País Valencià

Notícia

Esquerra demana a la Comissió Europea si traslladar les pèrdues del projecte Castor als contribuents vulnera la normativa europea.

ERPV, 05/11/20


L'eurodiputada, Diana Riba, ha denunciat que socialitzar les pèrdues d'inversions privades fallides, que a més a més van en contra dels objectius del Pacte Verd Europeu, és un autèntic disbarat.

Els eurodiputats d’Esquerra Republicana Jordi Solé i Diana Riba han preguntat per escrit a la Comissió Europea si traslladar als contribuents les pèrdues del projecte Castor, com a inversió privada fallida, és compatible amb les normes europees del mercat intern i la protecció dels consumidors. Els eurodiputats han traslladat la qüestió arran de la sentència del Tribunal Suprem que obliga l’Estat espanyo a pagar als bancs els 1.350 milions d’euros que van prestar per finançar la indemnització del fracassat magatzem de gas submarí. Al text, els eurodiputats recorden que la decisió suposarà "que siga l'Estat, i en última instància els contribuents, els qui hagen d'assumir les pèrdues d'una inversió privada perjudicial per al medi ambient i la gent que hi viu prop".

Segons han recordat els eurodiputats, el projecte Castor va poder tirar endavant gràcies al finançament d’una emissió de bons patrocinada pel Banc Europeu d’Inversions, institució financera pública comunitària, i va ser clausurat després de generar una onada sísmica de centenars de terratrèmols abans que s’arribara a posar en marxa.

"Socialitzar les pèrdues d'inversions privades fallides, que a més a més van en contra dels objectius del Pacte Verd Europeu, és un autèntic disbarat. La legislació europea no hauria de permetre que els consumidors acaben pagant fracassos d'inversions privades", ha declarat Solé.

Per la seua banda, Diana Riba ha denunciat que "Florentino i companyia construeixen un dipòsit de gas natural que, després d'anys, l'únic que ha produït són terratrèmols i unes pèrdues milionàries que volen que assumim la ciutadania. Castor és la història d'una gran estafa que avui tornem a denunciar".