País Valencià

Totes les notícies

Campanya de recollida de fons per a les dones refugiades dels campaments d’Idlib.

ERPV, 12/07/2022 Balloona Matata i Esquerra Republicana del País Valencià posen en marxa una campanya que culminarà el 22 d’agost amb el viatge als campaments. La delegació, encapçalada per la coordinadora de Balloona Matata, Maria Escalona, i la secretària general d’ERPV i representant legal de la ILP Tres Voltes Rebel, Maria Pérez Company, visitarà els campaments d’Idlib, al nord-oest de Síria, i la zona d’Adana on hi viuen dones refugiades sirianes per fer-los arribar l’ajuda recollida.  Col·laboració entre ERPV i Balloona Matata per millorar la vida de les dones refugiades. Balloona Matata i ERPV han encetat una campanya de recollida de fons destinats a la compra de cisternes d’aigua que permeten les dones refugiades assolir uns mínims higiènics en la menstruació. La col·laboració entre els republicans valencians i el col·lectiu solidàri va néixer arràn la ILP Tres Voltes Rebel, de gratuïtat dels productes per a la menstruació, que a hores d'ara encara està pendent de passar el tràmit parlamentari a les Corts.  El col·lectiu Balloona Matata es va posar en marxa el desembre de 2015 com a col·lectiu de persones cooperants independents que treballa per ajudar la població més maltractada per la guerra, les dones i xiquetes refugiades. Opera en els camps de refugiats de Síria i Grècia i entre els projectes que han dut a terme hi ha una unitat mèdica de servei ginecològic “JuanaVana” (actualment fora de servei per patir la descàrrega d’un llamp) i la “Balloneta” una furgoneta de suport als cooperants del campament de Vial, a Chios. La coordinadora de Balloona Matata, Maria Escalona, confia que “la ruta assegurada per ajuda humanitària que hi ha a la frontera de Síria no quede bloquejada  pel veto rus i puguem continuar abastint els campaments no oficials on viu vora 1 milió de dones i criatures que tenen com a única font d’abastiment l’ajuda humanitària”.  “les dones republicanes estem compromeses amb els drets humans i un d’ells és el dret a una menstruació digna.

Prou renúncies. 25 d'abril 1707 - 2022.

Dissabte 7 de maig anem a Castelló! La manifestació de la Diada Nacional del País Valencià del 25 d'Abril es trasllada enguany al 7 de maig i a Castelló.  Enguany Esquerra Republicana del País Valencià posem l'accent en la necessitat de deixar de renunciar a tot allò que ens ha configurat com a poble i com a País. Ja no valen les amenaces de "compte, que vindrà la dreta!". Portem anys i panys veient com es renuncia a la llengua, a la cultura, al teixit industrial o a l'autogovern, per part dels diferents governs valencians. I el fet que ens governe una coalició "progressista" no ha canviat aquest rumb. Ben al contrari, assistim cada dia a renúncies tan fonamentals com l'escola plenament en valencià o els mitjans en català.  Per això, des d'ací vos animem a manifestar-vos dissabte 7 de maig a Castelló. Commemorem, a més, els quaranta anys de la participació de Joan Fuster en el multitudinari Aplec de Castelló. Fa quaranta anys Fuster va dir allò de “En realitat, o ens recobrem en la nostra unitat o serem destruïts com a poble. O ara, o mai!”, per això, per respecte al pensador cabdal del País Valencià i pel deure de construir el País Valencià sobirà que mereixem, vos convidem a acompanyar-nos dissabte.  Ens veiem a La Farola (plaça de la Independència) de Castelló a les 16.30 de dissabte 7 de maig. No falteu! Josep Barberà i Sorlí                                                                     Maria Pérez Company President d'ERPV                                                                          Secretaria General d'ERPV  Manifest d'Esquerra Republicana del País Valencià per al 25 d'Abril, Diada Nacional del País Valencià.   Prou Renúncies Els valencians i les valencianes formem un país que —en la modernitat–-, hem forjat a força de derrotes. Des de la guerra de Successió fins a un estatut d’autonomia de segona categoria, passant per la guerra d’Espanya i, poc o molt, les carlinades.

El sector empresarial i tecnològic valencià necessita l’empenta de les administracions.

ERPV 04/04/2022 “Tenim un teixit empresarial i tecnològic capdavanter i capaç de competir amb qualsevol zona europea, però cal que ens ho creguem i que unim esforços les diferents forces polítiques i des de totes les administracions perquè es deixe de posar impediments i se’ls done suport” La visita de divendres, primer d’abril, al País Valencià del president de la comissió d’Indústria del Congrés dels Diputats i portaveu d’Esquerra Republicana a la comissió d’Energia Joan Capdevila ha estat ben profitosa a juí de la direcció d’Esquerra Republicana del País Valencià. “Tenim un teixit empresarial i tecnològic capdavanter i capaç de competir amb qualsevol zona europea, però cal que ens ho creguem i que unim esforços les diferents forces polítiques i des de totes les administracions perquè es deixe de posar impediments i se’ls done suport” ha dit el president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà. En aquesta darrera visita, Joan Capdevila ha comprovat la qualitat dels serveis tecnològics i industrials del País Valencià i com la desigualtat en oportunitats els posa pals a les rodes “és encomiable la capacitat de resistència dels sectors productius valencians. Al País Valencià s’investiga com en pocs llocs, però això no es veu reflectit en les dotacions que l’estat destina a investigació tecnològica. Un altre exemple paradigmàtic és el de les cooperatives elèctriques valencianes, hereves de les cooperatives de regants. Fa més d’un segle que apliquen l’economia circular i els nous models energètics mentre Madrid continua buscant la pedra filosofal” ha dit el diputat republicà, preguntat pel balanç de la visita. Capdevila s’ha citat amb més empreses per a dilluns i dimarts de la setmana vinent. D’aquesta manera, els republicans valencians volen contribuir a la millora de la situació de l’empresariat valencià. La jornada va començar a l’Institut Tecnològic Metalmecànic, Moble, Fusta, Embalatge i Afins AIDIMME on Capdevila va conéixer el projecte de fabricació additiva INEX-ADAM que situa l’institut valencià al capdavant d’aquest sistema.

Maria Pérez, Alejandro Blasco, Domènec Garcia i Alejandro Blasco (fill) al parlament europeu

La Comissió Europea requerirà la Generalitat perquè es segellen i restauren els abocadors de Real. (vídeo de la sessió)

Brussel·les, 15 de març de 2022 ERPV La presidenta del Comité de Peticions del Parlament Europeu, Dolors Montserrat, ha conclòs la compareixença d’Alejandro Blasco sobre els abocadors de Real afirmant que requerirà la Generalitat Valenciana perquè faça que es duga a terme el segellat i restauració dels abocadors d’aquesta localitat de la Ribera Alta. A més a més, Montserrat ha dit que la petició sobre els abocadors de Real continuarà oberta, que es demanarà a la Comissió Europea que informe de totes les accions que cal dur a terme segons la normativa vigent i que sol·licitarà a l’ajuntament de Real que informe de tota la documentació pendent d’entrega per part de l’empresa responsable. Esquerra Republicana del País Valencià es felicita perquè “la Comissió Europea valida el treball de molt de temps d’Esquerra en suport a la gent de Real”, segons la secretària general del partit Maria Pérez, qui ha acompanyat el peticionari a Brussel·les. “Estem contents per la gent de Real, de la Ribera Alta i del País Valencià. El pas de hui no suposa que els abocadors es segellen i es restauren ja mateix, però estem convençuts que si Europa està al damunt  la Conselleria de Medi Ambient no tindrà més remei que fer complir la normativa”, ha destacat la líder republicana. El Comité de Peticions de la Comissió Europea (PETI) ha rebut hui Alejandro Blasco per conéixer la situació dels abocadors de Real. Blasco, que l’any 2003 van estar clausurats per l’ajuntament per la seua mala gestió i per superar amb escreix el límit permés de deixalles. En la seua compareixença, Alejandro Blasco, qui fou alcalde del 2003 al 2019, ha explicat els fets cronològicament, entrant en detalls com ara l’informe de l’Institut d’Hidrologia i Medi Natural de la UPV que ja en l’any 1997 ja alertava del vessament de materials tòxics i perillosos de forma irregular en els abocadors. Blasco ha denunciat davant el Comité de Peticions les mentides que s’han dit en aquesta compareixença per part del director general de Qualitat Ambiental, Joan Piquer, compareixent també en la sessió “he escoltat dir moltes barbaritats en la meua vida, perquè ja soc una persona major, però dir que el camí a l’abocador està tallat quan és un camí que està lliure des de fa trenta anys no té ni portes per entrar, ultrapassa la meua capacitat de sorpresa” ha dit Blasco, en al·lusió a la intervenció de Piquer que, entre d’altres, ha dit que l’empresa no pot fer res perquè la carretera d’accés està tallada per l’ajuntament.

8M, SOM LA VEU

07/03/2022 En aquest 8M retem homenatge a dones de temps, sectors i ideologies ben diverses. Fem una crida a la necessitat de reconéixer els treball que tantes dones han fet i fan a diàri per bastir igualtats i a la interseccionalitat com a eina per arribar a trencar amb les discriminacions envers les dones. És l'hora de caminar juntes per aconseguir allò que totes volem.  Som la veu de les dones que ens precediren i hem de ser també la veu de les que avui treballen per construïr una societat igualitària.  Bona diada del 8M Vos convidem a llegir i compartir el nostre manifest: PER QUÈ SOM LA VEU Cada 8 de Març se’ns planteja el dubte de com ha de ser la celebració de la diada de les dones. Originàriament anomenada Dia de la Dona Treballadora, pel camí algú va decidir que érem massa modernes per a emprar l’epítet obrer. Potser, també, aquest algú va pensar que com més genèrica fora la celebració més es podria eixamplar la base i es podria donar cabuda a més dones, a més “perfils”, usant un terme més proper al llenguatge de les xarxes, tot i que així es perda el seu valor obrer originari. Així les coses, el 8 de març ha passat a ser el dia de la lluita per la igualtat, deixant a una banda el component de lluita obrera. Potser l’error està a voler disseccionar lluites, perquè totes les lluites de les dones, les obreres i les emancipatòries han anat juntes i formen part d’una gran lluita que és la de la dona que vol tindre els mateixos drets que l’home. De la mateixa manera que ara ja sabem que totes les discriminacions, les que són causades per la classe social, les econòmiques, les ideològiques, les ètniques, les d’orientació sexual, les d’edat i tantes altres, s’entrellacen per barrar-nos el pas en el camí a la igualtat. Hem d’estar totes alerta per plantar cara a totes les opressions des de la interseccionalitat. Probablement, siga precisament la sororitat la pasta que puga mantenir juntes totes les lluites de les dones.

ERPV demana a delegació del govern celeritat en la tramitació i renovació de permisos de residència.

ERPV, 20/02/2022 La situació en la tramitació i renovació dels permisos de residència al País Valencià porta mesos d’endarreriments que estan ocasionant greus perjudicis a les persones sol·licitants i que arriben, en algun dels casos a la pèrdua del lloc de treball. Davant la manca absoluta de mesures correctores, i atenent les diferents queixes que han fet arribar al partit republicà diverses persones afectades, des de la sectorial de Ciutadania d’Esquerra Republicana del País Valencià es demana que es prenguen mesures per accelerar els processos. Aquesta situació ha portat la sectorial de Ciutadania a emetre un comunicat demanant l'autoritat competent que done solució a aquest problema que qualifica de "maltractament institucional". Per a la secretària de Ciutadania, Elo Chamarro, "el govern espanyol i la delegació del govern que n'és responsable està actuant negligentment contra la població valenciana més vulnerable, per això els exigim que prenguen mesures urgents".  La secretaria de Ciutadania d'ERPV ha emés aquest comunicat:  Els endarreriments a l'Oficina d'Estrangeria de València ocasiona seriosos perjudicis a les noves ciutadanes i ciutadans que estan esperant la seua documentació. Des d'ERPV posem de manifest la situació precària que travessen les persones migrants, noves ciutadanes d'aquest territori, que depenen d'un permís de residència i de treball per viure dignament a l'Estat espanyol. És incomprensible que els permisos de residència sol·licitats per raons excepcionals, durant els mesos de maig i juny, estiguen a hores d’ara a l’espera de la seua resolució. Des d’Esquerra Republicana del País Valencià, volem fer palès que 8 mesos és temps -més que suficient- per resoldre un expedient. Passa el mateix amb les primeres renovacions dels permisos de residència que, 4 mesos després no han rebut cap tipus de resposta. Cal recordar també, que les modificacions dels permisos de residència i els permisos d'estudi, a permisos de residència i treball, que van ser presentats en el mes d'agost, avui dia, segueixen esperant la resolució.

ERPV rebutja la petició de condemna de presó i es solidaritza amb els antifeixistes de Pego.

Comunicat, 16/02/2022 Esquerra Republicana del País Valencià ens posem al costat dels antifeixistes pegolins per als quals la fiscalia demana penes de presó que arriben als 9 anys. Clarament, estem davant d’una actuació amb una clara voluntat alliçonadora contra aquells que van defensar Pego del feixisme. No hem d’oblidar que els fets es van donar perquè aquell 18 d’octubre de 2020 vora 30 membres del grup feixista Gandiblues van anar a Pego on el FC Gandia s’enfrontava al Pego CF en el camp pegolí Cervantes. Sent així que la Guàrdia Civil va acudir a Pego per a fer eixir els feixistes del camp del Cervantes, com és que es va obrir investigació als antifeixistes? Una vegada més assistim a l’espectacle de veure com les forces de seguretat protegeixen el feixisme i fan perquè es condemne la ciutadania antifeixista. Els republicans valencians som antifeixistes i, una volta més, no podem posar-nos de perfil davant d’aquesta situació injusta, desmesurada i violenta des de les institucions de l’estat. Per això animem la militància d’ERPV, i a totes les persones que aspiren a viure en un País Valencià lliure de feixistes, a acudir a la concentració de divendres 18 de febrer, a les 19 h, a la plaça de l’Ajuntament de Pego. Els acusats pegolins van fer allò que unes forces de seguretat vertaderament democràtiques devien haver fet: intentar fer fora els feixistes del poble de Pego. El govern espanyol, a preguntes fetes el mateix octubre de 2020, ens va contestar que hi havia 21 persones identificades entre el grup que va anar a Pego al partit. Ens preguntem si no s’ha obert cap denúncia cap als feixistes i, de ser així, en quin punt es troba el procediment i quants anys de presó es demana per als qui van provocar tots els lamentables fets de la jornada.  

Reunió amb Alejandro Soler i afectats pels abocadors de Real amb l'eurodiputat Jordi Solé i la secretària general d'ERPV Maria Pérez

Els abocadors de Real tornaran a la Comissió de Peticions d’Europa.

La Comissió de Peticions (PETI) europea ha decidit incloure en l’agenda de reunions de primers de març els abocadors de Real. La Comissió entén que la situació dels abocadors no ha patit cap canvi des que el passat 2020 es demanara informació a l’aleshores consellera de Medi Ambient Elena Cebrián i que el municipi de Real continua patint les conseqüències de tindre abocadors pendents de ser clausurats. Des d’Esquerra Republicana del País Valencià es valora molt positivament aquesta decisió europea que pot permetre que es done solució a una qüestió que, en paraules de la secretària general d’ERPV Maria Pérez «hauria d’avergonyir la Conselleria. No es pot parlar de sostenibilitat a tort i a dret i fer ulls cecs a un problema ambiental com el de Real». Els republicans valencians van ajudar l’exalcalde de Real, Alejandro Blasco a portar davant la Comissió de Peticions els abocadors després que des de la Conselleria de Medi Ambient no li donaren cap solució. Des de fa mesos l’equip de l’eurodiputat Jordi Solé ha demanat a la comissió que es reprenga el cas, després de la reunió que va mantindre Jordi Solé amb Alejandro Blasco i la secretària general d'ERPV Maria Pérez el juliol passat.  En la reunió de primeres de març de la PETI es posarà data perquè Alejandro Blasco comparega davant la comissió i expose la seua demanda. «La política té sentit en casos com aquest, en què veus com el treball conjunt amb el nostre eurodiputat Jordi Solé pot fer que la gent del poble de Real visquen en millors condicions ambientals. Esperem que la Comissió siga sensible a un problema tan important per a Real i per al País Valencià» ha dit Maria Pérez per a qui la complicació de la solució no justifica l’absència d’accions concretes que porten a la clausura dels abocadors de Real.

25N, No ho justifiques!

Actualitzat 24/11/2021 15:10 Amb motiu del Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència Cap a les Dones des d'Esquerra Republicana del País Valencià volem anar més enllà de la protesta necessària i agafar el repte de fer més dificils les violències masclistes en el nostre entorn.  A continuació del manifest pel 25N trobareu un llistat d'actes als diferents pobles i comarques del País Valencià.  Des d'ERPV animem a tota la militància, amics i simpatitzants a participar dels actes programats i a fer córrer el lema #NoHoJustifiques per les xarxes socials. Cal que unim forces contra la violència cap a les dones!   NO HO JUSTIFIQUES Aquest 25N reclamem el compromís de cadascuna i cadascun de nosaltres davant de qualsevol classe de violència envers les dones. El 25 de novembre ha de ser quelcom més que una data de denúncia i de dol que ens fa eixir als carrers del País Valencià i del món. És moment de reclamar mesures que tallen de soca-rel qualsevol actitud violenta en el sentit més ampli del terme. Mesures d’eficiència policial, de protecció real i d’educació a la població, per descomptat, però cal anar més enllà. Les xifres són alarmants. Dèsset anys després de la Llei de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere i quasi deu de la Llei Contra la Violència contra la Dona de la Generalitat la xifra d’assassinades no baixa com hauria de fer-ho i veiem dia rere dia com augmenta la quantitat de delictes per violacions i abusos. Segons el Balanç de Criminalitat del Ministeri de l’Interior espanyol els delictes sexuals han augmentat en un 41’2% al País Valencià, amb xifres que parlen de 1623 denúncies, 170 de les quals per violació així com el fet que l’edat dels agressors siga cada vegada més baixa. A aquestes xifres hem d’afegir també l’augment de la demonització del feminisme, que ens fa recular dècades en l’assoliment dels drets d’igualtat de les dones. Ens preguntem cada dia què està passant.