Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Caldes de Montbui

La pandèmia no ens ha aturat, ni ens aturarà!

Deixem enrere un any complex durant el qual hem fet un gran esforç molt com a societat per deixar enrere la pandèmia. Tenim clar que ho haurem de seguir fent durant el 2022 convençuts que malgrat les dificultats tindrem la capacitat de continuar avançant com a poble. L’any que tot just comença promet ser intens i emocionant: és el moment de recollir els fruits de molta feina feta en aquest punt ja avançat del mandat municipal. “Malgrat les dificultats tindrem la capacitat de continuar avançant com a poble” En aquest sentit, el 2022 serà l’any del nou Casal per a la Gent Gran a l’ampliació de les Cases dels Mestres, una de les actuacions més rellevants de tota la legislatura i que ha de contribuir a jugar un paper encara més clau en la dinamització de la gent gran activa de Caldes. Aquest també ha de ser un any decisiu per a l’Institut Escola “Calderí-Pic del Vent”. Després de 15 anys de barracons i d’un projecte educatiu inacabat, l’Ajuntament serà l’encarregat de començar les obres del futur equipament, mentre el departament d’Educació de la Generalitat impulsa la fusió dels dos centres.

El vicealcalde Quim Ayats, durant la roda de premsa d'aquest matí
Girona

El Festival d’Art Independent Pepe Sales dedica la 15a edició a l’artista afroamericana Maya Angelou

La proposta cultural tindrà lloc del 22 de gener al 9 de febrer a la ciutat   La poetessa, actriu, cantant i activista afroamericana Maya Angelou serà la protagonista de la 15a edició del Festival d’Art Independent Pepe Sales, que tindrà lloc a Girona del 22 de gener al 9 de febrer. El vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament, Quim Ayats, i els directors del festival, Consol Ribas i Lluís Llamas, han presentat aquest matí la programació de la proposta d’enguany, que vol donar veu i protagonisme a les persones afrocatalanes.   Amb aquest objectiu, a la presentació d’aquest matí hi han participat també la tècnica del departament de Producció del Festival, Joyce Lavong; la professora, cantant, compositora i emprenedora de projectes culturals per a joves en risc d’exclusió, Diana Español Sala, i la politòloga, Màster en Diplomàcia i Relacions Internacionals i ambaixadora del One Global Activist, Nahi Drammeh.   “És fonamental el treball transversal entre agents culturals i equipaments de la ciutat, en aquest cas el Centre Cultural la Mercè i el Cinema Truffaut, per donar suport als artistes, associacions i entitats de la ciutat per, fomentar, així, propostes arriscades i de valor afegit com és el Festival Pepe Sales”, ha assegurat el vicealcalde Quim Ayats, que ha agraït també “la tasca que està realitzant tot l’equip de l’Associació La Penyora Cultura per tirar endavant una programació pionera i fortament compromesa amb la lluita per la llibertat de les persones i contra el racisme i les violències contra les dones”.

Ebre

Esquerra Republicana presenta mocions per defensar el cànon de residus de Catalunya

L’aprovació de la llei de residus estatal podria afectar negativament el model de gestió català i el seu finançament. Paco Gas, secretari de Transició Ecològica de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana, ha anunciat que els grups municipals republicans  presentaran mocions a tots els ajuntaments i consells comarcals en defensa del cànon  de residus de Catalunya, davant l’amenaça que comporta la “Ley de residuos y suelos contaminados para una economía circular” i que s’està tramitant al Congrés de Diputats. “La moció demana que es blindi el cànon de residus català, el qual representa un model de fiscalitat ambiental positiu i fruït d’un gran consens polític i social a Catalunya. Si no es respecta llavors que els grups parlamentaris votin en contra de la seva aprovació a les Corts”. Ha dit. Gas ha recordat que  “Catalunya va ser pionera en instaurar  fa dues dècades una fiscalitat ambiental que imposava un cànon sobre la disposició de residus, i del que se’n va derivar un cànon en l’àmbit dels residus municipals, un en l’àmbit dels residus de la construcció, i un en l’àmbit de residus industrials”.

Sant Cugat del Vallès

La masia de la Torre Negra ja és de propietat municipal

La finca de la Torre Negra ja és patrimoni de tots els santcugatencs i les santcugatenques. Aquest matí s’ha formalitzat per part de l’Ajuntament la compra d’aquesta  finca, formada per una masia fortificada del segle XV i per aproximadament 88’2 hectàrees de terrenys agrícoles i forestals. L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha rebut simbòlicament les claus de l’edifici de mans dels antics propietaris de la finca, la família Rabadà. L’acte també ha comptat amb la presència del tinent d’alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler; i la tinenta d’alcaldia de Drets Social i Igualtat, Núria Gibert. Mireia Ingla, alcaldessa: “Amb aquesta compra l’Ajuntament adquireix un edifici patrimonial de gran valor per a la ciutat. Ara bé, Torre Negra també representa, per a molta gent, un símbol de la protecció i la preservació de Collserola. Ara la masia i la finca de Torre Negra passen a ser de la ciutat, i volem obrir-les a la ciutadania perquè en pugui gaudir a través de l’oci, l’esbarjo o el contacte amb la natura.

Vallès Oriental

Oriol Junqueras presenta ‘Contra l’adversitat’ a Sant Celoni

Primera visita al Vallès Oriental després d’haver sortit de la presó   El president d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, visitarà Sant Celoni el proper dimarts 18 de gener a la tarda. El motiu és la presentació en públic del llibre ‘Contra l’adversitat’, que tindrà lloc a l’Espai Forum de la Sax Sala a les 18.30 h. Aquesta és la primera visita de caràcter públic que el líder republicà fa al Vallès Oriental des de la seva sortida de la presó. Junqueras es trobarà a primera hora de la tarda amb càrrecs electes de la comarca, i posteriorment farà un passeig pel centre de la població amb l’ànim de conversar amb la ciutadania. La presentació del llibre estarà limitada per les normes d’aforament actuals, i el públic interessat s’haurà d’inscriure a través d’un missatge a la direcció [email protected] L’organització posarà mitjans tecnològics per seguir l’acte telemàticament.   Des de la presó El text de ‘Contra l’adversitat’ es va escriure encara des de la presó.

Pilona hidràulica del carrer Salvador Dalí (Dosrius)
Dosrius - Canyamars - El Far

Una cursa d’obstacles perillosa

L'altre dia uns veïns ens van dir que cada vegada que hi ha nou govern hi ha canvis de circulació. I malauradament no els falta raó. El problema és quan l’ajuntament “toca” el trànsit sense criteris tècnics que tinguin en compte la mobilitat sostenible i segura. El govern municipal de PSC i Junts, de la nit al dia, sense diagnòstic ni objectius clars ha fet canvis que ningú entén i generen més inseguretat. Ens expliquem. A l’any 2017 vam aprovar un estudi de mobilitat redactat per especialistes, es va exposar a la ciutadania, vam obrir un període d’al·legacions i vam recollir propostes de millora. Les primeres mesures implementades tenien com a objectiu pacificar el trànsit de vehicles pel centre de Dosrius i fer els carrers més segurs. Per això vam peatonalitzar el carrer de l’1 d’Octubre. Després de reobrir la barrera del davant de l’Escola Castell de Dosrius, a l’estiu del 2019, molts vehicles van tornar transitar pel centre del poble. Enlloc de corregir l’error, l’alcaldessa ha preferit col·locar una pilona hidràulica al carrer Salvador Dalí, cantonada Esteve Albert, i ha canviat alguns sentits de carrer sense tenir en compte les conseqüències.

Federació de Lleida

Meritxell Serret: ‘L’alcalde Mingo Sabanés ha estat sempre un referent republicà, per la seva humanitat i l'esperit de servei, per l'honestedat i per la dignitat’

Nombrosos càrrecs orgànics i institucionals d’Esquerra Republicana de Catalunya homenatgen al, fins ahir, alcalde d’Artesa de Segre i li agraeixen la seva dedicació al municipi en els darrers 26 anys Una nombrosa comitiva formada per càrrecs electes i orgànics d’Esquerra Republicana de Catalunya encapçalada per la consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà, per la diputada i portaveu adjunta al Parlament de Catalunya, Meritxell Serret, el delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya, Bernat Solé i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, es va desplaçar ahir al municipi d’Artesa de Segre per assistir a l’acte de renúncia del seu alcalde, Mingo Sabanés que serà rellevat en el decurs d’un ple municipal, el proper dissabte 22 de gener per, l’actualment regidora Maria Cusola.   Serret va voler recordar a les seves xarxes socials que ‘amb el gest de passar la vara d'alcaldia avui en Mingo Sabanés ha finalitzat una etapa’ alhora que ha afegit que el fins ahir alcalde de la localitat de la Noguera ha estat ‘un referent republicà, per l'humanisme, l'esperit de servei, l'honestedat i la dignitat’.

Urgell

Agramunt instal·la un punt de recollida d'olis de cuina usats

L’Ajuntament d’Agramunt ha instal·lat un punt de recollida d’olis usats de cuina a la deixalleria municipal. El contenidor de recollida s’ha ubicat a les instal·lacions de la deixalleria, en un espai obert on s’hi pot accedir lliurement, sense necessitat que la deixalleria estigui oberta al públic. Per fer-ne ús, només cal dipositar l'oli usat dins d’ampolles de plàstic. És molt important no fer-ho en ampolles de vidre ni abocar-hi l’oli directament. Tal com ha explicat al regidor de l’àrea de la deixalleria Joan Pijuan “l’objectiu és fomentar la bona gestió de l’oli domèstic usat. Si no es recicla correctament pot arribar a ser molt contaminant”. Cal tenir en compte que un litre d’oli de cuina usat vessat a l’aigüera contamina al voltant de mil litres d’aigua, provoca l’obstrucció d’aixetes i canonades i dificulta i encareix la depuració de les aigües residuals urbanes. D’altra banda, també s’ha instal·lat a la deixalleria una trentena de senyals per indicar als usuaris on separar cada residu i facilitar posteriorment el seu correcte tractament.

Federació de Lleida

El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya al Senat trasllada a la CHE totes les problemàtiques derivades de la gestió dels recursos hídrics a les comarques de Ponent

Els senadors Sara Bailac, Miquel Caminal i Xavier Castellana es reuneixen a Saragossa amb la Presidenta i el Comissari de l’Aigua de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre La senadora i portaveu adjunta del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – EH Bildu, Sara Bailac i els senadors Miquel Caminal i Xavier Castellana s’han reunit aquesta setmana amb la Presidenta i el Comissari d’Aigües de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, per exposar-los diverses problemàtiques referents a la gestió dels recursos hidràulics que, com ha assegurat Bailac, ‘és una qüestió de gran importància a les comarques de les Terres de Lleida’.   Els republicans, tal i com ha assenyalat la seva portaveu adjunta han reclamat, en primer lloc, ‘les compensacions pendents d’executar després de la construcció dels embassaments de Rialb i de l’Albagés’. Alhora que ha aprofitat per recordar, després de la negociació realitzada per Esquerra Republicana ‘s’ha aconseguit incloure una dotació de recursos als Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022 destinats a les esmentades  compensacions pel que fa referència a l’embassament de Rialb’.

Segarra

L’Oficina Parlamentària Itinerant d’Esquerra Republicana es reuneix amb les conselleries comarcals de Serveis Socials per fer una anàlisi de les necessitats detectades a Lleida

La consellera comarcal de l'àrea de Serveis Socials de la Segarra i alcaldessa de Sanaüja, Gemma Martínez i Sangrà, ha assistit a la reunió organitzada per l’Oficina Parlamentària Itinerant de la Federació de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya, desplaçada a Agramunt, en la que han assistit els consellers i conselleres comarcals de Serveis Socials i els portaveus republicans de les comarques de la Plana de Lleida per tal de debatre l’estat dels serveis socials, les necessitats detectades, l’evolució a partir de la pandèmia i les principals problemàtiques en aquest àmbit.   A la reunió, que s’ha fet en format híbrid i respectant totes les mesures Covid, també hi han participat de manera presencial o telemàtica, el senador Xavier Castellana, la diputada al Congrés Inés Granollers, la vicepresidenta de la comissió de Drets Socials del Parlament de Catalunya, Maria Jesús Viña, el també diputat a la cambra catalana Engelbert Montalà,  la secretària de política parlamentària de la Federació Regional de Lleida, Alba Balcells i la regidora de la Paeria de Lleida Mariama Sall, que han estat rebuts per l’alcaldessa d’Agramunt i consellera de serveis socials de l’Urgell, Sílvia Fernández.

Marta Espona, portaveu Grup Municipal ERC Molins de Rei
Molins de Rei

La portaveu Marta Espona en la seva primera intervenció de l’any al “Bon dia i bona hora” de Ràdio Molins de Rei

La portaveu d’ERC Molins de Rei, Marta Espona, ha contestat una setmana més a les preguntes a Esquerra Republicana del programa “Bon dia i bona hora” de Ràdio Molins de Rei. Aquí podeu escoltar la seva intervenció.   El primer tema que s’ha tractat ha estat el de la proposta de pressupostos presentada per l’equip de govern per aquest 2022, proposta que es debatrà al Ple municipal d’aquest mes de gener o bé en un Ple extraordinari abans de la Fira de la Candelera de febrer.   La Marta Espona ha posat de manifest que s’han adonat que hi ha determinades partides que s’haurien d’incrementar; per exemple, la destinada a les persones amb discapacitat que té una quantitat assignada de 3.000 €, insuficient per ERC Molins de Rei. La Marta ha justificat per què es considera que hi ha altres partides massa baixes, com la del patrimoni o la destinada als plans d’ocupació per a joves, que té una partida reduïda a zero, una proposta que els ha sobtat.   La portaveu d’ERC a l’Ajuntament de Molins de Rei considera que les propostes no van acompanyades de projectes i que com ja va passar el 2021, el pressupost de seguida patirà de variacions.

Federació de Lleida

L’Oficina Parlamentària Itinerant d’Esquerra Republicana es reuneix amb les conselleries comarcals de Serveis Socials per fer una anàlisi de les necessitats detectades a Lleida

L’Oficina Parlamentària Itinerant de la Federació de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya s’ha desplaçat avui a l’Espai Cívic de la vila d’Agramunt on s’ha reunit amb els consellers i conselleres comarcals de Serveis Socials i els portaveus republicans de les comarques de la Plana de Lleida per tal de compartir amb els mateixos, tal com a detallat la portaveu adjunta al Senat, Sara Bailac ‘l’anàlisi de cada comarca respecte a l’estat dels serveis socials, les necessitats detectades, l’evolució a partir de la pandèmia i les principals problemàtiques en aquest àmbit’.   A la reunió, que s’ha fet en format híbrid i respectant totes les mesures Covid, també hi han participat de manera presencial o telemàtica, el senador Xavier Castellana, la diputada al Congrés Inés Granollers, la vicepresidenta de la comissió de Drets Socials del Parlament de Catalunya, Maria Jesús Viña, el també diputat a la cambra catalana Engelbert Montalà,  la secretària de política parlamentària de la Federació Regional de Lleida, Alba Balcells i la regidora de la Paeria de Lleida Mariama Sall, que han estat rebuts per l’alcaldessa d’Agramunt i consellera de serveis socials de l’Urgell, Sílvia Fernández.

Segarra

La Paeria de Cervera instal·la plaques solars per subministrar energia als equipaments esportius

La Paeria de Cervera ha acabat la instal·lació de les plaques solars fotovoltaiques a la teulada de la piscina coberta, que juntament amb el nou sistema d'aerotèrmia per a la producció d'aigua calenta sanitària centralitzada, permetrà millorar l'eficiència energètica i produir un considerable estalvi econòmic en les instal·lacions esportives municipals. Aquesta actuació ha suposat una despesa total de 166.178 euros, que es finança a través d'una subvenció de la Diputació de Lleida .  Aquesta actuació ha permès la instal·lació d'un sistema de producció d'aigua calenta sanitària (ACS) centralitzada, situada a l'edifici de la piscina coberta, mitjançant una unitat d'aerotèrmica de 43 kW destinada a donar servei als vestidors de la piscina coberta i als del pavelló polivalent. També s'ha previst que en un futur aquest sistema pugui donar servei als vestidors del nou pavelló.  En segon terme, s'ha dut a terme la instal·lació solar fotovoltaica de 80 kW, col·locada aprofitant la superfície de la teulada de la piscina coberta, que està destinada a cobrir part del consum elèctric de la nova unitat aerotèrmica de producció d' ACS així com la resta de consums de l'edifici de la piscina coberta.

El Montsià
Ulldecona

El Montsià espoliat; defensem el nostre patrimoni

l'activitat extractiva que l'empresa CEMEX fa a la falda del Montsià al terme d'Ulldecona; una actuació que no aporta cap benefici al nostre poble Des de l’any 2006 anem denunciant l'activitat extractiva que l'empresa CEMEX fa a la falda del Montsià dins del terme municipal d'Ulldecona; una actuació que no aporta cap benefici econòmic al nostre poble, ans al contrari, fa que milers de m2 es vegen afectats i que tones de terra bona, argila, siga extreta per convertir-la en ciment, provocant una afectació mediambiental i patrimonial. Cal tenir present que esta és una zona d'impacte arqueològic d'alt risc. Hi ha diversos jaciments amb valor arqueològic a les proximitats de la falda del Montsià: la Ferradura, la Torreta, la Cogula, Sant Jaume Mas d'en Serrà, la Moleta del Remei, la Pedrera, el Molló, el Mas de l'Ermitanyo, o el jaciment paleontològic del Mas de Comú; i per tant, no és descartable que puguen aparèixer restes arqueològiques d'importància. Hi ha nombrosos exemplars d'oliveres mil·lenàries i centenàries, algunes de les quals catalogades.

Mataró

Mataró renovarà el reglament d'ús de la llengua catalana gràcies a proposta d'Esquerra Republicana

Ahir es va celebrar el Ple de l'Ajuntament de Mataró del mes de gener. En primer lloc cal destacar que a la Junta de Portaveus, prèvia al Ple, el Grup Municipal d'Esquerra Republicana - MES va presentar una moció per donar suport al model d’escola catalana, davant l’atac viscut recentment. La moció republicana no va ser aprovada amb els vots a en contra de PSC i Cs. Consulteu aquí el comunicat. Proposta de Resolució La regidora Salicrú va presentar una proposta per l'actualització i modernització del reglament d'ús de la Llengua Catalana a l'Ajuntament de Mataró. Actualment aquest reglament tenia data de 1996, i per tant demanvem actualitzar-lo d’acord amb els canvis sociodemogràfics que ha viscut Mataró d’aleshores enlçà.  La proposta va ser aprovada amb els vots a favor del Govern Municipal (PSC i En Comú Podem), Junts per Mataró i Esquerra Republicana. C’s va votar-hi en contra.  Des d’Esquerra Republicana ens mostrem satisfets i esperem que això serveixi per fomentar l'ús social del català al conjunt de la ciutat.

Bages

ERC Manresa organitza un debat sobre la gestió dels residus municipals

La gestió dels residus municipals és una de les principals despeses dels ajuntaments i és una de les parcel·les on més es pot intervenir per lluitar contra l'emergència climàtica i la crisi de materials en l'àmbit local. Per aquest motiu, és indispensable fer un canvi de model profund. Però a vegades aquests canvis generen certs dubtes ocasionats per la incertesa a l'hora de canviar d'hàbits i també per la politització del debat. Com ho hem de fer per no morir en l'intent? I un cop implantat, què podem fer perquè es mantinguin els bons índexs de reciclatge i evitar l'habitual tendència a la relaxació col·lectiva? En parlarem sense embuts, el dimecres, 19 de gener, a la Casa Lluvià de Manresa amb quatre ponents i experts en la matèria. La xerrada comptarà amb la participació del director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, que serà l'encarregat d'explicar els nous models i l'estratègia de l'Agència. També es comptarà amb la participació del regidor de Ciutat Verda de l'Ajuntament de Manresa, Pol Huguet, que exposarà el nou sistema de residus de la ciutat, basat en un model mixt que combina els contenidors intel·ligents per a la ciutadania i el porta a porta per a comerços i equipaments.

Catalunya Central

ERC Manresa organitza un debat sobre la gestió dels residus municipals

La gestió dels residus municipals és una de les principals despeses dels ajuntaments i és una de les parcel·les on més es pot intervenir per lluitar contra l'emergència climàtica i la crisi de materials en l'àmbit local. Per aquest motiu, és indispensable fer un canvi de model profund. Però a vegades aquests canvis generen certs dubtes ocasionats per la incertesa a l'hora de canviar d'hàbits i també per la politització del debat. Com ho hem de fer per no morir en l'intent? I un cop implantat, què podem fer perquè es mantinguin els bons índexs de reciclatge i evitar l'habitual tendència a la relaxació col·lectiva? En parlarem sense embuts, el dimecres, 19 de gener, a la Casa Lluvià de Manresa amb quatre ponents i experts en la matèria. La xerrada comptarà amb la participació del director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, que serà l'encarregat d'explicar els nous models i l'estratègia de l'Agència. També es comptarà amb la participació del regidor de Ciutat Verda de l'Ajuntament de Manresa, Pol Huguet, que exposarà el nou sistema de residus de la ciutat, basat en un model mixt que combina els contenidors intel·ligents per a la ciutadania i el porta a porta per a comerços i equipaments.

Camí Mendoza - portaveu grup municipal ERC
Cambrils

ERC i JUNTSxCAMBRILS FAN BALANÇ DELS 100 PRIMERS DIES DEL NOU GOVERN MUNICIPAL SORGIT DE LA MOCIÓ DE CENSURA

Camí Mendoza i Lluís Abella han denunciat la manca de rumb del nou equip de govern que a data d’avui encara no ha redactat el Pla d’Acció Municipal i que ha hagut d’encetar el nou any amb pressupostos prorrogats. Els dos partits de l’oposició han mostrat la seva preocupació pel retard en projectes com la Rambla Jaume I i l’avinguda de l’Esport. Han fet crítica de la manca de lideratge del nou alcalde amb una total manca de transparència i han criticat el seu silenci en temes transcendents pel municipi.   Els grups municipals d’ERC Cambrils i JuntsxCambrils han convocat una roda de premsa per fer balanç dels 100 primers dies del nou govern després de la moció de censura del 28 de setembre del 2021. Camí Mendoza per part d’ERC i Josep Lluís Abella per part de JuntsxCambrils han volgut destacar la manca de justificació del canvi davant el total continuisme de tota l’acció política del nou govern. “Avui hauríem d’estar parlant de les noves accions del nou govern, però ens trobem en que aquests no han posat a dia d’avui, tres mesos després, cap nou projecte damunt la taula” ha dit Camí Mendoza.