Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Molins de Rei

[Comunicat de premsa] Renúncia de la regidora Núria Garriga

La Secció Local d’Esquerra Republicana Molins de Rei volem agrair a la regidora Núria Garriga els seus anys de dedicació a l’Ajuntament. La Núria va renunciar ahir durant el Ple de juliol, i a continuació adjuntem la intervenció que va fer: “Mireu, ara fa 2 anys, el 26 de maig de 2021, celebràvem les eleccions municipals de Molins de Rei. A Molins de Rei, vam tenir un 63,17% de participació, és a dir 12.053 vots emesos. Ara estem a mig mandat. I ja en fa 10 que sóc regidora. Dos mandats a govern: el 1999, amb en Josep Janés i el 2003, amb l’Ivan Arcas-. I aquests dos anys a l’oposició, amb en Xavi Paz. Ara com ara, el Ple de Molins de Rei és independentista, tot i que no quedi reflectit al Govern. Aquelles persones que em coneixeu, sabeu que crec fermament en la política de debò. La política que aporta idees, que ens ajuda a avançar, que obre camins, que ens permet ser singulars. Defujo els espais polítics que es conformen només amb la gestió del dia a dia.

L'Hospitalet de Llobregat

Junqueras s'interessa per la situació social provocada per la Covid-19 a l'Hospitalet en una visita als barris de Collblanc i la Torrassa

“L'Hospitalet mereix una nova oportunitat, i qui millor pot encapçalar-la és Esquerra Republicana perquè estem aquí per servir la gent d'aquesta ciutat com hem fet durant 90 anys”   Aquest matí el líder d'Esquerra Republicana Oriol Junqueras ha visitat l'Hospitalet, en una passejada pels barris de Collblanc i la Torrassa acompanyat pel portaveu republicà Antoni Garcia i la presidenta local Sílvia Casola. “L'Hospitalet és una ciutat que jo tinc al cor, hem tingut la sort de tornar a passejar per alguns dels barris d'aquesta ciutat i trobar molt de suport i carinyo”, ha compartit Junqueras. Durant la trobada, s'han visitat diferents punts del districte, com el castell de Bellvís, la plaça Espanyola o el Mercat de Collblanc, per parlar amb els veïns i veïnes sobre la situació dels barris i com ha afectat la pandèmia a les famílies i el petit comerç de la ciutat. El recorregut ha començat al castell de Bellvís, on Oriol Junqueras ha conegut de primera mà la història i les vivències d'alguns dels veïns que hi van néixer quan era conegut com la Torrassa, que va donar nom al barri.

Federació de Lleida

Esquerra Republicana demana explicacions al Govern espanyol per la retenció i l’escorcoll de vehicles realitzades la setmana passada, a Tàrrega, per part de la Guardia Civil

Inés Granollers i Sara Bailac presenten sengles bateries de preguntes al respecte al Congrés dels Diputats i al Senat   La diputada al Congrés, Inés Granollers i la senadora Sara Bailac dels grups d’Esquerra Republicana de Catalunya han presentat, simultàniament, a les dues càmeres legislatives de les Corts Generals Espanyoles una bateria de preguntes demanant explicacions a l’Executiu al respecte de la retenció de diversos ciutadans i ciutadanes que viatjaven en els seus vehicles, el passat divendres 16 de juliol, a la ciutat de Tàrrega, efectuada pels Grups d'Acció Ràpida (GAR) de la Guàrdia Civil que van informar als afectats que es tractava d’un control de prevenció terrorista   En aquest sentit les republicanes han manifestat la seva estupefacció pels fets esmentats i han demanat a l’Executiu espanyol, com aclareix Bailac, ‘si es habitual que es realitzin aquest tipus de controls, amb quina freqüència es duen a terme, ens quins municipis s’han realitzat en els darrers mesos a les Terres de Lleida i el nombre de vehicles que han estat afectats o interceptats en els mateixos’.

Molins de Rei

La regidora Núria Garriga a Ràdio Molins de Rei, última intervenció com a regidora

Bona tarda, podeu escoltar aquí l'entrevista que ha fet l'Oriol Romeu a la regidora del nostre grup municipal, Núria Garriga, que renunciarà al seu càrrec durant el Ple d'avui. Ha començat parlant precisament sobre la seva renúncia, explicant els motius que l'han portada a prendre aquesta decisió. La Núria considera que ja ha fet la seva feina, tant mentre va ser al Govern municipal com quan ha estat a l'oposició, i renuncia per donar pas a gent nova, animant-los a agafar el relleu. De la seva etapa a l'oposició ha recalcat que des de l'oposició també es pot fer feina, i que l'oposició té la funció d'"anar empenyent el Govern". La Núria explica que Educació és una de les regidories que l'ha fet patir més darrerament (recordem que ella mateixa va ser regidora d'Educació durant la seva etapa al Govern municipal), sobretot a causa de la falta de recursos humans. En aquest sentit, ha reivindicat la necessitat d'obrir una Oficina Municipal d'Escolarització i de dotar de tècnics el departament.

Jordi Cartanyà i Andreu Garcia, avui a la seu d'ERC Valls.
Valls

Jordi Cartanyà Benet destina 51.000 euros de les seves retribucions a pagar lloguers de famílies vulnerables

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Valls per Esquerra Republicana va iniciar el mecenatge de lloguers socials el 2015. Fins avui, s’ha ajudat 28 persones de 9 famílies diferents a completar les despeses de lloguer.    El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Valls per Esquerra Republicana de Catalunya, Jordi Cartanyà Benet, va anunciar l’any 2015 que retornaria a la ciutat el que cobrava per la seva feina al consistori en concepte de retribucions per assistències als plenaris, les juntes de govern, les juntes de portaveus i les comissions informatives. Des de llavors i fins l’actualitat, un total de 51.000 euros, una vegada abonats els impostos, els ha destinat als col·lectius que més ho necessiten a través d’un fons dedicat al lloguer social, per afavorir les famílies en risc d'exclusió que tenen problemes d'habitatge.   Jordi Cartanyà ha exercit de diputat a la Diputació de Tarragona, en dos mandats diferents, des de l’agost de 2015 fins el juliol de 2021.

Federació de Girona

Esquerra proposarà un canvi normatiu al Congrés per permetre que els càrrecs electes puguin ser representats d’entitats sense ànim lucre

Esquerra Republicana proposarà al Congrés dels Diputats un canvi normatiu per permetre que els càrrecs electes puguin ser representats d’entitats sense ànim lucre. La diputada Montse Bassa ha anunciat durant una oficina parlamentària organitzada a la Jonquera que el grup d’ERC al Congrés presentarà una Proposició No de Llei (PNL) per modificar la legislació sobre incompatibilitats en la Llei General de Subvencions. Bassa ha argumentat que una societat “dinàmica i moderna” no pot deixar fora persones com molts regidors i regidores que són “el màxim exemple de l’activisme i el voluntariat, castigant aquesta manera de ser i separant-los de les entitats on participen o castigant-les”. “Una societat transparent i justa ha de saber adaptar la seva legalitat per evitar que es produeixin greuges comparatius i es creïn incerteses pel simple fet de presumir que les males praxis d’alguns són patrimoni de tots”, ha afegit. La diputada al Congrés d’Esquerra Republicana ha manifestat també que treballen per una “legalitat moderna i justa” amb l’objectiu que els regidors i regidores puguin està al davant de les entitats “abocant-hi la seva vocació de servei, voluntariat i dinamisme”.

Girona

L’Ajuntament de Girona cedirà diversos terrenys a l’Institut Català del Sòl per construir-hi habitatges de protecció oficial

La cessió s’efectuarà a través d’un conveni entre el consistori, Incasòl i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que està pendent d’aprovació en el Ple ordinari del mes d’agost L’Ajuntament de Girona cedirà el dret de superfície de diversos terrenys de propietat municipal a l’Institut Català del Sòl, per tal que aquest hi construeixi tres blocs d’habitatge protegit. La cessió s’efectuaria per un termini de 75 anys a través d’un conveni entre el consistori, Incasòl i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, un acord que està pendent d’aprovació en el Ple ordinari del mes d’agost, previst pel 27 de juliol. El vicealcalde de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i la regidora d’Habitatge del consistori, Annabel Moya, han presentat avui el conveni, que s’hauria de signar el mes de setembre en un acte amb tots els organismes implicats. Els terrenys proposats són tres parcel·les del Pla de Domeny propietat de l’Ajuntament, que actualment es troben sense ús i que tenen capacitat per acollir 105 habitatges de protecció oficial d’uns 70m² cadascun.

Lleida

El punt de vacunació del Pavelló Onze de Setembre, un dels principals de Catalunya

L’Ajuntament de Lleida va cedir l’equipament a Salut com a reforç assistencial en la primera etapa de la Covid-19 i, des del passat 26 de gener, com a espai de vacunació massiva. L’equipament ha estat punt de recepció i emmagatzematge de 200.000 vacunes i centre de coordinació de l’equip mòbil de vacunes de la regió sanitària de Lleida. La tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, ha agraït el personal sanitari, de serveis i als agents cívics municipals la tasca realitzada. La tinent d’alcalde i regidora de Salut, Montse Pifarré, juntament amb la gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny, el president del Col·legi de Metges de Lleida (COMLL), Ramon Mur, i la presidenta del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Lleida, Mercè Porté, ha visitat avui el Pavelló Onze de Setembre, punt central de vacunació contra la Covid-19 a Lleida des del passat 26 de gener. Montse Pifarré ha destacat que el Pavelló, cedit per l’Ajuntament de Lleida, ha estat i està essent un dels punts centrals de vacunació de Catalunya i ha agraït el seu bon funcionament: “La vacunació en aquest equipament s’està desenvolupant amb una coordinació i eficàcia que han pogut constatar les persones que s’hi han vacunat aquí.

Assemblea de Dones a Tàrrega
Alt Pirineu

Som feministes perquè som republicanes

Assemblea de dones d’ERC a Tàrrega Per Marian Lamolla i Miret, Secretària General de l'Alt Pirineu i Aran El passat 10 de juliol es va celebrar a Tàrrega l’assemblea de dones d’ERC. Va ser una assemblea mixta en format: presencial  i telemàtic. Les dones que hi vam assistir de forma presencial vàrem tenir l’oportunitat, el regal, de retrobar de nou la Carme Forcadell, la Dolors Bassa i la Meritxell Serret. Elles van donar la benvinguda juntament amb l’alcaldessa de Tàrrega, l’Alba Pijuan. La Consellera d’Igualtat i Feminismes, Tania Verge, va posar en valor la creació d’aquesta nova conselleria que haurà de treballar de forma transversal per fer una república feminista, on totes i tots ens hi sentim representades, amb fortalesa i lideratge femení. A la consellera li vam demanar el desplegament territorial al Pirineu, aprofitant el torn de paraules. La intenció és desplegar aquesta nova conselleria en vegueries. Ho esperem. Entre altres coses, es va fer la proposta i aprovació de canvi de vicesecretaria i secretaries de les dones per vicesecretaria i secretaries de feminismes, també es va presentar el programa formatiu Maria Dolors Bargalló de lideratge feminista, amb la sempre entusiasta Meritxell Benedí.

Zones potencialment contaminades al barri de la Catalana, a l'entorn de la Pl. Charlie Rivel
Sant Adrià de Besòs

ERC Sant Adrià exigeix rigor al govern municipal després de dilapidar quatre milions d'euros dels estalvis adrianencs

També es va presentar una moció conjunta entre SAeC i ERC per analitzar el sól d’un espai potencialment contaminat al barri de la Catalana. L’única moció del darrer Ple del curs polític va ser presentada per part d’ERC i SAeC, la qual instava a la realització d’anàlisis de sòls a la zona del voltant de la plaça de Charlie Rivel. Aquesta zona estaria potencialment contaminada pel rastre d’una antiga fàbrica que estava en aquest mateix espai. En aquest solar es construirà un edifici d’habitatge i un parc infantil. Com ja van advertir els republicans en l’anterior Ple, amb la moció per constituir una Comissió d’investigació per la contaminació, el seu objectiu és aconseguir que totes les noves construccions es facin garantint que el sòl resta net de contaminació. Consideren que és l’única forma de garantir que es deixa un futur millor, ja que ara s’està pagant l’herència del passat industrial de Sant Adrià. Un superávit gastat en tres mesos sense rigor ni consens en projectes improvisats El moment clau de la sessió va esdevenir al punt 6 de l’ordre del dia, el qual tractava del finançament d’actuacions amb càrrec al romanent de tresoreria de despeses generals.

ERC Guissona

Esquerra Republicana de Catalunya – Independents de la Segarra- Acord Municipal (ERC-InSE-AM) i la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) han arribat a un acord per ampliar el Govern del Consell Comarcal de la Segarra

Així, el pacte avala la incorporació de la consellera de la CUP, Dània Verdés i Traus, a l’equip de govern del Consell Comarcal, i en concret a l’àrea de medi ambient, mitjançant la Conselleria de Sostenibilitat i Canvi Climàtic, una disciplina que tindrà com a objectiu el foment de polítiques de sostenibilitat, de transició energètica i dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.   Per a la nova àrea de Sostenibilitat i Canvi Climàtic, serà clau la reactivació de l’Oficina Comarcal de l’Energia, que ha de dur a terme l’assessorament i la col·laboració en la gestió energètica dels Ajuntaments de la comarca, l’elaboració d’informes de seguiment dels consums energètics municipals i de propostes de millora, la tramitació de subvencions i la promoció de l’aplicació de la legislació vigent en matèria energètica.   És prioritari per als grups d’ERC-InSE-AM i la CUP el compromís en gestionar el mandat al Consell Comarcal de la Segarra d’acord amb el model de governança republicana, aplicant polítiques transformadores, d’esquerres i sobiranistes i treballant per a la sostenibilitat, la cohesió i l’equilibri territorial de la comarca.

Segarra

Esquerra Republicana de Catalunya – Independents de la Segarra- Acord Municipal (ERC-InSE-AM) i la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) han arribat a un acord per ampliar el Govern del Consell Comarcal de la Segarra

Així, el pacte avala la incorporació de la consellera de la CUP, Dània Verdés i Traus, a l’equip de govern del Consell Comarcal, i en concret a l’àrea de medi ambient, mitjançant la Conselleria de Sostenibilitat i Canvi Climàtic, una disciplina que tindrà com a objectiu el foment de polítiques de sostenibilitat, de transició energètica i dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.   Per a la nova àrea de Sostenibilitat i Canvi Climàtic, serà clau la reactivació de l’Oficina Comarcal de l’Energia, que ha de dur a terme l’assessorament i la col·laboració en la gestió energètica dels Ajuntaments de la comarca, l’elaboració d’informes de seguiment dels consums energètics municipals i de propostes de millora, la tramitació de subvencions i la promoció de l’aplicació de la legislació vigent en matèria energètica.   És prioritari per als grups d’ERC-InSE-AM i la CUP el compromís en gestionar el mandat al Consell Comarcal de la Segarra d’acord amb el model de governança republicana, aplicant polítiques transformadores, d’esquerres i sobiranistes i treballant per a la sostenibilitat, la cohesió i l’equilibri territorial de la comarca.

Juli Fernàndez al Parlament / Marc Puig
Vallès Occidental

El Parlament valida el Decret llei pel desenvolupament de la Llei de regulació de l'eutanàsia.

El Parlament valida el Decret llei per la regulació la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya i el  Registre de professionals sanitaris objectors de  consciència, pel desenvolupament de la Llei de  regulació de l'eutanàsia.   La validació ha rebut el suport de tots els grups parlamentaris, excepte de l’extrema dreta i el grup mixt. El Parlament de Catalunya ha validat avui amb el suport de tots els grups, excepte l’extrema dreta i el grup mitx, el Decret llei 3/2021, pel qual es regula la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya i el Registre de professionals sanitaris objectors de consciència, en desenvolupament de la Llei orgànica 3/2021, de regulació de l'eutanàsia.   El diputat Juli Fernàndez, en la seva intervenció al Parlament, ha defensat la validació del decret llei afirmant “Sempre és el moment adequat per fer el que és correcte. I és ben cert que avui fem el correcte amb el que aprovem, ratifiquem en aquest hemicicle”.   Fernàndez ha recordat que “El republicanisme sempre hem estat al costat de la gent, al costat del sentit comú, de l'avenç social en drets i llibertats i hem defensat els justos i més necessaris anhels d'un dret bàsic que massa anys ha estat penalitzat injustament i ha fet patir aquelles persones que el necessitaven i els seus entorns familiars, i també injustament ha castigat persones que han ajudat i col·laborat a fer que el patiment que patien aquestes altres persones fos el més lleu possible” tot destacant “avui incorporem un dret que garanteix la igualtat de tots els ciutadans i ciutadanes a morir dignament i de forma justa quan desitgin i en plena llibertat.

Federació de Lleida

Esquerra Republicana de Catalunya – Independents de la Segarra- Acord Municipal (ERC-InSE-AM) i la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) han arribat a un acord per ampliar el Govern del Consell Comarcal de la Segarra

Així, el pacte avala la incorporació de la consellera de la CUP, Dània Verdés i Traus, a l’equip de govern del Consell Comarcal, i en concret a l’àrea de medi ambient, mitjançant la Conselleria de Sostenibilitat i Canvi Climàtic, una disciplina que tindrà com a objectiu el foment de polítiques de sostenibilitat, de transició energètica i dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.   Per a la nova àrea de Sostenibilitat i Canvi Climàtic, serà clau la reactivació de l’Oficina Comarcal de l’Energia, que ha de dur a terme l’assessorament i la col·laboració en la gestió energètica dels Ajuntaments de la comarca, l’elaboració d’informes de seguiment dels consums energètics municipals i de propostes de millora, la tramitació de subvencions i la promoció de l’aplicació de la legislació vigent en matèria energètica.   És prioritari per als grups d’ERC-InSE-AM i la CUP el compromís en gestionar el mandat al Consell Comarcal de la Segarra d’acord amb el model de governança republicana, aplicant polítiques transformadores, d’esquerres i sobiranistes i treballant per a la sostenibilitat, la cohesió i l’equilibri territorial de la comarca.

Carles Castillo Rosique, avui al Parlament. Foto: Marc Puig
Camp de Tarragona

El conseller Joan Ignasi Elena assegura que el Plaseqta és prioritari i anuncia la instal·lació de 51 sensors al polígon petroquímic

El diputat tarragoní Carles Castillo Rosique reconeix les actuacions fetes pel nou Govern però li exigeix “una reacció contundent” per recuperar la confiança de la ciutadania.    El polígon petroquímic de Tarragona disposa de tres sirenes ja instal·lades i n’hi ha cinc més en fase d’adjudicació. A més, s’hi col·locaran 18 sensors a la zona sud i 33 a la part nord, per detectar els elements tòxics en l’aire que puguin generar-se. Així ho ha assegurat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en resposta a una pregunta sobre el Plaseqta del diputat tarragoní Carles Castillo Rosique aquest matí durant la sessió de control al Govern celebrada al Parlament de Catalunya.   Joan Ignasi Elena ha manifestat que el Pla de Seguretat Química de Tarragona (Plaseqta) és una prioritat per a la seva conselleria i per al Govern: “Ens hem reunit amb les parts implicades per explicar-los que ja s’han creat les estructures operatives del pla i es faran tasques de conscienciació a la ciutadania i formació als ajuntaments”.

ERC Badalona

Esquerra Republicana mostra la seva preocupació davant l’amenaça del Partit Popular de suspendre la Festa Major d’Agost

Ahir el grup municipal d’ERC Avancem i la  Coordinadora d'Entitats Badalonines de Cultura Tradicional i Popular Catalanes (COENBACU) es van reunir per valorar la situació de la Festa Major d’Agost a partir de les declaracions que l’Alcalde va realitzar al “Cafè d’Idees”, d’RTVE, on afirmava que si la situació de la pandèmia no millorava, s’hauria de deixar la Festa per un altre any. Els republicans recorden al govern local que el PROCICAT preserva l’activitat cultural i permet les activitats amb mesures, tanmateix, consideren que després d’un any i mig de pandèmia ja hi ha l’experiència suficient per preservar i adaptar els actes culturals a la situació que vivim. A més recorden que precisament les entitats de Badalona van ser capdavanteres al país amb la recuperació de les Festes de Maig just fa uns mesos i van ser referent per molts altres municipis catalans que estan mantenint les seves activitats però adaptant-les a les indicacions del PROCICAT.

Roda Republicana Roda de Ter
Roda de Ter i el Cabrerès

Roda de Ter, en el camí de la transició energètica

Tenim uns objectius marcats per Europa molt clars: la generació d’energia ha de ser cent per cent renovable el 2050 i cal reduir el cinquanta-cinc per cent la generació de CO₂ el 2030. Pot semblar que queda molt temps, però no podem deixar-ho per al final. La generació amb renovables s’ha de fer sí o sí, però la millora en l’eficiència energètica també ens ajuda a arribar a aquests objectius ja que si no gastem tant no haurem de generar tant. A Esquerra – Roda Republicana sempre ens ha preocupat aquest tema; ja vàrem iniciar tasques en aquest sentit abans que sortissin les directives europees. Citarem com a exemple la telegestió d’equipaments municipals per millorar l’eficiència de les escoles (programa Desendolla’t), una reducció important de consum en enllumenat públic ajustant la quantitat de llum al que marca la normativa, i d’altres projectes com la generació centralitzada d’energia amb biomassa en equipaments municipals. En aquesta legislatura continuem amb el treball per assolir l’eficiència energètica: els propers mesos està previst el canvi de 615 punts de llum de diversos carrers a tecnologia led, fet que permetrà un estalvi entre un 30% i un 60% en funció dels punts de llum a substituir.