País Valencià

Notícia

Salvem l’Horta, protegim el poble. Comunicat sobre l'ampliació del Port de València.


Esquerra Republicana del País Valencià es reafirma en la seua posició davant el projecte d’ampliació del Port de València i demana al Consell i a totes les forces polítiques valencianistes que s’unisquen davant una nova agressió del Govern espanyol.

Des del partit republicà valencià ens oposem frontalment al projecte d’ampliació del Port de València que suposarà un retrocés en la qualitat de vida de les persones que viuen a la ciutat i pobles adjacents.

La declaració, per part del Consell, de l’Emergència Climàtica el setembre de 2019, obliga a les forces polítiques que en formen part a defensar projectes d’infraestructures sostenibles i a oposar-se a aquelles que, com el cas de l’ampliació del Port, atempten contra la salut ambiental.

Demanem al PSPV-PSOE que demane al govern espanyol la paralització del projecte. Així mateix exigim a Compromís un posicionament més bel·ligerant davant un atemptat ambiental que no portarà cap benefici a la ciutat (recordem que va ser la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament rural, Emergència climàtica i Transició ecològica qui va acceptar la pròrroga de la DIA de 2007).

No ens empassem la versió de l’Autoritat Portuària de València que assegura que el projecte generarà llocs de treball i grans beneficis econòmics. El trànsit de contenidors buits per un port (que és la principal activitat del Port i de la terminal projectada) no genera beneficis econòmics substancials, o a tindre en compte. Aquests beneficis els tindran, una volta més, les empreses adjudicatàries, tant de la terminal com de les obres.

Urgim al Consell a prendre mesures per paralitzar aquest projecte, tant per la via política com judicial, que afecta una part important del territori valencià. En aquest cas, un territori expropiat per l’estat espanyol per a la seua gestió, com són els ports del País Valencià.

Des d’ERPV veiem, una vegada més, que no podem fiar a l’amo de Madrid la gestió dels nostres interessos perquè, arribat el cas, triarà allò que més li convinga a ell i no al poble valencià.

D’altra banda, el projecte de llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica del Govern espanyol recull la necessitat d’adoptar mesures per a reduir les emissions de gasos de manera que s’arribe a l’emissió 0 l’any 2050. Les proves publicitades per l’ APV, amb estacions d'hidrogen són una cortina de fum sota la qual no es pot amagar la quantitat d’emissions de gasos derivats del combustible fòssil que empren els bucs.

El passat més de juliol de 2020 demanarem una nova Declaració d’Impacte Ambiental i ho fem de nou. El vistiplau a la DIA de 2007 per part de Puertos del Estado, gestor del Port de València, és vergonyós en la mesura que el govern espanyol fa de jutge i part en un cas amb forta controvèrsia i oposició ciutadana.