País Valencià

Notícia

Faura i Riba-roja de Túria aproven la moció que demana al Govern espanyol el pagament del deute històric

ERPV, 12/02/2021
​Esquerra Republicana del País Valencià agraeix el president de la Diputació i el secretari de transparència del PSPV-PSOE el seu vot favorable a demanar el pagament del deute i els emplaça a pressionar el seu partit matriu a Madrid.

El president de la Diputació i alcalde de Faura, Toni Gaspar, es posiciona a favor de la moció d’ERPV que demana el pagament del deute històric per fer front a la crisi provocada per la COVID-19 en el ple celebrat ahir dijous, 11 de febrer. La moció va eixir endavant amb els 7 vots a favor del PSOE i Junts per Faura (ERPV, EUPV i Compromís) i les dos abstencions del PP.

Aquest mateix dilluns, el ple de Riba-roja de Túria, presidit pel secretari de transparència de l’Executiva Nacional del PSPV-PSOE, Robert Raga, donava el vist-i-plau a la moció que, en aquest cas, va estar presentada conjuntament per L’Esquerra (ERPV i EUPV) i Compromís. La moció que reclama el deute històric valencià va estar aprovada amb els 13 vots de PSOE, Podem, L’Esquerra i Compromís mentre els set vots de la dreta (PP, C’s i Vox) van anar en contra.

«Ningú com els pobles, grans i menuts, sabem què és patir la manca de recursos per aplicar les polítiques més properes a la nostra gent, però també sabem que la força de moltes entitats locals, per menuts que siguem poden fer trontollar les grans decisions de l’estat», ha destacat el president d'ERPV, Josep Barberà, qui ha animat la resta d'ajuntaments del país a aprovar-la i palesar la força del municipalisme per reclamar el deute.

Esquerra Republicana del País Valencià ha posat a l’abast de tots els ajuntaments del país aquesta moció que reclama a l’estat espanyol el pagament dels 20.000 milions d’euros de deute històric per fer front a la crisi econòmica i social derivada de la COVID-19.

En aquest sentit els republicans valencians van registrar el passat 25 de gener en el Congrés dels Diputats una Proposició No de Llei reclamant una transferència de crèdit directe a la Generalitat per aquest import, així com la creació d’una comissió mixta del Govern espanyol i la Generalitat perquè gestione les quantitats i els terminis que, en cap cas, haurien de superar els 4 anys.

La proposició No de Llei (PNL) encara no té data per al seu debat al Congrés dels Diputats, mentrestant, Barberà anima als partits valencians que són govern a Madrid que pressionen als seus companys «cal que des dels ajuntaments valencians on el PSOE i Podem tenen representació es pressione als partits matriu de Madrid perquè, quan arribe el moment de debatre la PNL el resultat siga aprovatori. Res farem si ací estem d’acord i a Madrid seguim augmentant el deute històric» ha dit Barberà qui va més enllà i proposa que les Corts facen seua la proposta i se sumen a la pressió per recuperar el deute «el País Valencià necessita disposar dels seus propis recursos per donar una solució a la crisi extrema que patim» ha sentenciat.