País Valencià

Totes les notícies

Constitució? Mobilització pels drets de les treballadores.

“Todos los españoles tienen el deber de trabajar y el derecho al trabajo... a una remuneración suficiente para satisfacer sus necesidades y las de su familia, sin que en ningún caso pueda hacerse discriminación por razón de sexo.” article 35 de la Constitución Española  A l’Estat espanyol les dones treballem gratis una mitja de 51 dies cada any si les comparem amb el salari dels homes. Podríem dir, aplicant aquest greuge a l’any en curs, que des de l’11 de novembre fins a cap d’any, les treballadores no percebem el sou corresponent, treballem debades.  Aquest fet dramàtic, la bretxa salarial, no es manifesta per diferència de treball, ni per dedicació o categoria professional, ni tan sols pel tipus de contracte laboral; ocorre pel simple fet de ser dones, tot i ser cert que avancem en drets laborals. Una dada: les valencianes patim una bretxa salarial de més del 22%, superior a la mitjana estatal i europea, per la qual cosa la precarietat laboral té cara de dona: més atur, més temporalitat, més treball a temps parcial, pitjors prestacions durant la vida laboral i a la jubilació.  Mentrestant, com cada 6 de desembre, ens farem un fart de vore representants polítics que s’omplin la boca, el pit, i d’altres la cartera, defensant i celebrant la Constitució espanyola. Defensant-la de ‘los enemigos de Espanya’, i ‘contrarios a la Constitución’. Ells, amb les seues maquinàries electorals i un exèrcit de mitjans de comunicació dedicats exclusivament a amplificar el seu missatge caduc i buit. Polítics, tots ells i elles, del PP i del PSOE, però també de les noves marques de la dreta més casposa i reaccionària, tots i totes, sense distinció traient pit en defensa dels articles de la carta magna que blinden els seus privilegis, però obliden articles com el 35, que hauria de protegir fets com aquest:  Al sector de les encaixadores als magatzems de taronja les treballadores som doblement penalitzades, per ser dones i per formar part de la classe treballadora en un món capitalista violent amb la classe obrera.

No hi ha dret!

"...els valencianoparlants celebrem, un any més, el Dia dels Drets Lingüístics sense tenir garantit l’ús de la llengua en tots els àmbits." Ara que l’espanyolisme ranci brama perquè la nova llei d’educació obri la porta al manteniment i aplicació dels programes d’immersió lingüística, paga la pena de recordar que els valencianoparlants celebrem, un any més, el Dia dels Drets Lingüístics sense tenir garantit l’ús de la llengua en tots els àmbits. La cançoneta sona a repetida, però és que la llista és llarga. L’any 2020 els valencianoparlants continuem sense saber si aquell dia a l’administració ens atendran en la nostra llengua; si ens farem d’entendre al centre de salut; si els nostres infants i joves tindran garantit el coneixement de la llengua pròpia a la fi de l’ensenyament obligatori; si en aquell judici el valencià podrà ser la llengua vehicular; o si, a la fi, hi haurà accés a les televisions veïnes en el català de tots. És a dir, que sense entrar en atenció a la ciutadania per part dels cossos i forces de seguretat i, encara, obviant qüestions com l’oferta minsa de les plataformes de distribució de continguts digitals o el mercat cultural, els valencianoparlants eixim malparats. Així les coses, des d’Esquerra Republicana animem el Govern del Botànic a maximitzar les possibilitats que el marc polític espanyol ofereix per a, entre d’altres accions, desenvolupar un Decret de Plurilingüisme en educació que faça del valencià la llengua vehicular de l’aprenentatge i, per descomptat, a posar en marxa una Llei d’Igualtat lingüística que assegure els drets dels valencianoparlants de manera efectiva. Altrament, no hi ha dret! Laura Domingo, Sectorial de Política Lingüística d’Esquerra Republicana

25 de Novembre, Trenquem amb totes les violències.

Hui i cada dia, volem manifestar el nostre rebuig cap a qualsevol tipus de violència masclista i fer un pas més en el compromís per erradicar aquesta vulneració dels Drets Humans de les dones. Volem denunciar fermament la violència que patim les dones i que es manifesta de moltes maneres com una conseqüència, i un instrument alhora, de la desigualtat entre homes i dones, i de les relacions de dominació que existeixen. La violència masclista inclou la violència sexual, la violència econòmica, la violència simbòlica i totes aquelles situacions de discriminació patides per les dones pel simple fet de ser-ho. I que no diferencia entre edats, classes socials, procedències o altres estructures socials. Tot i que el patriarcat és un sistema discriminatori que afecta a tota la societat, les dones de classe treballadora som les més afectades per aquesta problemàtica estructural. Per una banda, patim el sexisme i per altra les condicions materials en les quals treballem i vivim. A més, les feines més precàries són exercides per dones migrades on són discriminades per raó d’origen. El degoteig constant d’assassinats no és més que la punta de l’iceberg d’una problemàtica estructural de la nostra societat. Aquest any, aquest any anòmal, s’han produït 14 feminicidis als Països Catalans1. Aquest any 2020 ha estat un any diferent on hem hagut d’adaptar-nos a una manera de viure i realitat diferents. Aquesta situació no ha reduït les violències masclistes; ans al contrari. S’han invisibilitzat més que mai. El confinament ha convertit els habitatges en espais no segurs on les dones s’han vist abocades a conviure amb el seu agressor. La pandèmia ha visibilitzat el que portem temps dient, que cal posar la vida i les cures al centre i que, per fer-ho, s’ha de canviar la base socioeconòmica del patriarcat. I és per això que volem un estat amb una base feminista, que prioritze acabar amb les violències envers les dones, no només els casos més visibles, com els assassinats i les violacions, sinó també les violències quotidianes que passen més desapercebudes i que són més difícils d’atacar però que legitimen i reforcen un sistema discriminatori.

Esquerra demana a la Comissió Europea si traslladar les pèrdues del projecte Castor als contribuents vulnera la normativa europea.

ERPV, 05/11/20 L'eurodiputada, Diana Riba, ha denunciat que socialitzar les pèrdues d'inversions privades fallides, que a més a més van en contra dels objectius del Pacte Verd Europeu, és un autèntic disbarat. Els eurodiputats d’Esquerra Republicana Jordi Solé i Diana Riba han preguntat per escrit a la Comissió Europea si traslladar als contribuents les pèrdues del projecte Castor, com a inversió privada fallida, és compatible amb les normes europees del mercat intern i la protecció dels consumidors. Els eurodiputats han traslladat la qüestió arran de la sentència del Tribunal Suprem que obliga l’Estat espanyo a pagar als bancs els 1.350 milions d’euros que van prestar per finançar la indemnització del fracassat magatzem de gas submarí. Al text, els eurodiputats recorden que la decisió suposarà "que siga l'Estat, i en última instància els contribuents, els qui hagen d'assumir les pèrdues d'una inversió privada perjudicial per al medi ambient i la gent que hi viu prop". Segons han recordat els eurodiputats, el projecte Castor va poder tirar endavant gràcies al finançament d’una emissió de bons patrocinada pel Banc Europeu d’Inversions, institució financera pública comunitària, i va ser clausurat després de generar una onada sísmica de centenars de terratrèmols abans que s’arribara a posar en marxa. "Socialitzar les pèrdues d'inversions privades fallides, que a més a més van en contra dels objectius del Pacte Verd Europeu, és un autèntic disbarat. La legislació europea no hauria de permetre que els consumidors acaben pagant fracassos d'inversions privades", ha declarat Solé. Per la seua banda, Diana Riba ha denunciat que "Florentino i companyia construeixen un dipòsit de gas natural que, després d'anys, l'únic que ha produït són terratrèmols i unes pèrdues milionàries que volen que assumim la ciutadania. Castor és la història d'una gran estafa que avui tornem a denunciar".

El PSOE de Riba-roja s'oposa a la revisió de la variant sud de Pedralba que passa pel Parc Natural del Túria.

ERPV, 03/11/20 El ple de Riba-roja de Túria ha rebutjat, per un vot de diferència, posicionar-se en contra de la variant sud de Pedralba per l’abstenció del PSOE. Han votat a favor L’Esquerra de Riba-roja, Podem i Compromís, en contra el PP i s’han abstés C’s, VOX i PSOE. El grup municipal L’Esquerra de Riba-roja, coalició formada per EUPV i ERPV) ha presentat al ple ordinari de hui, 2 de novembre, una moció que replega el malestar de la ciutadania i de la Plataforma en Defensa del Paisaje de Pedralba amb la variant sud de Pedralba que està previst que passe per dins del Parc Natural del Túria. La moció de l’Esquerra de Riba-roja demanava, així com ho demana la Plataforma i les entitats ecologistes que li donen suport, que s’inste a la Diputació de València a redactar un nou projecte que permeta treure del nucli urbà el trànsit sense passar pel Parc Natural. De fet, la plataforma ciutadana mai s’ha negat a dur a terme una infraestructura necessària com la variant, però demanen que es faça per la zona nord de Pedralba, allunyada del Parc. L’actual projecte de variant data del 2014 i no s’ajusta a la normativa autonòmica, estatal i europea. Per aquest motiu des de l’Esquerra es dóna suport a la Plataforma en Defensa del Paisaje de Pedralba i es demana la redacció d’un nou projecte i una nova Declaració d’Impacte Ambiental (DIA). El regidor de l’Esquerra, Rafa Gómez, ha assenyalat la importància del que es fa com a partit i personalment «allò que fem és important per al nostre futur, i allò que decidim també. Deixar que decidisca Conselleria és perdre una oportunitat. La nostra obligació és donar suport als grups ecologistes i, per tant, donar suport als joves que vindran en el futur» ha dit Gómez, qui ha increpat directament el PSOE dient-los «Sense vosaltres, sense la vostra acció és impossible que açò es paralitze». Per la seua banda, la presidenta d’Esquerra Republicana de Riba-roja, Neus Calabuig, s’ha mostrat contrariada i ha convidat els socialistes a visitar la zona «Fa unes setmanes anàrem a Pedralba, convocats per la Plataforma.

Esquerra Republicana pregunta al govern per la línia de rodalies Alacant-Múrcia

ERPV,  El grup parlamentari republicà al senat ha presentat una sèrie de preguntes escrites sobre la línia de rodalia Alacant – Múrcia que, des de fa anys, pateix la manca d'inversions per part del govern i que es tradueix en retards constants i sistemàtics en els horaris. Aquesta línia, que no està electrificada i està formada per màquines de l'any 1982, va ser una de les reivindicacions del PSOE l'any 2017, que demanava al govern espanyol del PP que invertira en la seua modernització amb caràcter «prioritari i urgent». Per a Esquerra Republicana del Baix Vinalopó i l'Alacantí  l'actitud dels socialistes en les rodalies «és un exemple més de la doble moral amb què fan política. No pot ser que fa uns anys fora un tema prioritari per al PSOE i ara no es dignen a posar cap solució». L'escrit registrat al senat els republicans demana pel nombre de passatgers des de 2015 fins a enguany i per les mesures previstes pel govern per modernitzar la línia, electrificar-la i posar noves màquines i vagons.  

​Què passa amb els dipòsits d'aigües pluvials a la platja de Gandia?

ERPV, 15/10/20. Des d’ERPV volem compartir una sèrie de qüestions sobre la gestió de les aigües de la ciutat. La història ve de lluny: els dies 2 i 3 de novembre de 1987, fortíssimes pluges inundaren Gandia. Com a conseqüència, el 1998 (podríem convenir que no van estar molt àgils) l’Ajuntament encomanà un pla municipal contra inundacions (PMCI) a l’Institut Hidràulic de Dinamarca (el sant de més lluny fa més miracles) i s’aprovà el 1999. Encara haurien de passar 9 anys més, per trobar aquesta notícia: Las Provincias (11-12-2008): El regidor V. Mascarell diu que es posa en funcionament el primer dipòsit d’aigües pluvials a la plaça de Navarra (obra prevista en el PMCI del 1999) i, com que la cosa era molt urgent, 12 anys més tard, el 2020, tindrem noves notícies sobre els depòsits: Ràdio Gandia Ser (8-1-2020), regidor José Manuel Prieto: Altres actuacions “urgents” han retardat els depòsits de Clot de la Mota i de Venècia. I afig: “El 10 de gener del 2020 s’hi reunirà el Consell d’Actuacions Ambientals Integrals (Ajuntament de Gandia – Aguas de Valencia) on es tractarà el redactat dels dos projectes susdits i s’hi licitaran per 7M d’€”. El regidor Miguel Ángel Picornell (Levante 14-4-20), diu que els 9M d’€, que costaran els depòsits del Clot de la Mota i Venècia, es pagaran mitjançant un préstec que subscriurà l’empresa mixta AAI i que es retornarà en els apartats del rebut de l’aigua potable. Això no obstant, diu, no comportarà cap increment de la tarifa de l’aigua. El 27 de maig de 2020 l’alcaldessa, Diana Morant, comunica que la Junta Local de Govern, ha aprovat l’execució del projecte del dipòsit del Clot de la Mota. El rastre de la notícia va de 7 milions a 9 milions. El 18 de juliol de 2020, el diari Levante explica que “Gandia pide 7 millones de euros ante la urgencia del depósito contra inundaciones de la playa”. Diu que el proper plenari aprovarà el préstec a càrrec de l’empresa AAI, i que s’hi sumaran 1,8 milions més.

ERPV desconvoca la concentració de demà al Puig.

ERPV, 24/10/2020. La direcció d'Esquerra Republicana ha pres la decisió de suspendre la concentració de demà a les 11h davant l'Ajuntament del Puig. Una decisió presa arran les noves mesures adoptades pel Consell sobre la COVID19. La direcció del partit ha valorat la necessitat de protegir la salut dels assistents davant el risc de contagi que pogueren córrer les persones que hi acudiren demà (al voltant de 200 segons els organitzadors). El president d'ERPV, Josep Barberà,explica en aquest vídeo els motius de la suspensió de la convocatòria tot recordant que  "el sectarisme de l'ajuntament del PSOE ens havia prohibit, per primera vegada en més de seixanta anys, fer este Aplec" motiu pel qual es va convocar la concentració de protesta davant l'Ajuntament del Puig. Barberà apel·la en el vídeo a la responsabilitat com a motiu per desconvocar-lo i encomana la gent a seguir subscrivint el manifest Salvem l'Aplec que es pot trobar al web aplecdelpuig.org  que roman actiu. 

ERPV convoca concentració davant l'Ajuntament del Puig on es farà la lectura del manifest Salvem l'Aplec

ERPV, 23/10/2020. Si fa deu anys el Partit Popular hagués prohibit l'Aplec del Puig, el País Valencià, amb les forces del Botànic al capdavant, n'hauria organitzat una bona. Esquerra Republicana del País Valencià ha convocat per aquest diumenge 25 d'octubre una concentració davant l'ajuntament del Puig en protesta per la censura del 61é Aplec a la Muntanyeta de la Patà per part del PSOE local. En la concentració es llegirà el manifest Salvem l'Aplec que van publicar aquest dimecres en el web aplecdelpuig.org i que ha rebut l'adhesió de més de 200 persones.  Els republicans valencians consideren la censura dels socialistes del Puig un atac frontal a l'independentisme valencià més enllà de les sigles. De fet, el passat 9 d'octubre, en fer-se pública la prohibició, la Secretària General d'ERPV, Maria Pérez, qualificava la decisió d'excusa acusant l'equip de govern del Puig d'"una mala fe profunda per intentar impedir l’acte més important del valencianisme i el sobiranisme valencià, amb 60 anys d’història".  La direcció del partit republicà ha comunicat que es veuen obligats a fer la concentració per plantar cara a la impunitat amb la qual actuen els socialistes. En paraules del seu president, Josep Barberà "El 61é Aplec anava a tindre un format molt reduït, amb fortes restriccions per la COVID19, per descomptat no anàvem a fer el dinar de germanor i anava a regular-se l'entrada al recinte de la Muntanyeta. D'haver seguit l'organització de l'Aplec amb normalitat probablement ara estaríem plantejant-nos la possibilitat de suspendre'l però en la situació de censura que ens posa el PSOE del Puig estem obligats a alçar la veu contra la impunitat cada volta més descarada de les forces suposadament progressistes. Si fa deu anys el Partit Popular hagués prohibit l'Aplec del Puig, el País Valencià, amb les forces del Botànic al capdavant, n'hauria organitzat una bona. No podem callar, la deriva dòcil i de servilisme que veiem darrerament al País Valencià és preocupant i tenim l'obligació de no callar.