Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Sant Joan de les Abadesses

ERC considera que el pagament per generació s’ha implantat amb preses i de forma erràtica

El mes de de febrer de l’any 2021 l’equip de govern de Sant Joan de les Abadesses (MES) va repartir pel servei de recollida porta a porta nous cubells amb xip, de matèria orgànica i rebuig, a les llars santjoanines a fi d’implementar la recollida de deixalles mitjançant el pagament per generació. Un nou mètode de recollida que preveia que cada llar pagués una taxa de recollida diferent en funció de les escombraries generades. Establint una part fixa i una part variable que s’ha explicat poc durant tot el període.   En aquest sentit, es va anunciar que la implantació dels nous cubells amb xip, que havia suposat una important inversió, era d’obligada utilització i que a partir del dia 21 d’abril no es recolliria cap deixalla que no fos amb els nous cubells implementats.   D’altra banda, l’equip de govern de Sant Joan de les Abadesses va aprovar, al plenari del dia 31 de juliol, el complex mètode de càlcul que havia de regir la nova ordenança de la taxa de recollida d’escombraries.

Sant Cugat del Vallès

L’Ajuntament demana màxima prudència i col·laboració ciutadana per prevenir incendis forestals

La regidora de Sostenibilitat i comissionada per l’Emergència Climàtica, Alba Gordó, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, han presentat aquest matí la campanya de prevenció d’incendis forestals d’aquest any 2022. L’acte també ha comptat amb la presència del president de l’EMD de Valldoreix, Josep Puig, la vocal de Medi Ambient de l’EMD, Susana Herrada, i representants veïnals i dels voluntaris de l’ADF i de Protecció Civil. Enguany l’Ajuntament ha elevat el to a l’hora de demanar a la ciutadania la màxima col·laboració i prudència per evitar un incendi forestal. En aquest sentit, s’ha alertat de l’augment sostingut de la temperatura dels darrers anys i l’efecte negatiu que pot tenir per afavorir els incendis forestals. En el cas de l’àrea de Collserola, l’any 2021 s’ha registrat en tots els mesos de l’any una temperatura superior a la mitjana (Font: Observatori Fabra). La mitjana anual ha estat de 16’4º, un augment del 10% respecte la mitjana històrica (14’8º període 1914-2020).

Sant Cugat del Vallès

Sant Cugat viurà una Festa Major de 6 dies, 12 espais i més de 200 activitats sota el lema ‘Som molt grans’

Amb el lema “SOM MOLT GRANS” Sant Cugat celebrarà del 28 de juny al 3 de juliol una versió més llarga de la seva Festa Major amb una àmplia programació, amb més de 200 activitats per a tothom i la voluntat de reviure l’esperit festiu i la il·lusió de recuperar els carrers de nou. El pregó anirà a càrrec d’una representació dels 25 clubs d’esportistes de la ciutat, per posar en valor la importància de l’esport femení de totes les edats, disciplines i espais competitius. El cartell de la Festa és obra de la dissenyadora santcugatenca Jana Martínez amb la col·laboració dels fotògrafs David Ruano (personatges) i Albert Uriach (paisatges), que han convertit els representants arquetípics de la Festa en persones gegants que reclamen els carrers amb alegria i complicitat, defensant que SOM MOLTS GRANS. L’Ajuntament ha produït barrets de palla de la Festa Major com a element identitari  que es podran recollir al punt d’informació de l’Oficina de Turisme, a partir del 28 de juny.

Salou

El Parlament insta al Govern que l'ACA aturi les obres de l'EBAR mentre no es resolgui el contenciós

Esquerra Republicana Salou fa mesos que treballa municipalment per aconseguir un canvi d’ubicació de l’estació de bombament de Cap Salou, i finalment el Parlament acorda instar al Govern per tal que s’aturin les obres mentre no es resolgui el procediment judicial obert. El grup municipal d’Esquerra al municipi de Salou, fa mesos que es mobilitza davant la situació que viu el veïnat després que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), hagués escollit construir l’estació de bombament d'aigua residual (EBAR) a menys de 10 metres de distància de diversos dels habitatges de més de 120 famílies. ERC Salou defensa que les aigües residuals siguin tractades i no abocades directament al mar o a rieres, és una necessitat i obligació. Per aquest mateix motiu, la construcció de l’EBAR és necessària, però amb un canvi d’ubicació. El regidor republicà Sebastià Domínguez Sàez afirma que “no podem permetre que s'inverteix en la construcció de l’estació de bombament que no té una ubicació correcta, i que presenta visibles errors en la redacció del projecte.

Segarra

La campanya participativa “Visibilitzem les violències masclistes” del Consell Comarcal de la Segarra, inclosa al Banc de Bones Pràctiques

La campanya participativa “Visibilitzem les violències masclistes” és una campanya engegada pel SIAD Segarra (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) en motiu del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, del passat 25 de novembre de 2021. Aquesta campanya participativa ha estat seleccionada pel Banc de Bones Pràctiques dels Governs Locals de Catalunya. L’acció, en la que participen el Consell Comarcal de la Segarra i els ajuntaments de la comarca amb la col·laboració de l’Associació Genera Feminismes i de l’Insitut Català de les Dones (ICD), consisteix en posar de relleu els diferents tipus de violències masclistes mitjançant els testimonis de les dones que les han patit o les pateixen, recollint aquestes experiències mitjançant bústies de color lila en tots els municipis de la comarca. El Banc de Bones Pràctiques, promogut per la Federació de Municipis de Catalunya i a Fundació Carles Pi i Sunyer, ha seleccionat el projecte com una bona pràctica que identifica i difon experiències innovadores de govern i gestió municipal.

Cerdanyola del Vallès

Posem Cerdanyola en Marxa

Cerdanyola afronta reptes enormes des de la renovació de l’espai públic, la mobilitat sostenible, millorar els serveis a les persones, garantir el dret a l’habitatge per no seguir perdent generacions de gent jove, imprimir una visió transversal feminista i diversa a tota l’administració, l’estalvi d’energia i d’aigua i la transició pública i privada urgent a les energies renovables, revitalitzar el comerç amb una perspectiva de futur, oferir models d’oci i cultura atractius i integradors, un nou model de recollida de residus... Esquerra Republicana és l’únic partit que té un projecte de futur sòlid i ambiciós per Cerdanyola i és la única alternativa possible a l’hegemonia històrica que té la ciutat encallada entre el populisme i el conformisme. La nostra secció local fa temps que acull tota mena de persones que volen fer realitat les seves iniciatives per una ciutat més moderna, acollidora i sostenible on puguem conviure ara les generacions futures.

Esquerra Lloret de Mar

Lloret de Mar fa un pas més per a la remodelació dels principals eixos urbans del municipi

L’Ajuntament de Lloret de Mar ha lliurat avui el premi al guanyador del concurs d’idees per a la remodelació de l’eix urbà de Lloret, que inclou l’avinguda del Rieral, l’avinguda de Just Marlés, el passeig marítim i l’avinguda de Pau Casals, l’artèria principal del municipi. Es tracta d’EFA Arquitectes, un equip multidisciplinari de professionals dedicats a l’urbanisme, el paisatgisme, l’arquitectura i la rehabilitació amb seu a Sabadell que ha rebut la dotació econòmica de 58.080 € (IVA inclòs). La presentació ha tingut lloc a la plaça Pere Torrent i ha comptat amb la presència d’una quarantena d’assistents. La idea guanyadora porta per lema Lloret, quatre estacions i crea un nou model d’espai públic, eix cívic, centrat en els ciutadans i visitants de Lloret com a usuaris principals: fomenta el passeig, la trobada, l’oci, l’esport i el descans durant les quatre estacions de l’any. Per l’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, “és una proposta que treballa de forma transversal aquesta idea de “recosir” barris i teixits urbans fomentant la cohesió social i el gaudi a través d’una pacificació de l’entorn i una aposta pels espais verds”.

Reunió dels senador republicans amb el secretari d'Estat d'Infraestructures, Xavier Flores García.
Camp de Tarragona

Esquerra es reuneix amb el secretari d'Estat d'Infraestructures per conèixer l’estat de l’estudi de viabilitat de la plataforma segregada pel transport de mercaderies

El partit fa anys que reclama una plataforma segregada i exclusiva al corredor del Mediterrani per al transport de mercaderies que faciliti la mobilitat de la gent La senadora Laura Castel Fort i el senador Josep Rufà Gràcia han compartit una reunió amb el secretari d'Estat d'Infraestructures, Xavier Flores García, per analitzar el projecte de la intermodal a Vila-seca, les conseqüències de les obres del túnel de Lilla, l'estudi de viabilitat de la plataforma segregada al corredor del Mediterrani pel transport de mercaderies, l'estudi del desdoblament de l'N-420 des de Reus a Alcanyís i la rotonda de les Borges del Camp. Els senadors s’han reunit amb el govern espanyol per conèixer l'estat de l'estudi de viabilitat de la plataforma segregada pel transport de mercaderies per ferrocarril. Castel i Rufà fa anys que reclamen una nova plataforma al corredor del Mediterrani per facilitar el transport de mercaderies. Rufà ha indicat que "al Camp de Tarragona hi ha la necessitat de crear aquesta via exclusiva per mercaderies, evitant l’explotació mixta de la via tot facilitant el transport a la població.

El Vicealcalde Quim Ayats i la directora del Teatre Municipal, Elena Carmona.
Girona

El Teatre Municipal de Girona aconsegueix atraure nous públics

Quim Ayats, Vicealcalde i regidor de Cultura: "Fem un balanç positiu de la temporada, que tenia com a principal objectiu fer arribar la cultura a tothom i a tot arreu”   Durant la temporada 2021-2022, l’equipament municipal ha aconseguit que un 46 % de les entrades comprades sigui per part de nous usuaris o usuàries   El Vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i la directora del Teatre Municipal, Elena Carmona, han fet avui balanç de la darrera temporada de l’equipament, que engegava ara fa un any amb el propòsit d’atraure nous públics i de dibuixar un canvi de línia artística respecte programacions anteriors. “Aquest objectiu s’hauria complert tot i les dificultats provocades per la pandèmia, amb aproximadament un 46 % de la compra d’entrades per part de nous usuaris o usuàries del Teatre, segons les dades recollides”, ha assegurat Ayats. A més, destaca la bona acollida dels espectacles entre el públic assistent, que ha posat en valor la qualitat de les propostes i la política de preus ajustats de l’equipament en un moment de crisi econòmica per la COVID-19.

Presentació del llibre "A l'altra banda del mur" amb la presència del seu autor, Raül Romeva, l'alcaldessa Olga Arnau i el president dels Bordegassos
Vilanova i la Geltrú

Visita d'en Raül Romeva a Vilanova i la Geltrú

Raül Romeva visita la ciutat de Vilanova i la Geltrú en la setmana pel medi ambient. El passat dimarts 7 de juny, va sorprendre a les escoles, en una visita a la celebració que els centres escolars varen organitzar, per celebrar el dia del medi ambient. Posteriorment, en Romeva, acompanyat del grup municipal d'ERC Vilanova i la Geltrú, va fer una visita al Centre de Resiliència i Sostenibilitat, Can Pahissa per conèixer l’estat de l’edifici i el treball en matèria de lluita pel medi ambient. La jornada republicana va continuar amb una visita al Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB), acompanyats del seu director, Michel André, la UPC i diversos agents socials i empresarials que treballen en l’àmbit de la sostenibilitat i la protecció de la biodiversitat marina. El LAB és un projecte que neix per donar solucions tecnològiques, a la conservació de l’hàbitat marí i prevenir el seu deteriorament massiu. El matí va acabar amb una visita al Port pesquer de la ciutat amb el patró major, Jaume Carnicer, i el peixater Joan Ventura, que van subratllar la gran importància de la pesca sostenible, el consum sostenible i els grans reptes del sector, com és garantir la continuïtat generacional.

Bages

Mar Osete, cap de llista d’ERC a Sant Joan de Vilatorrada per a les municipals del 2023

Mar Osete i Márquez ha estat escollida per encapçalar la llista d'Esquerra Republicana a Sant Joan de Vilatorrada en les properes eleccions municipals del 2023. L'elecció de la candidata republicana ha tingut lloc en el transcurs d'una assemblea local en què s'han sotmès a votació dues candidatures, la d'Osete i la de Marc Güell, essent aquesta primera l'escollida per la militància. L'actual portaveu del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Sant Joan ha volgut agrair "als companys i companyes la confiança rebuda per poder encetar aquest nou repte amb entusiasme i molta força". Osete es presenta al capdavant de la llista republicana acompanyada d'un "equip fort i cohesionat" amb l'objectiu de "millorar el benestar i la qualitat de vida dels santjoanencs i santjoanenques en tots els àmbits i disminuir les desigualtats per esdevenir un Sant Joan de Vilatorrada més just". “Volem un municipi que vetlli per la millora del medi ambient. Un municipi feminista, inclusiu i que treballi per mantenir les tradicions i la cultura municipal de la mà de les nostres entitats”, ha assegurat la cap de llista.

Vallès Oriental

2023: enfortim els municipis republicans

ARTICLE D'OPINIÓ PUBLICAT A El 9 NOU del 26 de maig del 2022 en motiu del tercer aniversari de les eleccions municipals del 2019. Alcaldes del Vallès Oriental: Pep Moret (L’Ametlla del Vallès), Joan Galiano (Bigues i Riells del Fai), Isidre Pineda (Caldes de Montbui), Imma Font (Campins), Enric Olivé (Cardedeu), Dolors Castellà (La Garriga), Martí Pujol (Llinars del Vallès), Marta Bertran (Lliçà de Vall), Martorelles (Marc Candela), Albert Gil (La Roca del Vallès), Núria Masnou (Montseny), Pamela Isús (Sant Pere de Vilamajor), Ignasi Martínez (Tagamanent) i David Ricart (Vallromanes). El 26 de maig de 2019 celebràvem unes eleccions municipals decisives en què es consolidava el projecte republicà al Vallès Oriental i al conjunt del país. Això vol dir que queda un any per tornar a donar la veu a la gent i, per part dels republicans de la comarca, fer propostes de futur a la ciutadania. Després d’un mandat convuls, marcat per contratemps imprevistos, refermem la nostra voluntat transformadora, des dels municipis, per donar respostes a les preocupacions de tothom en aquest nou moment la gent viu més incerteses que no pas fa tres anys.

El paer en cap, Miquel Pueyo, explicant als mitjans de comunicació els edificis del patrimoni municipal que es reehabilitaran
Lleida

La Paeria demana fons europeus per rehabilitar tres edificis del Patrimoni Municipal

L’Ajuntament presenta tres projectes al PIREP per restaurar diversos edificis lleidatans Amb l’objectiu de rehabilitar tres edificis del patrimoni municipal -com són l’antic convent de les Josefines, l’edifici del Casino i l’Espai 3 de l’antic convent de Santa Teresa- la Paeria de Lleida ha presentat tres nous projectes per optar a les ajudes del Programa d’Impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics d’Entitats Locals (PIREP) dels fons europeus Next Generation. La inversió total prevista en aquests tres projectes és de 13,2 milions d’euros. D’aquests, 8,9 milions d’euros correspondran a diners de les ajudes provinents dels fons Next Generation, i els 4,3 milions d’euros restants pertanyeran a fons propis de l’Ajuntament de Lleida. El projecte de més abast dels que s’han presentat al PIREP és la rehabilitació de l’antic convent de les Josefines, que es rehabilitarà amb l’objectiu d’instal·lar-hi oficines i serveis de polítiques socials i de dedicar-lo a l’atenció de les persones sense llar.

D’esquerra a dreta, el jutge de pau de Sant Miquel de Campmajor, el senador Jordi Martí Deulofeu, el diputat al Parlament, Jaume Butinyà, i l'alcalde de St. Miquel, Oriol Serrà.
Federació de Girona

Esquerra dona suport als jutges de pau i demana respecte per la seva feina

El diputat gironí d’ERC al Parlament, Jaume Butinyà, i el senador d’ERC per Girona, Jordi Martí Deulofeu, han manifestat el seu suport als jutges de pau de Catalunya, després que el passat mes de maig el Govern espanyol anunciés que pretenia suprimir aquesta figura tan arrelada al nostre territori que permet fer una atenció de proximitat a la ciutadania, sobretot en municipis petits.  En una visita territorial al Pla de l’Estany, Butinyà i Martí han pogut conversar amb el jutge de pau de Sant Miquel de Campmajor sobre la polèmica generada pel projecte de Llei Orgànica d’Eficiència organitzativa del Servei Públic de Justícia que s’està tramitant a les Corts Generals espanyoles, la qual contempla suprimir la figura dels jutges de pau. “Ens trobem davant una nova amenaça recentralitzadora per part del Govern espanyol”, ha explicat el diputat Jaume Butinyà. “La possible aprovació d’aquesta llei posa en perill la figura dels jutges de pau, competència que tenim reconeguda en l’article 108 de l’Estatut d’Autonomia”, ha conclòs.

Marta Vilalta Torres, secretària general adjunta, junts amb els coalcaldables, Jordi Molinera Poblet i Alba Muntadas Olivé.
Camp de Tarragona

Alba Muntadas: “Tenim ganes de seguir, ens han quedat moltes coses per fer”

ERC Altafulla-l’EINA revalida de nou el model de coalcaldia amb l’objectiu d'aconseguir una victòria republicana   ERC Altafulla-l’EINA ha presentat, aquest dimarts 14 de juny, la candidatura republicana encapçalada pels ex-coalcalcaldables Jordi Molinera Poblet i Alba Muntades Olivé, qui han estat acompanyats per la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta Torres.   Els companys Gemma Maymó Massip i l’Albert Pardó Balteiro han introduït als dos candidats explicant la seva trajectòria fins arribar a l’alcaldia al 2019. Maymó, també regidora, ha posat en valor la feina d’equip. Una tasca que vol quedar palesa amb la repetició de la fórmula de la coalcaldia.   Els fins ara alcaldes, apartats del govern municipal per la moció de la mentida, continuen apostant i defensant la consolidació del seu projecte iniciat ara fa 3 anys, quan van aconseguir els millors resultats d’ERC a Altafulla amb 5 regidors. La coalcaldable Muntadas destaca: “Tenim ganes de seguir, ens han quedat moltes coses per fer”.

Acte de presentació dels coalcaldables d'Altafulla
Tarragonès

Alba Muntadas: “Tenim ganes de seguir, ens han quedat moltes coses per fer”

ERC Altafulla-l’EINA revalida de nou el model de coalcaldia amb l’objectiu d'aconseguir una victòria republicana   Dimarts 14 de juny. Altafulla. ERC Altafulla-l’EINA ha presentat, aquest dimarts 14 de juny, la candidatura republicana encapçalada pels ex-coalcalcaldables Jordi Molinera i Poblet i Alba Muntades i Olivé, qui han estat acompanyats per la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta Torres.   Els companys Gemma Maymó Massip i l’Albert Pardó  Balteiro han introduït als dos candidats explicant la seva trajectòria fins arribar a l’alcaldia al 2019. Maymó, també regidora, ha posat en valor la feina d’equip. Una tasca que vol quedar palesa amb la repetició de la fórmula de la coalcaldia.   Els fins ara alcaldes, apartats del govern municipal per la moció de la mentida, continuen apostant i defensant la consolidació del seu projecte iniciat ara fa 3 anys, quan van aconseguir els millors resultats d’ERC a Altafulla amb 5 regidors. La coalcaldable Muntadas destaca: “Tenim ganes de seguir, ens han quedat moltes coses per fer”.

Vilafranca del Penedès

ERC posa la nova biblioteca com a objectiu per exercir la capitalitat de Vilafranca

Els republicans volen reforçar el paper de Vilafranca al Penedès obrint la ciutat a la comarca i situant aquest equipament cultural i educatiu com un punt d'atracció i dinamització de la vila  La capitalitat de comarca s’exerceix a partir d’una multiplicitat de serveis que converteixen la ciutat en pol d’atracció de municipis propers. Així, l’oferta de serveis sanitaris, educatius, comercials, administratius i culturals són alguns dels factors que converteixen una ciutat en centre d’atracció supramunicipal. Aquesta centralitat i capitalitat és un dels elements que els republicans consideren que cal reforçar més per fer front als reptes de la propera dècada i que en els últims anys s'han deixat de fer a causa de la manca de voluntat del govern local. Un dels projectes que han de reforçar aquesta capitalitat, defensen els republicans, és la nova biblioteca així com seguir estudiant l'ampliació de la Torres i Bages. Tal com explica Salvador Campamà, regidor d'ERC, al segle XXI, les biblioteques segueixen tenint un paper clau a l’hora de garantir l’accés a la cultura a la població,  ja sigui del propi municipi, ja sigui a nivell supramunicipal.

Segarra

Presentació del llibre guanyador de la 16a edició del premi 7lletres

L’Auditori Municipal de Cervera, va acollir la presentació del llibre 'El gran circ domèstic', de Ramon Pardina, obra guanyadora de la 16a edició del premi 7lletres. L'acte va ser conduït per Alba Granell, membre del jurat del premi, que va comptar amb la participació de l’editora Eulàlia Pagès, de l’autor Ramon Pardina i del dibuixant Capdevila “KAP”. A l’acte hi van assistir el president del Consell Comarcal de la Segarra, Francesc Lluch, el paer en cap de Cervera, Joan Santacana, l’alcalde de Plans de Sió, Xavier Pintó, i la consellera comarcal de cultura, Elisabet Jové.  El gran circ domèstic (Pagès Editors), obra guanyadora de la 16a edició del premi 7lletres (2021), és un conjunt de relats en to d’humor. Un circ ambulant de personatges tragicòmics que busquen el seu lloc al món a través de formes de cultura com el cinema, la televisió o els tallers d’escriptura. Pallassos, trapezistes, freaks i domadors de la vida quotidiana que malden per entretenir-nos, però, al mateix temps, ens congelen el somriure.