Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Molins de Rei

[Article] Gent gran, no podem defallir!!! (1 d’octubre, Dia Internacional de la Gent Gran)

14 de desembre de 1990. L’Assemblea General de l’ONU va determinar l’1 d’octubre com el Dia Internacional de la Gent Gran. La comunitat internacional insta d'aquesta manera a reflexionar sobre els reptes socials i polítics que suposa el creixent envelliment demogràfic i proposa vetllar per una vellesa digna i segura, i a involucrar-se en el desenvolupament d'una societat adaptada a totes les edats. En el Manifest del Consell de la Gent Gran de Catalunya de l’1 d’octubre del 2021 es deia que “la pandèmia de la COVID-19 ha posat de manifest greus llacunes en la protecció dels drets de les persones grans en tot el món. En molts casos, se’ns ha discriminat per raó d’edat, se’ns han negat els nostres drets, hem tingut dificultats per accedir als serveis sanitaris i hem patit abusos i un tracte inadequat. Aquests fets han contribuït a agreujar els efectes letals de la malaltia envers la gent gran, que ha tingut un gran impacte precisament a causa d’aquestes mancances”.

Federació de Lleida

Esquerra Republicana de Catalunya es reuneix amb directius d’Adif per estudiar el trasllat de la línia d’evacuació de Rascón Solar

El senador Xavier Castellana i el secretari de Transició Ecològica de la Federació Regional de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya, Jaume Bernis, s’han reunit avui a Madrid amb Juan Pablo Villanueva i Ángel Contreras, Directors Generals de Construcció i de Conservació i Manteniment d’Adif, respectivament. En aquesta trobada, que ha estat sol·licitada pel grup municipal d’ERC a Alcarràs, s’ha abordat la possibilitat de traslladar la línia elèctrica d’evacuació del projecte Rascón Solar i que tingui el menor impacte possible al territori.   La reunió ha servit per aclarir dubtes i treballar en propostes alternatives a l’actual línia elèctrica d’evacuació projectada, que afecta camps de conreu i propietats privades del municipi d’Alcarràs i de l’Horta de Lleida.   En acabar la reunió, el senador Castellana ha afirmat que ‘la nostra obligació com a representants públics és treballar per l’interès general i buscar sempre la millor solució i la que generi menys impacte al territori’.

Reunió de Bailach i Amor amb Lleida Coopera, el passat mes de juny.
Federació de Lleida

El Senat ha reconegut el projecte cooperatiu lleidatà FEMCOOP com una bona pràctica per reduir la desocupació juvenil i promoure l'autoocupació de les persones joves

La comissió de Joventut de la cambra alta legislativa ha aprovat una moció a aquest respecte, que ha estat impulsada per la portaveu adjunta del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – Euskal Herria Bildu, Sara Bailac. La comissió de Joventut del Senat espanyol ha reconegut el projecte FEMCOOP de la Paeria de Lleida i Ponent Coopera com una bona pràctica per reduir la desocupació juvenil i promoure l'autoocupació de les persones joves, a partir de la generació de projectes d'economia social i solidària que promoguin el benestar de la ciutadania i la transformació social.  El Grup Parlamentari Esquerra Republicana-Euskal Herria Bildu, a instància de la seva portaveu adjunta Sara Bailac Ardanuy, va presentar, el passat mes de juny, una moció a aquest respecte que, un cop tramitada, ha estat aprovada avui amb vots favorables del PSOE, PNB i Junts i l’abstenció del PP.   En la seva intervenció la senadora republicana ha volgut deixar clar que les persones joves són un dels col·lectius més afectats per la desocupació i que ‘l'atur juvenil és un dels dèficits de l'Estat espanyol’.

L'Hospitalet de Llobregat

Esquerra Republicana reclama recuperar l'antiga fàbrica Albert Germans com un equipament de ciutat

La formació republicana lamenta que l'única solució que ofereix l'Ajuntament per als diferents edificis patrimonials de propietat municipal després d'anys d'abandonament i degradació sigui la cessió a tercers per a usos privats, com en el cas de l'anunciat centre de formació de RENFE Esquerra Republicana ha reclamat avui la recuperació de l'espai de l'antiga fàbrica Albert Germans, al barri de Sant Josep, davant la intenció del govern municipal de Núria Marín de cedir-lo a RENFE per instal·lar-hi un centre de formació. Aquest edifici industrial, un bé cultural d'interès local (BCIL) obra dels germans Puig i Gairalt, està catalogat dins del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic (PEPPA) i és de propietat municipal. Tot i així, l'espai es troba en un greu estat de degradació i abandonament per la manca d'interès de l'Ajuntament, afectant inclús a la integritat i pervivència d'alguns elements patrimonials i d'interès documental que encara hi resten.

Mataró

Esquerra Republicana demanem un Ple Extraordinari per debatre la gestió de l'episodi d'aiguats que va viure Mataró

El passat divendres 16 de setembre Mataró va patir, com altres municipis del país, un intens xàfec que va provocar múltiples danys materials, algun ferit i situacions d’alt risc per a les persones.  Si bé és cert que el Maresme és una comarca acostumada a aquestes pluges torrencials, l’episodi del passat divendres 16 va causar una commoció col·lectiva. Les dades indiquen que la pluja va ser molt concentrada, i en poc temps es van registrar fins a prop de 100 litres per metre quadrat en alguns punts de la ciutat, mentre que a d'altres la pluja va ser inferior. Protecció Civil, ja el divendres al matí, havia activat el Pla Inuncat per tal que els Ajuntaments adoptessin els protocols d’actuació pertinents, de la mateixa manera que s’havia fet des del Meteomar (servei meteorològic del Maresme). L’Ajuntament va activar en fase d’Alerta el Pla d’Actuació Municipal per inundacions al migdia, en previsió del que pogués passar. Malgrat això, es van viure episodis de caos i perillositat.

Tortosa

El grup municipal d’Esquerra Tortosa proposa modificar les ordenances per incloure rebaixes fiscals

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha traslladat al govern de Junts per Tortosa i el PSC un seguit de propostes de modificació de les ordenances i taxes municipals per incloure rebaixes dels tributs el pròxim exercici, després que l’alcaldessa hagi fet públic que preveu una congelació dels impostos. “En el context actual no n’hi ha prou amb congelar els impostos municipals, la fiscalitat ha de ser una eina de transformació social i econòmica”, ha dit el portaveu del grup municipal d’Esquerra, Xavier Faura, que reclama una “càrrega impositiva més justa, equitativa i útil pels tortosins i les tortosines”.   Concretament, el grup municipal d’Esquerra planteja ampliar la bonificació del 90% de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (que ja gaudeix el nucli antic de Tortosa) a la zona compresa entre el carrer Sant Blai i la rambla Felip Pedrell per tal d’afavorir la rehabilitació de locals comercials. També es proposa que els nuclis antics de Bítem i Campredó i la zona de Ferreries coneguda com la Casota gaudeixen d’aquesta bonificació del 90%.

Visita de Raül Romeva a Vilafranca del Penedès
Vilafranca del Penedès

Sàbat: “Farem que Vilafranca generi el 25% de l’energia que consumeix amb renovables de proximitat al 2030

El candidat republicà ha fet aquest anunci en el marc d’una visita de Raül Romeva a Vilafranca on s’ha reunit amb empreses i entitats vinculades a l’economia social i verda i a l’esport   Sàbat vol situar la capital penedesenca com a referent de país en la generació d’energia i en sostenibilitat impulsant comunitats energètiques i calderes de biomassa, entre d’altres accions i apostant per la col·laboració público-privada   En un context on el preu de l’energia és un dels factors que està provocant les tensions de les economies mundials i està afectant a les empreses, les famílies i els ajuntaments, Raül Romeva i Pere Sàbat han situat la transició energètica com el pilar de transformació de les ciutats i del país. I és en aquest context on, davant el repte que, al 2030, Catalunya arribi a generar el 50% de l’energia amb renovables basant-se en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de la ONU, ERC Vilafranca es referma amb aquest compromís i, a més, es desenvoluparà un pla perquè, d’aquest 50%,  el 25% del consum sigui amb energia de proximitat generada al propi municipi.

Salou

EN PERE I EL LLOP

En Pere, torna a cridar a la gent del poble :-"Què ve el llop, què ve el llop". D'aquesta manera ho diu el conte d'en Joan Amades, i deixa clar que en Pere ho feia perquè s'avorria. Ara sembla que a Salou, a l’alcalde, en Pere, li passa quelcom similar, no para de cridar, legislatura rere legislatura que la biblioteca municipal la faré aquí, i després tornar  a cridar i a xisclar, la biblioteca anirà allà. Fa uns set anys que el GM d'Esquerra va demanar al ple Municipal del que en Pere era el responsable que s’actualitzés l' estat de la biblioteca ,ja que, en el seu moment va ser construïda per un cens de població molt per sota del que es disposava al moment de fer aquesta petició, aproximadament al 2015 hi havia 26 mil habitants. A la pregunta del GM d' Esquerra, en Pere, l’alcalde de Salou, va contestar:-La biblioteca de Salou es farà ,i serà un edifici ben planificat, amb una organització de l'espai que respongui a les necessitats dels usuaris i s'adapti al constants canvis que es produeixen.

Mataró

Esquerra Republicana celebrem l'atorgament del títol de filla adoptiva de Mataró a Consol Nogueras i Seda, primera regidora de Mataró

Ahir va tenir lloc l'acte institucional per l'atorgament del títol de filla adoptiva de Mataró a Consol Nogueras i Seda, després que el Ple del 3 de març va aprovar atorgar el títol pòstum a qui va ser la primera regidora de Mataró (1934-1939) per Esquerra República de Catalunya (ERC) durant la Segona República. L'anunci arribar tres anys després que el Consell Municipal d'Igualtat Home-Dona proposés a Consol Nogueras i Seda perquè fos ella la primera dona a incorporar-se a la Galeria de Mataronins i Mataronines Il·lustres. I quan simultàniament, el Grup Municipal d'Esquerra Republicana - MES va proposar que el Consell de Nomenclàtor estudiés la idea que la primera regidora del consistori mataroní tingui un espai que porti el seu nom a l'edifici de l'Ajuntament. Aquest reconeixement, i la seva incorporació a la Galeria de Mataronins i Mataronines Il·lustres, no va ser considerat per part del Govern Municipal, que es va escudar en la interpretació del Reglament d'Honors i Distincions anacrònica (ja que la Consol Nogueras i Seda no va néixer a Mataró tot i que va desenvolupar-hi part de la seva vida social i política).

Santa Coloma de Gramenet

Moció per exigir inversions pendents i millores al Sistema de Rodalies

Parlar de Rodalies és parlar d’incompliments de l’Estat. De fet, del 36% d’incompliment en l’execució de les inversions del govern del PSOE, que es va arrossegant, majoritàriament és de manca d’inversions en el transport ferroviari. Una deixadesa per part del govern de Pedro Sánchez que afecta a més de 400.000 usuaris que utilitzen diàriament aquest servei i en pateixen recurrentment les seves clares deficiències i les mancances històriques.  Aquest cop, ha estat notícia per una fallada del sistema que va deixar els usuaris sense servei durant unes hores a principis de setembre en una jornada laboral. Però els retards i anul·lacions són constants. La xarxa de Rodalies i els serveis de mitja distància són clau per a la mobilitat diària del país, i per garantir una mobilitat sostenible que permeti avançar de l’hegemonia dels vehicles privats cap a sistemes compartits. En plena emergència climàtica, permetre que es generi aquesta constant desconfiança i aversió cap al sistema de transport públic és una irresponsabilitat i una mala gestió política.

Segarra

L'Ajuntament de Torà millora el camí que uneix les masies de Soldevila i Giribets, al sector de Llanera.

L'Ajuntament de Torà ha dut a terme una actuació de millora del camí que uneix les masies de Soldevila i Gilibets, ubicades al sector de Llanera, en el marc del programa de Gestió Forestal Sostenible del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. Aquesta actuació ha consistit en l'arranjament amb formigó armat d'un tram del camí de 100 metres de llarg per 4 metres d'ample, a la zona en què el camí creua el riu Llanera. El cost total de l'obra ha estat de quasi 30.000 €, dels quals 21.000€ són aportats pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, i la resta provinents de fons propis de l'Ajuntament de Torà. Aquesta actuació és important per la connectivitat de la zona, ja que aquest camí dóna accés a l'àrea més boscosa del municipi de Torà, i també permet la comunicació viària entre l'Hostal Nou (Llobera) i Ardèvol (Pinós).

Santa Coloma de Gramenet

Moció GM ECP i ERC de Suport a la ILP per a una Regularització Extraordinària de persones estrangeres

MOCIÓ DE SUPORT A LA INICIATIVA LEGISLATIVA POPULAR PER A UNA REGULARITZACIÓ EXTRAORDINÀRIA DE PERSONES ESTRANGERES EXPOSICIÓ DE MOTIUS Segons les estimacions més recents, a Espanya resideixen de manera irregular entre 390.000 i 470.000 persones, una tercera part de les quals serien menors d'edat. El sistema d'accés a la residència contemplat a la llei d'estrangeria Llei Orgànica 4/2000, d'11 de gener, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social resulta insuficient i limitat i no s'ajusta a la realitat actual de les persones migrants que hi viuen i treballen a l'Estat espanyol.  Això pel fet que, d'una banda, els criteris d'accés a la residència són altament restrictius i de molt difícil compliment, i de l'altra, el procediment administratiu implementat és lent, burocràtic i compta amb un elevat marge de discrecionalitat a l'hora de concedir les autoritzacions o renovar-les. Aquesta dinàmica genera una espiral de vulnerabilitat i desprotecció que augmenta l'exclusió social i impacta al conjunt de la societat.

Santa Coloma de Gramenet

Moció en suport del Correllengua

MOCIÓ EN SUPORT DEL CORRELLENGUA La normalització plena de la nostra llengua és una tasca que requereix l’esforç de tothom, ja que només d’aquesta manera podrem garantir que el català sigui una llengua viva i amb futur en un món cada cop més globalitzat. Per aquest motiu, des de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL) volem continuar impulsant-la per mitjà de la 26a edició del Correllengua tot reivindicant l’ús de la llengua catalana com un element integrador que permet que una societat plural com la catalana generi una identitat col·lectiva, promovent activitats al voltant de l’ús de la nostra llengua, lluitant per la cohesió social arreu del territori de parla catalana i fomentant el sentiment de pertinença al país. Esperem que aquest any ens dugui el final de la pandèmia, que tant ha capgirat el nostre món i que ens permeti dur a terme totes les activitats que els diferents col·lectius vulguin organitzar a viles, barris i ciutats, d’una manera lúdica, festiva i transversal.

Diem no a una llei estatal que perjudica la pagesia.
Valls

Esquerra defensa a l’Ajuntament de Valls que les restes vegetals es puguin cremar als camps de conreu

El ple municipal aprova una moció republicana contra l’article de la llei estatal que obliga la pagesia a triturar les restes i prohibeix cremar-les al camp de manera segura com s’ha fet sempre.    El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Compromís per Valls a l’Ajuntament de Valls ha presentat avui durant la sessió plenària una moció per defensar que els pagesos i les pageses puguin continuar fent de manera segura les cremes de restes vegetals agràries i silvícoles als seus propis camps de conreu. La moció ha estat aprovada amb el suport de tots els grups polítics excepte el PSC, i insta al govern espanyol a modificar i adequar la nova normativa per fer possible aquesta tasca agrícola com s’ha realitzat sempre.   La regidora republicana Teresa Rull Ferré ha exposat durant el plenari que el Congrés de Diputats va aprovar, el passat mes de desembre, la ‘Ley 7/2022, de 8 de abril, de residuos y suelos contaminados para una economía circular’,  la qual en el seu article 27 limita i prohibeix la crema de restes vegetals i estableix sancions.

Pilar Vallugera, en una intervenció al casal el gener del 2020.
Gràcia

El casal reprèn les reunions presencials de la militància

Després de les vacances d’estiu, el casal Francesc Macià va reprendre dilluns 5 de setembre les reunions presencials de la militància. Els efectes de la pandèmia havien invertit la presencialitat cap a la participació majoritàriament telemàtica, però aquest dia ens vam trobar al casal més d’una vintena de militants, mentre cinc o sis més seguien la reunió des de casa. El passat dilluns 12 de setembre, l’endemà de la Diada, també ens vam trobar majoritàriament al casal recuperant la presencialitat en un context de normalitat, tot i que el fet de poder-nos connectar telemàticament també ajuda a la conciliació i a poder seguir l’activitat i els debats que es donen en la reunió setmanal de militància. La primera reunió del nou curs polític va comptar amb la presència al casal de la companya i diputada a Madrid Pilar Vallugera. Fins la seva arribada, els assistents van debatre diversos temes, com la conveniència de participar o no a la manifestació convocada per l’ANC l’Onze de Setembre o la posició d’ERC davant aquesta polèmica.

Corbera de Llobregat

GINEBRA SETEMBRE 2022.

Jornada de treball amb Alcaldesses i Alcaldes del Baix Llobregat, a Ginebra. La nostra secretària general, Marta Rovira, es reuneix amb els què han de ser els caps de llista dels municipis del baix, per tal consensuar estratègies i línies d'acció de cara a les municipals 2023. Segueix i escolta el video de la nostra Alcaldessa, Montserrat Febrero. https://www.facebook.com/reel/416226070586583  

Municipals, Sant Feliu de Guíxols
Sant Feliu de Guíxols

Sílvia Romero: “A Sant Feliu de Guíxols cal un estil de lideratge diferent, basat en projectes consensuats amb la ciutadania”

Sívia Romero s’ha presentat públicament davant la ciutadania de Sant Feliu de Guíxols com a candidata d’ERC per a les properes eleccions municipals del 2023. ​ Sílvia Romero: “El projecte d’ERC és el millor que es pot oferir a la ciutat, ja que el 2023 s’ha de produir un canvi, i nosaltres volem ser el relleu transformador que sempre treballa per ser útil a la gent i millorar la seva vida.” Sílvia Romero s’ha presentat públicament davant la ciutadania de Sant Feliu de Guíxols com a candidata d’ERC per a les properes eleccions municipals del 2023. En un acte a la placeta de Sant Joan, que ha comptat amb la presència de l’exconsellera Dolors Bassa, l’actual cap de l’oposició ha parlat del projecte de ciutat del seu equip i de la feina feta durant els darrers anys”. Durant l’acte, la cap de llista ha explicat algunes de les línies amb les quals volen treballar: “Calen polítiques d’habitatge valentes i una important inversió en habitatge públic, cal escoltar a la gent gran i a les seves famílies i, per això, sabem que necessiten assistència i suport i una millora de tots els serveis, principalment la Residència Surís que ha d’esdevenir prioritat de la ciutat”.

Municipals, Sant Feliu de Guíxols
Sant Feliu de Guíxols

ES PRESENTA SÍLVIA ROMERO COM A CAP DE LLISTA L'ANY 2023

Sílvia Romero ha estat presentada com a cap de llista per a les properes Eleccions Municipals de l'any 2023 a Sant Feliu de Guíxols després de ser escollida en assemblea el passat 12 de setembre. La presentació s'ha fet a la Placeta St Joan i va deixar curtes les previsions dels organitzadors. Van ser molts els ganxons i ganxones que es van acostar per conèxier de primera mà la persona que encapçalarà per segona vegada la llista que els republicans presentaran d'aquí poc més de set mesos. A l'acte hi ha intervingut la consellera el 2017 de la Generalitat Dolors Bassa , que ha introduït la candidata i ha refermat el compromís d'Esquerra Republicana de Catalunya en assolir l'objectiu nacional i treballar en els valors republicans des dels ajuntaments. Per la seva banda Sílvia Romero s'ha presentat als assistents, primer des d'un punt de vista més personal, i després fent balanç de la feina feta per ERC a l'ajuntament i les propostes de futur. Segons Romero “El projecte d’ERC és el millor que es pot oferir a la ciutat, ja que el 2023 s’ha de produir un canvi, i nosaltres volem ser el relleu transformador que sempre treballa per ser útil a la gent i millorar la seva vida.