País Valencià

Totes les notícies

EL PSOE D’EL PUIG NEGA LA MUNTANYETA DE LA PATÀ A ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ PER FER EL 61é APLEC.

ERPV, 09/10/2020 L’ajuntament d’El Puig ha denegat el permís per celebrar el 61é Aplec del Puig a Esquerra Republicana del País Valencià perquè «es troba reservat per a altres usos organizats per aquest Ajuntament». La resposta ha estat qualificada d’"excusa" pels republicans valencians. Per a la Secretària General d’ERPV, Maria Pérez, «és molt greu el que diu el PSOE en la seua resposta. A qui se li acudeix organitzar res a la Muntanyeta de la Patà un darrer diumenge d’octubre? Només pot haver ignorància absoluta sobre què és el País Valencià o una mala fe profunda per intentar impedir l’acte més important del valencianisme i el sobiranisme valencià, amb 60 anys d’història». La direcció d’ERPV entén la reacció del PSOE com un atac frontal al sobiranisme valencià. En paraules del president, Josep Barberà, «tot el sobiranisme valencià es veu atacat amb aquesta decisió. Açò demostra que és Esquerra Republicana qui fa nosa i qui fa por al règim del 78, qui posa en escac la monarquia borbònica". Des del Congrés la reacció del portaveu republicà, Gabriel Rufián tampoc s’ha fet esperar «una festa que ni tan sols Franco, ni tan sols el feixisme assassí del franquisme va poder tombar» ha dit visiblement molest per la decisió del PSOE del Puig. Des de 2016 ERPV organitza l’Aplec del Puig a la Muntanyeta de la Patà. Fent-se càrrec de l’organització, els independentistes valencians van evitar que es perdera una de les tradicions més antigues del sobiranisme al País Valencià que es fa de forma regular des de fa 60 anys. Cada any, i després de comunicar l’acte a la delegació del govern, ERPV s’ha reunit amb el regidor de vies públiques i seguretat ciutadana d’El Puig, que fins l’any passat era Vicent Porta (Compromís) per acordar els detalls de l’acte així com els aspectes relatius a la seguretat i accessos al mateix. En el cas del 61é Aplec, ERPV va comunicar en temps i forma l’organització de l’acte a la delegació del govern i va ser aquesta qui es va posar en contacte amb el Vicesecretari General d’organització, Domènec García, per comunicar-li que «hi havia un problema» perquè l’ajuntament d’El Puig tenia blocat l’espai.

AQUESTA ÉS L'ENTREVISTA CENSURADA PER LYDIA DEL CANTO

Després de denunciar mil i una agressions a la llibertat d'expressió, a la llibertat de pensament i a tantes altres llibertats (malauradament massa darrerament), ara ens toca a nosaltres i de la manera més absurda que mai hauríem pogut imaginar.  Després d'haver contractat i pagat un paquet publicitari a Levante-EMV per al dia de hui, 9 d'octubre, ahir rebien la telefonada d'una treballadora que ens deia que "per ordre de la directora", Lydia del Canto, el contingut d'aquesta entrevista no anava a publicar-se. No va haver-hi cap argument ni excusa. Simplement, com feia Cotino a l'antiga Canal 9 va ordenar que no es publicara.  En tot aquest assumpte, volem remarcar la professionalitat i amabilitat que han tingut les treballadores i treballadors de Levante-EMV amb els quals hem estat en contacte per preparar tots els materials, no solament aquesta entrevista. Treballadors que ens fan patir quan pensem en la direcció amb la que treballen. El pitjor de tot és que aquesta dona diu ser progressista, feminista i defensora de mil i un drets. És especialment greu que, a més, la censura vinga per part d'una persona que ha treballat i està vinculada al cap del Consell, el president Ximo Puig, qui la va nomenar directora de comunicació del PSPV el 2014 i Secretària Autonòmica de Comunicació l'any 2015, càrrec que va ocupar fins a arribar de nou a Levante-EMV.  Sí, un és allò que fa al llarg de la seua vida, i acceptar càrrecs polítics suposa estar vinculat a les sigles d'un partit. No ens vinguen ara amb històries de periodisme independent.  L'entrevista en qüestió és la que teniu a continuació. Jutgeu vosaltres si és tan greu com per provocar un atac censor d'aquestes dimensions. Ai, com ens vindria de bé aquell PSPV de Ventura, Cucó i Pérez Benlloch. EL SOBIRANISME CREIX AL PAÍS VALENCIÀ. Passat un any i mig de la darrera convocatòria electoral des d’Esquerra Republicana del País Valencià es detecta un creixement notable del sobiranisme arreu les comarques del país.

9 D’OCTUBRE. NI AUTONOMIA NI HÒSTIES, REPÚBLICA!

8 d'octubre de 2020  Ens tornem a trobar davant de la diada del 9 d’Octubre, on els valencians I les valencianes commemorem allò que hem identificat com a símbol de la fundació del nostre modern País Valencià i antic Regne de València: l’entrada del rei en Jaume al Cap I Casal. Enguany serà una celebració atípica, però. La situació sanitària en què ens trobem demana un plus de responsabilitat per part de tothom i, per tant, les mostres públiques de reivindicació quedaran reduïdes a la seua mínima expressió. Açò, però, no ens ha de fer oblidar tot allò que els Valencians i les valencianes sofrim. Si de cas, aquesta pandèmia ha servit per a ensenyar-nos com és de fràgil és l’estat del benestar on vivim i com són d’insuficients les ferramentes que la Generalitat té al seu abast per a poder gestionar de la millor manera possible no només les catàstrofes, sinó la recuperació després de les catàstrofes. I les ferramentes que necessitem són les que tenen els Estats, no les autonomies. Ni més ni menys. O és que algú pot pensar que els sis mil milions d’euros que paguem cada any els que vivim al País Valencià en impostos i que van destinats a altres llocs de l’Estat no són necessaris ací? I açò no és manca de solidaritat; hem de recordar que som un territori pobre que paga com si fóra ric i, com ha dit i repetit el President Ximo Puig fent seues unes paraules que el diputat d’Esquerra Republicana del País Valencià Agustí Cerdà va pronunciar des de la tribuna del Congrés dels Diputats espanyol, «Madrid és una aspiradora que xucla tot el que hi ha al seu voltant»; recursos, població, oportunitats i benestar, ens permetem afegir avui. Paguem com a rics sent pobres; i paguem interessos perquè ens presten els nostres propis diners. Ens espolien, ens timen, ens enganyen. I no ens ho mereixem. I hem de deixar de permetre-ho. Avui 9 d’octubre cal, a més, recordar més enllà de l’espoli de tant de temps, tots els greuges que un any més hem patit pel fet de ser valencians, les agressions a la llengua i la sobirania del poble valencià per part de l’estat i els seus tentacles, com és la judicatura que, des del Suprem, ens diu com hem de comunicar-nos oficialment amb els governs català i balear.

El Senat aprova la moció d’Esquerra per protegir l’arròs de les importacions del Vietnam.

País Valencià, 2 d'octubre de 2020.   "El Delta de l'Ebre i l'Albufera necessiten d'una atenció i protecció especial, perquè les seues característiques geogràfiques, ambientals i climatològiques fan molt dificil que puguen donar cabuda alternatives agronòmiques exitoses com les de l'arròs" Josep Rufà La Comissió d’Agricultura del Senat va aprovar ahir, amb l'únic vot en contra del partit Socialista, la moció d’Esquerra Republicana on  es demanen diferents accions per corregir els efectes que pot provocar l’Acord de lliure comerç de la Unió Europea amb el Vietnam sobre els productors i els preus de l’arròs. La moció ha iincorporat esmenes d’addició d’altres grups. El senador republicà Josep Rufà va destacar que “cal activar mesures de control i correcció davant un Acord que va entrar en vigor aquest mes d’agost i que pot representar una amenaça per al manteniment del conreu de l’arròs i la viabilitat de les explotacions del Delta de l’Ebre i l’Albufera”. En aquest sentit va apuntar que el govern vietnamita esperava augmentar les exportacions d’arròs a Europa en un 20% aquest any, i fins a un  44% l’any 2030. Rufà que va recordar les grans destrosses provocades pel temporal Glòria als arrossaires, sobre tot del Delta de l'Ebre, es va mostrar convençut que “l’aprovació d’aquesta moció pot ser una assegurança per als agricultors i les cooperatives d’arròs”. El senador però desitja “que la informació sobre l’evolució del mercat i dels preus de l’arròs que requereix la moció aprovada, es dispose dins d’un  termini raonable, i no passe com en el cas dels cítrics, que quan s’ha pogut disposar dels informes pertinents el mercat d’ací ja estava tocat, i no s’havia activat la clàusula salvaguarda”. Per acabar la seva intervenció Rufà va advertir que  “l’Acord amb el Vietnam inclou clàusules de salvaguarda que fan referència a la protecció del clima, els drets laborals i els drets humans, però caldrà veure quantes vegades es revisaran i qui les revisarà”.

BANKIA – CAIXABANK, LA FUSIÓ DE LES ELITS.

ERPV. 14/09/2020 “Hem de bastir un nou model bancari que atenga més la ciutadania i no tant el que dicta De Guindos des del Banc Europeu.” Josep Barberà Enfront de la concentració bancaria, proposem la fragmentació i la territorialització Davant l'anunci, de la nit al dia, de la fusió de les entitats bancàries Bankia i Caixabank, Esquerra Republicana del País Valencià veu amb preocupació que aquesta siga -una volta més- una mesura que afavorisca l'elit financera espanyola i deixe de banda els interessos socials i econòmics del País Valencià i de la gent que en ell hi viu. És preocupant, en primer lloc, la repercussió que sobre la ciutadania tindrà la fusió que comportarà el tancament d'oficines, la pèrdua de llocs de treball, l'abandó de pobles amb baixa densitat poblacional, la reducció de l'oferta al consum de productes bancaris o l'obstrucció -per competència desigual- a les entitats menudes i/o cooperatives i de banca ètica. Aquesta fusió és un pas més en el procés de concentració bancària impulsat pel Banc d’Espanya des de la crisi del 2008, en el qual s’ha anat forçant la fusió de les entitats financeres amb l’esperança que augmentant la grandària de les entitats tots els seus problemes desapareixerien, però que ja ens ha costat desenes de milers de milions d’euros a la ciutadania. Per a Josep Barberà, president del partit republicà és urgent recuperar el teixit d'entitats bancàries i d'estalvi a casa nostra: “El País Valencià necessita dels bancs i les caixes arrelades a les comarques i els pobles, entitats que coneguen els problemes de la ciutadania i de les xicotetes i mitjanes empreses valencianes. Una tasca que haurien de dur a terme amb urgència el president Puig i el conseller Soler”. Per a Barberà no podem deixar perdre més temps “Hem de bastir un nou model bancari que atenga més la ciutadania i no tant el que dicta De Guindos des del Banc Europeu.” Amb la fusió, l'estat espanyol que actualment té el 62% de Bankia a través del FROB passaria a tindre'n al voltant d'un 14% allunyant-nos encara més de la banca pública o amb participació pública.

L’AMPLIACIÓ DEL PORT DE VALÈNCIA NECESSITA UNA NOVA DECLARACIÓ D’IMPACTE AMBIENTAL.

ERPV, 21/07/2020 Esquerra Republicana del País Valencià no deixarà de preguntar al govern espanyol per l’ampliació del Port de València mentre no hi haja una nova Declaració d’Impacte Ambiental que avale el projecte. Els republicans valencians es reafirmen en la seua demanda de transparència sobre el projecte que suposarà un greu perjudici ambiental i denuncien el «politiqueig» barroer que s’ha fabricat des d’un mitjà de comunicació que vol emmascarar la inviabilitat d’un macroprojecte sota l’enfrontament entre valencians i catalans. En paraules del president d’ERPV, Josep Barberà, «no acceptarem que es barrege el fet nacional amb el politiqueig d’aquells que, davant l’absència d’arguments, revifen problemes inexistents». ERPV incideix en què la protecció ambiental i el canvi de model productiu és un dels eixos polítics de fa anys i, en aquest sentit, sempre estarà del costat de col·lectius com Per l’Horta, Acció Ecologista Agró, Ecologistes en Acció, l’associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, Recuperem la Punta o Forn de Barraca que fa anys que defensen l’Horta i els Poblats Marítims davant les agressions de l’estat. Per a Barberà «és lamentable que es vulga estigmatitzar col·lectius formats per molta gent que milita a forces polítiques ben diferents i que, a més, és sabut per tots. A Esquerra no demanem el carnet a ningú a l’hora de defensar allò que considerem just». De fet les preguntes al govern espanyol formulades pel Grup Republicà al Congrés, són fruit del consens amb els col·lectius de defensa del territori que les han debatut internament. Segons ha explicat el president d'Esquerra Republicana del País Valencià "malgrat les difamacions seguirem sent un instrument útil per als col·lectius ciutadans i les entitats i és per això que hem vehiculat les propostes que ens han arribat. Com sempre hem fet des del republicanisme valencià ens posem al servei dels valencians des de les institucions i des del carrer" El portaveu del Grup Republicà al Congrés Gabriel Rufián, assabentat dels atacs de la dreta antivalenciana ha declarat en el mateix Congrés «l’únic que volíem saber era l’impacte ambiental d’aquesta ampliació.

TERESA GARCERÀ ELEGIDA PRESIDENTA D’ERPV – L’HORTA.

ERPV, 17/07/2020   La històrica militant republicana Teresa Garcerà ha estat elegida pel 89 per cent dels vots de la militància nova presidenta comarcal d’Esquerra Republicana del País Valencià-l’Horta.   Les seues primeres paraules han sigut d’agraïment al president eixint, Josep Marí, de qui ha destacat la seua capacitat per a treballar i per a indignar-se amb totes les situacions de manca de drets de la comarca.   Acompanyada d’un nodrit grup de militants de València, Mislata, Montcada i Alfara entre d’altres localitats, Garcerà ha exposat al congrés comarcal les línies polítiques que considera fonamentals per a fer d’ERPV-EV l’eina de canvi i millora per a l’Horta.   «La comarca de l’Horta travessa per un dels moments més crítics en molt de temps. Qui ens anava a dir que sota un suposat govern progressista hauríem de veure com s’acaba de destruir l’horta de València i d’altres pobles. Des d’ERPV hem d’estar on sempre hem estat, al costat de la terra i de qui vol treballar-la, al costat de la preservació del paisatge i el medi. Al costat de les persones que veuen com un decret signat a Madrid s’emporta les seues terres i cases. No pot ser que hi haja una família acampada al mig de l’horta per evitar que li instal·len un post al seu terreny» ha dit Teresa Garcerà, tot remarcant la presència de la ciutat de València a la comarca, un fet que, segons ha destacat, «fa que no puguem baixar mai la guàrdia». En aquest sentit ha esmentat la situació del CIE de Sapadors o l’ampliació del Port de València com a «temes que ens han de tindre vigilants permanentment».   Quant a la política de portes endins, la nova presidenta comarcal ha mostrat la voluntat del nou equip de teixir complicitats amb cada militant de cada agrupació. «Des de fa anys sabem que ens hem de cuidar els uns als altres. La militància hem d’estar en contacte permanent. Amés a més hem de posar en valor la militància política.

FRANCESC GIL, NOU PRESIDENT D’ERPV A LA RIBERA ALTA.

ERPV, 11/07/2020 Avui dissabte 11 de juliol s’ha celebrat el congrés comarcal d’Esquerra Republicana del País Valencià a la comarca de la Ribera Alta. La militància ha donat el seu suport unànime a Francesc Gil i el seu equip, conformat per Francesc Sanxis, Júlia Andrés, Josep Quiles, Berta Calvo i Josep Solà. El nou president ha explicat el pla de la nova direcció comarcal per a augmentar la implantació del partit a tots els pobles de la Ribera Alta «ens hem de constituir com una eina de país que ens faça superar la tanca electoral del 5% per accedir a les Corts» ha dit Gil en la seua intervenció tot destacant temes fonamentals per a la comarca com són els problemes amb els trens de rodalies, la conservació i protecció del Xúquer, el problema de les plagues dels cítrics i de la cadena de distribució dels productes del camp. En aquest sentit ha manifestat que «som el partit que lluita des del primer dia contra els acords d’Europa amb tercers, des del vot negatiu a l’acord amb Sud Àfrica al de fa setmanes contra l’acord amb Vietnam, del que aquesta mateixa setmana hem demanat informació al govern espanyol. I tot això la gent de la Ribera Alta ho ha de saber. Ha de saber que si pot comptar amb una força política de debò, som nosaltres, és Esquerra Republicana del País Valencià». Al congrés de la Ribera Alta han estat presents el President d’ERPV Josep Barberà, la Secretaria General Maria Pérez i el Secretari d’Organització Domènec Garcia. Barberà s’ha mostrat satisfet per l’equip que dirigirà el partit a la comarca «un equip de gent amb ganes de donar a conèixer els principis republicans a la Ribera Alta, i de posar-se al servei de les dones i homes que hi viuen. Poques comarques com aquesta pateixen directament el que suposa estar sotmesos a un govern que ens menysprea.»  

DANIEL GALVANY PRESIDIRÀ L’EXECUTIVA COMARCAL DEL BAIX VINALOPÓ

ERPV, 10/07/2020 La federació comarcal del Baix Vinalopó ha triat Daniel Galvany president en el congrés comarcal que ha tingut lloc aquesta vesprada en la Casa de la Cultura de Crevillent. Galvany, militant històric d’ERPV de Crevillent, enceta una nova etapa acompanyat de Josep Candela -actual regidor a Crevillent-, Julià Jiménez, Remei Tortosa, Josep Àngel Asensio, Lorena Pérez, Josep Perucho i Maria Garcia. En la seua intervenció, Daniel Galvany ha destacat com és de difícil obrir escletxes per al sobiranisme republicà d’esquerres al sud del sud del País Valencià, on la desafecció per la política és major que a la resta del país i on les agressions a la llengua són constants i virulentes, entre d’altres. «Som pocs els que donem la cara pel País Valencià lliure i sobirà pel qual treballem des d’Esquerra Republicana del País Valencià però som cada dia més necessaris. La realitat que vivim ens demostra que només des dels principis bàsics del republicanisme podrem construir una societat més justa i igualitària. Ens comprometem a persistir perquè el Baix Vinalopó ens necessita.» Galvany ha fet una crida a involucrar-se en el projecte republicà del sud del país «la gent del Baix Vinalopó que se sent d’esquerres, que vol avançar en els valors republicans i que aspira a veure i a viure en un País Valencià que no li dega res a Madrid ha de saber que el seu lloc és Esquerra Republicana. I tenim el deure de fer que la gent isca de l’armari políticament, que perda la por a dir clar que és republicana, d’esquerres i sobiranista». Al Congrés del Baix Vinalopó han acudit el president d’ERPV, Josep Barberà, la Secretaria General Maria Pérez i el Secretari d’Organització Domènec Garcia. En finalitzar el congrés Barberà ha felicitat la direcció elegida de qui ha dit que «són exemple de persistència i coratge, militants de pedra picada que fan un gran treball que donarà fruits els pròxims anys. Perquè allà on està Esquerra Republicana els ajuntaments funcionen millor, i com a prova tenim Crevillent on el regidor de la coalició L’esquerra de Crevillent està fent un gran paper».