amb els veïns i veïnes d’aquests carrers i del barri. Des d’ERC s’és conscient del paper essencial que els bars de barri tenen, pel que fa la creació d’identitat social i per la consolidació dels vincles entre veïns així com el seu paper dinamitzador; però alhora consideren especialment preocupant que la nova oferta comercial de la Girada sembli ser exclusivament l’obertura de més bars.  Per aquest motiu, al proper ple municipal, els republicans presentaran una moció que pretén posar ordre a l’actual situació amb l’aprovació d’una moratòria en l’obertura de nous bars i en la posada en marxa d’un pla d’usos sobre les activitats econòmiques del barri, d’acord a uns principis de protecció de l’entorn i de la qualitat de vida del veïnat que hi viu.

Gavà

El Sainet de l’aeroport

La setmana passada, la ministra de transport del govern espanyol, Raquel Sánchez, va anunciar la suspensió de l’ampliació de l’aeroport del Prat, tot acusant el Govern de trencar el pacte del 2 d’agost, per manca de confiança mútua, per falta d’un gran suport institucional, per canvi de criteri i per falta de maduresa. En definitiva, tot culpa de la Generalitat.   Per començar cal que quedi clar que, respecte a l’aeroport, ERC no ha canviat de criteri mai:   1- A les darreres eleccions, ERC s’hi va presentar amb un programa electoral (que podeu consultar aquí) o s’hi diu textualment: “Preservar els espais naturals que envolten l’aeroport i aplicar totes les millores tecnològiques necessàries per augmentar aquests vols sense necessitat d’ampliació”. 2- Arrel del pacte sorgit de la reunió entre la ministra Sánchez i el Vicepresident Puigneró del 2 d’agost, el President Aragonès va dir que calia esperar els detalls concrets de la inversió però que en tot moment s’havien de complir estrictament les normatives ambientals europees sobre la protecció dels espais naturals i la biodiversitat.