País Valencià

Totes les notícies

PREGUNTEM AL GOVERN ESPANYOL PER LES CONSEQÜÈNCIES DEL TRACTAT AMB VIETNAM SOBRE EL CULTIU DE L’ARRÒS.

ERPV, 10/07/2020 Els senadors d’Esquerra Republicana Sara Bailac i Miquel Aubà han demanat al Govern espanyol que conteste per escrit a una sèrie de preguntes sobre les conseqüències que tindrà l’acord europeu de comerç amb Vietnam en el cultiu de l’arròs a l’Albufera de València i al Delta de l’Ebre. Les preguntes s’han registrat després de la compareixença del Ministre d’Agricultura espanyol en la comissió d’agricultura del Senat, a Madrid, i incideixen en la necessitat de saber l’impacte que l’acord tindrà sobre el cultiu de l’arròs a Catalunya i el País Valencià, així com les mesures que té previstes el govern espanyol per vigilar el compliment d’aquest. Els senadors republicans han demanat també si el govern espanyol ha previst plantejar a la Comissió Europea la creació d’una mesa de seguiment així com que s’informe mensualment de les importacions derivades de l’acord. L’acord de lliure comerç UE-Vietnam elimina pràcticament els drets de duana entre els dos blocs (99%) i facilita la contractació pública de ciutadans del Vietnam per empreses d’Europa. El principal problema de l’acord rau en els productes que s’exporten entre els dos blocs. Mentre la Unió Europea exporta maquinària, equips de transport, productes químics i productes agrícoles. Vietnam exporta a Europa, sobretot, material de telecomunicacions, roba i aliments com és el cas de l’arròs. La secretaria general d’ERPV, Maria Pérez, ha mostrat la seua indignació per la pròxima entrada en vigor de l’acord «no entenem que Europa haja posat protecció a productes agraris com ara el vi de la Rioja, el formatge parmesà o el xampany francès i s’oblide d’un producte com l’arròs que, a més de ser un sector econòmic és un element regulador de l’ecosistema de l’Albufera o el Delta. No es pot parlar de la necessitat de protegir la biodiversitat mentre amb els acords econòmics la posem en perill». L’acord va tirar endavant per 401 vots a favor, 192 en contra i 40 abstencions.

ESQUERRA REPUBLICANA PREGUNTA AL GOVERN ESPANYOL PER LA DETENCIÓ VIOLENTA D’UN CIUTADÀ MIGRANT AL METRO DE VALÈNCIA.

ERPV-EV. 08/07/20 La diputada del Grup Republicà al Congrés dels Diputats Marta Rosique, ha registrat aquest matí una bateria de preguntes al Govern espanyol en les quals demana informació sobre un dels dos usuaris que ajudaren a emmanillar un ciutadà d’origen migrant a un vagó de la línia 1 de metro de València. Segons informacions publicades aquest ciutadà és membre del Cos Nacional de Policia tot i que, tal com s’observa al vídeo que es va viralitzar diumenge 5 de juliol i segons testimonis presencials, en cap moment es va identificar com a agent del CNP. Rosique pregunta al Govern espanyol si n’és conscient de la presència d’aquest agent en l’incident al metro i, de ser així, si s’ha obert investigació o qualsevol altre procediment intern que permeta esclarir els fets. En cas contrari, el govern té el deure de desmentir-ho. La llei 2/86, de Forces i Cossos de Seguretat recull en el seu primer article que aquestes actuaran «en el compliment de les seues funcions, amb absoluta neutralitat política i imparcialitat i, en conseqüència, sense cap discriminació per raó de raça, religió o opinió». Aquesta mateixa llei ordena «impedir qualsevol pràctica abusiva, arbitrària o discriminatòria que comporte violència física o moral». Des d’Esquerra Republicana del País Valencià es veu amb preocupació l’ascens de comportaments discriminatoris i racistes per part de les FCSE, així com dels vigilants de l’empresa adjudicatària del servei de seguretat de Metrovalencia. Per als republicans, aquest episodi és un cas més dels que hem vist en els darrers anys contra població civil d’origen migrant. «En aquests moments més que mai tenim l’obligació de barrar-li el pas a comportaments racistes i xenòfobs, i les empreses que treballen per a l’administració pública han de ser model de comportament en aquest sentit. No es pot adjudicar un servei a una empresa que es comporta com l’extrema dreta» ha declarat el president d’ERPV, Josep Barberà qui ha destacat el treball de coordinació entre el País Valencià i el Congrés a l’hora de demanar informació «la companya Marta Rosique és una dona que té sempre el País Valencià a la seua agenda, com la resta de companys i companyes del Congrés», ha reblat Barberà.

El senador republicà Miquel Aubà demana al govern espanyol que ajude els llauradors agilitzant el tràmit de registre de nous productes fitosanitaris

El senador Miquel Aubà ha posat com a exemple  “les dificultats dels citricultors del País Valencià per poder lluitar contra la plaga del “cotonet de Sud Àfrica” després que el Ministeri d’Agricultura permetés l’eliminació dels insecticides que eren eficaços, i no demanar-ne a la Unió Europea la seva pròrroga , com sí que va fer Itàlia. El senador Miquel Aubà ha manifestat que “hi ha malestar entre els agricultors, i també algunes empreses, pel retard que segueixen patint les autoritzacions de registres de nous productes fitosanitaris”. Aubà ha registrat 17 preguntes per escrit dirigides al govern espanyol per conèixer quina és la situació actual. El senador republicà ha recordat que ‘l’Estat espanyol és un dels estats europeus on més temps es demora el registre d'un nou producte fitosanitari, i això fa que s’abuse d’algunes vies temporals en l’autorització excepcional d`ús de productes per un temps limitat”. Aubà ha advertit que “cal agilitzar el tràmit de registre si volem ajudar als professionals del camp i fer una agricultura més competitiva respecte d’altres competidors europeus, que poden disposar de nous productes i més moderns, abans que nosaltres’. En aquest sentit ha posat com a exemple  “les dificultats dels citricultors del País Valencià per poder lluitar contra la plaga del “cotonet de Sud Àfrica” després que el Ministeri d’Agricultura permetés l’eliminació dels insecticides que eren eficaços, i no demanar-ne a la Unió Europea la seva pròrroga , com sí que va fer Itàlia. Això ha comportat que ací coste molt trobar productes eficaços per combatre el “cotonet”, també pels obstacles en altres països que tenen al seu abast productes per fer-hi front”. Aubà en les preguntes registrades, s’interessa, entre altres aspectes, pels expedients de renovació, retirada i modificació de productes fitosanitaris; les sol·licituds d’autorització d’ampliació d’usos menors i la fórmula del comerç paral·lel que permet fer servir productes autoritzats en altres països.

JORNADA DE RENOVACIÓ A L’ALACANTÍ. Joan de Déu Martines ha estat elegit president comarcal.

El Congrés Comarcal de l’Alacantí, celebrat al Campello aquest dilluns 6 de juliol, ha triat Joan de Déu Martines i Llinares per unanimitat. Acompanyen Martines en la direcció de l’Alacantí Mikel L. Forcada, Francesc Esteve, Marcos Ros, Elena Peirón, Mario Carbonell i Joan Francesc Martines. Entre les prioritats que es marca la nova direcció de l’Alacantí està la defensa de la llengua enfront dels atacs per part dels tribunals espanyols i el menyspreu administratiu, amb l’exempció lingüística. També la defensa del territori enmig la crisi del Canvi Global en una zona amb escassesa i mala gestió de l’aigua i les polítiques d’igualtat. En aquest sentit Joan de Déu Martínez ha remarcat «el paper que ha de jugar Esquerra Republicana al Sud del País Valencià. Cal reivindicar els valors republicans i reivindicar-nos com a republicans d’esquerres que som» Per la seua banda, el president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, present en el congrés ha destacat el treball dut a terme per la militància de l’Alacantí «Els sobiranistes d’esquerres i republicans del sud del País Valencià són el sobiranisme de pedra picada, i hem de fer-los veure que Esquerra Republicana és l’única eina política que ens pot fer avançar cap al republicanisme sobiranista. Hem d’obrir les portes del partit de bat a bat arreu el País Valencià, però especialment a comarques com l’Alacantí». Aquest mateix dilluns s’han celebrat els Congressos locals de renovació de les seccions locals d’Alacant i Xixona, que estaran presidides per Josep Lluís Molares i Mora i per Elena Peirón i Sirvent respectivament.

RENOVADA L’EXECUTIVA COMARCAL MAESTRAT-PORTS.

ERPV, 05/07/2020 Aquest matí de diumenge, 5 de juliol, s’ha celebrat el Congrés Comarcal d’Esquerra Republicana del País Valencià al Maestrat-Ports. El Vinarossenc Agustí Romeu presidirà la direcció comarcal dels republicans compartint equip amb Ramon Adell i Imma Miralles de Vinaròs, Xavi Perelló i Andrea Couceiro de Benicarló i Àlex Pla de Càlig. Després d'agrair la tasca duta a terme per l’equip anterior, el nou president Agustí Romeu ha posat l’èmfasi en la tasca que el partit ha de dur a terme en aquesta comarca, cruïlla del País Valencià i Catalunya on, segons ha destacat «tenim un problema greu en la degradació de la línia de costa i també amb l’abandó de l’interior per part de l’administració», entre d’altres. Romeu ha destacat la situació de perill de la llengua a la comarca on «patim des de fa massa l’intent d’uniformitzar el català que parlem al Maestrat-Ports, de fer que abandonem la nostra variant dialectal, tret característics. En aquest sentit hem de reivindicar-nos com a font de riquesa que som per al País Valencià». El president d’ERPV i militant d’aquesta comarca, Josep Barberà, ha estat participat en el Congrés Comarcal. Després de mostrar la seua satisfacció per l’executiva elegida i ha destacat el paper que ha de jugar Esquerra Republicana del País Valencià en la comarca Maestrat-Ports «Només des del republicanisme d’esquerres sobiranista podrem fer que aquesta gran comarca no perda els seus trets lingüístics, econòmics, socials i històrics. Els republicans del Maestrat-Ports, com a tot el País Valencià, som militants de pedra picada que no ens fem arrere davant les adversitats. Els republicans i republicanes d’aquesta comarca han de saber que compten amb nosaltres i que aquesta és sa casa». Barberà ha posat com a exemple d’adversitat la iniciativa Maestrazgo-Ports que es va presentar fa uns dies a Rossell i que podria afectar a més de 500.000 hectàrees de les comarques del Maestrazgo, El Maestrat, Els Ports, la Terra Baixa, Baix Ebre, Montsià i la Tinença de Benifassà.

ADELA ALBA ASSUMEIX LA PRESIDÈNCIA DEL CAMP DE MORVEDRE: «LES EINES SOM NOSALTRES».

ERPV, 03/07/2020 Adela Alba, regidora de Benifairó de les Valls ha estat elegida Presidenta del Camp de Morvedre en el congrés comarcal que s’ha celebrat hui dijous 3 de juliol a la Casa Sánchez Coello de Benifairó de les Valls. El congrés d’Esquerra Republicana del Camp de Morvedre estava previst per al passat més de juny però es va posposar per la COVID19. Alba estarà acompanyada en la direcció del partit per Ximo Graña en l’organització i destacades militants d’Esquerra com ara Elo Chamarro, Anna Martínez, Núria Arnau, Vicent Noguera, Josep Mora, Domènec García o Vicent Moreno. S’incorporen a les tasques directives Maria Dolors Tubau, qui s’encarregarà del comerç local i de proximitat i Maria Pinilla en representació del Jovent Republicà. En la seua intervenció, Adela Alba, ha destacat els eixos principals de la política a desenvolupar per Esquerra Republicana en el Camp de Morvedre els pròxims anys, destacant el feminisme; la defensa del territori, el medi ambient i l’agricultura i la ferma voluntat de treballar colze a colze amb el teixit associatiu comarcal per acompanyar-los en les seues demandes. Alba ha remarcat la voluntat de seguir posicionant-se al costat de la classe treballadora i el comerç de proximitat com ja va fer ERPV en els casos de BOSSAL o GALMED entre d’altres i ha plantejat la necessitat de fer créixer el republicanisme sobiranista i d’esquerres a tota la comarca. La presidenta del Camp de Morvedre ha declarat «per tal d’aconseguir ser una comarca forta hem de créixer i especialment hem d’incrementar la militància de les dones. A més a més hem de ser una militància ACTIVA, VIVA. Com va dir l’altre dia la companya Carme Beltran a l’Assemblea Nacional de Dones, les EINES SOM NOSALTRES».  

MIQUEL PEIRÓ REVALIDA LA CONFIANÇA DELS MILITANTS DE LA SAFOR-VALLDIGNA EN LA PRESIDÈNCIA COMARCAL D’ESQUERRA REPUBLICANA.

ERPV, 03/07/2020 Aquest divendres ha tingut lloc al Casal Jaume I de Gandia el Congrés Comarcal de La Safor-Valldigna on la militància ha revalidat Miquel Peiró com a President. Acompanyen Peiró en la direcció comarcal del partit Joanvi Salavert de Tavernes de la Valldigna, Imma Cunyat de Simat de la Valldigna, Vicent Terol, Elena Ribes i Rosa Pérez de Gandia i Aina Serra pel Jovent Republicà. El Congrés comarcal s’emmarca dins el cicle de renovacions després del Congrés de País que es va celebrar a Alcoi a primers de març i que es va posposar per la pandèmia de COVID19. La comarca de La Safor-Valldigna és una de les de més història i militància al País Valencià i on Esquerra Republicana del País Valencià ha comparegut a les eleccions locals amb aliances amb altres forces progressistes, com és el cas de Gandia o Tavernes. La Secretaria General d’ERPV, Maria Pérez, qui ha acudit al congrés junt amb el president Josep Barberà, ha assegurat estar convençuda que «l'equip que ix de la renovació continuarà treballant en el creixement i implantació d’Esquerra a La Safor- Valldigna amb la voluntat de convertir-se en una alternativa de govern en els pobles i ciutats de la comarca de manera que el sobiranisme valencià estiga present a la major part d'ajuntaments possible».

EL NOSTRE INTERIOR NO POT SER UN PARC TEMÀTIC TURÍSTIC. Comunicat sobre el projecte Maestrazgo - Els Ports.

ERPV-EV 02/07/2020 Esquerra Republicana del País Valencià – Esquerra Valenciana es posiciona rotundament en contra del projecte conegut com Maestrazgo – Els Ports i que afectaria, en cas de dur-se a terme, a a les comarques del Baix Ebre, el Maestrat, el Maestrazgo, el Matarranya, el Montsià, els Ports, la Terra Alta i la Tinença de Benifassà. Després d’assistir a la reunió celebrada en el dia d’avui, dijous 2 de juliol, a Rossell no podem més que denunciar l’opacitat de les persones informants i les sospites de ocultació d’informació sobre un projecte que pretén mercantilitzar una de les zones més riques del País Valencià des del punt de vista de la generació de recursos naturals. Ens oposem a que capital nord-americà, amagat sota una ONG qüestionada, convertisca una extensió de més de 500 mil hectàrees en un parc temàtic on els turistes capitalins puguen acudir a respirar i fer turisme. Està demostrat que aquest tipus de turisme no és la solució al despoblament. Ben al contrari, suposa una nova activitat extractiva i provoca que s’abandonen del tot les activitats agrícoles, ramaderes i artesanals que des de fa segles s’han dut a terme en aquestes comarques i que han fet d’elles el que són. Som conscients que aquestes comarques, com altres del País Valencià, necessiten de polítiques valentes i agosarades per tal d’estimular que la gent torne a viure en elles, però aquestes polítiques no poden ser destructores dels ecosistemes naturals i socials existents. Ens preocupa haver conegut de primera ma el fet que els promotors del projecte hagen mantingut reunions amb càrrecs de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Per aquest motiu des d’ERPV-EV preguntarem a la Consellera per aquestes reunions, els termes en els quals s’han dut a terme i si hi ha cap compromís derivat d’aquestes. Per últim des d’ERPV-EV agraïm als als col·lectius l’esforç que duen a terme per defensar les comarques afectades, com són la Plataforma No al Yellowstone i el col·lectiu Maestrat Viu i donem tot el nostre suport al Manifest per la vida rural d'aquests.

ESQUERRA REPUBLICANA DEL PAÍS VALENCIÀ DEMANA EXPLICACIONS A GLORIA CALERO

ERPV 02/07/2020 Esquerra Republicana del País Valencià qualifica la detenció fa unes hores d’un ciutadà a Gandia de 59 anys per la Guardia Civil per haver fet tuits contra la corona i el poder judicial espanyol, de maniobra de les clavegueres de l’estat contra la democràcia i la llibertat d’expressió i demana a la delegada del Govern espanyol Gloria Calero, que prenga mesures contra aquest atemptat a les llibertats i que comparega per donar explicacions de la detenció. El president d’ERPV-EV, Josep Barberà s’ha mostrat indignat per la detenció fins al punt d’assegurar que «si algú pensava que la maquinaria més fosca de l’estat espanyol aniria només a per cantants com Valtonyc o Pablo Hassel, activistes com Casandra Vera, a pels CDR, els presos polítics catalans o els ciutadans que es manifesten a Catalunya, anava errat. L’independentisme ha fet trontollar el sistema i, amb ell, la corona que l’empara sota presumptes comissions milionàries; i avui veiem com van a per tot aquell que estiga sota sospita de ser sobiranista i d’esquerres al País Valencià i on siga». Justament ahir dimecres els republicans valencians rebien la confirmació de que les Corts Valencianes han rebut la proposta d’ERPV-EV de demanar al poder judicial que investigue d’ofici Joan Carles I així com que se li retiren els noms a places, carrers i espais públics i qualsevol altre honor que puga tindre al País Valencià. Aquesta no és la primera proposta que el partit republicà fa arribar a les Corts, propostes que mai han estat admeses per al seu debat i aprovació o denegació. És el cas de la petició de posicionament davant les agressions al poble i al govern català el 2017, o la proposta en defensa de la unitat de la llengua. La petició a les Corts Valencianes sobre el Borbó va estar registrada el passat 26 de març, durant el confinament per la COVID19, tot i això des d’Esquerra Republicana del País Valencià no es confia massa en què prospere «mai han atès les propostes d’ERPV perquè mai han volgut posicionar-se sobre temes de calat polític» afirma Barberà per a qui la visita de Felip Vé de demà a València i a Benidorm són un insult.