Locals d'Esquerra

Totes les notícies

El pont de ferro de la carretera sobre el Llobregat (1965). Foto: L'Abans. AHMC
Cornellà de Llobregat

La carretera de Barcelona a Santa Creu de Calafell (II) - La fi de la primera carretera de Cornellà

Si l'any 1769 es planificà la Carretera de Barcelona a Santa Creu de Calafell, la seva construcció no s'aprovaria fins a l'any 1879, quasi cent anys després, amb l'anomenat 2n Pla de Carreteres Provincials. En els plànols es va traçar un itinerari que s'iniciava a Barcelona, travessava l'Hospitalet per Santa Eulàlia Provençana i voltava el delta a tocar del samontà per arribar a Cornellà pel carrer Major -avui Rubió i Ors-. Posteriorment, es dirigia cap al pont sobre el Llobregat, travessava les "salines" a un costat i a l'altre del riu, per entrar als eixamples de Sant Boi, Viladecans, Gavà i Castelldefels – on encara avui conserva el nom de "Carretera de Santa Creu de Calafell"-. Finalment, s'enfilava al Garraf per després baixar a les costes de Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cubelles i Cunit, fins a arribar a Santa Creu de Calafell on connectava amb la carretera de Vilafranca a Tarragona. Planimetria de Cornella abans del creuament dels 4 Camins (1914). Foto:Institut Cartogràfic de Catalunya   Fita actual del km2 de la Ctra.

Alumnes treballant en el projecte.
Girona

Arts escèniques i educació es troben a l’Institut Santa Eugènia de Girona per potenciar el diàleg intercultural

L’Ajuntament de Girona ha impulsat al centre educatiu el projecte Escoles Planter de l’Associació ConArte Internacional   La proposta acull gairebé 100 alumnes i prop de 60 docents   L’Ajuntament de Girona ha impulsat aquest curs 2021-2022 el projecte Escoles Planter a l’Institut Santa Eugènia amb l’objectiu de potenciar el diàleg intercultural a través de les arts escèniques i l’educació. La proposta, desenvolupada per l’Associació ConArte Internacional, connecta i enforteix els vincles entre educació i cultura en el territori. Centres educatius, equipaments culturals i artistes s’uneixen per fer de les arts una eina de democratització, cohesió i transformació social. Està previst que el projecte, que impulsen el Teatre Municipal i el Servei d’Educació del consistori, s’allargui durant tres cursos.     Enguany, hi participa l’alumnat de 2n d’ESO amb l’acompanyament artístic de la creadora escènica Mercè Vila Godoy, que compta també amb la col·laboració de les artistes Glòria Sirvent i Neus Masó, i les docents Anna Cuenca i Maria Àngels Alsina.

Deltebre

ERC Deltebre lamenta que el soterrament del "Préstamo" genera dubtes tècnics i econòmics

ERC ha lamentat en la seva tornada al curs polític que el soterrament del desguàs del Prestamo que el ple extraordinari del passat 28 de desembre va aprovar amb els únics vots favorables del govern d’Enlairem Deltebre, els “genera dubtes tècnics i de viabilitat econòmica”. ERC que va votar en contra del projecte, considera que “s’han sentit exclosos de la planificació política de l’obra” com ja be sent una constant amb el govern de Lluís Soler. “Deltebre ve patint amb els últims aiguats problemes greus d’inundabilitat. El projecte de soterrar l’artèria principal de desguàs s’ha de fer bé i amb plenes garanties, sinó aguditzarem el problema” ha manifestat el portaveu republicà Joan Alginet. Els republicans consideren que abans d’anunciar obres d’aquesta dimensió caldria estudiar quines obres hidràuliques són prioritàries per a Deltebre i buscar la complicitat de les administracions de fora. Per ERC, el govern municipal “s’ha precipitat en assumir la inversió perquè no ha sigut capaç de generar cap complicitat amb cap administració municipal fruit de la seva falta d’incidència política” més enllà de Deltebre.

Gavà

Ja ha sortit l’Eramprunyà de gener

El número 212 (gener de 2022) de L'Eramprunyà, la publicació mensual que edita ERC-Gavà, ja ha sortit al carrer. Hi destaquen les següents informacions:   ERC vota en contra del pressupost municipal del 2022. Davant uns pressupostos que consagren un model de ciutat subordinat a l’especulació urbanística, la destrucció de l’entorn, despeses exorbitants en propaganda i estudis i un irrisori 1% en cultura, ERC-Gavà només podia votar-hi en contra Miquel Rosselló, portaveu del grup municipal d’ERC-Gavà, exposa el posicionament d’ERC-Gavà.   El Ple Municipal defensa el model d’immersió lingüística. Enel passat Ple Municipal, els grups d’ERC, Junts, Podemos i PSC van presentar una declaració en defensa del model d’immersió i de l’escola catalana davant els atacs d’aquells que només volen segregar la nostra societat per partidisme.   ERC pregunta pels serveis socials municipals, davant actuacions exclusivament policials en casos de persones sense llar, ERC va interpel·lar al govern municipal sobre els serveis socials   Eveli Villuendas, president d’ERC-Gavà, exposa com els serveis socials són una mancança evident a Gavà.

Sant Cugat del Vallès

Prop de 60.000 persones participen a les activitats de Nadal de Sant Cugat

Èxit de participació, tot i les restriccions per la COVID, a les activitats organitzades enguany a la ciutat sota el lema “Torna el Nadal a Sant Cugat”. Concretament un total de 59.926 persones han pres part, entre el 30 de novembre i el 9 de gener, d’alguna de les més de 350 activitats programades per l’Ajuntament amb el suport d’una cinquantena d’entitats de la ciutat. Aquesta elevada xifra de participació s’ha assolit malgrat les restriccions d’aforament imposades al mes de desembre arran de l’evolució de la pandèmia (limitació del 70% de l’aforament en espais tancats) i l’anul·lació d’activitats tan destacades com Pedra i Sang, la cursa del Gall, la festa de les campanades o el Quinto de Nadal. Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura: “tot i la situació adversa de la COVID, podem dir que aquest any el Nadal ha tornat a Sant Cugat per celebrar-lo amb moltíssimes activitats per a tots els públics. Estem molt satisfets amb les prop de 60.

Mataró

Francesc Teixidó no continuarà com a cap de llista el proper 2023

El portaveu del Grup Municipal d'Esquerra Republicana - MES Mataró, Francesc Teixidó, ha anunciat aquest passat dijous, en declaracions a TV Mataró, que no es presentarà com a cap de llista per a les pròximes eleccions municipals. Teixidó ha apuntat que es tracta d'una decisió ferma i que en acabar el mandat abandonarà la primera línia política mataronina. Esquerra Republicana de Mataró celebrarem una assemblea el proper 27 de gener, on a través d'unes primàries es decidirà la nova persona candidata, encarregada de liderar el projecte republicà davant les eleccions municipals del 2023.  

Segarra

El grup Acord x Ribera d’Ondara - ERC torna a  presentar la moció sobre seguretat viària al municipi

El grup d’Acord x Ribera d’Ondara-ERC ha tornat a presentar la moció que insta a l’Ajuntament a revisar la seguretat viària al municipi de Ribera d’Ondara i a la realització d’un estudi que permeti detectar totes les zones on és convenient dur a terme actuacions per a millorar la seguretat viària, després que l’alcalde vetés la proposta impedint el seu debat al ple el passat desembre. La portaveu del grup, Elisabet Jové, ha remarcat que ‘aquesta moció ja la vam presentar al mes de desembre, però l’alcalde no la va admetre a tràmit i per tant, no es va poder tractar al ple’. La republicana ha insistit en que ‘el tema de la seguretat viària és clau, per això insistirem, doncs a Ribera d’Ondara hi ha moltes deficiències que suposen un perill per la ciutadania, com és el cas de la cruïlla dels Hostalets amb la carretera, on hi ha hagut diversos accidents’. ‘Aquesta situació ja fa anys que dura, però fins ara no ha merescut l’atenció del nostre consistori’.

Manresa

ERC Manresa organitza un debat sobre la gestió dels residus municipals

ERC Manresa organitza el següent dimecres 19 de gener un debat sobre la gestió de residus municipals a la Casa Lluvià (carrer Arquitecte Oms 5). La gestió dels residus municipals és una de les despeses principals dels ajuntaments, i és una de les parcel·les on més podem fer per lluitar contra l’emergència climàtica i la crisi de materials a nivell local. Per això, és indispensable fer un canvi de model profund. Però aquests canvis generen dubtes i incerteses,, per la por de l’oposició de la població a canviar d’hàbits i a la politització del debat. Com ho hem de fer per no morir en l’intent? I un cop implantat, què podem fer perquè es mantinguin els bons índexs de reciclatge i evitar l’habitual tendència a la relaxació col·lectiva? En parlarem, sense embuts, aquest dimecres 19 de gener a la Casa Lluvià amb quatre ponents i experts en la matèria. Tenim l’honor de comptar amb la participació del director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, que ens explicarà els nous models i l’estratègia de l’Agència; també comptarem amb els regidor de Ciutat Verda de l’Ajuntament de Manresa, Pol Huguet que ens explicarà el nou sistema de residus de la ciutat, basat en un model mixt que combina els contenidors intel·ligents per a la ciutadania i el porta a porta per a comerços i equipaments.

Nota de Premsa
Santa Coloma de Gramenet

Comunicat en referència al Peri Ciutat Vella

Una vegada ha aparegut informació a premsa sobre el futur de l'actuació urbanística Peri Ciutat vella II, La secció local d'Esquerra Republicana a Santa Coloma de Gramenet denuncia la manca d'informació traslladada des de l'equip de govern als grups de l'oposició en un afer tan sensible. Exigim a l'equip de govern la màxima transparència i claredat sobre l'estat de la negociació i com pensen solucionar aquest canvi d'escenari que planteja la propietat. Des d'Esquerra Republicana ens mantenim en la posició de proposta que pensem que era la millor solució per finalitzar el projecte i a la vegada acontentar al màxim d'agents implicats possibles. Volem manifestar les següents consideracions: - Treballarem activament amb totes les persones i entitats implicades per trobar consensos que permetin la finalització del pla especial de reforma interior de Santa Coloma Vella II, fent de la finalització de l'obra un dels nostres objectius. - Demanar a l'equip de govern del Partit Socialista de Catalunya que aconsegueixi una sortida individualitzada i digna per a les diferents persones afectades.

Cerdanyola del Vallès

Helena Solà no serà candidata per Esquerra el 2023

L’executiva local lloa la feina feta al partit i liderant els grups municipals de 2011, 2015 i 2019. El relleu per encapçalar la propera llista electoral es triarà properament en assemblea. La portaveu del Grup Municipal d’ERC a Cerdanyola va comunicar ahir públicament la decisió de no tornar a encapçalar la llista del partit a les properes eleccions municipals. Esquerra agraeix la feina feta per l'Helena Solà a la secció local i al capdavant dels diferents Grups Municipals d'ERC a l'Ajuntament de Cerdanyola. Es fa difícil recollir el volum ingent i la rellevància de la seva tasca durant tots aquests anys. Helena Solà va encapçalar per primer cop la llista d’ERC el 2011 aconseguint recuperar la representació a l’Ajuntament, perduda quatre anys abans, sumant dos regidors amb Daniel Mallen. La bona feina va permetre doblar els resultats a les següents eleccions el 2015 quan van afegir-se al Grup Municipal Íñigo Enterria i Elisabeth Pasamonte, mandat durant el qual van formar part del govern durant 7 mesos.

Foto: Laura Oliver i Albert Bonàs representant Esquerra SPM a la trobada amb els diputats vallesans i la plataforma Defensem Gallecs / Fotografia d'arxiu ERC SPM
Santa Perpètua de Mogoda

La Plataforma Cuidem Gallecs es reuneix amb membres d’ERC i del Parlament per protegir l'espai natural de Gallecs

Esquerra Republicana de Palau-solità i Plegamans, Mollet del Vallès, Parets del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda van acompanyar el passat dimecres a La Plataforma palauenca Cuidem Gallecs al Parlament, per tal de reunir-se amb els diputats vallesans Josep Maria Jové i Juli Fernández d'Esquerra Republicana. L'objectiu de la reunió era tractar la preservació de l'espai rural de Gallecs i aconseguir-ne una protecció superior. Actualment, Gallecs té zones que estan qualificades de zones urbanitzables industrialment i que, per tant, s'hi poden desenvolupar nous polígons industrials en qualsevol moment. Aquest és el cas del polígon de Can Banús a Santa Perpètua, el qual es va aconseguir frenar el seu desenvolupament el 2017 i l'actual cas de Palau-solità i Plegamans amb el que havia de ser el nou polígon de Can Planes i Llevant i que l'actual equip de govern, liderat pel batlle Oriol Lozano, ha aconseguit aturar. Durant la trobada, la Plataforma va poder traslladar als diputats les problemàtiques que suposaria la construcció de noves zones industrials i tot el seu desenvolupament tant des d'una perspectiva hidrogeològica i natural com des d'una perspectiva mediambiental i de contaminació de la zona, recordem, en un context d'emergència climàtica.

Federació de Girona

Esquerra Republicana presenta una bateria de preguntes arran de les darreres esllavissades a la línia R3 al Ripollès

Esquerra Republicana ha presentat una bateria de 20 preguntes per demanar explicacions al govern espanyol sobre les darreres esllavissades a la línia ferroviària R3 que es va produir el passat 2 de desembre de 2021 entre Planoles i Ribes de Freser. El senador per Girona, Jordi Martí Deulofeu, ha registrat un total de 20 preguntes exigint explicacions per saber quins van ser els motius que van derivar en aquest nou accident ferroviari i quines mesures s’han pres per reforçar i assegurar el talús i evitar noves esllavissades, entre altres preguntes. “Els successius governs espanyols han girat sempre l’esquena al nostre territori pel que fa a les inversions, especialment a les comarques de muntanya com el Ripollès en temes tan vitals com les infraestructures, entre elles la xarxa ferroviària de tren convencional, que són un element clau de cohesió social i desenvolupament econòmic. Des d’Esquerra no ens cansarem de reivindicar i treballar per aconseguir el desdoblament de la via de la línia R3 que permeti prestar a la ciutadania un servei ferroviari en condicions de seguretat i posant com a objectiu principal que una mobilitat moderna pròpia del segle XXI se situï al centre de les polítiques d’inversió”, ha afirmat Jordi Martí.

Parets del Vallès

Ara Parets ERC insta al govern a crear una comissió informativa sobre el cas de la liquidació de quotes de la UP-5 Circuit

En el darrer ple, celebrat el 23 de desembre, els dos partits del govern (PSC i Sumem Esquerres) van tirar endavant, amb l’abstenció de tota l’oposició, una proposta per incoar un procediment administratiu i així poder reclamar a la Unió temporal d'empreses UP-5 Circuit, formada per Deumal i Barnasfalt, tot el deute derivat de la liquidació aprovada per acord de ple del 26 de novembre de 2015. Aquell acord, adoptat en una sessió plenària on els regidors d'Ara Parets ERC van votar en contra, va ser anul·lat per sentència del TSJC el juliol de 2018. Un pagament de més d’1,2 milions d'euros, que es va fer per cert amb un informe desfavorable de la interventora municipal d'aleshores, i que ara es reclamarà quasi 6 anys després, més els corresponents interessos de demora. En l’acord de ple aprovat, el govern de la moció proposava concedir a la mateixa UTE un tràmit d'audiència per tal que pugui presentar les al·legacions necessàries, per adoptar posteriorment una proposta d'acord que serà elevada al ple i que un cop aprovada posarà fi al procediment.

Urgell

Oriol Junqueras visita Tàrrega

El republicà també ha pronunciat una xerrada sobre el model de Governança Republicana a l’Oficina Jove de la capital de l’Urgell El president d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, va visitar ahir la localitat de Tàrrega, acompanyat de la secretària general adjunta i portaveu al Parlament, Marta Vilalta, la secretària de Política Municipal, Alba Camps, el secretari de Coordinació Municipal, Oriol López i el president i la secretària general de la Federació de Lleida, Miquel Serra i Montserrat Fornells. Durant la visita, l'Oriol Junqueras es va poder retrobar amb la ciutat, gairebé un any després de la seva anterior visita el passat quatre de febrer.  La comitiva vacomençar la seva visita a la zona comercial, acompanyada de l'alcaldessa Alba Pijuan i diversos regidors i regidores de la ciutat, així com també la senadora Sara Bailac, la diputada al Congrés Inés Granollers, els diputats al Parlament Meritxell Serret i Engelbert Montalà, el president del Consell Comarcal de l'Urgell, Gerard Balcells, el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, el president de la Federació Comarcal d'ERC a l'Urgell, Xavier Freixes i el president de la Secció Local d'ERC a Tàrrega, Jose Luís Marín.

Segarra

L’Espai Jove 'El Racó' estrena web i aplicació mòbil

La Regidoria de Joventut i l’Espai Jove El Racó han presentat la nova web de l'entitat i una aplicació mòbil, creades amb la finalitat de potenciar la participació dels joves de Cervera, que permetran als joves assabentar-se, d’una forma àgil i ràpida, de tota la informació de les activitats i notícies del seu interès.  Aquestes dues aplicacions permetran, a més, ser molt participatives, pemetent contactar amb les persones que integren la regidoria, per a informar-se, proposar noves activitats o votar en diferents enquestes sobre determinats aspectes.  La regidora de Joventut, Meritxell Ramon, valora molt positivament aquestes dues eines ja que “ajuden a apropar la Regidoria al conjunt de població i convida a tots i totes les joves a descarregar-la”.  Tant la nova web com la aplicació "El meu Racó" (disponible de forma gratuïta per Android i iOs) han estat desenvolupades pel jove cerverí Marc Celeiro, estudiant de Comunicació Interactiva a la UAB, qui ha guanyat, entre d’altres, el Premi Hackovid, un concurs d’aplicacions innovadores organitzat pel Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT, amb el suport de la Mobile World Capital Barcelona, pel projecte ajudem.

Sant Cugat del Vallès

Les festes de Sant Antoni tornen a celebrar-se enguany a Sant Cugat complint amb totes les mesures COVID

Enguany Sant Cugat recupera, després de l’anul·lació de l’any passat arran de la situació pandèmica, una de les activitats més tradicionals que se celebren al municipi: les festes de Sant Antoni. Totes les activitats –organitzades per la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat amb el suport de l’Ajuntament- es realitzaran complint la normativa sanitària vigent. La principal novetat d’aquesta edició és que la Rua dels Tres Tombs canvia el seu recorregut històric per ajudar a garantir el benestar dels animals que hi participen, i també per raons sanitàries (COVID). Els carrers per on passarà la rua són més amples i s’evita trams que anteriorment havien estat problemàtics (desnivells massa pronunciats i paviments lliscants). ADJUNTEM PLÀNOL RECORREGUT: Recorregut RuaTresTombs2022. Així mateix, també s’aplicarà el “Protocol de Seguretat i Benestar Animal. Reglament d’Ordre de Cavalcades i Passades dels Tres Tombs de Catalunya” elaborat per la Federació dels Tres Tombs de Catalunya amb assessorament veterinari professional i acadèmic.

Esquerra Republicana de Balaguer

Junqueras visita Balaguer

El president d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, va visitar ahir les localitats d’Artesa de Segre, Balaguer, Alpicat, Mollerussa i Tàrrega. Acompanyat de la secretària general adjunta i portaveu al Parlament, Marta Vilalta, la secretària de Política Municipal, Alba Camps, el secretari de Coordinació Municipal, Oriol López i el president i la secretària general de la Federació de Lleida, Miquel Serra i Montserrat Fornells ha pogut recórrer els carrers més cèntrics de la ciutat en companyia del Paer en Cap, Jordi Ignasi Vidal i de gairebé tot l'equip de Govern municipal al complet, conjuntament amb el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé. Durant la visita l'Oriol Junqueras es va poder retrobar amb la ciutat, gairebé un any després de la seva anterior visita el passat quatre de febrer.

Salou

El Grup Municipal d’ERC Salou denuncia la deixadesa de funcions de l’equip de govern per la reducció del personal de l’àrea de Serveis Socials

ERC Salou lamenta que desaparegui el reforç al Servei de Primera Acollida de l’àrea de Serveis Socials del consistori, desbordat per la dura situació social i econòmica que està patint el municipi. Passa de 4 persones a 1, tot i l’acord marc amb el Departament de Drets Socials de la Generalitat per consolidar les places i enfortir els serveis socials. El Grup Municipal d’ERC Salou lamenta la deixadesa de funcions de l’equip de govern i, concretament de la regidora de Serveis Socials i el regidor de Recursos Humans, per la desaparició del reforç al Servei de Primera Acollida de l’àrea de Serveis Socials del municipi. Avui fa 11 dies que el servei que fins ara s’oferia a través de 4 persones -i ja estava desbordat- ha passat a ser atès per 1 sola persona. Actualment, les cites prèvies per la primera acollida ja es donen a dos mesos vista, en una situació que es veurà agreujada per aquesta retallada. Arrel de l’augment de la càrrega de feina amb la pandèmia i les conseqüències socioeconòmiques que ha suposat per al municipi de Salou, es van contractar 3 treballadores socials de reforç, addicionals a l’existent, pel Servei de Primera Acollida.