País Valencià

Totes les notícies

El Senat aprova la moció d’Esquerra Republicana que adequarà el sistema d’ajudes a zones catastròfiques com el Maestrat

La moció pretén agilitzar el cobrament d’ajudes directes i subvencions als ajuntaments i evitar el col·lapse de les finances municipals. El Ple del Senat va aprovar ahir la nit la moció presentada pel Grup d’Esquerra Republicana, i transaccionada amb tota la resta de grups de la Cambra, menys  PP i Vox; per adequar els mecanismes a través dels quals es canalitzen les ajudes destinades a pal·liar els efectes de les catàstrofes naturals i agilitzar el cobrament d’ajudes directes i subvencions, a corporacions locals que tinguin per objectiu actuacions inajornables en cas de catàstrofes. La moció, fruit de la interpel·lació que el senador republicà Josep Rufà va formular al ministre de l’Interior, fa quinze dies sobre les afectacions dels aiguats al Montsià i el Maestrat, també demana impulsar la coordinació amb els ajuntaments que han patit més d’una catàstrofe natural en un període inferior a quatre anys, per establir mecanismes extraordinaris d’ajuda i cooperació, que redueixin l’impacte negatiu de les diferents catàstrofes als comptes municipals. Rufà en la seva intervenció va afirmar que  “aquesta moció serveix per donar solucions a qualsevol municipi de l’Estat que ha patit aquest tipus de fenòmens”, fent referència també a llocs com Huelva, Alacant o les Illes Balears. El senador va explicar que “la nostra moció interpel·la el govern a millorar el sistema de recollida d’informació, de modificació de les ajudes i sobretot, de l’acceleració en el seguiment de les necessitats dels municipis, perquè aquests es veuen afectats econòmicament arran de les diferents danes o glòries que han d’afrontar”. El maestrat és una de les comarques afectades sistemàticament per catàstrofes naturals. La comarca del Maestrat és una de les que pateixen catàstrofes naturals de forma sistemàtica, fet que provoca l'endeutament d'ajuntaments com Benicarló o Vinaròs que veuen com les ajudes no arriben mentre les obres de recuperació i reparació s'han de dur a terme amb diligència.

Nou d’octubre. Antifeixisme, drets i sobirania.

Des d'Esquerra Republicana del País Valencià animem a tota la militància i a tota la gent republicana, sobiranista i antifeixista del País Valencià a eixir al carrer, aquest dissabte, dia 9 d'octubre, per celebrar la Diada Nacional.  Aquest és el nostre manifest que vos convidem a llegir i compartir. Ens veiem a la plaça de Sant Agustí de València a les sis.   Nou d'octubre. Antifeixisme, drets i sobirania. És 9 d’octubre, dia de reafirmació nacional del País Valencià. La reivindicació de la sobirania a què tenim dret com a poble, sempre  ha estat necessària i enguany més encara. Ja no ens val queixar-nos d’aquells vint anys de retrocés durant els quals el govern del nostre país va estar en mans dels que fomenten l’autoodi. Ja no podem lamentar-nos de tindre la dreta més barroera escapçant qualsevol intent de recuperació nacional. Fa sis anys que ja no són al Palau de la Generalitat. Fa sis anys que esperem una decisió valenta que blinde i protegisca la llengua i els mitjans de comunicació públics nacionals. Sis anys veient la tebiesa en la defensa del territori en casos com l’ampliació del Port de València, la variant de Pedralba, la protecció i recuperació de marjals o regadius històrics com la xarxa d’assarbs del Baix Segura, Parlar de sobirania el Nou d’Octubre, és parlar de l’orgull de formar part d’un poble treballador que abasteix de productes de la terra a mitja Europa, d’un poble capdavanter en investigació científica i tècnica. D’un poble que dobla el llom de sol a sol i veu com el fruit del seu esforç acaba beneficiant les oligarquies de sempre. Però quina sobirania volem? No n’hi ha una altra que no siga la de poder decidir què fem amb els nostres recursos, la d’impedir que les ordres ens vinguen donades de Madrid a l’hora de millorar serveis sanitaris, teixir una xarxa de centres d’investigació ben dotada o posar en marxa polítiques d’habitatge que garantisquen el dret a viure dignament.

Esquerra demana canviar el sistema d’ajudes als municipis que pateixen situacions catastròfiques recurrents

ERPV, 6 d'octubre de 2021  Josep Rufà, senador d’Esquerra Republicana del País Valencià, ha interpel·lat al ministre d’Interior, Grande-Marlaska, sobre les ajudes als municipis d’Alcanar, Vinaròs, Ulldecona i Sant Carles de la Ràpita, per les destrosses provocades per la DANA del passat 1 de setembre. Rufà ha recordat que “plou sobre mullat perquè la devastació provocada pels temporals s’ha convertit en un continu a les Terres de l’Ebre”. D’aquí que “els municipis més afectats es troben en una situació d’emergència financera i prop del col·lapse, per les grans despeses acumulades en la restauració i reparació dels danys provocats els darrers quatre anys pels successius desastres meteorològics”. El senador ha apuntat “les dificultats administratives dels ajuntaments per a poder donar una resposta efectiva i ràpida, sense càrregues per a les finances municipals”, per la qual cosa ha demanat “una millora de l’ordre HAP/196/2015, de 21 de gener”, que regula les subvencions que tenen per finalitat l’execució d’obres de reparació o restitució, conseqüència de catàstrofes naturals. Segons Rufà “aquesta Ordre s’ha mostrat poc eficaç per municipis com els del Montsià i el Maestrat que han patit fenòmens meteorològics i catàstrofes encadenades i reiterades els darrers anys”, motiu que l'ha dut a demanar “adaptar l’Ordre a la nova realitat”.  Rufà ha denunciat  "la  manca d’ajudes directes” cap als Ajuntaments, els quals es veuen obligats a acollir-se a subvencions condicionades per reparar de manera urgent les destrosses. El senador republicà ha demanat derivar Fons Next Generation per millorar la protecció del litoral, obrir un procés de diàleg amb totes les administracions afectades i prendre mesures d’emergència per revertir aquesta tendència.

Esquerra Republicana del País Valencià demana coherència a PSPV i Podem en el tancament de Cofrents

ERPV, 10 de setembre de 2021 ...si les desavinences en el Govern de Catalunya són suficients per a no fer l’ampliació d’El Prat per què les desavinences al Botànic no ho són per tancar Cofrents o per paralitzar l’ampliació del Port de València? Josep Barberà Davant la nova parada de la Central de Cofrents ocasionada per la fuita d’aigua en la turbina de la central, Esquerra Republicana del País Valencià demana al Consell que exigisca al Govern espanyol el tancament de la Central que, amb vora 40 anys d’activitat, comporta un greu perill per estar totalment caducada. Els republicans valencians demanen al PSPV que deixe el joc de les contradiccions que els fa dir una cosa a València i fer tot el contrari a Madrid. «No es pot votar a les Corts el tancament i que el mateix partit socialista done el vistiplau a renovar l’explotació de la central per 9 anys més» ha declarat la secretària general d’ERPV Maria Pérez, en al·lusió a la PNL que les Corts van aprovar l’any 2017 demanant el desmantellament de la central i la no autorització de la construcció del magatzem temporal individualitzat (ATI). Aquesta proposta ha sigut ignorada pel mateix PSOE a Madrid, que el passat mes de març va autoritzar Iberdrola l’explotació de la central fins novembre de 2030. El president del partit, Josep Barberà, parla de la doble moral de Madrid que posa com excusa les desavinences del Govern a Catalunya per tombar l’ampliació de l’aeroport d’El Prat mentre al País Valencià aquestes desavinences no són cap obstacle per dur a terme projectes que van contra els interessos de la població valenciana. En aquest sentit Barberà interpel·la obertament a Podem del País Valencià «si les desavinences en el Govern de Catalunya són suficients per a no fer l’ampliació d’El Prat per què les desavinences al Botànic no ho són per tancar Cofrents o per paralitzar l’ampliació del Port de València?». Barberà ha recordat que Podem ha presentat mocions al senat demanant el tancament que sempre han estat votades a favor pels republicans i, fins i tot, ham presentat iniciatives conjuntes al Congrés demanant el tancament.

ERPV es posiciona en contra de l'ampliació del Port de València a Europa. L'eurogup ALE-Verds emet un comunicat.

ERPV, 9 de setembre de 2021.   La consellera Mollà ens té a la seua disposició per protegir l’Albufera, l’Horta, la ciutat de València i la resta del territori del País Valencià amb la contundència necessària. I ho farem en tots els fòrums on Esquerra Republicana del País Valencià és present, inclòs el Parlament Europeu.                       Josep Barberà L’Aliança Lliure Europea ALE, coalició de la qual forma part Esquerra Republicana del País Valencià s’ha posicionat contra l’ampliació del Port de València en un comunicat fet públic hui. El comunicat recull el malestar del grup després que els passats 1 i 2 de setembre el PP i el PSPV-PSOE votaren en la Comissió de Peticions en contra de demanar una nova Declaració d’Impacte Ambiental per al projecte. Aquesta votació, com diu el comunicat, tanca la porta del comitè de Peticions (PETI). La direcció d’Esquerra Republicana del País Valencià no descarta emprendre noves accions que permeten paralitzar un projecte que, en veu del seu president Josep Barberà «només comportarà degradació ambiental afectant la qualitat de vida de les persones que viuen a València ciutat i l’Horta». Fa unes setmanes l’eurodiputat republicà Jordi Solè, president de l’ALE, es va reunir en València amb membres de la Comissió Ciutat-Port i va visitar el Port on va comprovar la proximitat de l’Albufera així com la greu afecció de les obres portuàries anteriors sobre la línia de costa sud de València. Des d’ERPV agraeixen que la consellera Mireia Mollà acudira a defensar una nova DIA a l’Europarlament i li tendeixen la ma per unir esforços «La consellera no trobarà ningú amb més convenciment polític ni amb més propostes desplegades a Europa que ERPV. La consellera Mollà ens té a la seua disposició per protegir l’Albufera, l’Horta, la ciutat de València i la resta del territori del País Valencià amb la contundència necessària. I ho farem en tots els fòrums on Esquerra Republicana del País Valencià és present, inclòs el Parlament Europeu», ha reblat Josep Barberà.

Raquel Sans, Maria Pérez, Josep Barberà, feminisme, igualtat, pobresa menstrual

Reunió de coordinació de feminismes amb Raquel Sans

ERPV, 07/09/2021 La Secretària General i el President d'ERPV, Maria Pérez i Josep Barberà s'han reunit amb la Vicesecretària General de Dones nacional, Raquel Sans, en la seu del partit a Barcelona per posar en comú les propostes feministes que es duen a terme al País Valencià i Catalunya.  Entre els temes tractats, Pérez i Barberà han informat dels darrers actes de presentació i la recollida de signatures de la Iniciativa Legislativa Popular Tres Voltes Rebel a Raquel Sans i han incidit en la importància de posar fi a la pobresa menstrual que, en el cas del País Valencià, afecta a un 20 per cent de les dones.    

Esquerra Republicana del País Valencià exigeix al President Puig i els partits que li donen suport determinació en la reciprocitat.

Els sobiranistes valencians han posat en marxa hui un web per informar i denunciar la situació que pateix el País Valencià pel que fa a la reciprocitat. El web sensesenyal.org té un marcador amb els dies que fa que no arriba el senyal de TV3, i explica fil per randa la situació tècnica actual que permetria rebre els mitjans públics catalans i balears. El web l’ha donat a conéixer hui durant la taula rodona «què hi podrien fer demà mateix les dues Generalitat, TV3 i Àpunt i no fan?» organitzada per la Plataforma per la Llengua i en la qual ha participat la diputada republicana Marta Rosique qui ha posat de manifest que, a més del nou múltiplex « es pot reduir la’mple de banda d’À Punt Mèdia per donar espai a altres canals, així com aprofitar l’espai dels canals locals que a hores d’ara no s’utilitzen». El President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha sigut contundent «exigim al President Puig i als partits que li donen suport en mesures concretes per fer possible la reciprocitat. No hi ha excuses tècniques per no veure els mitjans públics catalans i balears al País Valencià». Els republicans valencians remarquen que els problemes tècnics no són un entrebanc real per a dur a terme la reciprocitat, tal com es pot comprovar al web sensesenyal.org i ratlla el cinisme que el PSPV es diga que «l’ansietat no és bona consellera» com ha dit Vicent Sarrià a la xarrada. «Només faltaria que se’ns tractara d’ansiosos, després de tants anys. El Consell té la potestat i les eines per fer que el País Valencià veja TV3 i IB3 ja mateix i, a més, teixir les complicitats amb els governs català i balear per arribar a la reciprocitat absoluta que permeta que a Catalunya i les Illes es veja À Punt». A la xarrada de hui, tots els representants s’han mostrat partidaris de posar en marxa una plataforma de continguts audiovisuals en català. En aquest sentit, Marta Rosique ha assenyalat que «estaria bé que aquest acord que hi ha hui ací es traduïra en acords als governs».

Esquerra Republicana del País Valencià exigeix al President Puig i els partits que li donen suport determinació en la reciprocitat.

Els sobiranistes valencians han posat en marxa hui un web per informar i denunciar la situació que pateix el País Valencià pel que fa a la reciprocitat. El web sensesenyal.org té un marcador amb els dies que fa que no arriba el senyal de TV3, i explica fil per randa la situació tècnica actual que permetria rebre els mitjans públics catalans i balears. El web l’ha donat a conéixer hui durant la taula rodona «què hi podrien fer demà mateix les dues Generalitat, TV3 i Àpunt i no fan?» organitzada per la Plataforma per la Llengua i en la qual ha participat la diputada republicana Marta Rosique qui ha posat de manifest que, a més del nou múltiplex « es pot reduir la’mple de banda d’À Punt Mèdia per donar espai a altres canals, així com aprofitar l’espai dels canals locals que a hores d’ara no s’utilitzen». El President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha sigut contundent «exigim al President Puig i als partits que li donen suport en mesures concretes per fer possible la reciprocitat. No hi ha excuses tècniques per no veure els mitjans públics catalans i balears al País Valencià». Els republicans valencians remarquen que els problemes tècnics no són un entrebanc real per a dur a terme la reciprocitat, tal com es pot comprovar al web sensesenyal.org i ratlla el cinisme que el PSPV es diga que «l’ansietat no és bona consellera» com ha dit Vicent Sarrià a la xarrada. «Només faltaria que se’ns tractara d’ansiosos, després de tants anys. El Consell té la potestat i les eines per fer que el País Valencià veja TV3 i IB3 ja mateix i, a més, teixir les complicitats amb els governs català i balear per arribar a la reciprocitat absoluta que permeta que a Catalunya i les Illes es veja À Punt». A la xarrada de hui, tots els representants s’han mostrat partidaris de posar en marxa una plataforma de continguts audiovisuals en català. En aquest sentit, Marta Rosique ha assenyalat que «estaria bé que aquest acord que hi ha hui ací es traduïra en acords als governs».

Condemna sense pal·liatius l'assassinat masclista del Port de Sagunt.

"Que cap dona o xiqueta torne a estar desemparada i que tots els actors socials des dels individuals fins als col·lectius siguen intolerants i implacables d'una vegada per totes amb el masclisme" Des d'Esquerra Republicana del País Valencià condemnen sense pal·liatius el darrer assassinat masclista que ha tingut lloc aquest diumenge al Port de Sagunt.   La dona assassinada al seu domicili, a pocs metres de la rotonda on cada 25 de Novembre es recorda a les víctimes d'aquesta xacra, havia demanat ajuda als serveis socials municipals dos dies abans que la seua exparella posara fi a la seua vida el qual, a més, tenia una ordre d'allunyament.  Des de la formació republicana preguntem què ha fallat en aquest cas concret i també ens qüestionem què falla davant aquest degoteig incessant de dones assassinades. Apel·lem a la responsabilitat de les autoritats i de les institucions, però també a tots i totes nosaltres com a societat perquè els drets de les dones i xiquetes siguen respectats i no hàgem de lamentar més casos de violència masclista. Que cap dona o xiqueta torne a estar desemparada i que tots els actors socials des dels individuals fins als col·lectius siguen intolerants i implacables d'una vegada per totes amb el masclisme, que aïllem a qui el minimitza o el consenteix i que es posen tots els medis per a combatre-ho.  Des d'Esquerra Republicana del País Valencià ens sumem al minut de silenci convocat per l'Ajuntament de Sagunt, i a qualsevol acció que es convoque per condemnar aquest crim i reivindicar la lluita contra la violència masclista, però cridem ben fort alhora que ens volem vives i amb tots els drets! Des d'Esquerra Republicana del País Valencià demanem que acudiu a les concentracions de rebuig a aquest assassinat que convoca la coordinadora feminista del Camp de Morvedre: Hui dilluns 10 de maig a les 12h minut de silenci davant l'Ajuntament de Sagunt.  Hui dilluns 10 de maig a les 19h Dòl per la veïna assassinada a la rotonda de la Tolerància del Port de Sagunt.