País Valencià

Notícia

La comunitat docent no pot anar a oposicions. Està saturada i sota pressió per la COVID19.

ERPV, 09/nov/2020. 
 
Esquerra Republicana del País Valencià veu amb preocupació l’anunci per part de la Conselleria d’Educació de la convocatòria d’oposicions enmig de la situació de pandèmia que patim. 
 
La comunitat docent del País Valencià viu sotmesa a una pressió excepcional des del passat mes de març de 2020 amb el decret d’alarma i el confinament. Han hagut d’adaptar currículums, horaris i mètodes de treball per poder seguir formant un alumnat que ha passat bona part del curs passat confinat a casa i que acudeix en dies alterns en el present curs. 
 
Entenem que la convocatòria d’oposicions prevista per al mes de maig de 2021 és una temeritat per diversos motius.
En primer lloc, i principal, perquè molts docents no podran preparar les proves amb un mínim de garantia. L’exigència de la situació actual cap als docents fa que molts no puguen disposar del temps mínim per a preparar les proves. Des de l’inici de la pandèmia, bona part dels docents  dediquen més hores de les que els corresponen a pal·liar els problemes derivats del confinament i desdoblament de cursos i aules, agafant hores del seu temps lliure; un temps que ara hauran de dedicar a preparar les proves. Aquesta realitat els obliga a haver de triar entre preparar les proves o donar un servei docent de qualitat durant la pandèmia. 
 
A més a més, la data de les proves coincidirà amb el període de més activitat del curs: exàmens finals, correccions i proves d’accés, així com de formació en centres de treball. Es pot preveure que molts docents decidirà no triar plaça de borsa de treball, en el cas de les substitucions, per a poder preparar les proves, amb la qual cosa les substitucions que es puguen necessitar seran de difícil cobertura. 
 
Aquesta situació provoca que el col·lectiu de docents que vulga presentar-se a les oposicions no podrà concórrer a elles en igualtat, tal com obliga la llei en aquest tipus de proves. 
 
Per últim volem remarcar que, a més del col·lectiu de docents, serà l’alumnat qui patirà les conseqüències d’una decisió arbitrària i del tot innecessària, com és la d’aquesta convocatòria d’oposicions. Les famílies, que han hagut d’ajudar al sistema educatiu a pal·liar les mancances derivades del confinament, corren el perill de veure com perd qualitat l’ensenyament dels seus fills i filles perquè els mestres han de preparar unes oposicions. 
 
En definitiva, unes oposicions requereixen el màxim d’atenció per part d’aquells que hi opten i, en aquest cas, un nombrós grup, com és el dels docents en actiu, no podran posar l’atenció i empeny que hi requereixen. Fem una crida al conseller d’Educació, Vicent Marzà a repensar aquesta mesura. El País Valencià necessita ampliar la seua plantilla docent des de fa temps, però ho ha de fer amb el màxim de garanties, tant per a les persones que es presenten com per a la qualitat del sistema, de manera que s’assegure que els millors docents tindran totes les oportunitats per preparar la prova. 
 
No entenem aquesta pressa per convocar unes oposicions que es reclamen des de fa tant de temps, una pressa que només tindria sentit si la pandèmia hagués interromput el procés ja en marxa. No podem posar en risc la qualitat de l’ensenyament.