País Valencià

Notícia

ERPV dóna suport a les encaixadores de taronja en la vaga del 14D i pregunta al govern per la seua situació laboral.

Esquerra Republicana del País Valencià dóna suport a la vaga d'encaixadores convocada per a dilluns que ve, 15 de desembre. Els republicans valencians han presentat una bateria de preguntes al Govern espanyol sobre les condicions laborals d'aquest col·lectiu.


ERPV demana al Govern espanyol si està al corrent, i quina opinió li mereix la situació laboral de les encaixadores de cítrics del País Valencià davant la proposta d’eliminació del dret a la jornada laboral de 8 hores i que es puga fer canvis d’horaris sense avís previ ni compensació retributiva, amb les dificultats que açò comporta per a la conciliació familiar.

Igualment es demana resposta per escrit sobre el període de prova de 90 dies, durant els quals les encaixadores cobren un 12% menys del sou establert, i per les mesures que preveu el Govern per fer que les empreses de treball temporal garantisquen i respecten el dret a la vaga de les treballadores del sector i si ha disposat algun mecanisme perquè les empreses hortofructícoles puguen fer front a les demandes productives amb l’antelació suficient que permeten evitar el maltractament laboral al qual estan sotmeses les treballadores.

Les preguntes al govern registrades al Congrés per la diputada republicana Marta Rosique, es fan després que ERPV haja estat en contacte amb col·lectius d’encaixadores de cítrics i diversos representants sindicals del País Valencià que han convocat vaga per a dilluns que ve, dia 14 de desembre.

Des d’ERPV, la secretària de la Dona i de Ciutadania Elo Chamarro, confirma que els republicans donen suport a la vaga «perquè no pot ser que una part del sector del treball agrícola format bàsicament per dones veja devaluades les condicions laborals d’una manera que ens fa pensar en l'absència de drets que es patia fa cent anys. No es pot conciliar la vida familiar i laboral si no saps quina jornada faràs demà, i no podem consentir que es devalue el sou d’aquestes treballadores. Aquestes dones tenen drets i els hem de defensar i protegir», ha dit Chamarro per a qui és greu que ningú se’n recorde de l’últim esglaó de la cadena, com són les dones que envasen la fruita «si la setmana que ve la gent no troba taronges als supermercats que es pregunten si estarien disposats a treballar sense drets laborals» ha afegit.

L’escrit registrat posa de manifest el problema de fons que du a aquest sector a convocar la vaga, que no és un altre que la fota pressió que pateixen els empresaris hortofructícoles valencians per part de les grans empreses distribuïdores que fan les seues comandes amb menys de 24 hores d’antelació. Així les coses, els empresaris obliguen a fer la ‘novena hora’ que les treballadores cobren com si no fos extraordinària, ampliacions de jornada sense previ avís i un període de prova de 90 dies (i no els 30 habituals) durant els quals el salari es redueix en un 12%.

El problema de les encaixadores s’afegeix a altres que pateix el sector dels cítrics, com és la competència deslleial d’altres països que fomenten els acords d’Europa amb països tercers o l’afectació per les plagues i la dificultat per trobar nous fitosanitaris per a les plantacions.

Des d’Esquerra Republicana del País Valencià s’anima a seguir la vaga convocada per a dilluns que ve dia 14 i alhora es convida a la resta de forces polítiques valencianes a fer costat a aquest col·lectiu laboral.

Consulta el document registrat al Congrés ací