País Valencià

Totes les notícies

Esquerra Republicana pregunta al govern per la línia de rodalies Alacant-Múrcia

ERPV,  El grup parlamentari republicà al senat ha presentat una sèrie de preguntes escrites sobre la línia de rodalia Alacant – Múrcia que, des de fa anys, pateix la manca d'inversions per part del govern i que es tradueix en retards constants i sistemàtics en els horaris. Aquesta línia, que no està electrificada i està formada per màquines de l'any 1982, va ser una de les reivindicacions del PSOE l'any 2017, que demanava al govern espanyol del PP que invertira en la seua modernització amb caràcter «prioritari i urgent». Per a Esquerra Republicana del Baix Vinalopó i l'Alacantí  l'actitud dels socialistes en les rodalies «és un exemple més de la doble moral amb què fan política. No pot ser que fa uns anys fora un tema prioritari per al PSOE i ara no es dignen a posar cap solució». L'escrit registrat al senat els republicans demana pel nombre de passatgers des de 2015 fins a enguany i per les mesures previstes pel govern per modernitzar la línia, electrificar-la i posar noves màquines i vagons.  

​Què passa amb els dipòsits d'aigües pluvials a la platja de Gandia?

ERPV, 15/10/20. Des d’ERPV volem compartir una sèrie de qüestions sobre la gestió de les aigües de la ciutat. La història ve de lluny: els dies 2 i 3 de novembre de 1987, fortíssimes pluges inundaren Gandia. Com a conseqüència, el 1998 (podríem convenir que no van estar molt àgils) l’Ajuntament encomanà un pla municipal contra inundacions (PMCI) a l’Institut Hidràulic de Dinamarca (el sant de més lluny fa més miracles) i s’aprovà el 1999. Encara haurien de passar 9 anys més, per trobar aquesta notícia: Las Provincias (11-12-2008): El regidor V. Mascarell diu que es posa en funcionament el primer dipòsit d’aigües pluvials a la plaça de Navarra (obra prevista en el PMCI del 1999) i, com que la cosa era molt urgent, 12 anys més tard, el 2020, tindrem noves notícies sobre els depòsits: Ràdio Gandia Ser (8-1-2020), regidor José Manuel Prieto: Altres actuacions “urgents” han retardat els depòsits de Clot de la Mota i de Venècia. I afig: “El 10 de gener del 2020 s’hi reunirà el Consell d’Actuacions Ambientals Integrals (Ajuntament de Gandia – Aguas de Valencia) on es tractarà el redactat dels dos projectes susdits i s’hi licitaran per 7M d’€”. El regidor Miguel Ángel Picornell (Levante 14-4-20), diu que els 9M d’€, que costaran els depòsits del Clot de la Mota i Venècia, es pagaran mitjançant un préstec que subscriurà l’empresa mixta AAI i que es retornarà en els apartats del rebut de l’aigua potable. Això no obstant, diu, no comportarà cap increment de la tarifa de l’aigua. El 27 de maig de 2020 l’alcaldessa, Diana Morant, comunica que la Junta Local de Govern, ha aprovat l’execució del projecte del dipòsit del Clot de la Mota. El rastre de la notícia va de 7 milions a 9 milions. El 18 de juliol de 2020, el diari Levante explica que “Gandia pide 7 millones de euros ante la urgencia del depósito contra inundaciones de la playa”. Diu que el proper plenari aprovarà el préstec a càrrec de l’empresa AAI, i que s’hi sumaran 1,8 milions més.

ERPV desconvoca la concentració de demà al Puig.

ERPV, 24/10/2020. La direcció d'Esquerra Republicana ha pres la decisió de suspendre la concentració de demà a les 11h davant l'Ajuntament del Puig. Una decisió presa arran les noves mesures adoptades pel Consell sobre la COVID19. La direcció del partit ha valorat la necessitat de protegir la salut dels assistents davant el risc de contagi que pogueren córrer les persones que hi acudiren demà (al voltant de 200 segons els organitzadors). El president d'ERPV, Josep Barberà,explica en aquest vídeo els motius de la suspensió de la convocatòria tot recordant que  "el sectarisme de l'ajuntament del PSOE ens havia prohibit, per primera vegada en més de seixanta anys, fer este Aplec" motiu pel qual es va convocar la concentració de protesta davant l'Ajuntament del Puig. Barberà apel·la en el vídeo a la responsabilitat com a motiu per desconvocar-lo i encomana la gent a seguir subscrivint el manifest Salvem l'Aplec que es pot trobar al web aplecdelpuig.org  que roman actiu. 

ERPV convoca concentració davant l'Ajuntament del Puig on es farà la lectura del manifest Salvem l'Aplec

ERPV, 23/10/2020. Si fa deu anys el Partit Popular hagués prohibit l'Aplec del Puig, el País Valencià, amb les forces del Botànic al capdavant, n'hauria organitzat una bona. Esquerra Republicana del País Valencià ha convocat per aquest diumenge 25 d'octubre una concentració davant l'ajuntament del Puig en protesta per la censura del 61é Aplec a la Muntanyeta de la Patà per part del PSOE local. En la concentració es llegirà el manifest Salvem l'Aplec que van publicar aquest dimecres en el web aplecdelpuig.org i que ha rebut l'adhesió de més de 200 persones.  Els republicans valencians consideren la censura dels socialistes del Puig un atac frontal a l'independentisme valencià més enllà de les sigles. De fet, el passat 9 d'octubre, en fer-se pública la prohibició, la Secretària General d'ERPV, Maria Pérez, qualificava la decisió d'excusa acusant l'equip de govern del Puig d'"una mala fe profunda per intentar impedir l’acte més important del valencianisme i el sobiranisme valencià, amb 60 anys d’història".  La direcció del partit republicà ha comunicat que es veuen obligats a fer la concentració per plantar cara a la impunitat amb la qual actuen els socialistes. En paraules del seu president, Josep Barberà "El 61é Aplec anava a tindre un format molt reduït, amb fortes restriccions per la COVID19, per descomptat no anàvem a fer el dinar de germanor i anava a regular-se l'entrada al recinte de la Muntanyeta. D'haver seguit l'organització de l'Aplec amb normalitat probablement ara estaríem plantejant-nos la possibilitat de suspendre'l però en la situació de censura que ens posa el PSOE del Puig estem obligats a alçar la veu contra la impunitat cada volta més descarada de les forces suposadament progressistes. Si fa deu anys el Partit Popular hagués prohibit l'Aplec del Puig, el País Valencià, amb les forces del Botànic al capdavant, n'hauria organitzat una bona. No podem callar, la deriva dòcil i de servilisme que veiem darrerament al País Valencià és preocupant i tenim l'obligació de no callar.

feixistes al camp del Pego CF. Foto de Col·lectiu Antifeixista de la Safor

PREGUNTEM A MARLASKA PER LA DETENCIÓ DEL JOVE ANTIFEIXISTA A PEGO

ERPV. 20/10/2020. la Delegada del Govern no pot seguir un dia més en el càrrec perquè ha demostrat la seua inutilitat a l’hora de protegir la població de perills reals com és el feixisme. (Josep Barberà) Dos vegades en una setmana hem hagut de demanar els republicans valencians al ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, per detencions a joves antifeixistes: dijous passat i hui dimarts.En aquesta ocasió les preguntes han estat registrades tant al Congrés com al Senat. amb la voluntat que des d'interior se'ns done una resposta convincent. En aquesta ocasió ha sigut per la detenció d’un jove antifeixista que va eixir al carrer per manifestar la seua oposició a les soflames, consignes i simbologia nazi del grup Gandiblues de Gandia a Pego. Els republicans preguntem al ministre per la xifra d’identificats en el grup feixista. També insistim en el cessament de la Delegada del Govern espanyol Gloria Calero, així com en la necessitat de tipificar el delicte d’exaltació del feixisme. En aquesta ocasió hem vist com, sota el pretext del futbol, aquest grup feixista va voler intimidar la població pegolina sense èxit. Novament els veïns, molts dels quals gent jove, van eixir al carrer per impedir els crits i consignes hitlerianes i que embrutaren el poble amb material nazi. Des d’Esquerra Republicana del País Valencià no s’entén que les autoritats locals, autonòmiques i estatals posen fre a aquest tipus de «ràtzies» que veiem sovint als nostres pobles. El president d’ERPV, Josep Barberà, és taxatiu al respecte «la Delegada del Govern no pot seguir un dia més en el càrrec perquè ha demostrat la seua inutilitat a l’hora de protegir la població de perills reals com és el feixisme». Els republicans, que en aquest 9 d’octubre duien el lema de Republicanisme és Antifeixisme, es mostren ferms en la demanda de fer modificacions legals perquè es puga combatre el feixisme de debò «no podem seguir condemnant a les xarxes i fent declaracions en aquest sentit i no mostrar cap voluntat a l’hora de posar un remei de debò.

MARLASKA HA DE DONAR LA CARA DAVANT ELS FETS DEL BARRI DE BENIMACLET

ERPV, 15/10/2020 El Grup Republicà al Congrés dels Diputats ha registrat aquest matí, preguntes al ministre Fernando Grande Marlaska sobre la marxa feixista de dilluns al barri de Benimaclet de València, així com les detencions dels antifeixistes. Esquerra Republicana del País Valencià demana al ministre en l’escrit presentat que aclarisca si considera proporcionada l’actuació policial i si té pensat obrir investigació al respecte per depurar responsabilitats. També pregunta pels motius que van fer que la Delegació del Govern a València no atenguera la petició de l’associació de veïns del barri de no autoritzar la marxa feixista i si té previst cessar la delegada del govern, Gloria Calero. “És vergonyós el blanqueig del feixisme que es du a terme des d’Interior” ha declarat el president d’ERPV Josep Barberà, per a qui les conseqüències d’aquest comportament “van en contra de totes les forces polítiques democràtiques”. Per a Barberà “l’única força democràtica que es va veure dilluns a Benimaclet va ser la dels veïns i veïnes del barri que van donar una lliçó de civisme a unes forces de seguretat que, en teoria, els havien de protegir dels feixistes. Marlaska ha de donar la cara i ha de demostrar que és socialista de debò, és urgent legislar i tipificar el delicte d’exaltació del feixisme”. Aquesta no és la primera vegada que ERPV pregunta a Grande Marlaska per les actuacions policials desmesurades i les accions feixistes al País Valencià. Només en 2020 ha preguntat pel desplegament de la Guàrdia Civil en el Forn de Barraca, per les amenaces a un regidor de Càlig o per la detenció a un immigrant en metrovalencia. Les respostes sempre arriben tard i justifiquen les accions emparant-se en normatives vigents. Per aquest motiu des d’Esquerra Republicana es considera fonamental legislar en aquest sentit, “No pot ser que la llei siga l’excusa darrere de la qual es justifiquen actuacions antidemocràtiques.

EL PSOE D’EL PUIG NEGA LA MUNTANYETA DE LA PATÀ A ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ PER FER EL 61é APLEC.

ERPV, 09/10/2020 L’ajuntament d’El Puig ha denegat el permís per celebrar el 61é Aplec del Puig a Esquerra Republicana del País Valencià perquè «es troba reservat per a altres usos organizats per aquest Ajuntament». La resposta ha estat qualificada d’"excusa" pels republicans valencians. Per a la Secretària General d’ERPV, Maria Pérez, «és molt greu el que diu el PSOE en la seua resposta. A qui se li acudeix organitzar res a la Muntanyeta de la Patà un darrer diumenge d’octubre? Només pot haver ignorància absoluta sobre què és el País Valencià o una mala fe profunda per intentar impedir l’acte més important del valencianisme i el sobiranisme valencià, amb 60 anys d’història». La direcció d’ERPV entén la reacció del PSOE com un atac frontal al sobiranisme valencià. En paraules del president, Josep Barberà, «tot el sobiranisme valencià es veu atacat amb aquesta decisió. Açò demostra que és Esquerra Republicana qui fa nosa i qui fa por al règim del 78, qui posa en escac la monarquia borbònica". Des del Congrés la reacció del portaveu republicà, Gabriel Rufián tampoc s’ha fet esperar «una festa que ni tan sols Franco, ni tan sols el feixisme assassí del franquisme va poder tombar» ha dit visiblement molest per la decisió del PSOE del Puig. Des de 2016 ERPV organitza l’Aplec del Puig a la Muntanyeta de la Patà. Fent-se càrrec de l’organització, els independentistes valencians van evitar que es perdera una de les tradicions més antigues del sobiranisme al País Valencià que es fa de forma regular des de fa 60 anys. Cada any, i després de comunicar l’acte a la delegació del govern, ERPV s’ha reunit amb el regidor de vies públiques i seguretat ciutadana d’El Puig, que fins l’any passat era Vicent Porta (Compromís) per acordar els detalls de l’acte així com els aspectes relatius a la seguretat i accessos al mateix. En el cas del 61é Aplec, ERPV va comunicar en temps i forma l’organització de l’acte a la delegació del govern i va ser aquesta qui es va posar en contacte amb el Vicesecretari General d’organització, Domènec García, per comunicar-li que «hi havia un problema» perquè l’ajuntament d’El Puig tenia blocat l’espai.

AQUESTA ÉS L'ENTREVISTA CENSURADA PER LYDIA DEL CANTO

Després de denunciar mil i una agressions a la llibertat d'expressió, a la llibertat de pensament i a tantes altres llibertats (malauradament massa darrerament), ara ens toca a nosaltres i de la manera més absurda que mai hauríem pogut imaginar.  Després d'haver contractat i pagat un paquet publicitari a Levante-EMV per al dia de hui, 9 d'octubre, ahir rebien la telefonada d'una treballadora que ens deia que "per ordre de la directora", Lydia del Canto, el contingut d'aquesta entrevista no anava a publicar-se. No va haver-hi cap argument ni excusa. Simplement, com feia Cotino a l'antiga Canal 9 va ordenar que no es publicara.  En tot aquest assumpte, volem remarcar la professionalitat i amabilitat que han tingut les treballadores i treballadors de Levante-EMV amb els quals hem estat en contacte per preparar tots els materials, no solament aquesta entrevista. Treballadors que ens fan patir quan pensem en la direcció amb la que treballen. El pitjor de tot és que aquesta dona diu ser progressista, feminista i defensora de mil i un drets. És especialment greu que, a més, la censura vinga per part d'una persona que ha treballat i està vinculada al cap del Consell, el president Ximo Puig, qui la va nomenar directora de comunicació del PSPV el 2014 i Secretària Autonòmica de Comunicació l'any 2015, càrrec que va ocupar fins a arribar de nou a Levante-EMV.  Sí, un és allò que fa al llarg de la seua vida, i acceptar càrrecs polítics suposa estar vinculat a les sigles d'un partit. No ens vinguen ara amb històries de periodisme independent.  L'entrevista en qüestió és la que teniu a continuació. Jutgeu vosaltres si és tan greu com per provocar un atac censor d'aquestes dimensions. Ai, com ens vindria de bé aquell PSPV de Ventura, Cucó i Pérez Benlloch. EL SOBIRANISME CREIX AL PAÍS VALENCIÀ. Passat un any i mig de la darrera convocatòria electoral des d’Esquerra Republicana del País Valencià es detecta un creixement notable del sobiranisme arreu les comarques del país.

9 D’OCTUBRE. NI AUTONOMIA NI HÒSTIES, REPÚBLICA!

8 d'octubre de 2020  Ens tornem a trobar davant de la diada del 9 d’Octubre, on els valencians I les valencianes commemorem allò que hem identificat com a símbol de la fundació del nostre modern País Valencià i antic Regne de València: l’entrada del rei en Jaume al Cap I Casal. Enguany serà una celebració atípica, però. La situació sanitària en què ens trobem demana un plus de responsabilitat per part de tothom i, per tant, les mostres públiques de reivindicació quedaran reduïdes a la seua mínima expressió. Açò, però, no ens ha de fer oblidar tot allò que els Valencians i les valencianes sofrim. Si de cas, aquesta pandèmia ha servit per a ensenyar-nos com és de fràgil és l’estat del benestar on vivim i com són d’insuficients les ferramentes que la Generalitat té al seu abast per a poder gestionar de la millor manera possible no només les catàstrofes, sinó la recuperació després de les catàstrofes. I les ferramentes que necessitem són les que tenen els Estats, no les autonomies. Ni més ni menys. O és que algú pot pensar que els sis mil milions d’euros que paguem cada any els que vivim al País Valencià en impostos i que van destinats a altres llocs de l’Estat no són necessaris ací? I açò no és manca de solidaritat; hem de recordar que som un territori pobre que paga com si fóra ric i, com ha dit i repetit el President Ximo Puig fent seues unes paraules que el diputat d’Esquerra Republicana del País Valencià Agustí Cerdà va pronunciar des de la tribuna del Congrés dels Diputats espanyol, «Madrid és una aspiradora que xucla tot el que hi ha al seu voltant»; recursos, població, oportunitats i benestar, ens permetem afegir avui. Paguem com a rics sent pobres; i paguem interessos perquè ens presten els nostres propis diners. Ens espolien, ens timen, ens enganyen. I no ens ho mereixem. I hem de deixar de permetre-ho. Avui 9 d’octubre cal, a més, recordar més enllà de l’espoli de tant de temps, tots els greuges que un any més hem patit pel fet de ser valencians, les agressions a la llengua i la sobirania del poble valencià per part de l’estat i els seus tentacles, com és la judicatura que, des del Suprem, ens diu com hem de comunicar-nos oficialment amb els governs català i balear.