País Valencià

Notícia

Esquerra demana canviar el sistema d’ajudes als municipis que pateixen situacions catastròfiques recurrents

ERPV, 6 d'octubre de 2021 
Josep Rufà, senador d’Esquerra Republicana del País Valencià, ha interpel·lat al ministre d’Interior, Grande-Marlaska, sobre les ajudes als municipis d’Alcanar, Vinaròs, Ulldecona i Sant Carles de la Ràpita, per les destrosses provocades per la DANA del passat 1 de setembre.
Rufà ha recordat que “plou sobre mullat perquè la devastació provocada pels temporals s’ha convertit en un continu a les Terres de l’Ebre”.

D’aquí que “els municipis més afectats es troben en una situació d’emergència financera i prop del col·lapse, per les grans despeses acumulades en la restauració i reparació dels danys provocats els darrers quatre anys pels successius desastres meteorològics”.

El senador ha apuntat “les dificultats administratives dels ajuntaments per a poder donar una resposta efectiva i ràpida, sense càrregues per a les finances municipals”, per la qual cosa ha demanat “una millora de l’ordre HAP/196/2015, de 21 de gener”, que regula les subvencions que tenen per finalitat l’execució d’obres de reparació o restitució, conseqüència de catàstrofes naturals.

Segons Rufà “aquesta Ordre s’ha mostrat poc eficaç per municipis com els del Montsià i el Maestrat que han patit fenòmens meteorològics i catàstrofes encadenades i reiterades els darrers anys”, motiu que l'ha dut a demanar “adaptar l’Ordre a la nova realitat”. 

Rufà ha denunciat  "la  manca d’ajudes directes” cap als Ajuntaments, els quals es veuen obligats a acollir-se a subvencions condicionades per reparar de manera urgent les destrosses.

El senador republicà ha demanat derivar Fons Next Generation per millorar la protecció del litoral, obrir un procés de diàleg amb totes les administracions afectades i prendre mesures d’emergència per revertir aquesta tendència.

  • Josep Rufà demana un canvi en el sistema d'ajudes a pobles afectats per catàstrofes recurrents.