País Valencià

Notícia

Esquerra Republicana del País Valencià demana coherència a PSPV i Podem en el tancament de Cofrents

ERPV, 10 de setembre de 2021
...si les desavinences en el Govern de Catalunya són suficients per a no fer l’ampliació d’El Prat per què les desavinences al Botànic no ho són per tancar Cofrents o per paralitzar l’ampliació del Port de València?
Josep Barberà

Davant la nova parada de la Central de Cofrents ocasionada per la fuita d’aigua en la turbina de la central, Esquerra Republicana del País Valencià demana al Consell que exigisca al Govern espanyol el tancament de la Central que, amb vora 40 anys d’activitat, comporta un greu perill per estar totalment caducada.

Els republicans valencians demanen al PSPV que deixe el joc de les contradiccions que els fa dir una cosa a València i fer tot el contrari a Madrid. «No es pot votar a les Corts el tancament i que el mateix partit socialista done el vistiplau a renovar l’explotació de la central per 9 anys més» ha declarat la secretària general d’ERPV Maria Pérez, en al·lusió a la PNL que les Corts van aprovar l’any 2017 demanant el desmantellament de la central i la no autorització de la construcció del magatzem temporal individualitzat (ATI). Aquesta proposta ha sigut ignorada pel mateix PSOE a Madrid, que el passat mes de març va autoritzar Iberdrola l’explotació de la central fins novembre de 2030.

El president del partit, Josep Barberà, parla de la doble moral de Madrid que posa com excusa les desavinences del Govern a Catalunya per tombar l’ampliació de l’aeroport d’El Prat mentre al País Valencià aquestes desavinences no són cap obstacle per dur a terme projectes que van contra els interessos de la població valenciana. En aquest sentit Barberà interpel·la obertament a Podem del País Valencià «si les desavinences en el Govern de Catalunya són suficients per a no fer l’ampliació d’El Prat per què les desavinences al Botànic no ho són per tancar Cofrents o per paralitzar l’ampliació del Port de València?». Barberà ha recordat que Podem ha presentat mocions al senat demanant el tancament que sempre han estat votades a favor pels republicans i, fins i tot, ham presentat iniciatives conjuntes al Congrés demanant el tancament.

Fa anys que ERPV demana el desmantellament de la central de Cofrents. El gener de 2018, i després dels 8 incidents de l’any anterior demanaren a les Corts que exigiren el Govern Espanyol la creació d’una comissió d’investigació sobre la central, a més d’una Oficina de Seguretat Nuclear sota el control de la Generalitat i la transferència de les competències nuclears.

En el vídeo, el senador Xavier Castellana mostrava el suport d'ERPV a la demanda de les Corts de desmantellament i demanava el tancament en febrer de 2018 al si de la Comissió d'Indústria del Senat. 

 

  • El senador d'ERPV Xavier Castellana demana el tancament de Cofrents