País Valencià

Notícia

ERPV es posiciona en contra de l'ampliació del Port de València a Europa. L'eurogup ALE-Verds emet un comunicat.

ERPV, 9 de setembre de 2021.
 
La consellera Mollà ens té a la seua disposició per protegir l’Albufera, l’Horta, la ciutat de València i la resta del territori del País Valencià amb la contundència necessària. I ho farem en tots els fòrums on Esquerra Republicana del País Valencià és present, inclòs el Parlament Europeu.                      
Josep Barberà


L’Aliança Lliure Europea ALE, coalició de la qual forma part Esquerra Republicana del País Valencià s’ha posicionat contra l’ampliació del Port de València en un comunicat fet públic hui.

El comunicat recull el malestar del grup després que els passats 1 i 2 de setembre el PP i el PSPV-PSOE votaren en la Comissió de Peticions en contra de demanar una nova Declaració d’Impacte Ambiental per al projecte. Aquesta votació, com diu el comunicat, tanca la porta del comitè de Peticions (PETI).

La direcció d’Esquerra Republicana del País Valencià no descarta emprendre noves accions que permeten paralitzar un projecte que, en veu del seu president Josep Barberà «només comportarà degradació ambiental afectant la qualitat de vida de les persones que viuen a València ciutat i l’Horta».

Fa unes setmanes l’eurodiputat republicà Jordi Solè, president de l’ALE, es va reunir en València amb membres de la Comissió Ciutat-Port i va visitar el Port on va comprovar la proximitat de l’Albufera així com la greu afecció de les obres portuàries anteriors sobre la línia de costa sud de València.

Des d’ERPV agraeixen que la consellera Mireia Mollà acudira a defensar una nova DIA a l’Europarlament i li tendeixen la ma per unir esforços «La consellera no trobarà ningú amb més convenciment polític ni amb més propostes desplegades a Europa que ERPV. La consellera Mollà ens té a la seua disposició per protegir l’Albufera, l’Horta, la ciutat de València i la resta del territori del País Valencià amb la contundència necessària. I ho farem en tots els fòrums on Esquerra Republicana del País Valencià és present, inclòs el Parlament Europeu», ha reblat Josep Barberà.COMUNICAT DEL GRUP VERDS-ALE: 
L’ALE lamenta que la Comissió de Peticions hagi tancat la denúncia sobre l’ampliació del port de València gràcies a una maniobra de PP i PSOE

L’Aliança Lliure Europea lamenta que la Comissió de Peticions del Parlament Europeu hagi decidit tancar la petició i no investigar la denúncia d’un ciutadà particular sobre el projecte l’ampliació del port de València i la necessitat de redactar una nova Declaració d’Impacte Ambiental. La decisió ha estat presa gràcies als vots dels eurodiputats espanyols del PP i PSOE que, amb aquesta maniobra, impedeixen que el tema es pugui seguir tractant a la Comissió de PETI.

Amb tot, l’ALE es compromet a seguir treballant perquè la Declaració d’Impacte Ambiental - que es va redactar l’any 2007 i està basada en una llei del 1989-, estigui en línia amb la legislació europea vigent en matèria de protecció ambiental i lluita contra el canvi climàtic, molt més exigent avui que fa 15 anys.

“Europa no pot ignorar que el Port de València està a 8 km d’El Saler, un sistema dunar regenerat fonamental per fer front a episodis climàtics extrems com els temporals de pluja, o el Parc Natural de l’Albufera, una zona humida protegida fonamental per captar CO2 i fer front al Canvi Climàtic”, ha declarat l’eurodiputat i president de l’ALE al Parlament Europeu, Jordi Solé.

Per part seva, l’eurodiputada danesa dels Verds- ALE Margrete Auken va reconèixer haver quedat astorada en veure que el port ara és quatre vegades més gran que el projecte redactat el 2007. “Hem de mantenir la petició oberta o serem la riota de tots”, va reclamar a la Comissió.

El sector del transport marítim és un dels més contaminants i que menys contribueix als objectius de reducció de la Unió Europea. L’empresa concessionària que explotarà el Port, MSC, va generar 11 milions de tones de gasos d’efecte hivernacle l’any 2018, posicionant-se com la vuitena més contaminant del món.