País Valencià

Notícia

ESQUERRA EXIGEIX AL GOVERN VALENCIÀ QUE DUGA A TERME LA RECIPROCITAT. Des d’Esquerra Republicana del País Valencià es denuncia el doble joc de Compromís i la inacció del PSOE.

Militants d'Esquerra Republicana en el repetidor de TV3 a la Carrasqueta.
Militants d'Esquerra Republicana en el repetidor de TV3 a la Carrasqueta.
ERPV, 28/12/2020
"...els reptem a fer possible la reciprocitat, a fer complir l’acord de l’any 2013 i a revocar la concessió de canals a les empreses privades en frau de llei. En aquest camí, que no el dels tuits, ens podem trobar..."


El president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, demana a Compromís que deixe de jugar al doble joc de demanar a Madrid i consentir que el seu soci al País Valencià no faça res per solucionar el problema de la reciprocitat de canals. «És tan senzill com que telefonen a la Secretària autonòmica de Propspectiva i Comunicació, Beatriz Gallardo, i li demanen que es pose a la feina. És trist haver-los de recordar que són el govern».


Els sobiranistes republicans asseguren que Esquerra Republicana porta al seu ADN la reivindicació de la reciprocitat dels mitjans públics del País Valencià , Catalunya i les Illes des del primer dia com un dels elements fonamentals per a bastir els Països Catalans.

Bona prova n’és el treball parlamentari dut a terme des del Congrés i el Senat des de fa anys, així com des del propi partit en tota la nació. En són bona prova les iniciatives en forma de mocions i preguntes al govern adreçades a fer valdre els drets dels més d’onze milions de catalanoparlants a ser informats en la seua llengua.

El famós multiplex, o com amagar la inoperància i manca de voluntat política del Botànic.

El País Valencià té un múltiplex (va perdre el segon quan el govern de Rajoy va destinar l’altre múltiplex a altres serveis, com la telefonia mòbil). Dels 4 canals d’aquest múltiplex, 2 estan ocupats pel senyal de la ràdiotelevisió valenciana À Punt (baixa i alta qualitat) i els altres dos estan cedits a Las Provincias-Vocento (que lloga el seu canal a tercers) i Mediterraneo TV-COPE.

La reciprocitat de TV3, À Punt i IB3 és una qüestió de voluntat política. En aquest sentit, en paraules de Barberà, «crida l’atenció que Compromís, membre del govern del Botànic, no faça res des del Consell per modificar la concessió dels dos canals del múltiplex a dos cadenes privades i després llance cortines de fum. Ells són el govern i d’ells depén».

D’altra banda els republicans recorden que, a més de la retirada de la concessió als canals privats, hi ha una altra alternativa a la petició d’un nou múltiplex, que és la coneguda com «via mallorquina» o múltiplex estadístic mitjançant el qual la compressió del senyal permetria passar per un sol canal del múltiplex existent els canals de la resta d’autonòmiques. Aquest model es va implantar el 18 de desembre de 2015 a les illes.

Per últim, Barberà ha plantejat una solució, «si la feina els espanta els diem que la secretria autonòmica de Comunicació, que depén directament del president Ximo Puig, pot retirar la concessió al Grup Vocento-Las Províncias que té llogat el canal a una altra empresa perquè puga passar per ell el senyal de TV3. Si, a més, es suprimeix el canal de baixa qualitat d’À Punt, atenent que el 90% dels receptors són d’HD, es tindria el canal pel qual emetre el senyal d’IB3. És qüestió de voluntat política i, si no la tenen, que assumisquen la seua incapacitat».

Des de la direcció d’ERPV s’assegura que seguiran treballant per la reciprocitat, com des del primer dia des del rigor, amb les eines polítiques que suposa tindre grups parlamentaris al Congrés i al Senat, sempre argumentant i amb la voluntat de cercar una eixida factible i fugint dels focs d’artifici, les cortines de fum o els tuits ocurrents i malintencionats.

«Compromís i el PSOE poden donar poques lliçons a ERPV en aquesta matèria. És més, els reptem a fer possible la reciprocitat, a fer complir l’acord de l’any 2013 i a revocar la concessió de canals a les empreses privades en frau de llei. En aquest camí, que no el dels tuits, ens podem trobar quan vulguen» ha reblat Barberà.