Locals d'Esquerra

Totes les notícies

ERC al Segrià

ERC Alpicat exigeix a la SAREB que cedeixi el 30% d’immobles que té en propietat per al lloguer social

Paral·lelament la senadora Sara Bailac ha registrat un seguit a de preguntes al govern de l’estat per conèixer de quantes vivendes disposa aquesta entitat a Alpicat i si té intencions de donar-los a finalitats socials. ERC Alpicat defensarà en el Ple d’avui una moció la qual exigeix a la SAREB (Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària) que cedeixi el 30% que té d’immobles en propietat arreu del territori al lloguer social, per a la creació d’un fons social d’habitatge. Els republicans lamenten la manca de polítiques públiques per part de l’estat per incrementar el parc d’habitatge de protecció, i reclamen mecanismes que permetin garantir l’accés a l’habitatge a tota la ciutadania, mitjançant l’ús de tots aquells actius immobiliaris procedent del rescat bancari.   Montse Molina, portaveu d’ERC recorda que quan va esclatar la crisi financera del 2008 l’estat va aportar una elevada inversió per a reestructurar la banca i assegurar la liquiditat de les entitats bancàries i el sistema financer de l’Estat en el seu conjunt, en total més de 64.

Sant Joan de les Abadesses

Toc d’atenció a l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses per falta de transparència

L’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses ha rebut un toc atenció de la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la informació Pública per la manca de transparència manifesta de l’ens a no permetre accedir a la totalitat de la informació continguda a l’expedient administratiu dels pressupostos participatius realitzats a Sant Joan de les Abadesses aquest any 2021.   Fins a tres vegades el grup municipal d’ERC havia sol·licitat tenir accés a tota la informació continguda al citat expedient i en cada una de les respostes només s’havia inclòs informació parcial de l’expedient. Vulnerant els drets bàsics dels regidors a accedir a tota la informació d’un expedient públic i impedint la potestat fiscalitzadora de la tasca dels regidors públics.   En la resolució 0599/2021, de 22 de juny, emesa per la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP), es considera que la voluntat dels regidors del grup d’ERC d’accedir a la totalitat de l’expedient dels pressupostos participatius de Sant Joan de les Abadesses no és afectada per cap dels límits d’accés a la informació municipal perquè la identitat de les persones que formulen les propostes no revela cap dada íntima o relativa a l’honor.

ERC, Esquerra Republicana, Esquerra Republicana de Catalunya, Alt Empordà, Montse Bassa, La Jonquera
Alt Empordà

Esquerra proposarà un canvi normatiu al Congrés per permetre que els càrrecs electes puguin ser representats d’entitats sense ànim lucre

Esquerra Republicana proposarà al Congrés dels Diputats un canvi normatiu per permetre que els càrrecs electes puguin ser representats d’entitats sense ànim lucre. La diputada Montse Bassa ha anunciat durant una oficina parlamentària organitzada a la Jonquera que el grup d’ERC al Congrés presentarà una Proposició No de Llei (PNL) per modificar la legislació sobre incompatibilitats en la Llei General de Subvencions. Bassa ha argumentat que una societat “dinàmica i moderna” no pot deixar fora persones com molts regidors i regidores que són “el màxim exemple de l’activisme i el voluntariat, castigant aquesta manera de ser i separant-los de les entitats on participen o castigant-les”. “Una societat transparent i justa ha de saber adaptar la seva legalitat per evitar que es produeixin greuges comparatius i es creïn incerteses pel simple fet de presumir que les males praxis d’alguns són patrimoni de tots”, ha afegit. La diputada al Congrés d’Esquerra Republicana ha manifestat també que treballen per una “legalitat moderna i justa” amb l’objectiu que els regidors i regidores puguin està al davant de les entitats “abocant-hi la seva vocació de servei, voluntariat i dinamisme”.

Parets del Vallès

El Govern Socialista externalitza la primera emissió de la nova Televisió Parets

La primera emissió i l’estrena oficial de la nova Televisió de Parets va tenir lloc el passat dissabte al matí i es va fer coincidir amb el pregó de la Festa Major d’estiu 2021. Malgrat que la responsable del projecte, Casandra Garcia, va dir en el Ple de dijous que Televisió Parets seria un canal audiovisual “fet amb el personal propi”, dissabte ja vam poder comprovar que la primera emissió va ser realitzada per una empresa externa. De fet, els primers 55 minuts d’emissió, els únics de tota la Festa Major, van començar amb una entrevista a l’alcalde Francesc Juzgado i a la regidora Casandra Garcia, en els primers 27 segons del directe. “El Govern sorgit de la moció no ens ha decebut. Ens ho imaginàvem, van polititzar la primera emissió des del seu inici i ho continuaran fent”, ha dit l’exalcalde Jordi Seguer. “No tenim cap esperança amb aquest nou mitjà. Dubtem molt que la regidora responsable deixi treballar amb llibertat als professionals de la casa, tal com hem vist en els darrers anys.

Gavà

La proposta d’ERC-Gavà que rebutja l’ampliació de l’aeroport proposada per AENA no s’aprova pels vots en contra del PSC

En el passat Ple Municipal del passat 22 de juliol, des d’ERC-Gavà vam presentar una declaració en que expressàvem el nostre rebuig a la proposta d’ampliació del Prat feta per AENA, ja que considerem que no respon a les necessitats reals de l’aeroport del Prat i, sobretot, perquè la proposta feta contempla ampliar la 3a pista destruint l’estany de la Ricarda, un espai d’una importància ecològica clau com ho demostra el fet que està protegit per la iniciativa Natura 2000 promoguda per la Unió Europea. Des d’ERC-Gavà ja ens hem posicionat des de fa temps en contra de l’ampliació de la tercera pista de l’aeroport (com podeu veure aquí el març de 2020 o aquí ja més recentment) i a favor de garantir la protecció de l’estany de la Ricarda, complint les directives mediambientals de la Unió Europa (com podeu consultar aquí). La declaració que vam exposar des d’ERC-Gavà (que podeu consultar aquí) recull el posicionament contrari a l’ampliació del Prat proposada per AENA com ja hem esmentat anteriorment, però no és nomes un no a tot perquè sí; la nostra proposta es basa en diverses consideracions tècniques, tant referent al fet que tot el sistema de transport aeri cal que es repensi en base al canvi climàtic i la transició energètica (podeu consultar això aquí) com a que els arguments que s’esgrimeixen per l’ampliació del Prat no s’ajusten a la realitat.

La moció serà debatuda al Ple de demà dimarts 27 de juliol.
Granollers

ERC, CUP i Endavant porten al Ple de l’Ajuntament de Granollers una moció per retre homenatge a la memòria d’Enric Valor i Vives.

El Grup Municipal d’ERC-AM a l’Ajuntament de Granollers ha registrat, arrel de la proposta de la CUP de Granollers i la organització Endavant, una moció per a retre homenatge i dedicar un carrer a la memòria d’Enric Valor i Vives. La moció, que serà votada i debatuda al Ple del proper dimarts 27 de juliol, considera que es necessari reconèixer la figura d’Enric Valor, especialment en un context en que la dreta espanyola nega contínuament els drets lingüístics en el marc dels Paísos Catalans.  El text exposa la preocupació per l’estat de la llengua catalana i reivindica el compromís de vetllar per la seva bona salut i ús social. Alhora, el text insta al govern municipal a convocar la Comissió del Nomenclàtor per tal d’iniciar el procediment per incorporar el nom d’Enric Valor i  Vives al nomenclàtor municipal.  Podeu llegir el text complet al document adjunt.

Caldes de Montbui

Aprovem una moció per flexibilitzar i regular permisos laborals retribuïts per menstruació, cicles menstruals i climateri

L’Ajuntament de Caldes de Montbui és dels primers de l’estat en iniciar els tràmits per regular permisos laborals retribuïts per aquelles persones amb dolors per la menstruació, els cicles menstruals i el climateri. El ple ordinari del juliol ha aprovat la moció que vam presentar conjuntament ERC, la CUP i Junts que insta a l’Ajuntament a iniciar els tràmits necessaris i els treballs preparatoris per tal de regular la concessió de permisos laborals retribuïts per aquelles treballadores i treballadors públiques amb dolors i problemes provocats per la menstruació, els cicles menstruals i el climateri (abans i després de la menopausa). Es tracta d’una proposta pionera a l’estat espanyol perquè no hi ha gaires antecedents de normatives que regulin la possibilitat de cobrar els permisos, i no només flexibilitzar la presència al lloc de treball. L’objectiu és evitar que aquests dolors es converteixin en un motiu més de discriminació laboral. Es tracta d’un text que va més enllà del que a mitjans de juny va aprovar el ple de Girona, perquè la proposta de l’Ajuntament de Caldes de Montbui preveu regular permisos laborals retribuïts, mentre que en el cas de Girona només contemplava la possibilitat de flexibilitzar la jornada laboral, amb permisos recuperables.

ERC Viladecans

ERC proposa un carnet de tinença responsable d’animals per millorar la convivència amb la fauna urbana a Viladecans

El grup d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans duu una moció al Ple municipal de juliol per millorar la convivència amb la fauna urbana que inclou diverses mesures com l’impuls d’un carnet de tinença responsable d’animals, en línia amb ciutats com Barcelona. El carnet permetria als propietaris, per exemple, accedir a espais compartits on passejar els gossos amb llibertat i uns horaris determinats i els acreditaria com a persones responsables i cíviques en la tinença d’animals. Pel regidor del Jovent Republicà Manel Membrilla, “la tinença responsable d'animals és clau. Les persones propietàries són les responsables d'un ús convivencial de l'espai públic. A més, la ciutat ha d’oferir espais i facilitats per tenir cura dels animals urbans com, per exemple, àrees d'esbarjo per a gossos. Cal caminar cap a un nou model de convivència entre els animals i la ciutadania, amb la creació d'un carnet de tinença responsable d'animals. Perquè la fauna i la biodiversitat urbanes són instruments i senyals de salut, habitabilitat, convivència, benestar, civilitat i compromís ecològic.

Pagesos Massalcoreig
Federació de Lleida

Sara Bailac recull les inquietuds de pagesos del Baix Segrià i és compromet a traslladar-les a la Generalitat i el govern de l’estat.

La sobre població de conills, preus justos per la pagesia i la reforma de la PAC han estat els principals temes de preocupació dels agricultors d’aquesta zona. La senadora s’ha compromès a treballar conjuntament amb el sector a fi de trobar solucions que millorin l’estabilitat d’aquest sector tan perjudicat els darrers anys. Sara Bailac, senadora d’Esquerra Republicana de Catalunya, ha visitat avui els municipis de Seròs i Massalcoreig, per a conèixer de primera mà, des del mateixos camps de fruita, la realitat del sector fructícola d’aquesta zona del Baix Segrià i recollir les seves principals preocupacions per a poder traslladar-les als diferents departaments.   La sobre població de conills és un dels principals problemes que preocupen als agricultors d’aquesta zona, que veuen com aquesta espècie els hi fa malbé plantacions senceres d’arbres fruiters, descorxant els arbres des del la base i mossegant la fruita, deixant-la totalment inservible per a la seva venda.

Federació de Girona

El banyolí Jaume Butinyà, nou diputat d'Esquerra Republicana al Parlament

El banyolí Jaume Butinyà, juntament amb Eugeni Villalbí Godes i Ángeles Llive Cruz, s'incorporaran els propers dies al grup parlamentari d'Esquerra Republicana al Parlament. I ho faran després que la consellera Laura Vilagrà, el conseller Roger Torrent i la consellera Teresa Jordà hagin renunciat a l'acta com a diputats per centrar la seva tasca a cada conselleria.  Les seves renúncies s'han registrat formalment aquest divendres conjuntament. El grup parlamentari agraeix al conseller i les conselleres la tasca com a diputats en aquests mesos de legislatura i valora el pas endavant que fan Villalbí, Llive i Butinyà.  Formalment, i en paral·lel a les renúncies, el grup parlamentari ja ha iniciat els tràmits davant de la Junta Electoral per notificar les credencials d'aquests tres nous diputats amb la previsió que puguin incorporar-se al ple extraordinari que es preveu de cara a la setmana vinent.  Jaume Butinyà ha manifestat que se sent “molt il·lusionat amb aquest nou repte com a diputat d'Esquerra al Parlament de Catalunya”: “Assumeixo aquesta responsabilitat amb el compromís de representar i treballar per la meva comarca i fer d’aquest país la millor terra d’oportunitats per a tothom.

Constitució de l'Ajuntament el 16/06/2019
Montgat

Què “ha guanyat” Montgat amb la moció de censura?

El mes de juny d’ara fa 2 anys es constituïen els Ajuntaments. A Montgat, Esquerra, amb Rosa Funtané al capdavant, assumia l’Alcaldia després de ser la força més votada, amb 565 vots més que la segona força, el PSC. Més endavant, Montgat en Comú Podem, s’incorporava al Govern municipal. Poc després, es presentava una moció de censura amb un pacte contranatura del PSC amb Junts, SOM i un trànsfuga (el cap de llista de Ciutadans), que portava a l’Alcaldia al socialista Andreu Absil. Ara, ens preguntem: que ha guanyat Montgat amb la moció? El principal motiu argumentat per la moció de censura era la neteja. Un any i mig després, s’ha vist alguna millora? Si abans de la moció s’estàven ultimant els tràmits per la nova licitació que tenia que adaptar el servei a la realitat actual, a dia d’avui, l’actual govern encara no ha adjudicat el nou contracte de neteja i recollida de residus i aquest continua sent el mateix que va motivar la moció de censura. Un any i mig després, tot i reclamar-ho insistentment, el govern sortit de la moció de censura no ha presentat el seu projecte per Montgat, ni ha elaborat el Pla d’Actuació Municipal.

Urgell

Esquerra Republicana demana explicacions al Govern espanyol per la retenció i l’escorcoll de vehicles realitzades la setmana passada, a Tàrrega, per part de la Guardia Civil

Inés Granollers i Sara Bailac presenten sengles bateries de preguntes al respecte al Congrés dels Diputats i al Senat   La diputada al Congrés, Inés Granollers i la senadora Sara Bailac dels grups d’Esquerra Republicana de Catalunya van presentar, simultàniament, a les dues càmeres legislatives de les Corts Generals Espanyoles una bateria de preguntes demanant explicacions a l’Executiu al respecte de la retenció de diversos ciutadans i ciutadanes que viatjaven en els seus vehicles, el passat divendres 16 de juliol, a la ciutat de Tàrrega, efectuada pels Grups d'Acció Ràpida (GAR) de la Guàrdia Civil que van informar als afectats que es tractava d’un control de prevenció terrorista.   En aquest sentit les republicanes van manifestar la seva estupefacció pels fets esmentats i han demanat a l’Executiu espanyol, com aclareix Bailac, ‘si es habitual que es realitzin aquest tipus de controls, amb quina freqüència es duen a terme, ens quins municipis s’han realitzat en els darrers mesos a les Terres de Lleida i el nombre de vehicles que han estat afectats o interceptats en els mateixos’.

Federació de Lleida

La Federació de Lleida d’Esquerra Republicana, amb la col·laboració de la de l’Alt Pirineu i Aran i la comarcal del Solsonès, crea l’Oficina Parlamentària Itinerant

Els diputats i diputades del Parlament, Congrés i Senat de la circumscripció electoral de Lleida realitzaran una atenció personalitzada arreu del territori, segons sigui possible per la situació de la pandèmia   Amb l’inici de la nova legislatura al Parlament de Catalunya i amb totes les comissions legislatives formades, des de la Federació Regional de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya s’impulsa l’Oficina Parlamentària Itinerant. Una oficina que neix amb la intenció d’apropar els nostres representants al territori per tal de realitzar una atenció personalitzada, abordar les qüestions d’interès locals o comarcals i traslladar-les a les diferents cambres legislatives.   Tot i que la intenció és que aquest suport per part dels nostres representants sigui de manera presencial, també es podrà optar per fer reunions telemàtiques, segons les restriccions vigents en cada moment a causa de la pandèmia provocada pel Covid-19. Així doncs, sempre que sigui possible, els nostres electes parlpamentaris s’aniran desplaçant per les diferents comarques per tal d’obtenir informació de primera mà i fer que aquestes visites siguin d’utilitat pel futur del nostre territori.

Blanes

Lliurament GUARDONS REPUBLICANS BRU CENTRICH 2021

Esquerra Republicana  de Blanes ens complau com cada any a celebrar la Festa Major de Blanes alhora que volem comunicar que el  proper dia 25 de juliol què lliurem els GUARDONS REPUBLICANS BRU CENTRICH.  Aquests guardons van néixer el 2017 amb la voluntat de retre homenatge i reconeixement a les persones físiques o jurídiques (entitats, associacions, ONG...) que hagin excel·lit en republicanisme (atenció prioritària al bé comú, a la col·lectivitat, a la societat I les nostres tradicions) apostant pels valors republicans ja sigui en els objectius que s'hagin marcat, o en els procediments que hagin hagut de dur a terme per a la consecució d'aquest objectius. El nom dels Guardons, Bru Centrich, és, de fet, el primer dels homenatges que fem. Bru Centrich, alcalde republicà i militant d'ERC, simbolitza a la perfecció el pont entre les dues Repúbliques, la de 1931 i la que guanyarem l'1 d'octubre. És a ell a qui dediquem els Guardons republicans, a ell i a tota la seva generació.

Lleida

Pueyo anuncia la nova estructura del govern d’Entesa a l’Ajuntament de Lleida

Es crea una nova regidoria de Presidència, a càrrec de la tinent d’alcalde Jordina Freixanet, la regidoria de Consum, Comerç i Mercats incorpora l’àmbit de Participació sota la responsabilitat de la regidora Marta Gispert i la regidoria de Cultura passa a denominar-se regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica amb el regidor Jaume Rutllant al capdavant- Es redueixen les tinences d’alcaldia i les comissions informatives de 7 a 5. Miquel Pueyo: “L’objectiu central d’aquesta nova etapa és la recuperació social i econòmica de la ciutat amb la voluntat que es puguin mantenir i ampliar polítiques de consens amb tots els grups municipals de la Paeria”. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presentat avui, juntament amb els tinents d’alcalde Toni Postius i Jordina Freixanet, la nova estructura del govern d’Entesa després de la marxa dels regidors del Comú. La reestructuració del govern, en paraules de l’alcalde, permetrà una organització “més compacta, eficient i se centrarà en la culminació dels projectes iniciats durant la primera meitat de la legislatura”.

Santa Coloma de Gramenet

El futur de Can Pata

Can Pata és una masia situada al carrer Sant Pere cantonada amb el Passeig Jaume Gordi, les seves parets toquen amb un petit parc infantil al bell mig del barri antic, una casa mig amagada, la seva façana no és exterior, però no per això poc important en termes de patrimoni de la ciutat i de la memòria històrica de la Gramenet agrícola.   Després de la pèrdua de diversos masos com els de Can Calvet, Can Dordal o recentment la fonda de Cal Coronel, cal fer un esforç per conservar la poca història arquitectònica que queda a la ciutat, per això des d'Esquerra Republicana vàrem demanar la revisió del Pla Especial de Protecció del Patrimoni i la seva possible ampliació.   En el marc de treball de la comissió de patrimoni de la ciutat s'han iniciat els treballs per fer aquesta feina en col·laboració amb la ciutadania gràcies al programa participatiu "Redescobreix el patrimoni de Santa Coloma" iniciativa per redescobrir, fer valdre i conservar el patrimoni construït.   Sens dubte, Can Pata ha de formar part d'aquest patrimoni de la ciutat i esdevenir un magnífic equipament comunitari de caràcter social per cobrir les necessitats reals de la ciutat.