País Valencià

Totes les notícies

República, Borbons, ERPV, País Valencià,

ERPV pregunta al govern per la violència policial d’ahir a la Universitat Jaume I de Castelló

ERPV, 07/02/2021 Davant l’actuació policial desmesurada patida ahir pels manifestants contra la visita de Felip VI al campus de l’UJI, Esquerra Republicana del País Valencià demana al Govern espanyol què explique els motius de la virulència de l’acció. La diputada republicana Marta Rosique ha registrat l’escrit en què es demana, entre d’altres, que el govern informe sobre la quantitat d’efectius, el comandament de l’operatiu o els motius que van dur a les càrregues contra els joves manifestants. Els republicans valencians demanen també si es va intentar la mediació amb els manifestants en algun moment. Per al President d’ERPV, Josep Barberà «és molt greu que una actuació policial tan violenta es done en una universitat que, justament, té una càtedra de mediació policial. No entenem el sentit d’aquesta càtedra si no és per posar en pràctica allò que pregona, la cultura de la pau en la resolució de conflictes. La Universitat, que ha estat històricament seu de la crítica, la reflexió i la llibertat d’expressió, no pot donar cabuda a actuacions d’aquest tipus», i ha incidit en la gravetat dels fets que, un cop més, posen de manifest l’escalada repressiva de les forces de seguretat contra la població civil. Els sobiranistes demanen si sempre es dissolen les protestes contra la figura del monarca i, de ser així, d’acord amb quins criteris. Per a Josep Barberà el País Valencià està patint una escalada perillosa en la pèrdua de llibertats al País Valencià "Ahir registràvem la petició de compareixença de la delegada del govern Glòria Calero per permetre manifestacions feixistes protegides per la policia i, quasi al mateix temps veiem com eixa policia que defensa els feixistes carregava contra estudiants a Castelló. El Govern espanyol ha de donar-nos explicacions i estaria bé que les forces progressistes les exigirem tots a una". Ahir, el grup republicà va registrar una bateria de preguntes per esclarir els fets del passat 25 d'abril, quan grups feixistes intentaren fer boicot als actes programats per Esquerra Republicana del País Valencià a Dènia i a València.

Drets laborals, ERPV, País Valencià, Sindicats de classe,

Aquest Primer de Maig, consciència de classe!

Aquest Primer de Maig exhibim als carrers el nostre orgull de classe perquè som classe treballadora i només des de la plena consciència podrem revertir la nefasta situació a què ens han dut els governs de la dreta i els tebis governs progressistes. Enguany com mai, cal fer una crida a l’afiliació en els sindicats de classe, cal teixir una gran xarxa de treballadores i treballadors que, organitzats dins dels sindicats de classe, planten cara a governs vençuts per la por. Hem patit retallades que fa dècades no hauríem pogut imaginar. Perdem poder adquisitiu i veiem com els sous es mantenen en els nivells de fa deu anys, en el millor dels casos, que ens impedeixen arribar a pagar impostos, queviures i subministraments. Els governs de la dreta retallaren sense vergonya els nostres drets amb la reforma laboral i treballadores i treballadors mobilitzarem els vots perquè es produïra un canvi de govern, però aquest «gobierno más progresista de la historia» no ha mogut un dit per tombar la reforma ni per fer avançar els drets laborals. Estem mancats de polítiques laborals que posen fre a la sobre explotació de les treballadores i treballadors provinents d’altres països que, massa sovint, cauen en mans de màfies. Denunciem la poca vergonya de l’administració que es nega a regular el sector dels repartidors, o riders, que es veuen obligats a ser autònoms mentre fan jornades sense fi en condicions precàries i que, a més, s’han d’enfrontar a sindicats grocs formats per la patronal. Una situació molt pareguda a la que els toca viure a les encaixadores de taronja i resta de treballadors del camp valencià. Enmig d’aquesta situació greu de pèrdua de drets laborals i d’indefensió renaix el discurs de l’extrema dreta prometent un futur millor, net d’immigrants que ens lleven el treball i on el mercat ho regularà tot per art de màgia. No podem caure en el parany de creure les seues falses respostes a una situació que ha estat provocada per ells i per la por que tenen els partits progressistes a plantar-los cara.

Salvem l’Horta, protegim el poble. Comunicat sobre l'ampliació del Port de València.

Esquerra Republicana del País Valencià es reafirma en la seua posició davant el projecte d’ampliació del Port de València i demana al Consell i a totes les forces polítiques valencianistes que s’unisquen davant una nova agressió del Govern espanyol. Des del partit republicà valencià ens oposem frontalment al projecte d’ampliació del Port de València que suposarà un retrocés en la qualitat de vida de les persones que viuen a la ciutat i pobles adjacents. La declaració, per part del Consell, de l’Emergència Climàtica el setembre de 2019, obliga a les forces polítiques que en formen part a defensar projectes d’infraestructures sostenibles i a oposar-se a aquelles que, com el cas de l’ampliació del Port, atempten contra la salut ambiental. Demanem al PSPV-PSOE que demane al govern espanyol la paralització del projecte. Així mateix exigim a Compromís un posicionament més bel·ligerant davant un atemptat ambiental que no portarà cap benefici a la ciutat (recordem que va ser la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament rural, Emergència climàtica i Transició ecològica qui va acceptar la pròrroga de la DIA de 2007). No ens empassem la versió de l’Autoritat Portuària de València que assegura que el projecte generarà llocs de treball i grans beneficis econòmics. El trànsit de contenidors buits per un port (que és la principal activitat del Port i de la terminal projectada) no genera beneficis econòmics substancials, o a tindre en compte. Aquests beneficis els tindran, una volta més, les empreses adjudicatàries, tant de la terminal com de les obres. Urgim al Consell a prendre mesures per paralitzar aquest projecte, tant per la via política com judicial, que afecta una part important del territori valencià. En aquest cas, un territori expropiat per l’estat espanyol per a la seua gestió, com són els ports del País Valencià. Des d’ERPV veiem, una vegada més, que no podem fiar a l’amo de Madrid la gestió dels nostres interessos perquè, arribat el cas, triarà allò que més li convinga a ell i no al poble valencià.

Central Nuclear de Cofrents. Foto:Wikipedia

Presentada en el Congrés la PNL que demana tancar i desmantellar la Central de Cofrents.

ERPV. 18/03/2021 La proposició, signada pel Grup Republicà, EH-Bildu, Unidas Podemos, i els grups Plural, Basc i Mixt demana al govern espanyol que procedisca al tancament i desmantellament de la Central Nuclear de Confrents, a la Vall d'Aiora. En l'exposició de motius la PNL recorda la que aprovaren les Corts Valencianes l'any 2017 demanant al govern espanyol el mateix, el tancament i demantellaments de la CN de Cofrents, i que van signar els grups PSOE, Podem i Compromís. També que aquella moció va rebre el suport de molts ajuntaments del País Valencià.  El permís d'explotació de la CN de Cofrents finalitza despús demà dia 20 de març. L'empresa concessionaria, Ibercdrola, va solicitar una pròrroga de 9 anys i mig que el Consell de Seguretat Nuclear va aprovar el passat 17 de febrer. Ara, el Ministeri de Transició Ecològica que dirigeix Teresa Rivera haurà de decidir si aprova la pròrroga o, pel contràri i com demana la Plataforma Tanquem Cofrents i els partits que han presentat la PNL, decideix el seu tancament i desmantellament. La Secretària General d'Esquerra Republicana del País Valencià, Maria Pérez, s'ha mostrat satisfeta per la PNL presentada i pel fet que "s'ha presentat conjuntament amb la resta de forces progressistes del Congrés" i ha lamentat que "el PSOE demana a les Corts el tancament de Cofrents mentre facilita la seua pròrroga al Congrés de Madrid". Pérez ha volgut destacar el treball de la Plataforma Tanquem Cofrents, que aglutina les associacions ecologistes que des de fa anys denuncien les irregularitats i la inseguretat de la CN "sense la tasca de denúncia de Tanquem Cofrents mai no hauriem arribat a la petició conjunta de hui" ha remarcat.  És el millor moment per a tancar la CN de Cofrents. Tanquem Cofrents, plataforma que ajunta associacions i entitats ecologistes del País Valencià, responia a la ministra Teresa Rivera fa uns dies assegurant que ara és el millor moment per a tancar la CN de Cofrents perquè suposaria que la central estaria a punt per ser desmantellada en uns tres anys, és a dir, abans que arriben els tancaments d'altres centrals previstos a partir de 2027.

senyal de trànsit en castellà a Alacant

Nou insult del govern espanyol al País Valencià, ara per part del Ministeri que dirigeix el valencià José Luis Ábalos.

ERPV, 16/03/2021 La resposta per escrit del govern espanyol sobre la retolació dels senyals de trànsit a Alacant és un insult en tota regla als valencianoparlants de l’Alacantí i del País Valencià. Un insult més greu si atenem que el titular del Ministeri és el torrentí José Luís Ábalos, qui demostra un nul interés per vetllar pel bon ús de la llengua i per fer complir la normativa vigent. El president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha manifestat la seua indignació per la resposta del govern que manifesta «un menyspreu cap al País Valencià i la seua llengua que cap valencià de bé hauria de consentir. Si aquest és el poder valencià que té el PSOE a Madrid no és d’estranyar que estiguem a la cua en tot». Ningú pot equivocar-se per llegir Aeroport o Recinte firal en valencià. Aquesta resposta només vol dir que els importem un rave, també a Ábalos. Els republicans valencians denuncien des de fa anys la greu situació que pateix el sud del país en protecció lingüística, una situació que a parer de Barberà «hauria de fer que totes les administracions, locals, autonòmica i estatal, posaren més mitjans i esforços en la protecció del valencià en aquestes comarques. En canvi veiem com es segrega i es justifica el castellà. Ningú pot equivocar-se per llegir Aeroport o Recinte firal en valencià. Aquesta resposta només vol dir que els importem un rave, també a Ábalos» ha sentenciat Barberà. Les preguntes formulades fa poc més d’un mes per la diputada republicana Marta Rosique, a petició d’Esquerra Republicana del País Valencià a l’Alacantí, a la Direcció General de Carreteres del Ministeri de Foment, demanaven explicacions de per què apareixen rètols només en castellà en diverses carreteres de la xarxa, com ara la A-31, A-7, AP-7 i A-70 que transiten per les comarques del sud del País Valencià, i que circumval·len la ciutat d’Alacant.  

Manifest 8M: Per una República de dones amb tots els drets.

ERPV, 07/03/2021 Un nou 8 de març i tornem a reflexionar sobre la situació de discriminació que patim les dones, una discriminació que afecta a més de la meitat de la població. La mirada global del problema, però, no ens pot fer perdre la perspectiva d’allò que tenim a la vora. En aquest segon any de pandèmia, les dones d’Esquerra Republicana del País Valencià, volem palesar que la discriminació econòmica i laboral, és a dir les conseqüències de la crisi, afecta greument les dones. Uns efectes que, a més, s’acarnissen amb les dones de classe treballadora. Fa unes setmanes coneixíem la dada de l’escletxa salarial, que se situa en un 20% amb un augment de vora 4 punts en els últims 3 anys. En el cas de dones del País Valencià, hem guanyat de mitjana 5,300 € menys que els homes per fer el mateix treball durant l’any 2020. Aquestes dades en augment ens diuen que, tot i les normatives existents, les mesures de control que vigilen la seua aplicació no són les correctes ni suficients. En aquests anys de pandèmia, on l’atenció a familiars malalts i fills han augmentat, el percentatge de dones que han deixat de banda la seua vida laboral per dedicar-se a les cures ha augmentat significativament, fins al punt que la diferència entre homes i dones que han renunciat a la seua vida laboral és del 551 %. Denunciem que el primer requisit per arribar a la igualtat és la de no patir gana. Els salaris precaris són l’eina principal que empra la societat patriarcal per a sotmetre les dones, Una eina per dificultar l’accés a l’habitatge, sobretot en les dones més joves, impedint així la seua emancipació. A l’obstacle de la igualtat laboral i salarial hem d’afegir les dificultats en les carreres professionals. És cert que a les universitats valencianes hi ha més dones que homes matriculades, un 55,17% segons l’últim informe de la CRUE, i també les dones abandonen els estudis en un 11% menys que els homes, però aquesta xifra descendeix a mesura que pugem esglaons en la carrera acadèmica.

Registrada en les Corts Valencianes la ILP de gratuïtat dels productes per al període.

ERPV, 23/02/2021 Aquest migdia s’ha registrat davant la Mesa de les Corts la iniciativa legislativa popular Per la Gratuïtat dels productes del Període que proposa legislar en un aspecte que afecta la sanitat, l’economia i el benestar ambiental. La comissió promotora que està formada per Núria Arnau, Elo Chamarro, Maria Pérez i Josep Barberà, membres de la direcció d’Esquerra Republicana del País Valencià, ha dipositat el projecte de llei perquè els lletrats de les Corts i la Junta Electoral verifiquen la validesa de la norma proposada, segons demana la llei 10/20017 que regula la iniciativa legislativa popular. A l’eixida del registre, Maria Pérez, representant legal de la Comissió Promotora davant les Corts i secretària general d’ERPV, ha manifestat la satisfacció de la Comissió després de mesos de treball en la preparació d’una proposta legislativa ecofeminista que ha qualificat de «necessària i urgent no només per acabar amb una desigualtat històrica que pateixen les dones, sinó perquè duu aparellades mesures de lluita contra el Canvi Climàtic, aspecte que converteix aquesta llei en una iniciativa pionera a escala mundial». La ILP registrada a les Corts reconeix el dret d’adquirir gratuïtament els productes sostenibles per al període per a totes les dones, xiquetes i persones trans que ho necessiten i que hi haja disponibilitat d’aquests productes en totes les instal·lacions de titularitat pública, siguen aquestes municipals, nacionals o estatals. Per a Maria Pérez d’aquesta manera «s’eliminarà el problema de discriminació econòmica que pateixen totes les dones, pel fet de ser-ho, i s’evitarà el vessament de tones de deixalles de difícil tractament i reciclatge amb el problema ambiental que suposa». Una vegada registrada, la ILP ha de ser verificada pels lletrats de les Corts abans que puga ser admesa. Posteriorment es remetrà a la Junta Electoral, garant del procés de recollida de signatures, que donarà el vistiplau per a l’inici del procés.

D’esquerra a dreta i de dalt abaix: Maria Pérez (secretària gral d’ERPV), Domènec Garcia (vice s ecretàri gral d’organització d’ERPV), Antonio Manuel Rodríguez (portaveu Recuperando), Raquel Ortiz (coordinadora València Laica), Josep Barberà (president ER

Reunió d'ERPV amb Recuperando i València Laica. El patrimoni ha de tornar a ser de domini públic.

ERPV, 04/02/21. Esquerra Republicana del País Valencià coincideix amb les demandes de València Laica i Recuperando que el patrimoni dels pobles deu ser recuperat per al domini públic. Així s'ha posat de manifest en la reunió entre la direcció d’ERPV i representants del Grup Republicà al Congrés amb els portaveus de les associacions València Laica i Recuperando per analitzar la situació de les immatriculacions de l’església. En la reunió s’ha palesat l’acord en demanar la desafecció del patrimoni històric, una vegada presentat el llistat d’immatriculacions que Esquerra Republicana i EH-Bildu van demanar al govern en una Proposició No de Llei el passat més de desembre. El portaveu de Recuperando, Antonio Manuel Rodríguez ha remarcat que si es reconeix la titularitat de l’església sobre el patrimoni, aquesta te plena potestat per a vendre’l, amb la qual cosa el patrimoni públic passaria a mans privades. Per la seua banda, la coordinadora de València Laica, Raquel Ortiz ha recordat que al País Valencià l’església ha dut a terme 912 immatriculacions, entre les quals la catedral i els edificis complementaris, sense saber a hores d’ara si el Micalet també està a nom de l’església «les joies patrimonials no poden ser propietat de l’església. Cal revertir aquesta situació» ha manifestat. Els portaveus de les dos associacions han coincidit en la necessitat de la nul·litat de les immatriculacions i en denunciar que el llistat presentat pel govern és del tot insuficient perquè només recull les immatriculacions des de l’any 1998. «L’església ha fet immatriculacions des del 1978 basant-se en una llei franquista del 1946. i, per tant, són inconstitucionals. Cal que el govern faça el llistat complet de totes les immatriculacions» ha declarat el portaveu de Recuperando. Des de València Laica, Raquel Ortiz, ha afegit que «s’està demostrant que, a més a més, en el llistat presentat pel govern falten molts bens immatriculats, dels quals ni tan sols hi ha la nota simple» El president d’ERPV, Josep Barberà i la diputada d’Esquerra al Congrés Marta Rosique, s’han compromés a seguir amb les reunions i a vehicular les demandes de València Laica i Recuperando, entre d’altres a pressionar perquè es faça la llista real de les immatriculacions del període 1946-2015 i a aconseguir la seua nul·litat.

ERPV demana la compareixença de la delegada del govern Glòria Calero al Congrés per les càrregues policials d'ahir a València.

ERPV, 17/02/2021 Els republicans valencians demanen que Calero done compte de les càrregues de la Policia Nacional d’ahir dimarts a València contra els manifestants que protestaven per l’empresonament del músic Pablo Hasel. ERPV ha registrat també una bateria de preguntes sobre els mateixos fets adreçades al Ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska. En l’escrit demanen pels motius pels quals es va procedir amb tanta virulència contra els manifestants, així com si es pensa en obrir-se una investigació per depurar responsabilitats. Una volta més ERPV demana al govern pels excessos policials a les mobilitzacions ciutadanes al País Valencià. En aquest sentit, el seu president, Josep Barberà, ha sigut taxatiu amb el paper que juga la delegada del govern “no pot ser que mai siga responsabilitat de la senyora Glòria Calero, sent així que les forces de seguretat estan a les seues ordres. No podem consentir que s’apallisse als carrers del País Valencià ciutadans que protesten pacíficament”. A més a més Barberà ha posat en dubte les declaracions de Calero en què diu que hi havia persones botant foc a contenidors “acusen de botar foc contenidors en una zona on no n’hi ha. A més a més, botar-li foc a un contenidor pot ser motiu de multa, però mai d’un cop de porra o d’un tir”. Els republicans valencians recorden que la llibertat d'expressió està emparada per la Carta de Drets Humans i per la Constitució i, de cap manera, pot ser vulnerada amb violència per cap dels òrgans de l'estat.  Ací la petició de compareixença Ací les preguntes registrades al Congrés Enllaç a la notícia de elperiodic.com