País Valencià

Totes les notícies

Esquerra denuncia la falta de neteja als carrers de Xixona

El grup municipal d’Esquerra Republicana ha denunciat que Xixona està bruta, sobretot el Casc Antic, la majoria de les escales i les zones on estan els contenidors. Segons el regidor d’Esquerra, Joan de Déu Martines,'ja fa temps que estem denunciant al plenaris que l’empresa de neteja no compleix la seua faena. Hem observat que els carrers estan bruts, sobretot al casc antic i les escales. Així com les zones on estan els contenidors que fan una pudor insuportable, ja que fa molt de temps que no es netegen'. El dirigent republicà ha recordat que en un moment com l'actual, en el que l'Ajuntament ha de revisar el contracte amb l'empresa de neteja, s'haurien d'aplicar sancions si no compleix amb la seua tasca. 'Cobren més de 600 mil € a l’any i a més ara, com cada any, l'Ajuntament ha d'aplicar la pujada del IPC. Esquerra ha proposat moltes vegades que se sancione a l’empresa si no compleix amb la seua tasca i si és necessari que es rescindisca el contracte. Des de l’equip de govern del PSOE sempre se’ns diu que ho estan estudiant, però després de tres anys de legislatura, continuen sense fer res'. El portaveu d’Esquerra Republicana demanà 'que se solucionen totes aquestes deficiències el més prompte possible i si no que es preguen mesures contra l’empresa. A més a més, volem recordar al PSOE ara que venen festes que posen papereres als carrers principals, cosa que no van fer l’any passat, i que després de festes es faça una neteja a fons del poble sencer'.

INTERAMPA - La Valldigna es concentra a la Conselleria d'Educació demanant sol·lucions al retràs del nou IES de Tavernes

Al voltant de 250 alumnes, pares i mares dels municipis de La Valldigna s'han concentrat aquest matí a la Conselleria d'Educació per exigir una sol·lució als problemes de massificació que, degut al retràs en les obres del nou IES “La Valldigna”, ocasionarà el trasllat dels alumnes de 1er cicle de la E.S.O. als centres de secundaria el proper curs. Agustí Cerdà, president d'Esquerra Republicana del País Valencià, i Joan Serra, president d'Esquerra-Simat i regidor de Medi Ambient d'aquest municipi, han volgut estar presents aquest matí per manifestar el seu suport. La concentració, promoguda per la INTERAMPA – La Valldigna, que agrupa les AMPA de deu centres de primaria i secundaria de La Valldigna, ha expressat les demandes d'aquesta comunitat educativa als crits de 'ni barracons ni a muntons', 'si l'institut no està acabat no menegeu a l'alumnat', 'no com a borregos' o 'que ens reba el conseller'. La INTERAMPA, que ja va aconseguir que no s'instal·laren barracons, vol ara evitar el trasllat dels alumnes de 1er i 2on de la ESO als instituts fins que el nou IES "La Valldigna" estiga completament acabat. En una reunió mantinguda ahir entre la directora territorial d'Educació de València, Virgínia Jiménez, l'alcalde de Tavernes, Manuel Vidal Almiñana, i els directors dels IES "La Valldigna" i "Jaume II El Just", Jiménez va oferir com a úniques sol·lucions el doble torn o el torn de matí, sense acceptar cap altra possibilitat. Segons ha explicat Imma Cunyat, portaveu de la INTERAMPA – La Valldigna i militant d'Esquerra, cap de les dues sol·lucions és acceptable ja que la primera truncaria els estudis musicals de molts alumnes i la pràctica d’esports d’altres i la segona provocaria la massificació i el caos als centres de secundaria. En paraules de Cunyat, 'ja fa quinze anys que el trasllat dels alumnes de primer cicle de la ESO s'hauria d'haver produït, i precisament aquest any, amb el nou institut encara sense acabar, la Conselleria aprova una Ordre per la que obliga a fer aquest trasllat.

Esquerra manifesta el seu suport a la comunitat educativa de La Valldigna

Esquerra Republicana del País Valencià es suma a la concentració que tindrà lloc el proper dimecres 21 de juliol a les 10.30 hores davant de la Conselleria d'Educació per denunciar la situació que la comunitat educativa de La Valldigna està patint a causa del retard en les obres del nou IES 'La Valldigna'. La INTERAMPA de la Valldigna, que a agrupa a les associacions de pares i mares d'uns 10 centres d'ensenyament de la Valldigna, vol d'aquesta manera fer escoltar el seu malestar pel retràs en les obres del nou centre de secundaria, que haurien d'haver estat acabades per l'inici del curs 2010/11 però que actualment es troben paralitzades, així com per l'ordre de la Conselleria que regula el pas de l'alumnat del primer cicle d'ESO de tota La Valldigna als instituts de Tavernes, malgrat que les obres no estan finalitzades. Aquest trasllat implicaria la instauració del doble torn lectiu, la qual cosa truncaria els estudis musicals i la pràctica d'esports o activitats extraescolars de molts alumnes, a més de provocar una situació d'amuntegament i caos que es podria evitar, segons demana la INTERAMPA, si l'alumnat de primer cicle de la ESO continuarà als centres de primària fins que el nou IES “La Valldigna” estiga completament acabat. Segons ha sentenciat la INTERAMPA – Valldigna en un comunicat, 'sabem que la nostra proposta és la més sensata, coherent i econòmica; a més a més, no amuntegarem els nostres fills i filles en unes instal·lacions caduques, amb greus deficiències que repercutiran negativament amb la qualitat educativa en general'. Esquerra vol manifestar el seu recolzament i suport a les demandes de la comunitat educativa de La Valldigna i per això estarà el proper dimecres a la concentració per fer costat als pares, mares i alumnes en les seues reivindicacions. Al mateix temps, anima a totes i tots a sumar-se a la protesta ja que, en paraules d'Agustí Cerdà, president d'Esquerra, 'aquest és un exemple més del menyspreu que l'actual govern valencià demostra envers l'ensenyament públic.

Una ampla representació d'Esquerra Republicana del País Valencià acudeix a la manifestació de Barcelona

Un nombrós grup de dirigents i militants d'Esquerra Republicana del País Valencià s'han desplaçat aquest cap de setmana a Barcelona per participar en la manifestació d'Ómnium Cultural que el dissabte va congregar a prop d'un milió i mig de persones sota el lema 'Som una nació. Nosaltres decidim'. Agustí Cerdà, president d'ERPV, Jordi Vayà, secretari d'organització i la majoria de secretaris i presidents locals i comarcals van estar presents a la manifestació, junt amb un bon grup de militants d'ERPV. Al menys 10 autobusos es van desplaçar des de diferents punts del País Valencià fins a Barcelona per acudir a la marxa. Tal i com va explicat Joan Puigcercós després de la manifestació, 'avui ha començat el canvi de debò. El poble català ha declarat la fi de l'autonomisme. Comencem la transició cap a la independència'. Per al president d'Esquerra, la massiva afluència de gent a la manifestació de dissabte 'demostra que hi ha molta gent que no era independentista però que està veient que no queda un altre camí. Hi ha un gran sentiment d'indignació per part dels ciutadans. El repte és ara canalitzar l'energia en positiu i començar un procés de transició cap a la independència'. Per la seua banda, Agustí Cerdà va reflexionar sobre com el fracàs de la reforma estatutària a Catalunya ha fet evident que 'la reforma, modernització o encaix amb Espanya ja no té més recorregut, ni des de la perspectiva federal ni des de l'autonòmica. És hora d'anar teixint nous consensos, una nova centralitat política, per liderar la transició cap a l'independència, que és el que hui ha reclamat de forma ferma una immensa i diversa representació de la societat catalana'. Per al dirigent republicà, 'aquest procés no ha de restringir-se al Principat de Catalunya, sinó abastar tot l'àmbit territorial de la nació catalana, si bé els valencians hem de recórrer el nostre propi camí i generar els nostres propis consensos per afrontar els reptes de futur que hui es perfilen'.

Cerdà: 'El problema del País Valencià és que la corrupció ha arribat a la quotidianitat'

El president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Agustí Cerdà, ha visitat Montblanc aquest cap de setmana per participar a l'Acampada Jove que ha celebrat a la vila ducal la seua quinzena edició. El dirigent republicà va oferir junt amb el representat de les JERC-Illes, Xisco Jaume, una conferència entorn als casos de corrupció als Països Catalans emmarcada a l'agenda d'activitats polítiques i formatives de l'Acampada. Segons Cerdà, 'el problema del País Valencià és que la corrupció ha arribat a la quotidianitat, la societat permet casos de corrupció i vota els corruptes'. El president d'ERPV va sentenciar que el model que alimenta la corrupció, 'provoca un empobriment terrible del País Valencià perquè els capitals inversors han anat a parar a un mateix producte: la construcció, mentre que molts dels llicenciats valencians han hagut de desplaçar-se perquè s'han empobrit la resta de sectors productius'. Tal i com va exposar el dirigent republicà, 'es crea un cercle viciós on la dependència provoca l'espoliació i aquesta més corrupció, per tant la independència està en la base de la sol·lució'. A l'hora de parlar de les perspectives de futur, Cerdà va preveure que 'tornarà a guanyar el PP amb un president de la Generalitat imputat, i amb els presidents de dues Diputacions imputats. Tot açò ens deixa una societat civil trencada, amb una gran necessitat de restablir una certa vida democràtica'.

Simat aposta pel reciclatge

Segons les dades recollides per la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Simat de la Valldigna, l'evolució de la recollida d'envasos lleugers, paper i cartró, vidre, roba i oli domèstic ha experimentat una evolució progressiva entre els anys 2001 i 2009, augmentant molt significativament a partir de 2008. A les següents gràfiques es pot visualitzar clarament aquesta evolució. Evolució del reciclatge de cartó i paper: Reciclatge de cartró i paper a Simat entre 2001 i 2009 Evolució del reciclatge de vidre: Reciclatge de vidre a Simat entre 2001 i 2009 Evolució del reciclatge d'envasos lleugers: Reciclatge d'envasos lleugers a Simat entre 2001 i 2009 En 2010, segons ha explicat el regidor de Medi Ambient, Joan Serra, 'l'aposta de l'Ajuntament és intensificar la recollida selectiva i per aconseguir-ho, estem millorant el servei amb l'augment dels contenidors de paper/cartró i els d'envasos lleugers. Aquest han passat de vora una dotzena a més de trenta'. El dirigent republicà ha afegit, a més, que aquest increment en el nombre de contenidors no suposarà cap despesa extra per als ciutadans i ciutadanes de Simat. Serra ha manifestat la intenció de l'Ajuntament de seguir augmentant també el nombre de contenidors de vidre fins tindre els mateixos que de cartró i d'envasos per tal d'aconseguir punts de concentració que faciliten encara més el reciclatge de tot tipus de residus. 'Els ciutadans', ha dit el regidor de Medi Ambient, 'tindran al seua abast, en un mateix lloc, contenidors de residus sòlids urbans (RSU) i contenidors de vidre, cartró i envasos, la qual cosa facilitarà la recollida selectiva i, per tant, disminuirà la despesa de fem que tant afecta a les butxaques dels simaters i simateres'. La Regidoria de Medi Ambient s'ha plantejat l'objectiu de disminuir la taxa d'arreplegada de RSU i la taxa de transformació, que es la que els ciutadans i ciutadanes de Simat paguen per les tones de fem que el municipi aporta a la Planta de Transformació de Guadassuar.

Les institucions europees acusen el Govern espanyol d’incomplir els acords pel català

L’Eurocambra, el Consell de la UE i el Defensor del Poble Europeu afirmen que no poden desenvolupar els acords administratius del 2006 perquè l’Estat espanyol no tradueix els textos al català a què s’havia compromès El Parlament Europeu, el Consell de la UE i el Defensor del Poble Europeu han afirmat, en diverses cartes enviades a l’eurodiputat Oriol Junqueras que el Govern espanyol incompleix els acords administratius que van signar el 2006 per a l’ús del català a les institucions europeus. Així, l’Eurocambra sosté que el Govern espanyol s’havia compromès a traduir al català tota la legislació adoptada per codecisió però encara no ho ha fet. És per això que el Parlament no ha pogut penjar a la seva pàgina web els acords presos per codecisió. El president del Parlament, Jerzy Buzek, remarca que l’Eurocambra ho farà de seguida que el Govern espanyol li presenti les traduccions. Així mateix, Buzek ha aprofitat per recalcar que l’ús del català al Congrés i al Senat és ‘molt restrictiu’. 'Les institucions europees han posat en evidència que el Govern espanyol és el principal obstacle perquè el català avanci a la Unió Europea', ha emfasitzat l’eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras. Per la seva banda, el Defensor del Poble Europeu posa en relleu que el Govern espanyol tampoc ha complert l’acord administratiu pel català signat el 2006, perquè no ha traduït el formulari de reclamació del Defensor del Poble ni tampoc els documents informatius més rellevants d’aquesta institució europea. El Defensor del Poble Europeu, Nikiforos Diamandourus, també diu que penjarà al seu web les traduccions al català tan aviat com el Govern espanyol les hagi elaborat. Igualment, el Consell de la UE ha subratllat que només podrà complir l’acord pel català quan el Govern espanyol faci les traduccions, tal i com s'explica a aquesta resposta parlamentària. Sobre les dues cartes que el secretari d’Estat per a la UE, Diego López Garrido, va enviar al president de l’Eurocambra, Jerzy Buzek, durant la Presidència espanyola perquè augmentés l’ús del català al Parlament, Junqueras ha afirmat que 'per una banda el Govern espanyol fa veure que vol augmentar el reconeixement del català, però tots sabem que no és cert, perquè de fet no compleix ni els minsos acords que ja ha signat'.

Nova entrada al bloc d'Agustí Cerdà

  Dir a hores d'ara que el catalanisme ha mort, potser siga una exageració; potser m'hem deixat portar pel desig i no per la realitat i/o senzillament, no he deixat que la realitat m'esguerrara un cridaner titular. Ara bé, el catalanisme com a corrent de pensament polític està ferit de mort, en la UCI. Els consensos generats durant més d'un segle a partir de l'afirmació de la catalanitat ( una catalanitat reduïda al Principat de Catalunya i en les seues manifestacions – tret de les colles castelleres – circumscrita a la Catalunya vella), i partint d'aquesta , la reforma, modernització o encaix en Espanya, ja no té més recorregut. Ni des de la perspectiva federal ni des de l'autonòmica. I en eixe sentit, el post-catalanisme ha d'anar teixint nous consensos, una nova centralitat política. El darrer intent de catalanisme per reformar Espanya ha estat la reforma de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. I ha fracassat. I amb aquest fracàs reformista ( que ha estat útil per descartar possibilitats, desvetllar consciències i aguditzar contradiccions – això fèiem els independentistes d’Esquerra impulsant la reforma estatutària-) s'han esquerdat les unitats bàsiques del catalanisme, per molt que alguns no vulguen entendre-ho i s'aferren, a la senyera els uns i a la brama conta “l'akelarre independentista”, els altres. Els independentistes, bastaixos de la nostra Història i llevadores del futur, necessitem noves coordenades per encarar allò que ja ha començat: la Transició cap a la Independència, on l'encaix amb Espanya ja no és possible sinó a còpia de més pobresa i submissió, i on la nova catalanitat no ha d'estar restringida al Principat de Catalunya. La catalanitat restringida, ha donat joc dins d'Espanya; fora d'Espanya i dins d'Europa, la nació dels catalans ha de plantejar-se amb la complexitat de tot el seu abast territorial complet, com li correspon, no ja a una autonomia revoltada sinó a una nació que es refà. Ho he dit mil cops i ho torne a dir: No és el mateix un autonomista emprenyat que un independentista.

En memòria de Virtudes Purificación Cuevas, 'Madame Carmen'

Des d'Esquerra Republicana del País Valencià volem retre homenatge a Virtudes Purificación Cuevas, coneguda com 'Madame Carmen', la lluitadora republicana nascuda a Sueca que ens va deixar el passat dilluns a l'edat de 97 any. El cos de Virtudes ha estat traslladat des de París al seu poble natal, on serà soterrada hui a les 18 hores al Panteó de Fills Il·lustres de Sueca, envoltada amb la bandera de la República espanyola, com era el seu desig. Virtudes Cuevas ha tingut una llarga vida de compromís amb la lluita per les llibertats i contra el feixisme. Un compromís que ha mantingut fins als seus últims anys de vida. Va lluitar a la Guerra Civil espanyola, militant amb les Joventuts Socialistes Unificades, i al final del conflicte va creuar la frontera amb França, on es va unir a la Resistència Francesa. Va ser aleshores quan se li va atribuir el sobrenom de 'Madam Carmen'. Durant la II Guerra Mundial va caure presonera i va ser traslladada al camp de concentració nazi de Ravensbrück, del que va sobreviure després de cinc anys de captiveri. Després, i malgrat els horrors viscuts durant aquest període, Virtudes Cuevas ha volgut durant la resta de la seua vida mantindre viva la memòria dels crims del feixisme perquè les generacions posteriors no oblidem la nostra història. Amb aquesta intenció va donar a l'Ajuntament de Sueca la casa i el solar de la seua propietat en el municipi per convertir-los en un Museu que contribuïsca a no oblidar els crims i els horrors comesos pel franquisme i pel nazisme. Al Congres d'Esquerra Republicana del País Valencià celebrat a Sueca l'any 2003, Virtudes Cuevas va rebre de la mà de Joan Puigcercòs, aleshores secretari general del partit, la Insígnia Macià en honor als seu compromís i a la seua lluita. Hui, una vegada més, volem ratificar la nostra admiració per una persona que des de la seua valentia i empenta personal va voler formar part de la història lluitant per la justícia i la llibertat socials i col·lectives.