País Valencià

Notícia

BANKIA – CAIXABANK, LA FUSIÓ DE LES ELITS.

ERPV. 14/09/2020

“Hem de bastir un nou model bancari que atenga més la ciutadania
i no tant el que dicta De Guindos des del Banc Europeu.”
Josep Barberà

Enfront de la concentració bancaria, proposem la fragmentació i la territorialització


Davant l'anunci, de la nit al dia, de la fusió de les entitats bancàries Bankia i Caixabank, Esquerra Republicana del País Valencià veu amb preocupació que aquesta siga -una volta més- una mesura que afavorisca l'elit financera espanyola i deixe de banda els interessos socials i econòmics del País Valencià i de la gent que en ell hi viu.

És preocupant, en primer lloc, la repercussió que sobre la ciutadania tindrà la fusió que comportarà el tancament d'oficines, la pèrdua de llocs de treball, l'abandó de pobles amb baixa densitat poblacional, la reducció de l'oferta al consum de productes bancaris o l'obstrucció -per competència desigual- a les entitats menudes i/o cooperatives i de banca ètica.

Aquesta fusió és un pas més en el procés de concentració bancària impulsat pel Banc d’Espanya des de la crisi del 2008, en el qual s’ha anat forçant la fusió de les entitats financeres amb l’esperança que augmentant la grandària de les entitats tots els seus problemes desapareixerien, però que ja ens ha costat desenes de milers de milions d’euros a la ciutadania.

Per a Josep Barberà, president del partit republicà és urgent recuperar el teixit d'entitats bancàries i d'estalvi a casa nostra: “El País Valencià necessita dels bancs i les caixes arrelades a les comarques i els pobles, entitats que coneguen els problemes de la ciutadania i de les xicotetes i mitjanes empreses valencianes. Una tasca que haurien de dur a terme amb urgència el president Puig i el conseller Soler”. Per a Barberà no podem deixar perdre més temps “Hem de bastir un nou model bancari que atenga més la ciutadania i no tant el que dicta De Guindos des del Banc Europeu.”

Amb la fusió, l'estat espanyol que actualment té el 62% de Bankia a través del FROB passaria a tindre'n al voltant d'un 14% allunyant-nos encara més de la banca pública o amb participació pública. A més a més la fusió no suposarà la recuperació dels diners públics que l'estat va injectar a Bankia, aquesta recuperació dependrà de la cotització de l'entitat resultant en la borsa en el moment que el FROB efectue la venda de les participacions.

Amb aquesta fusió bancaria, ens allunem definitivament de la possibilitat d'una banca pública, responsable, que pose les necessitats del ciutadà al centre de les seues operacions, màxim en un moment de greu crisi econòmica.

El País Valencià no es veu beneficiat de cap manera des del punt de vista de l'economia territorial amb la fusió. Després de la pèrdua de la pràctica totalitat del sistema financer valencià, només va quedar l’anecdòtica seu social de Bankia (no els serveis centrals, que es van ubicar a Madrid). El 2017, malgrat algunes notícies triomfalistes, Caixabank i el Banc de Sabadell van fer el mateix, un canvi de seu social a València i Alacant sense cap repercussió econòmica per al País Valencià, ja que les seus centrals i, per tant els centres de decisió financers no es movien.
Ara ens trobem novament amb la possibilitat que aquesta nova entitat sorgida de la fusió de Caixabank i Bankia tinga la seu social a València, però aquest fet no té cap benefici per a l’economia valenciana, ja que el centre de decisió continuarà estant en un altre lloc. Per tant, no hi ha cap matís que ens faça pensar que protegirà els interessos econòmics de la gent del País ni de les empreses ací ubicades.

No podem deixar que existisquen entitats financeres que poden posar en risc tota l’economia amb els seus problemes, que estan completament desconnectades del territori i que són massa grans per a ser rescatades.
Cal obrir el debat per tal de posar els fonaments per a la recuperació dels bancs i les societats d'estalvi amb capital propi i que fomente la banca ètica, cooperativa i implantada en el territori a escala local, comarcal i de país.