Locals d'Esquerra

Totes les notícies

Parets del Vallès

Ara Parets ERC proposa que tots els particulars que instal·lin plaques solars no paguin l’impost de construccions ICIO

El grup republicà vol que es mantingui la rebaixa del 2,5% de l’IBI i que es congeli la taxa de residus o l’impost de circulació. Com a mesura per fomentar els valors mediambientals i en una clara aposta per les energies renovables, el Grup Municipal d’Ara Parets ERC ha proposat l’exempció del pagament de la llicència d’obres (ICIO) a tots els particulars que instal·lin plaques solars. La mesura donaria continuïtat a totes les polítiques que anaven encaminades cap a aquesta línia i iniciades durant la Gestió del Govern Plural. Alhora, ERC demana al Govern de la moció que inclogui en les ordenances fiscals del 2022 l’exempció del pagament de l’ICIO quan es comuniqui per assabentat que un particular vol fer el canvi d’una banyera per un plat de dutxa, i una rebaixa del d’75% en l’ICIO pels locals comercials que hagin d’adaptar els seus establiments a la normativa actual. Altres de les propostes van lligades a la baixada de l’IBI, ja executada en un 5% entre el 2019-2021 o la congelació de la resta d’impostos i taxes com la taxa mediambiental de residus o l’impost de tracció mecànica.

Caldes de Montbui

Recuperem la festa major, recuperem la il·lusió

Quines ganes de festa major tenim! És palpable i evident que després de l’aturada per la pandèmia necessitem una mica d’alegria compartida, per prova, la rapidesa en la qual algunes entrades es van exhaurir el divendres. Des del març del 2019 hem passat moments molt difícils i és normal que necessitem divertir-nos,  socialitzar-nos i per això hem preparat una festa major totalment adaptada a les mesures de seguretat que encara hem de complir, però en definitiva, una festa major. I ja la tenim aquí, la nostra festa de tardor!  Ens esperen més de seixanta activitats programades per a tots els públics que podrem gaudir principalment a la plaça de la Font del Lleó amb un escenari cobert i al Parc de Can Rius amb una gran porxada i les seves terrasses, gestionades per entitats.   Com que estem obligats a controlar l’aforament, cal fer reserva de localitats pels espectacles a www.caldescultura.cat o al Museu Thermalia. Algunes activitats tindran un cost simbòlic d’un euro per intentar evitar l’absentisme i tenir cadires buides, en detriment d’altres persones que hi voldrien anar.

Premià de Mar

Comunicat: Renúncia de la Mireia Cardús i Casas del seu càrrec de regidora d’ERC Premià de Mar-JuntsxPremià

La nostra companya i regidora d'ERC-JxP-AM, Mireia Cardús i Casas presentarà la seva renúncia com a membre del grup municipal d'Esquerra Republicana en el proper Ple Municipal d'octubre. Els motius pels quals renuncia al càrrec són personals.  Se'ns fa difícil prescindir de la seva gran professionalitat, complicitat i entusiasme. Mireia Cardús seguirà vinculada a Esquerra, col·laborant-hi i aportant-hi la seva inestimable ajuda i qualitat humana. La dimissió de l'encara regidora es farà efectiva al Ple d'aquest mes d'octubre. Segons preveu la normativa, l'acord de ple amb l'acceptació de la dimissió s'enviarà a la Junta Electoral Central, aquesta remetrà les credencials de la següent persona de la llista amb disponibilitat per assumir el càrrec. Un cop arribin aquestes credencials i juntament amb la declaració de béns i activitats, la nova persona candidata prendrà possessió del càrrec a la següent sessió plenària de l'Ajuntament.

ERC Guissona

ERC proposa de fer un cens d’edificis que contiguin elements de fibrociment amb partícules d’amiant a Guissona

El grup d’ERC a l’Ajuntament de Guissona ha proposat una moció per a instar a l’Ajuntament que elabori un cens i registre d’edificis que continguin elements de fibrociment amb partícules d’amiant.   Segons el portaveu del grup republicà, Josep Esquerra, ‘l’amiant, conegut popularment per ‘Uralita’, és un material que presenta fibres llargues i perdurables, la qual cosa el converteix en un material amb bones qualitats per a la construcció, però que s’ha demostrat que té efectes cancerígens’. És per això que l’OMS va descriure aquesta potencialitat, i el Parlament Europeu va dictaminar  que havia de prohibir-se’n l’ús a tots els països, de manera que a partir del 14 de juny de 2002 l'amiant en totes les seves varietats quedava prohibit.   La presència de materials amb amiant constitueix un problema de salut laboral. De fet, les activitats de retirada o encapsulació productes amb amiant fetes incorrectament i la contaminació que aquestes activitats impliquen, juntament amb els abocaments incontrolats de residus, suposen una font de contaminació de l'aire atmosfèric, dels sòls i de les aigües.

Molins de Rei

[Comunicat de premsa] El Ple de Molins de Rei aprova la moció d’ERC Molins per eliminar el cablejat aeri de les façanes de la nostra vila

L’últim Ple de l’Ajuntament de Molins de Rei ha aprovat per unanimitat la moció presentada pel grup municipal d’Esquerra Republicana que demanava l’eliminació i reubicació del cablejat elèctric i de telefonia aeri de les façanes de la nostra vila. El grup municipal d’ERC Molins de Rei va plantejar una pregunta en el Ple del mes de maig sobre si l’equip de govern tenia prevista alguna iniciativa relacionada amb la supressió del cablejat elèctric i de telefonia que penja de les façanes de molts edificis de la nostra vila. Els arguments plantejats van ser tres: pel perill que pot suposar per a les persones, pel perjudici que pot ocasionar en edificis històrics i per la deixadesa estètica que suposa. Per tot plegat, el grup municipal d’ERC Molins de Rei subratllava la necessitat que la supressió del cablejat aeri que penja de les façanes dels edificis fos una prioritat de l’Ajuntament, per millorar el paisatge urbà i prevenir possibles perjudicis als vianants i a tota la població en general.

Sol
La Canonja

Les mocions, millor aprovar-les

Un dels punts a l’ordre del dia del proper ple ordinari de l’Ajuntament de la Canonja, que es celebrarà el dijous 7 d’octubre, és l’aprovació de l’ordenança fiscal número 2, que regula l’Impost sobre Béns Immobles (IBI). Es proposa la bonificació del 50% de la quota íntegra de l’IBI als immobles destinats a l’ús d’habitatge en els quals s’instal·lin sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric provinent del sol.   Estem davant d’una emergència climàtica i els ens locals tenen molta capacitat per fer accions per tal de reduir-ne els efectes. Per això, el nostre Grup Municipal hem proposat nombroses accions necessàries a la Canonja per tal de lluitar contra el canvi climàtic i afrontar la transició energètica, que suposa un dels reptes actuals més importants que qualsevol societat ha d’afrontar i que exigirà una transformació profunda dels actuals models energètics.   Dintre del marc de propostes que hem anat presentant en aquest sentit hi ha la moció per a la promoció de les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica.

ERC Sants - Montjuïc

XXVI PREMIS NACIONALS PRESIDENT LLUÍS COMPANYS

La militància de Sants Montjuïc, després d’estudiar i debatre les candidatures presentades, va votar el 20 de juliol presencialment amb mesures Covid-19 a la Lleialtat Santsenca els premiats de la XXVI edició dels Premis Nacionals President Lluís Companys. Van sortir elegits els següents: ASSOCIACIÓ EL COR CANTA Entitat presidida per Sigfrid Quer Riera, innovador i amb voluntat d’àmplia participació. Integra 150 membres, tant principiants com professionals. Des de I ‘any 2019 ha estrenat quatre obres de compositors de reconegut prestigi (Albert Guinovart, Josep Vila i Casanas) i de joves (Gerard Lopez i Angel Pérez). Per I ‘any 2022 ha encarregat una Missa per la Pau a Salvador Brotons. Es impulsor d'un concurs internacional de composició d'obres per a cor i orquestra que s'han de basar en textos de poetes catalans. Fins el moment ha estrenat obres de Joan Maragall, Joan Salvat Papasseit, Jacint Verdaguer i Miquel Desclot. JORDI CUIXART Com a president d'Òmnium Cultural, des de I ‘any 2015, s'ha centrat a eixamplar la majoria social sobiranista, tot mantenint un programa on la llengua i la cultura catalanes son els eixos per vertebrar la cohesió social.

Sant Martí

Plenari del Districte de Sant Martí (Octubre 2021)

El proper dijous 7 d’octubre és dia de Plenari al Districte de Sant Martí. Com a novetat, serà de nou un Ple presencial per als membres del Consell Plenari. Com a cada plenari des d’ERC i per mitjà dels seus representants presentem i defensem diverses propostes, preguntes i precs per tal de millorar dia a dia, els nostres barris i veïnat. En aquest cas presentem una sèrie de propostes centrades en temes com el civisme al  barri del Besòs i el Maresme, la millora de l’espai públic, amb la demanda per a reurbanitzar el carrer Binèfar a Verneda i La Pau, i sobre neteja i salubritat, demanant actuació municipal en aquest àmbit. A continuació trobareu un breu resum i documents de les propostes:   Proposició per millorar la convivència i promoure el civisme al Besòs i Maresme  (veure document): Presentem una proposició per a instar al Districte de Sant Martí que adopti les accions suficients i necessàries per activar de forma immediata un pla de xoc contra l’incivisme amb totes les mesures que es considerin necessàries al barri del Besòs i el Maresme, treballant també a mig i llarg termini en la seva prevenció.

País Valencià

Nou d’octubre. Antifeixisme, drets i sobirania.

Des d'Esquerra Republicana del País Valencià animem a tota la militància i a tota la gent republicana, sobiranista i antifeixista del País Valencià a eixir al carrer, aquest dissabte, dia 9 d'octubre, per celebrar la Diada Nacional.  Aquest és el nostre manifest que vos convidem a llegir i compartir. Ens veiem a la plaça de Sant Agustí de València a les sis.   Nou d'octubre. Antifeixisme, drets i sobirania. És 9 d’octubre, dia de reafirmació nacional del País Valencià. La reivindicació de la sobirania a què tenim dret com a poble, sempre  ha estat necessària i enguany més encara. Ja no ens val queixar-nos d’aquells vint anys de retrocés durant els quals el govern del nostre país va estar en mans dels que fomenten l’autoodi. Ja no podem lamentar-nos de tindre la dreta més barroera escapçant qualsevol intent de recuperació nacional. Fa sis anys que ja no són al Palau de la Generalitat. Fa sis anys que esperem una decisió valenta que blinde i protegisca la llengua i els mitjans de comunicació públics nacionals.

La regidora Annabel Moya parlant amb un grup de joves a Els Químics Espai Jove.
Girona

L’Ajuntament de Girona treballa en la prevenció del consum d’alcohol entre les persones joves amb l’exposició “Sortim?”

La mostra està formada per diferents plafons que conviden als nois i noies a reflexionar envers el consum i les conductes de risc relacionades amb aquesta substància   S’han organitzat visites dinamitzades amb diferents centres d’educació secundària de la ciutat   L’Ajuntament de Girona treballa en la prevenció de danys associats al consum d’alcohol en l’oci nocturn entre les persones joves amb l’exposició “Sortim?”. La mostra, que es pot visitar a Els Químics Espai Jove fins al 22 d’octubre, està formada per diferents plafons que conviden als nois i noies a reflexionar envers el consum i les conductes de risc relacionades amb aquesta substància, i aborda de manera respectuosa i crítica aspectes com la violència en l’oci nocturn.   La regidora de Joventut de l’Ajuntament de Girona, Annabel Moya, ha visitat aquest matí la mostra. "No treballem des d'una vessant alliçonadora, sinó des de la perspectiva de reflexionar sobre el consum d'alcohol i les conductes de risc.

País Valencià

Esquerra demana canviar el sistema d’ajudes als municipis que pateixen situacions catastròfiques recurrents

ERPV, 6 d'octubre de 2021  Josep Rufà, senador d’Esquerra Republicana del País Valencià, ha interpel·lat al ministre d’Interior, Grande-Marlaska, sobre les ajudes als municipis d’Alcanar, Vinaròs, Ulldecona i Sant Carles de la Ràpita, per les destrosses provocades per la DANA del passat 1 de setembre. Rufà ha recordat que “plou sobre mullat perquè la devastació provocada pels temporals s’ha convertit en un continu a les Terres de l’Ebre”. D’aquí que “els municipis més afectats es troben en una situació d’emergència financera i prop del col·lapse, per les grans despeses acumulades en la restauració i reparació dels danys provocats els darrers quatre anys pels successius desastres meteorològics”. El senador ha apuntat “les dificultats administratives dels ajuntaments per a poder donar una resposta efectiva i ràpida, sense càrregues per a les finances municipals”, per la qual cosa ha demanat “una millora de l’ordre HAP/196/2015, de 21 de gener”, que regula les subvencions que tenen per finalitat l’execució d’obres de reparació o restitució, conseqüència de catàstrofes naturals.

Lleida

La Paeria lliura les claus del soterrani del Mercat del Pla a una associació cultural de joves

El paer en cap, Miquel Pueyo, i el regidor de Joventut, Ignasi Amor, han lliurat les claus del local situat al soterrani del Mercat del Pla a l’Associació Cultural Promethea, que ha estat impulsada per sis estudiants de l’Escola Municipal d’Art Leandre Cristòfol. El Mercat del Pla és un espai construït l'any 1920, d'estil modernista, i que durant anys va concentrar bona part de la vida comercial de la ciutat. Després d'una etapa en què va funcionar dins del denominat Districte del Mercat del Pla, la principal planta d'aquest edifici es destinarà a un laboratori de tecnologia per a emprenedors, un FabLab. Mentre això arriba, el Mercat del Pla “se'ns ha mostrat com un espai polivalent i especialment adequat per fer-hi activitats culturals”, ha explicat l’alcalde. Han estat molt ben rebudes diferents accions des del departament de Memòria Democràtica i també, fa pocs mesos va ser tot un èxit l'exposició "Feminista havies de ser" que van visitar més de 6.500 persones.

Localpres
Sant Cugat del Vallès

L’Ajuntament inicia un procés de reflexió i participació per redefinir el sector de ca n’Ametller amb un urbanisme que tingui en compte les emergències climàtica i habitacional

¿Com s’han de definir els criteris per planificar el desenvolupament de ca n’Ametller, l’últim gran sector pendent d’urbanitzar a Sant Cugat? Per tal de donar-hi resposta i pensar com caldria afrontar els reptes de la ciutat, l’Ajuntament ha iniciat un procés de reflexió i de participació ciutadana que s’allargarà durant aquesta tardor. Aquest procés s’ha posat en marxa davant la intenció dels grans propietaris de començar a urbanitzar part d’aquest sector. Concretament, l’Ajuntament ja ha rebut la proposta de construir uns 1.400 habitatges a la zona de can Mates oest seguint un model urbà continuista. Com a resposta, l’Ajuntament ha impulsat un important treball de reflexió i d’estudi d’aquest sector amb el suport dels serveis urbanístics de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i de l’agència pública Barcelona Regional. Fruit d’aquest primer treball, s’ha passat a concebre el sector de ca n’Ametller -format per 3 àmbits: can Mates oest, can Fontanals i can Cabassa- amb una única visió de conjunt.

Cerdanyola del Vallès

ERC exigeix al govern municipal polítiques coherents amb el desenvolupament del Centre Direccional

Esquerra vota en contra del projecte d’urbanització aprovat al Consell del Consorci del Centre Direccional, que preveu urbanitzar en els propers 5 anys la zona residencial del sector . La passada setmana, amb el vot en contra d’ERC de Cerdanyola del Vallès, es van aprovar en el Consell del Consorci urbanístic del Centre Direccional el projecte d’urbanització (obres de vials, restauració ambiental i zones verdes, xarxes de serveis, etc) i el projecte de parcel·lació (adjudicació de finques entre els diversos propietaris). Aquests projectes són la continuació del planejament aprovat el passat mes de desembre de 2020. Està previst començar les obres durant l’any 2022. La zona comercial, d’activitats i residencial que es farà al voltant de la ciutat, el sincrotró i el castell de Sant Marçal, es farà els propers 5 anys, per la qual cosa en poc temps es produirà una gran modificació paisatgística i gran moviment de terres en el sector. Esquerra considera insostenible aquest model de creixement i reitera la seva oposició.

Riudoms

Millorem la rotonda

A la rotonda d’entrada a Riudoms venint de Reus es generen situacions de perill perquè sovint hi ha vehicles estacionats dins la rotonda. Per això, al darrer Ple hem demanat a l’Ajuntament que faci les gestions necessàries per millorar aquest espai amb una bona senyalització i també que s’arregli el desnivell d’asfalt que hi ha actualment. Us deixem una foto on es pot observar el que succeeix sovint.

Ebre

Esquerra Republicana reclama fer front comú al Parlament en contra del projecte de molt alta tensió (MAT)

Viña destaca la importància que els agents socials i econòmics del territori compareguin a la Comissió d'Acció Climàtica Esquerra Republicana s’ha posicionat en contra del projecte energètic que impulsa el govern espanyol de la MAT que vol unir l'Aragó amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona i ha demanat a les diferents formacions polítiques al Parlament fer un front comú per aturar-lo. En roda de premsa al Parlament, el diputat Eugeni Villalbí, portaveu republicà a la Comissió d’Acció Climàtica, ha denunciat que el projecte representa un model de producció i distribució d'energia de "grans oligopolis" que dóna continuïtat a l'actual estructura del mercat elèctric i "les disfuncions que genera en el cost de l'energia". Villalbí ha afirmat que "no són línies d'evacuació sinó que són línies de distribució", i ha advertit que "si el PSC vota en contra d'això als ajuntaments, s'hi ha d'oposar a tot arreu, sense càlculs partidistes". La diputada Maria Jesus Viña ha destacat la importància que els agents socials i econòmics del territori puguin comparèixer a la Comissió d'Acció Climàtica, tal com ha demanat Esquerra Republicana, per poder expressar el seu posicionament i les seves inquietuds.

Ebre

Esquerra demana canviar el sistema d’ajudes pels municipis que pateixen situacions catastròfiques recurrents

El senador Rufà ha retret al ministre Marlaska que no s’hagi reconegut  Ulldecona i la Ràpita com a zona catastròfica. Josep Rufà, senador d’Esquerra Republicana de Catalunya, ha interpel·lat avui al ministre d’Interior, Grande-Marlaska, sobre les ajudes als municipis d’Alcanar, Vinaròs, Ulldecona i Sant Carles de la Ràpita, per les destrosses provocades per la DANA del passat 1 de setembre. Rufà ha recordat que “plou sobre mullat perquè la devastació provocada pels temporals s’ha convertit en un continu a les Terres de l’Ebre”. D’aquí que “els municipis més afectats es troben en una situació d’emergència financera i prop del col·lapse, per les grans despeses acumulades en la restauració i reparació dels danys provocats els darrers quatre anys pels successius desastres meteorològics”. El senador ha apuntat “les dificultats administratives dels ajuntaments per a poder donar una resposta efectiva i ràpida, sense càrregues per a les finances municipals”, per la qual cosa ha demanat “una millora de l’ordre HAP/196/2015, de 21 de gener”, que regula les subvencions que tenen per finalitat l’execució d’obres de reparació o restitució, conseqüència de catàstrofes naturals.

ERC Sants - Montjuïc

Presentació propostes grup municipal, al proper plenari.

Avui amb els nostres consellers i conselleres hem fet una sessió de treball i debat, per videoconferència i de forma presencial al Casal, on s’han presentat i comentat totes les propostes del nostre grup municipal al Consell Plenari del Districte, que es reunirà aquest dijous 7 d’octubre al Saló de Plens, amb l’aforament limitat per garantir les condicions de seguretat contra la covid-19. A través d’Internet es pot seguir el plenari en directe, web: https://ajuntament.barcelona.cat/sants-montjuic/cai, o través del canal de You Tube de l’Ajuntament de Barcelona. A Twiter, l’etiqueta per comentar-ho és #PleSantsMont. Tota la feina i les iniciatives que ERC presentarà en forma de prec, demanda de seguiment de proposició, pregunta i proposició es poden trobar a l’apartat Documents de la nostra web.