País Valencià

Notícia

El PSOE de Riba-roja s'oposa a la revisió de la variant sud de Pedralba que passa pel Parc Natural del Túria.

ERPV, 03/11/20


El ple de Riba-roja de Túria ha rebutjat, per un vot de diferència, posicionar-se en contra de la variant sud de Pedralba per l’abstenció del PSOE. Han votat a favor L’Esquerra de Riba-roja, Podem i Compromís, en contra el PP i s’han abstés C’s, VOX i PSOE.

El grup municipal L’Esquerra de Riba-roja, coalició formada per EUPV i ERPV) ha presentat al ple ordinari de hui, 2 de novembre, una moció que replega el malestar de la ciutadania i de la Plataforma en Defensa del Paisaje de Pedralba amb la variant sud de Pedralba que està previst que passe per dins del Parc Natural del Túria.

La moció de l’Esquerra de Riba-roja demanava, així com ho demana la Plataforma i les entitats ecologistes que li donen suport, que s’inste a la Diputació de València a redactar un nou projecte que permeta treure del nucli urbà el trànsit sense passar pel Parc Natural. De fet, la plataforma ciutadana mai s’ha negat a dur a terme una infraestructura necessària com la variant, però demanen que es faça per la zona nord de Pedralba, allunyada del Parc.

L’actual projecte de variant data del 2014 i no s’ajusta a la normativa autonòmica, estatal i europea. Per aquest motiu des de l’Esquerra es dóna suport a la Plataforma en Defensa del Paisaje de Pedralba i es demana la redacció d’un nou projecte i una nova Declaració d’Impacte Ambiental (DIA).

El regidor de l’Esquerra, Rafa Gómez, ha assenyalat la importància del que es fa com a partit i personalment «allò que fem és important per al nostre futur, i allò que decidim també. Deixar que decidisca Conselleria és perdre una oportunitat. La nostra obligació és donar suport als grups ecologistes i, per tant, donar suport als joves que vindran en el futur» ha dit Gómez, qui ha increpat directament el PSOE dient-los «Sense vosaltres, sense la vostra acció és impossible que açò es paralitze».


Per la seua banda, la presidenta d’Esquerra Republicana de Riba-roja, Neus Calabuig, s’ha mostrat contrariada i ha convidat els socialistes a visitar la zona «Fa unes setmanes anàrem a Pedralba, convocats per la Plataforma. Ningú que veja el que es perdrà pot estar a favor del projecte. L’alcalde de Riba-roja hauria de posar-se en contacte amb el portaveu socialista de Pedralba que aquell diumenge ens deia, visiblement afectat, que no podia representar al seu partit en el tema perquè no compartien la postura dels socialistes de la Diputació de València». La setmana passada el Ple de la Diputació de València aprovava el projecte.

Des d’Esquerra Republicana de Riba-roja, a través del grup republicà al senat, s’ha preguntat al govern espanyol per les mesures que té previstes sobre el projecte de variant de Pedralba, atès que travessa un Parc Natural que forma part de la xarxa Natura 2000, sobre la qual la Comissió Europea ja ha cridat l’atenció a l’Estat espanyol en més d’una ocasió.

L’alcalde socialista de Riba-roja, en un al·legat final visiblement enutjat ha defensat l’abstenció del PSOE qualificant-la de «política intel·ligent». Ha acusat l’Esquerra de traslladar el debat ecologista per voler fer mal al socialisme i ha comparat la moció amb la de «Vicent Agulló» de qui ha dit «té tot el nostre respecte».

Per al president comarcal d’Esquerra Republicana al Camp de Túria, Vicent Roig, «el PSOE necessita ben poc per mostrar la seua vertadera cara. Igual lleven un carrer a Joan Fuster, com impedeixen l’Aplec del Puig, es neguen a reconèixer Guillem Agulló o, com ara, es neguen a protegir el Parc Natural del Túria. La careta respectuosa amb el medi ambient els ha caigut en el ple de Riba-roja de hui».

En aquest enllaç trobareu la moció presentada.