Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Federació de Girona

Joan Casalprim, cap de llista per Santa Coloma de Farners: “La Santa Coloma del futur la voldria socialment justa, econòmicament pròspera i profundament republicana"

Nascut a Santa Coloma de Farners l'any 1975, Joan Casalprim Busquets és llicenciat en Filologia Anglesa per la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de l'any 1999 exerceix de professor al col·legi Bell-lloc del Pla de Girona. També va ser president de la Confraria de la Ratafia del 2014 al 2021. Qui és Joan Casalprim? Sóc un colomenc enamorat de la seva ciutat i la seva gent, casat amb una vilafranquina castellera i exfalconera, pare de dos adolescents adorablement rebels i que es dedica a ensenyar anglès i educar a secundària des de fa 23 anys. Les meves passions son la lectura, la música i els videojocs. També m’agraden el cinema i les sèries, especialment el gènere fantàstic i el documental. Si em busqueu en el meu temps lliure, em trobareu entre les pàgines d’algun llibre o còmic, amb els auriculars posats escoltant alguna cosa o amb el comandament de joc a la mà fent un Fortnite, un Zelda o un Mario Kart. Quins són els motius que et porten a presentar-te com a cap de llista d’ERC Santa Coloma de Farners per a les eleccions municipals del 2023? La meva intenció inicial era formar part de la llista d’ERC a les properes municipals, posant-me al servei del projecte que liderava en Joan Martí.

El paer en cap, Miquel Pueyo, explicant als mitjans de comunicació el projecte del Pla de l'Estació
Lleida

El Pla de l'Estació, una realitat que començarà el 2023

La Paeria i ADIF han formalitzat un acord per desenvolupar urbanísticament i econòmicament el Pla de l'Estació, un projecte que feia gairebé quinze anys que estava encallat.   Construir una ciutat moderna i connectada. Amb aquests objectius, l'Ajuntament de Lleida ha signat un acord amb l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (ADIF) que desencallarà el Pla de l'Estació i permetrà desplegar urbanísticament l'entorn de l'estació de trens "Lleida-Pirineus". Amb aquest acord s'endegaran els tràmits per poder licitar les obres per la construcció d'un centre comercial durant el primer semestre de l'any 2023. La Paeria i ADIF van signar el conveni a finals de juliol. Amb un pressupost inicial de 150 milions d'euros, l'acord inclou la construcció d'un centre comercial de més de 60.000 m², que permetrà implementar un espai comercial integrat a la trama urbana lleidatana, i el cobriment de la part de les vies situades al carrer Comtes d'Urgell, unes actuacions que milloraran la connexió del barri de Pardinyes amb el centre de la ciutat de Lleida.

Riudoms

Ampliar els dies que la llar d’infants està oberta

Ampliar els dies que la llar d’infants de Riudoms està oberta. Aquesta és una petició que ens ha plantejat l’Associació de Famílies de la llar del nostre poble i també diverses famílies a títol personal. Amb uns i altres ens hi hem reunit els darrers mesos. Per això, al proper Ple de l’Ajuntament des d’Esquerra hi portarem una proposta per estudiar l’ampliació del calendari d’obertura de la llar d’infants. Ara, tanca per Nadal, Setmana Santa i agost, però moltes famílies ho tenen difícil per poder organitzar-se amb la feina.  A més, hem fet una comparativa amb altres llars del Baix Camp i considerem que hi ha marge per reforçar la del nostre poble. Tal com ja hem fet amb altres propostes al llarg d’aquest mandat, estem al costat de les famílies. Amb un doble objectiu: fer que els nostres infants puguin créixer i aprendre al màxim; i també fer la vida més fàcil a les famílies amb fills petits. Els nostres regidors Ricard Gili i Carme Cros us ho expliquen en aquest vídeo.

Santa Coloma de Gramenet

Bon inici de curs

La gratuïtat de l'escolarització al curs d'Infantil 2 de les escoles bressol ja és una realitat, 340 infants gaudeixen d'aquest servei a la nostra ciutat gràcies al finançament de la Generalitat de Catalunya a la xarxa d'escoles bressol municipals, reforçant l'equitat i la igualtat d'oportunitats, i produint un gran benefici pel sistema educatiu.   Des del nostre grup municipal esperem que la nova escola bressol del carrer Prat de la Riba amb carrer Amèrica estigui operativa en la major brevetat possible per poder augmentar aquestes places gratuïtes i creiem que ja fa massa temps que l'equip de govern manté l’escola tancada.   El departament d’educació ha incorporat altres novetats enguany que facilitaran la conciliació laboral i familiar de molts colomencs i colomenques com l’avançament de l’inici de curs, que s’ha produït el dia 6 de setembre un cop finalitzades les vacances i la festa major. Els centres fan horari lectiu intensiu durant aquest mes i disposen de servei de monitoratge gratuït fins a les 16:30 per a totes les famílies que ho vulguin o necessitin.

Sant Cugat del Vallès

Discurs de la portaveu del Jovent Republicà de Sant Cugat Mariona Arnau per l'11 de setembre

Bon dia a totes i a tots,   Aquest any, després de dos anys de pandèmia, encarem la Diada Nacional de Catalunya amb normalitat, sense mascaretes ni distàncies.   No obstant això, desgraciadament, la nostra societat, i en especial les classes populars i els i les joves, seguim immerses en una crisi social i econòmica. La precarietat laboral, les dificultats a l’hora d’accedir a un habitatge digne, els problemes de salut mental, les crisis humanitàries, la intolerància vers la diversitat, la vulneració dels drets humans, i un llarg etcètera d’injustícies socials, segueixen formant part de l’ordre del dia. I això s’accentuarà encara més amb la crisi econòmica que properament arribarà.   Malgrat tot, des dels carrers, i també des de les institucions, seguim defensant els nostres drets, amb perseverança i humilitat, per demostrar que l’únic projecte viable és la independència del nostre país.   Fa uns dies, el Ministeri d’Interior va justificar l’espionatge contra la nostra organització vinculant-la amb el terrorisme.

Sant Cugat del Vallès

Discurs del president d'ERC Sant Cugat Oriol Cisteró per l'11 de setembre

Bon dia i bona diada! Ha passat un any i tornem a ser aquí, un nou Onze de setembre i ja en van 308 des del 1714, cinc des del 2017, dos amb un President de la Generalitat d'ERC i 3 amb una Alcaldessa republicana a Sant Cugat. Orgullosos com n'estem, permeteu-me dir, que els governs d'Esquerra tenen un tret en comú: La cura per les persones, pel benestar de la ciutadania. Aquesta és i serà sempre la nostra prioritat. De fet, sempre hem dit que aquesta és la nostra raó per ser independentistes. Els drets socials i els drets nacionals són cares de la mateixa moneda. Defensem que la Independència és una eina, no un objectiu en si mateix. Nosaltres no som independentistes per les banderes, per les glòries passades o per la mística utòpica. La Independència és l'única eina que ens permetria donar resposta a les necessitats de la ciutadania del país. I això, és especialment rellevant emfatitzar-ho avui, perquè, estem a les portes d'una tardor difícil: La sequera ens empaita, però darrere vindran pluges torrencials, perquè el canvi climàtic que ens colpeja un cop i un altre.

Tortosa

El grup municipal d’Esquerra Tortosa reclama la convocatòria urgent de la Junta Local de Seguretat

El grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí ha registrat una instància a l’Ajuntament de Tortosa en què reclama a l’alcaldessa de la ciutat la convocatòria urgent de la Junta Local de Seguretat. Una petició que arriba just després que el ple de l’Ajuntament rebutgés la necessitat de reforçar la policia de barri, tot i les queixes veïnals demanant més seguretat i civisme i que aquesta mateixa setmana hagi tingut lloc un atracament mortal en un establiment de la ciutat. Esquerra Tortosa també ha preguntat al govern municipal quines polítiques de seguretat local duu a terme.    “La percepció d’inseguretat ciutadana ha crescut els últims mesos a Tortosa i encara que considerem l’assalt mortal a un bingo un fet puntual, és necessària la convocatòria de la Junta Local de Seguretat de forma urgent”, ha manifestat el portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana-Tortosa Sí, Xavier Faura, que ha lamentat la mort de l’encarregada de l’establiment i ha desitjat la recuperació de la persona ferida, a la vegada que ha felicitat la tasca dels cossos de seguretat.

Federació de Girona

Comunicat de condemna per un nou cas de violència masclista a Campdevànol

La Secretaria d'Igualtat i Feminismes de la Federació de Girona d'Esquerra Republicana condemna la mort d’una dona de 21 anys, veïna de Ripoll, en un presumpte nou cas de violència masclista a Campdevànol.    Des d’Esquerra i Jovent Republicà volem expressar el nostre més sentit condol a la família i amistats i, reiterem el nostre absolut compromís en seguir lluitant per erradicar qualsevol forma de violència contra les dones i la nostra voluntat de construir un país just, lliure i igualitari.  

Banyoles

ERC-Som Banyoles presenta un paquet de propostes al Pla de Millora Urbana de La Providència

Dimecres, 21 de setembre El grup municipal d’ERC-Som Banyoles ha presentat aquest dimecres un paquet de propostes al Pla de Millora Urbana de La Providència perquè pugui corregir-se abans no s’aprovi definitivament al ple municipal. El Pla de Millora ha de servir, segons l’equip de govern, per dissenyar urbanísticament la zona de davant de La Muralla (amb l’edifici de l’anomenada la Providència).   Els regidors republicans veuen contradiccions urbanístiques entre el Pla de Millora Urbana, ja que no respecta el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM, aprovat per l’equip de govern aquesta legislatura) ni el Pla Funcional de la Biblioteca. Un exemple és la proposta per la part que queda entre la Muralla i la plaça Mas Peraseca, que segons el Pla de Millora proposat per l’equip de govern construirà un “mur” que deixarà les dues parts sense connectar.  El paquet de propostes també recull que tant l’edifici com l’entorn s’ha de protegir per donar-li perspectiva des de l’espai públic, fet que, segons els republicans, no es respecta segons la proposta del promotor.

Ebre

Gas: “El govern espanyol ha de fer una moratòria de la prohibició de cremar restes vegetals i canviar la llei”

Esquerra denuncia que es vulgui traslladar la responsabilitat de la prohibició, que és de l’Estat, a qui no la té. Paco Gas, secretari de Transició Ecològica de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana, ha afirmat que “l’Art.27.3 de la llei espanyola sobre residus i sols contaminants és la responsable que no es puguin cremar restes vegetals al camp, al marge de l’excepció per plagues o perill d’incendi”. A la vegada l’ha qualificat “de despropòsit” i ha alertat que “els increments de costos que representa pels productors pot comportar l’abandonament de finques”. El representant republicà ha reclamat al “govern espanyol que faci una moratòria i que es permeti a la pagesia continuar cremant les restes vegetals, mentre es troba una solució per canviar la llei i eliminar-ne la prohibició”. Gas ha criticat  que “el PSC intenta crear confusió traslladant a la Generalitat la responsabilitat de la prohibició, quan aquesta és exclusivament del govern espanyol”.

Granollers

Núria Maynou “A Granollers cal un canvi de comandament polític a la ciutat. Un canvi que ens porti a un nou pacte de ciutat"

Ahir es va celebrar la sessió extraordinària del Ple de l’Estat de la Ciutat de Granollers que té lloc cada mes de setembre. La sessió va començar amb la intervenció de l’Alcaldessa la ciutat, Alba Barnusell que va donar pas després a les intervencions dels portaveus de tots els grups municipals. La portaveu republicana, Núria Maynou, va iniciar el seu discurs recordant que la pandèmia ha condicionat gran part de la legislatura així com «les conseqüències de la pandèmia, i la crisi energètica i conflictes que vivim actualment fan que tinguem la sensació que tot trontolla una altra vegada». Maynou va continuar explicant que per Esquerra Republicana, Granollers ha de ser «una ciutat referent, republicana, feminista, verda de debò, que aposti per la transició energètica i un nou model industrial i econòmic». La cap de l’oposició va insistir també en què, malgrat el canvi al capdavant de l’alcaldia, la situació política segueix sent la mateixa: «un govern que no escolta i que no fa política de debò, escudant-se en la seva majoria absoluta».

cartell
Prats de Lluçanès

"VAM FER UN REFERÈNDUM"

En motiu del 5è aniversari de l'U d'octubre del 2017, i per commemorar aquella data que va significar l'acte de desobediència col·lectiva més gran de la història recent del país, i en la que Prats de Lluçanès s'hi va bolcar, Esquerra Republicana de Catalunya de Prats de Lluçanès organitza la presentació del llibre "VAM FER UN REFERÈDUM", amb el seu autor Andreu Pujol Mas i la candidata a l'alcaldia del poble Montse Boladeres Bach. - Divendres 30 de setembre de 2022. - 8 del vespre - Sala de l'U d'octubre. Baixos de l'Ajuntament Vell, Plaça de l'U d'octubre. Us hi esperem!

Catalunya Central

Raül Romeva visita el Moianès per conèixer el projecte educatiu de les Zones Escolars Rurals (ZER)

El Moianès ha rebut, aquest passat dimarts 20 de setembre, la visita de l'exconseller i actual vicesecretari de Prospectiva i Agenda 2030 d'Esquerra Republicana, Raül Romeva, que s'ha desplaçat al territori per conèixer de primera mà el projecte educatiu de les Zones Escolars Rurals (ZER) a la comarca.  Castellterçol ha donat tret de sortida a la matinal amb una taula rodona en què hi ha participat Montse Castanys, ideòloga del projecte d'escoles rurals. La conversa ha girat entorn dels orígens de la zona escolar rural del Moianès i del canvi de paradigma educatiu que va suposar. En aquesta s'hi han sumat membres de la comunitat educativa de la comarca i alguns representants polítics del territori com els alcaldes de Moià i Collsuspina, Dionís Guiteras i Oriol Batlló; i les regidores d'Educació de Castellcir i l'Estany, Elisabet Blaya i Maite Almodóvar.  Finalitzada la trobada, Romeva s'ha desplaçat a Castellcir per visitar l'Escola La Popa, embrió del projecte educatiu ZER.

Roda de Ter i el Cabrerès

Setembre de novetats i Festa Major sense restriccions

El mes de setembre és un mes especial per als rodencs i rodenques perquè la Festa Major ens convida a allargar una mica més l’esperit de l’estiu, a sortir al carrer i compartir tots els actes que s’han preparat amb esforç durant els darrers mesos. També és el mes en què iniciem el curs i reprenem les activitats, i el moment d’encetar nous reptes. Enguany podreu comprovar que a Roda, aquest setembre, serà el moment de visualitzar alguns canvis i novetats en els quals hem estat treballant. Nous parcs infantils i remodelació dels existents Si tot va bé, per la Festa Major d’enguany podrem gaudir de les actuacions realitzades als parcs infantils del municipi. El curs passat vam iniciar la redacció d’un pla director de parcs infantils per analitzar quina és la situació de cada espai de joc: el seu estat de manteniment, la seguretat, les edats de joc corresponents a cadascun o la densitat de població que en fa ús. L’objectiu és tenir jocs per a diverses edats, generar relació comunitària, assegurar ombres en temps de calor, garantir l’aigua necessària i els bancs per poder seure, etc.