País Valencià

Notícia

El Senat aprova la moció d’Esquerra Republicana que adequarà el sistema d’ajudes a zones catastròfiques com el Maestrat


La moció pretén agilitzar el cobrament d’ajudes directes i subvencions als ajuntaments i evitar el col·lapse de les finances municipals.

El Ple del Senat va aprovar ahir la nit la moció presentada pel Grup d’Esquerra Republicana, i transaccionada amb tota la resta de grups de la Cambra, menys  PP i Vox; per adequar els mecanismes a través dels quals es canalitzen les ajudes destinades a pal·liar els efectes de les catàstrofes naturals i agilitzar el cobrament d’ajudes directes i subvencions, a corporacions locals que tinguin per objectiu actuacions inajornables en cas de catàstrofes.

La moció, fruit de la interpel·lació que el senador republicà Josep Rufà va formular al ministre de l’Interior, fa quinze dies sobre les afectacions dels aiguats al Montsià i el Maestrat, també demana impulsar la coordinació amb els ajuntaments que han patit més d’una catàstrofe natural en un període inferior a quatre anys, per establir mecanismes extraordinaris d’ajuda i cooperació, que redueixin l’impacte negatiu de les diferents catàstrofes als comptes municipals.

Rufà en la seva intervenció va afirmar que  “aquesta moció serveix per donar solucions a qualsevol municipi de l’Estat que ha patit aquest tipus de fenòmens”, fent referència també a llocs com Huelva, Alacant o les Illes Balears.

El senador va explicar que “la nostra moció interpel·la el govern a millorar el sistema de recollida d’informació, de modificació de les ajudes i sobretot, de l’acceleració en el seguiment de les necessitats dels municipis, perquè aquests es veuen afectats econòmicament arran de les diferents danes o glòries que han d’afrontar”.


El maestrat és una de les comarques afectades sistemàticament per catàstrofes naturals.

La comarca del Maestrat és una de les que pateixen catàstrofes naturals de forma sistemàtica, fet que provoca l'endeutament d'ajuntaments com Benicarló o Vinaròs que veuen com les ajudes no arriben mentre les obres de recuperació i reparació s'han de dur a terme amb diligència. En aquest sentit, el president d'ERPV Josep Barberà ha valorat molt positivament l'aprovació de la moció i ha declarat que espera "que es duguen a terme els acords de la moció amb la màxima rapidesa pel bé dels municipis afectats". Barberà ha volgut agraïr el treball del senador Rufà i el seu equip "els republicans som la millor eina per a la ciutadanía perquè treballem en equip i tenim sempre la mirada posada en els Països Catalans".  

Josep Rufà ha remarcat que en aquelles zones que han patit catàstrofes naturals de manera recurrent, “si l’Ajuntament no té diners per efectuar despeses que són immediates i urgents, el que provoca és que es vagin desviant diners d’altres partides municipals a solucionar  els problemes que haurien d‘haver estat coberts amb aportacions específiques del govern de l’Estat, que no s’han donat”.

D’aquí que Rufà recalqués “la necessitat de tornar a vigilar i a revisar el sistema d’ajudes”, a més “d’actuar en col·laboració amb els municipis afectats”, i sobretot, “evitar el col·lapse de les finances municipals per la falta de suport”.

Altres acords destacats que incorpora la moció són el de desenvolupar mesures excepcionals d’autorització de reducció dels índexs de rendiment net de les explotacions i activitats agràries de les zones afectades. A més d’activar un nou pla de prevenció d’acord amb els escenaris de canvi climàtic.