País Valencià

Totes les notícies

Esquerra Republicana del País Valencià exigeix al President Puig i els partits que li donen suport determinació en la reciprocitat.

Els sobiranistes valencians han posat en marxa hui un web per informar i denunciar la situació que pateix el País Valencià pel que fa a la reciprocitat. El web sensesenyal.org té un marcador amb els dies que fa que no arriba el senyal de TV3, i explica fil per randa la situació tècnica actual que permetria rebre els mitjans públics catalans i balears. El web l’ha donat a conéixer hui durant la taula rodona «què hi podrien fer demà mateix les dues Generalitat, TV3 i Àpunt i no fan?» organitzada per la Plataforma per la Llengua i en la qual ha participat la diputada republicana Marta Rosique qui ha posat de manifest que, a més del nou múltiplex « es pot reduir la’mple de banda d’À Punt Mèdia per donar espai a altres canals, així com aprofitar l’espai dels canals locals que a hores d’ara no s’utilitzen». El President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha sigut contundent «exigim al President Puig i als partits que li donen suport en mesures concretes per fer possible la reciprocitat. No hi ha excuses tècniques per no veure els mitjans públics catalans i balears al País Valencià». Els republicans valencians remarquen que els problemes tècnics no són un entrebanc real per a dur a terme la reciprocitat, tal com es pot comprovar al web sensesenyal.org i ratlla el cinisme que el PSPV es diga que «l’ansietat no és bona consellera» com ha dit Vicent Sarrià a la xarrada. «Només faltaria que se’ns tractara d’ansiosos, després de tants anys. El Consell té la potestat i les eines per fer que el País Valencià veja TV3 i IB3 ja mateix i, a més, teixir les complicitats amb els governs català i balear per arribar a la reciprocitat absoluta que permeta que a Catalunya i les Illes es veja À Punt». A la xarrada de hui, tots els representants s’han mostrat partidaris de posar en marxa una plataforma de continguts audiovisuals en català. En aquest sentit, Marta Rosique ha assenyalat que «estaria bé que aquest acord que hi ha hui ací es traduïra en acords als governs».

Condemna sense pal·liatius l'assassinat masclista del Port de Sagunt.

"Que cap dona o xiqueta torne a estar desemparada i que tots els actors socials des dels individuals fins als col·lectius siguen intolerants i implacables d'una vegada per totes amb el masclisme" Des d'Esquerra Republicana del País Valencià condemnen sense pal·liatius el darrer assassinat masclista que ha tingut lloc aquest diumenge al Port de Sagunt.   La dona assassinada al seu domicili, a pocs metres de la rotonda on cada 25 de Novembre es recorda a les víctimes d'aquesta xacra, havia demanat ajuda als serveis socials municipals dos dies abans que la seua exparella posara fi a la seua vida el qual, a més, tenia una ordre d'allunyament.  Des de la formació republicana preguntem què ha fallat en aquest cas concret i també ens qüestionem què falla davant aquest degoteig incessant de dones assassinades. Apel·lem a la responsabilitat de les autoritats i de les institucions, però també a tots i totes nosaltres com a societat perquè els drets de les dones i xiquetes siguen respectats i no hàgem de lamentar més casos de violència masclista. Que cap dona o xiqueta torne a estar desemparada i que tots els actors socials des dels individuals fins als col·lectius siguen intolerants i implacables d'una vegada per totes amb el masclisme, que aïllem a qui el minimitza o el consenteix i que es posen tots els medis per a combatre-ho.  Des d'Esquerra Republicana del País Valencià ens sumem al minut de silenci convocat per l'Ajuntament de Sagunt, i a qualsevol acció que es convoque per condemnar aquest crim i reivindicar la lluita contra la violència masclista, però cridem ben fort alhora que ens volem vives i amb tots els drets! Des d'Esquerra Republicana del País Valencià demanem que acudiu a les concentracions de rebuig a aquest assassinat que convoca la coordinadora feminista del Camp de Morvedre: Hui dilluns 10 de maig a les 12h minut de silenci davant l'Ajuntament de Sagunt.  Hui dilluns 10 de maig a les 19h Dòl per la veïna assassinada a la rotonda de la Tolerància del Port de Sagunt.

República, Borbons, ERPV, País Valencià,

ERPV pregunta al govern per la violència policial d’ahir a la Universitat Jaume I de Castelló

ERPV, 07/02/2021 Davant l’actuació policial desmesurada patida ahir pels manifestants contra la visita de Felip VI al campus de l’UJI, Esquerra Republicana del País Valencià demana al Govern espanyol què explique els motius de la virulència de l’acció. La diputada republicana Marta Rosique ha registrat l’escrit en què es demana, entre d’altres, que el govern informe sobre la quantitat d’efectius, el comandament de l’operatiu o els motius que van dur a les càrregues contra els joves manifestants. Els republicans valencians demanen també si es va intentar la mediació amb els manifestants en algun moment. Per al President d’ERPV, Josep Barberà «és molt greu que una actuació policial tan violenta es done en una universitat que, justament, té una càtedra de mediació policial. No entenem el sentit d’aquesta càtedra si no és per posar en pràctica allò que pregona, la cultura de la pau en la resolució de conflictes. La Universitat, que ha estat històricament seu de la crítica, la reflexió i la llibertat d’expressió, no pot donar cabuda a actuacions d’aquest tipus», i ha incidit en la gravetat dels fets que, un cop més, posen de manifest l’escalada repressiva de les forces de seguretat contra la població civil. Els sobiranistes demanen si sempre es dissolen les protestes contra la figura del monarca i, de ser així, d’acord amb quins criteris. Per a Josep Barberà el País Valencià està patint una escalada perillosa en la pèrdua de llibertats al País Valencià "Ahir registràvem la petició de compareixença de la delegada del govern Glòria Calero per permetre manifestacions feixistes protegides per la policia i, quasi al mateix temps veiem com eixa policia que defensa els feixistes carregava contra estudiants a Castelló. El Govern espanyol ha de donar-nos explicacions i estaria bé que les forces progressistes les exigirem tots a una". Ahir, el grup republicà va registrar una bateria de preguntes per esclarir els fets del passat 25 d'abril, quan grups feixistes intentaren fer boicot als actes programats per Esquerra Republicana del País Valencià a Dènia i a València.

Drets laborals, ERPV, País Valencià, Sindicats de classe,

Aquest Primer de Maig, consciència de classe!

Aquest Primer de Maig exhibim als carrers el nostre orgull de classe perquè som classe treballadora i només des de la plena consciència podrem revertir la nefasta situació a què ens han dut els governs de la dreta i els tebis governs progressistes. Enguany com mai, cal fer una crida a l’afiliació en els sindicats de classe, cal teixir una gran xarxa de treballadores i treballadors que, organitzats dins dels sindicats de classe, planten cara a governs vençuts per la por. Hem patit retallades que fa dècades no hauríem pogut imaginar. Perdem poder adquisitiu i veiem com els sous es mantenen en els nivells de fa deu anys, en el millor dels casos, que ens impedeixen arribar a pagar impostos, queviures i subministraments. Els governs de la dreta retallaren sense vergonya els nostres drets amb la reforma laboral i treballadores i treballadors mobilitzarem els vots perquè es produïra un canvi de govern, però aquest «gobierno más progresista de la historia» no ha mogut un dit per tombar la reforma ni per fer avançar els drets laborals. Estem mancats de polítiques laborals que posen fre a la sobre explotació de les treballadores i treballadors provinents d’altres països que, massa sovint, cauen en mans de màfies. Denunciem la poca vergonya de l’administració que es nega a regular el sector dels repartidors, o riders, que es veuen obligats a ser autònoms mentre fan jornades sense fi en condicions precàries i que, a més, s’han d’enfrontar a sindicats grocs formats per la patronal. Una situació molt pareguda a la que els toca viure a les encaixadores de taronja i resta de treballadors del camp valencià. Enmig d’aquesta situació greu de pèrdua de drets laborals i d’indefensió renaix el discurs de l’extrema dreta prometent un futur millor, net d’immigrants que ens lleven el treball i on el mercat ho regularà tot per art de màgia. No podem caure en el parany de creure les seues falses respostes a una situació que ha estat provocada per ells i per la por que tenen els partits progressistes a plantar-los cara.

Salvem l’Horta, protegim el poble. Comunicat sobre l'ampliació del Port de València.

Esquerra Republicana del País Valencià es reafirma en la seua posició davant el projecte d’ampliació del Port de València i demana al Consell i a totes les forces polítiques valencianistes que s’unisquen davant una nova agressió del Govern espanyol. Des del partit republicà valencià ens oposem frontalment al projecte d’ampliació del Port de València que suposarà un retrocés en la qualitat de vida de les persones que viuen a la ciutat i pobles adjacents. La declaració, per part del Consell, de l’Emergència Climàtica el setembre de 2019, obliga a les forces polítiques que en formen part a defensar projectes d’infraestructures sostenibles i a oposar-se a aquelles que, com el cas de l’ampliació del Port, atempten contra la salut ambiental. Demanem al PSPV-PSOE que demane al govern espanyol la paralització del projecte. Així mateix exigim a Compromís un posicionament més bel·ligerant davant un atemptat ambiental que no portarà cap benefici a la ciutat (recordem que va ser la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament rural, Emergència climàtica i Transició ecològica qui va acceptar la pròrroga de la DIA de 2007). No ens empassem la versió de l’Autoritat Portuària de València que assegura que el projecte generarà llocs de treball i grans beneficis econòmics. El trànsit de contenidors buits per un port (que és la principal activitat del Port i de la terminal projectada) no genera beneficis econòmics substancials, o a tindre en compte. Aquests beneficis els tindran, una volta més, les empreses adjudicatàries, tant de la terminal com de les obres. Urgim al Consell a prendre mesures per paralitzar aquest projecte, tant per la via política com judicial, que afecta una part important del territori valencià. En aquest cas, un territori expropiat per l’estat espanyol per a la seua gestió, com són els ports del País Valencià. Des d’ERPV veiem, una vegada més, que no podem fiar a l’amo de Madrid la gestió dels nostres interessos perquè, arribat el cas, triarà allò que més li convinga a ell i no al poble valencià.

Central Nuclear de Cofrents. Foto:Wikipedia

Presentada en el Congrés la PNL que demana tancar i desmantellar la Central de Cofrents.

ERPV. 18/03/2021 La proposició, signada pel Grup Republicà, EH-Bildu, Unidas Podemos, i els grups Plural, Basc i Mixt demana al govern espanyol que procedisca al tancament i desmantellament de la Central Nuclear de Confrents, a la Vall d'Aiora. En l'exposició de motius la PNL recorda la que aprovaren les Corts Valencianes l'any 2017 demanant al govern espanyol el mateix, el tancament i demantellaments de la CN de Cofrents, i que van signar els grups PSOE, Podem i Compromís. També que aquella moció va rebre el suport de molts ajuntaments del País Valencià.  El permís d'explotació de la CN de Cofrents finalitza despús demà dia 20 de març. L'empresa concessionaria, Ibercdrola, va solicitar una pròrroga de 9 anys i mig que el Consell de Seguretat Nuclear va aprovar el passat 17 de febrer. Ara, el Ministeri de Transició Ecològica que dirigeix Teresa Rivera haurà de decidir si aprova la pròrroga o, pel contràri i com demana la Plataforma Tanquem Cofrents i els partits que han presentat la PNL, decideix el seu tancament i desmantellament. La Secretària General d'Esquerra Republicana del País Valencià, Maria Pérez, s'ha mostrat satisfeta per la PNL presentada i pel fet que "s'ha presentat conjuntament amb la resta de forces progressistes del Congrés" i ha lamentat que "el PSOE demana a les Corts el tancament de Cofrents mentre facilita la seua pròrroga al Congrés de Madrid". Pérez ha volgut destacar el treball de la Plataforma Tanquem Cofrents, que aglutina les associacions ecologistes que des de fa anys denuncien les irregularitats i la inseguretat de la CN "sense la tasca de denúncia de Tanquem Cofrents mai no hauriem arribat a la petició conjunta de hui" ha remarcat.  És el millor moment per a tancar la CN de Cofrents. Tanquem Cofrents, plataforma que ajunta associacions i entitats ecologistes del País Valencià, responia a la ministra Teresa Rivera fa uns dies assegurant que ara és el millor moment per a tancar la CN de Cofrents perquè suposaria que la central estaria a punt per ser desmantellada en uns tres anys, és a dir, abans que arriben els tancaments d'altres centrals previstos a partir de 2027.

senyal de trànsit en castellà a Alacant

Nou insult del govern espanyol al País Valencià, ara per part del Ministeri que dirigeix el valencià José Luis Ábalos.

ERPV, 16/03/2021 La resposta per escrit del govern espanyol sobre la retolació dels senyals de trànsit a Alacant és un insult en tota regla als valencianoparlants de l’Alacantí i del País Valencià. Un insult més greu si atenem que el titular del Ministeri és el torrentí José Luís Ábalos, qui demostra un nul interés per vetllar pel bon ús de la llengua i per fer complir la normativa vigent. El president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha manifestat la seua indignació per la resposta del govern que manifesta «un menyspreu cap al País Valencià i la seua llengua que cap valencià de bé hauria de consentir. Si aquest és el poder valencià que té el PSOE a Madrid no és d’estranyar que estiguem a la cua en tot». Ningú pot equivocar-se per llegir Aeroport o Recinte firal en valencià. Aquesta resposta només vol dir que els importem un rave, també a Ábalos. Els republicans valencians denuncien des de fa anys la greu situació que pateix el sud del país en protecció lingüística, una situació que a parer de Barberà «hauria de fer que totes les administracions, locals, autonòmica i estatal, posaren més mitjans i esforços en la protecció del valencià en aquestes comarques. En canvi veiem com es segrega i es justifica el castellà. Ningú pot equivocar-se per llegir Aeroport o Recinte firal en valencià. Aquesta resposta només vol dir que els importem un rave, també a Ábalos» ha sentenciat Barberà. Les preguntes formulades fa poc més d’un mes per la diputada republicana Marta Rosique, a petició d’Esquerra Republicana del País Valencià a l’Alacantí, a la Direcció General de Carreteres del Ministeri de Foment, demanaven explicacions de per què apareixen rètols només en castellà en diverses carreteres de la xarxa, com ara la A-31, A-7, AP-7 i A-70 que transiten per les comarques del sud del País Valencià, i que circumval·len la ciutat d’Alacant.  

Manifest 8M: Per una República de dones amb tots els drets.

ERPV, 07/03/2021 Un nou 8 de març i tornem a reflexionar sobre la situació de discriminació que patim les dones, una discriminació que afecta a més de la meitat de la població. La mirada global del problema, però, no ens pot fer perdre la perspectiva d’allò que tenim a la vora. En aquest segon any de pandèmia, les dones d’Esquerra Republicana del País Valencià, volem palesar que la discriminació econòmica i laboral, és a dir les conseqüències de la crisi, afecta greument les dones. Uns efectes que, a més, s’acarnissen amb les dones de classe treballadora. Fa unes setmanes coneixíem la dada de l’escletxa salarial, que se situa en un 20% amb un augment de vora 4 punts en els últims 3 anys. En el cas de dones del País Valencià, hem guanyat de mitjana 5,300 € menys que els homes per fer el mateix treball durant l’any 2020. Aquestes dades en augment ens diuen que, tot i les normatives existents, les mesures de control que vigilen la seua aplicació no són les correctes ni suficients. En aquests anys de pandèmia, on l’atenció a familiars malalts i fills han augmentat, el percentatge de dones que han deixat de banda la seua vida laboral per dedicar-se a les cures ha augmentat significativament, fins al punt que la diferència entre homes i dones que han renunciat a la seua vida laboral és del 551 %. Denunciem que el primer requisit per arribar a la igualtat és la de no patir gana. Els salaris precaris són l’eina principal que empra la societat patriarcal per a sotmetre les dones, Una eina per dificultar l’accés a l’habitatge, sobretot en les dones més joves, impedint així la seua emancipació. A l’obstacle de la igualtat laboral i salarial hem d’afegir les dificultats en les carreres professionals. És cert que a les universitats valencianes hi ha més dones que homes matriculades, un 55,17% segons l’últim informe de la CRUE, i també les dones abandonen els estudis en un 11% menys que els homes, però aquesta xifra descendeix a mesura que pugem esglaons en la carrera acadèmica.

Registrada en les Corts Valencianes la ILP de gratuïtat dels productes per al període.

ERPV, 23/02/2021 Aquest migdia s’ha registrat davant la Mesa de les Corts la iniciativa legislativa popular Per la Gratuïtat dels productes del Període que proposa legislar en un aspecte que afecta la sanitat, l’economia i el benestar ambiental. La comissió promotora que està formada per Núria Arnau, Elo Chamarro, Maria Pérez i Josep Barberà, membres de la direcció d’Esquerra Republicana del País Valencià, ha dipositat el projecte de llei perquè els lletrats de les Corts i la Junta Electoral verifiquen la validesa de la norma proposada, segons demana la llei 10/20017 que regula la iniciativa legislativa popular. A l’eixida del registre, Maria Pérez, representant legal de la Comissió Promotora davant les Corts i secretària general d’ERPV, ha manifestat la satisfacció de la Comissió després de mesos de treball en la preparació d’una proposta legislativa ecofeminista que ha qualificat de «necessària i urgent no només per acabar amb una desigualtat històrica que pateixen les dones, sinó perquè duu aparellades mesures de lluita contra el Canvi Climàtic, aspecte que converteix aquesta llei en una iniciativa pionera a escala mundial». La ILP registrada a les Corts reconeix el dret d’adquirir gratuïtament els productes sostenibles per al període per a totes les dones, xiquetes i persones trans que ho necessiten i que hi haja disponibilitat d’aquests productes en totes les instal·lacions de titularitat pública, siguen aquestes municipals, nacionals o estatals. Per a Maria Pérez d’aquesta manera «s’eliminarà el problema de discriminació econòmica que pateixen totes les dones, pel fet de ser-ho, i s’evitarà el vessament de tones de deixalles de difícil tractament i reciclatge amb el problema ambiental que suposa». Una vegada registrada, la ILP ha de ser verificada pels lletrats de les Corts abans que puga ser admesa. Posteriorment es remetrà a la Junta Electoral, garant del procés de recollida de signatures, que donarà el vistiplau per a l’inici del procés.