País Valencià

Totes les notícies

Junquera qualifica d'altament negativa la Presidència espanyola del Consell de la UE

L'eurodiputat d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha criticat al plenari de hui al Parlament Europeu d'Estrasburg, després de la intervenció del president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, la Presidència espanyola del Consell de la UE, la qual ha ha qualificat 'd'altament negativa'. Segons el dirigent republicà, 'Espanya no ha liderat la sortida de la crisi ni la projecció exterior de la Unió Europea'. 'Què ha passat amb la cimera euromediterrània? I amb la cimera amb els Estats Units? Quan es produirà el reconeixement de Kosovo? On estan les mesures per garantir el compliment de l’estratègia 2020? Quines aportacions ha fet a la regulació del mercat financer, al mercat comú de l’energia i a l’espai universitari comú? En quins documents ha establert la prioritat de l’eix mediterrani? En què ha quedat la seva promesa sobre l’ús del català en aquesta cambra?' han estat algunes de les preguntes formulades per l'eurodiputat. En concret, respecte al corredor mediterrani, Junqueras ha criticat que malgrat les declaracions la Presidència espanyola no ha fet avançar aquest projecte que 'a hores d'ara, encara no és un eix prioritari de la Xarxa Transeuropea de Transports, a diferència de l'Eix Central del Pirineus, que sí que ho és' i ha recordat que la inclusió en aquesta llista és imprescindible per rebre finançament comunitari i, per tant, per poder-la construir. A més, ha dit Junqueras, 'sobre el català, tampoc s'ha avançat ni un mil·límetre. El Govern espanyol està literalment enganyant la ciutadania amb el català. Fan veure que volen que avance, però estan fent just el contrari: ho estan bloquejant d'una forma molt farisaica'. 'Amb sis mesos', ha conclòs Junqueras dirigint-se a Zapatero, 'n'hi ha hagut prou perquè Europa constati que la seva Presidència de torn, el seu Govern i l'Estat que vostè presideix representen un fracàs polític i econòmic. Molts de nosaltres portem molt més temps suportant aquest model i, sens dubte, vostè i el seu Govern constitueixen un excel·lent recurs didàctic de per què desitgem constituir-nos en un nou estat dins de la Unió Europea.

Barres: 'El fem està engolint el PP valencià'

El secretari de comunicació d'Esquerra Republicana del País Valencià, Joan Barres, ha manifestat aquest matí que 'els casos de corrupció al PP valencià estan revelant-se com una constant dins de la cúpula de l'organització, el fem s'està engolint el partit i l'argument de que es tracta només de quatre pomes podrides ja no ens val'. El dirigent republicà ha volgut fer aquestes declaracions arrel de la detenció ahir del president de la Diputació d'Alacant, José Joaquín Ripoll, junt amb altres persones, regidors i empresaris, presumptament relacionats amb una trama corrupta vinculada a l'adjudicació de la gestió de residus a la Vega Baixa. Barres ha volgut mantenir la prudència en tant que la investigació policial es troba oberta i ha afegit que 'la investigació i el procés judicial han de seguir el seu curs per esclarir els fets, però el respecte i la prudència envers el procés ens obliga a tots. El més irresponsable del que s'ha dit em sembla buscar a l'actuació policial suposades estratègies propagandístiques encobertes'. Per al dirigent republicà, 'la sol·lució no es troba en reclamar responsabilitats individuals o dimissions puntuals, el que seria necessari és una refundació completa de la dreta valenciana, un pas que el PP, evidentment, no s'atreveix ni té cap intenció a donar'. Barres ha conclòs lamentant la 'nefasta i tremebunda imatge que el PP valencià està projectant del nostre país'.   

Esquerra lamenta l'exclusió del requisit lingüístic a la nova llei d'ordenació i gestió de la funció pública valenciana

Esquerra Republicana del País Valencià, segons ha declarat el seu president, Agustí Cerdà, considera 'un atac intolerable als drets dels valencians i valencianes' la reforma de la Llei d'Ordenació i Gestió de la Funció Pública Valenciana aprovada quest dimarts a les Corts amb els vots a favor de PP i PSOE i que ha deixat fora del text, novament, el requisit lingüístic. En paraules del dirigent republicà, aquest fet comporta, a més, 'la confirmació de quina és la situació política al nostre país, amb una majoria parlamentaria espanyolista, representada per PP i PSOE, que treballa sistemàticament per negar la realitat nacional, cultural i lingüística del País Valencià'. El president d'ERPV ha criticat durament el posicionament del PSOE, que malgrat el seu compromís amb la Plataforma a Favor del Coneixement del Valencià per a l'Accés a un Lloc de Treball de les Administracions Valencianes, ha votat favorablement aquesta reforma de la llei. 'Per al que no hi ha cap excusa', ha dir Cerdà en al·lusió a les paraules de Joan Ignasi Pla, 'és per a supeditar el requisit lingüístic a altres “interessos generals”. Ser atès en valencià per qualsevol treballador de l'administració és un dret de la ciutadania, així ho recull la maltractada Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià. És la base, és el mínim. No és negociable i no es pot barrejar amb altres qüestions. El PSOE, com sempre, juga la carta que més l'interessa de cara a la galeria, però a l'hora de la veritat és destapa, com va fer a la votació de la reforma de llei'. El dirigent republicà ha manifestat que aquesta reforma és una notícia lamentable per als ciutadans valencians, i ha dit que 'continuem com a l'anterior llei, però no és el mateix, és un retrocés perquè hi havia una ocasió de corregir un error i s'ha perdut'. Al mateix temps, ha reclamat la necessitat de que la normalitat que el valencianisme té al carrer, a la societat i a la cultura, és reflexe a la política.

Esquerra presenta al·legacions al Pla Integral de Residus 2010 de la Generalitat Valenciana

El secretari de Medi Ambient d'Esquerra-Almassora va presentar ahir una sèrie d'al·legacions i propostes de millora per al Pla Integral de Residus (PIR) 2010 de la Generalitat Valenciana, després d'examinar el projecte que es va trobar a disposició pública fins aquest dilluns, i una vegada escoltades les opinions tècniques dels principals grups ecologistes del País Valencià. Segons Alejos, 'les propostes presentades són imprescindibles perquè aquest nou marc normatiu siga responsable i conseqüent amb la problemàtica que té el nostre país en quant a la gestió de residus urbans'. Per al dirigent republicà aquest PIR, lluny de dotar d'eines a les mancomunitats per fer una recollida selectiva i racional dels residus, aposta per la incineració 'd'una manera clara i a gran escala'. Alejos ha denunciat que els abocadors valencians ja estan saturats i que en concret Almassora 'ja va haver de demanar una nova autorització per a poder abocar per damunt de la línia d'horitzó que venia marcada pel projecte i llicencia anteriorment concedida, l'abocador d'Onda. I aquest exemple no és una cap excepció, com no ho són les escombraries que viatgen des del Baix Maestrat a Alacant i Múrcia diàriament per no tindre cap planta de gestió ni abocador allà on es generen els residus. '. Esquerra ha defensat a les al·legacions presentades la necessitat d'anar cap a la gestió denominada de Residu Mínim, un model responsable per fer front als residus fent una recollida selectiva en origen de tot allò que pot tornar a la cadena productiva, que pot formar part d'un compost d'excel·lent qualitat, o bé que ha de ser tractat d'una manera molt específica. 'Amb aquesta gestió', ha dit Alejos, 'la qual no és un projecte utòpic, si no que existeix, funciona, i a més és la nostra responsabilitat; es pot fer front a un seriós problema creat per nosaltres mateixos amb un descontrol total a l'hora de consumir, contaminar i gestionar els recursos limitats que ens ofereix el nostre planeta'.

Puigcercós: "La independència és possible, la independència és realista"

El president d'Esquerra, Joan Puigcercós, acompanyat del secretari general, Joan Ridao, ha comparegut hui davant dels mitjans de comunicació després de la reunió extraordinària de l'Executiva Nacional del partit, i ha anunciat amb rotunditat que 'Esquerra només acata la voluntat del poble de Catalunya, que és la que va ser expressada a les urnes i que és la que no ha estat respectada. No podem acceptar ni retallades ni imposicions. No es pot acatar allò que és injust'. 'Aquí comença una nova etapa', ha sentenciat Puigcercós, 'aquí comença la transició tranquil•la i democràtica cap a la independència'. Puigcercós, que ha iniciat la seva compareixença desmentint aquelles instàncies espanyoles que han titllat la sentència de tova dient que salva l'Estatut, ha remarcat que 'aquesta és una sentència duríssima, que afecta parets mestres de l'Estatut, que conculca drets dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya i que retalla el marge de llibertats de tots els catalans'. 'La sentència conforma l'adéu a Catalunya; des de la darrera instància jurídica espanyola ens diuen que el desig de major sobirania d'una gran majoria del poble de Catalunya no hi cap a la constitució, no hi cap a Espanya; doncs nosaltres també direm adéu a Espanya'. Joan Puigcercós s'ha referit al pacte Mas-Zapatero 'que nosaltres ja vam avisar que era un error i que tampoc s'ha respectat. La sociovergència ha fracassat, la gestió de la relació amb Espanya ha fracassat. No es pot pretendre seguir fent el mateix de sempre. PSOE i PP s'han posat d'acord per a dir-li a Catalunya que fins aquí hem arribat, i s'ha constatat el que nosaltres ja avisàvem, que aquesta via està esgotada i que cal anar més enllà'. 'No culpem només al TC', ha afirmat Puigcercós, 'formen part d'aquesta decisió, també, els partits polítics que en van nomenar els seus membres, el govern de Rodríguez Zapatero, que va deixar l'Estatut en un calaix, i que no ha estat capaç d'avançar-se al TC i evitar aquesta sentència i, en definitiva, el sistema institucional espanyol, l'Estat.

Arranca la quinzena Acampada Jove demà a Montblanc

Demà dijous 15 de juliol a les 12 hores obre les portes la quinzena edició de l'Acampada Jove, el festival político-musical de referència als Països Catalans que acull la vila de Montblanc (Conca de Barberà). L'esdeveniment, organitzat per les JERC, comptarà durant tres dies amb la participació d'una trentena de grups musicals, amb agrupacions de cultura popular i amb activitats formatives i en favor de la consciència social i nacional dels Països Catalans. L'Acampada Jove combina les actuacions dels grups emergents de l'escena musical catalana amb les bandes que han estat protagonistes del festival independentista en diverses ocasions. A l'Espai Independentista, la zona de concerts per exel·lencia, tindran lloc les actuacions de Strombers, la Pegatina, Ojos de Brujo, Los Delinquentes, Orxata Sound System, Els Pets, Skatalà, Dr Calypso, Banda Bassotti o Oprimits, entre d’altres. D'altra banda, l'escenari La Plaça, situat a la Plaça Major de Montblanc, serà l'altaveu dels grups novells guanyadors dels concursos territorials organitzats per les JERC i que competiran en la final del concurs Música Jove. El grup de heavy Enderrocks de la Ribera serà el representant valencià a aquest concurs. El president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Agustí Cerdà, oferirà el proper divendres una conferència en el marc dels actes polítics programats durant el cap de setmana. A més, el dissabte 17 per la vesprada tindrà lloc l'acte polític central, protagonitzat pel president d'Esquerra, Joan Puigcercós, i pel portaveu de les JERC, Gerard Coca. Com a novetats, aquesta edició del festival comptarà amb una exposició dels 15 anys d'Acampada Jove que tindrà lloc a l'església dessacralitzada de Sant Francesc i, en altre àmbit, els assistents podran gaudir de les noves piscines municipals de Montblanc. Es disposarà d'una zona d'acampada de fins a 30.000 m2 i es comptarà amb la participació de 500 militants i voluntaris de les JERC que faran possible que l'Acampada Jove siga realitat.

Joan Serra

L'Ajuntament de Simat col·loca 60 nous contenidors de cartró i d'envasos per facilitar el reciclatge

L'Ajuntament de Simat de la Valldigna ja està col·locant els nous contenidors d'envasos lleugers i de cartró a tot el poble i en col·locarà entre 15 i 20 més pròximament. Així ho ha assegurat al Ple de l'Ajuntament el regidor de Medi Ambient, Joan Serra, d'Esquerra Republicana del País Valencià, qui ha explicat que en total hi hauran 30 mous contenidors per a cadascun d'aquests residus al municipi. Serra ha afegit que actualment hi ha molts contenidors de cartró en mal estat. 'Amb aquestos contenidors', ha dit el regidor, 'el que es farà serà emportar-se'ls, reparar-los, deixar-los condicionats i tindrem d'alguna manera una possibilitat més de reciclar'. El dirigent republicà ha manifestat que segons diversos estudis dels que disposa l'Ajuntament, quan més a prop es tenen els contenidors molt més es recicla. 'Per això', ha dit, 'anem a intentar col·locar on hi haja un contenidor d'envasos lleugers, un de cartró, un de vidre i un de fem'. Aquesta inversió en nous contenidors anirà acompanyada, tal i com ho ha explicat el regidor de Medi Ambient, d'una reordenació i reubicació dels contenidors actuals, tot buscant fer més accessible el reciclatge per a tots els habitants de Simat. D'altra banda, des de la regidoria de Medi Ambient de Simat s'ha volgut contribuir a l'estalvi dels simaters i simateres reduint la despesa en el fem. 'Per part dels treballadors de l'Ajuntament', ha dit Serra, 's'ha fet un treball molt exhaustiu i exquisit respecte al que és la despesa del fem i al que hem de pagar els ciutadans. De fet, hem modificat una ordenança per la que les persones majors tenen una reducció del 50% per part de l'ajuntament'. Tenint en compte que actualment hi ha dos rebuts de fem, un el que cobren els ajuntament i l'altre el que cobra el Consorci per mig de la Diputació, a Simat s'ha fet l'esforç d'ajustar el rebut de l'Ajuntament, minimitzant l'augment respecte a l'any passat. 'El rebut es quedarà en un augment d'un 6% respecte al de l'any passat.