País Valencià

Totes les notícies

ERPV anima a fer al·legacions als projectes de decret del Botànic.

ERPV, 13/12/2022 "Si la gent vol un requisit lingüístic de veritat, ha de fer al·legacions als projectes de decret del govern del Botànic. Per això hem preparat dos models d'al·legació personal perquè cap valencià ni valenciana es quede sense el dret a defensar el valencià millorant els projectes de decret" —Mikel Forcada Esquerra Republicana del País Valencià, anima la gent preocupada per la llengua i el seu ús social a fer al·legacions als projectes de decret d'homologació i de requisit. Més encara, convida a actuar en contra de la degradació del requisit del valencià de l’acord entre les conselleres d’Educació i de Justícia. Un acord que afebleix la protecció del valencià L’acord de les conselleres Tamarit i Bravo del govern del Botànic sobre el requisit lingüístic necessari per a l’accés dels llocs de faena públics consta de dos decrets del Consell que es publicaran cap a les primeries de 2023. Esquerra Republicana del País Valencià creu —com molts de vosaltres— que aquests dos decrets, d’una banda, desautoritzen definitivament una JQCV ja qüestionada i conseqüentment, devaluen radicalment els nivells MECRL aplicats al valencià i, d’altra banda, estableixen uns nivells lingüístics insuficients com a requisits i no ho fan per a tots els llocs de faena públics valencians. Com a resultat d'aquest acord, continuarà l’accés a llocs de faena públics de persones amb una competència lingüística insuficient, i, per tant, persistirà la discriminació lingüística que vulnera —de manera il·legal segons l’Estatut d’Autonomia— els drets de les persones valencianoparlants. Tot açò provoca que continuem rebent uns serveis de qualitat pitjor que ens relega a un estatus de ciutadania de segona classe. Els dos projectes de decret són: Homologació: Decret del Consell, pel qual es regula el reconeixement de la competència lingüística de valencià per a l’homologació dels estudis en el sistema educatiu valencià: (https://t.

Campanya de recollida de fons per a les dones refugiades dels campaments d’Idlib.

ERPV, 12/07/2022 Balloona Matata i Esquerra Republicana del País Valencià posen en marxa una campanya que culminarà el 22 d’agost amb el viatge als campaments. La delegació, encapçalada per la coordinadora de Balloona Matata, Maria Escalona, i la secretària general d’ERPV i representant legal de la ILP Tres Voltes Rebel, Maria Pérez Company, visitarà els campaments d’Idlib, al nord-oest de Síria, i la zona d’Adana on hi viuen dones refugiades sirianes per fer-los arribar l’ajuda recollida.  Col·laboració entre ERPV i Balloona Matata per millorar la vida de les dones refugiades. Balloona Matata i ERPV han encetat una campanya de recollida de fons destinats a la compra de cisternes d’aigua que permeten les dones refugiades assolir uns mínims higiènics en la menstruació. La col·laboració entre els republicans valencians i el col·lectiu solidàri va néixer arràn la ILP Tres Voltes Rebel, de gratuïtat dels productes per a la menstruació, que a hores d'ara encara està pendent de passar el tràmit parlamentari a les Corts.  El col·lectiu Balloona Matata es va posar en marxa el desembre de 2015 com a col·lectiu de persones cooperants independents que treballa per ajudar la població més maltractada per la guerra, les dones i xiquetes refugiades. Opera en els camps de refugiats de Síria i Grècia i entre els projectes que han dut a terme hi ha una unitat mèdica de servei ginecològic “JuanaVana” (actualment fora de servei per patir la descàrrega d’un llamp) i la “Balloneta” una furgoneta de suport als cooperants del campament de Vial, a Chios. La coordinadora de Balloona Matata, Maria Escalona, confia que “la ruta assegurada per ajuda humanitària que hi ha a la frontera de Síria no quede bloquejada  pel veto rus i puguem continuar abastint els campaments no oficials on viu vora 1 milió de dones i criatures que tenen com a única font d’abastiment l’ajuda humanitària”.  “les dones republicanes estem compromeses amb els drets humans i un d’ells és el dret a una menstruació digna.

Maria Pérez, Alejandro Blasco, Domènec Garcia i Alejandro Blasco (fill) al parlament europeu

La Comissió Europea requerirà la Generalitat perquè es segellen i restauren els abocadors de Real. (vídeo de la sessió)

Brussel·les, 15 de març de 2022 ERPV La presidenta del Comité de Peticions del Parlament Europeu, Dolors Montserrat, ha conclòs la compareixença d’Alejandro Blasco sobre els abocadors de Real afirmant que requerirà la Generalitat Valenciana perquè faça que es duga a terme el segellat i restauració dels abocadors d’aquesta localitat de la Ribera Alta. A més a més, Montserrat ha dit que la petició sobre els abocadors de Real continuarà oberta, que es demanarà a la Comissió Europea que informe de totes les accions que cal dur a terme segons la normativa vigent i que sol·licitarà a l’ajuntament de Real que informe de tota la documentació pendent d’entrega per part de l’empresa responsable. Esquerra Republicana del País Valencià es felicita perquè “la Comissió Europea valida el treball de molt de temps d’Esquerra en suport a la gent de Real”, segons la secretària general del partit Maria Pérez, qui ha acompanyat el peticionari a Brussel·les. “Estem contents per la gent de Real, de la Ribera Alta i del País Valencià. El pas de hui no suposa que els abocadors es segellen i es restauren ja mateix, però estem convençuts que si Europa està al damunt  la Conselleria de Medi Ambient no tindrà més remei que fer complir la normativa”, ha destacat la líder republicana. El Comité de Peticions de la Comissió Europea (PETI) ha rebut hui Alejandro Blasco per conéixer la situació dels abocadors de Real. Blasco, que l’any 2003 van estar clausurats per l’ajuntament per la seua mala gestió i per superar amb escreix el límit permés de deixalles. En la seua compareixença, Alejandro Blasco, qui fou alcalde del 2003 al 2019, ha explicat els fets cronològicament, entrant en detalls com ara l’informe de l’Institut d’Hidrologia i Medi Natural de la UPV que ja en l’any 1997 ja alertava del vessament de materials tòxics i perillosos de forma irregular en els abocadors. Blasco ha denunciat davant el Comité de Peticions les mentides que s’han dit en aquesta compareixença per part del director general de Qualitat Ambiental, Joan Piquer, compareixent també en la sessió “he escoltat dir moltes barbaritats en la meua vida, perquè ja soc una persona major, però dir que el camí a l’abocador està tallat quan és un camí que està lliure des de fa trenta anys no té ni portes per entrar, ultrapassa la meua capacitat de sorpresa” ha dit Blasco, en al·lusió a la intervenció de Piquer que, entre d’altres, ha dit que l’empresa no pot fer res perquè la carretera d’accés està tallada per l’ajuntament.

8M, SOM LA VEU

07/03/2022 En aquest 8M retem homenatge a dones de temps, sectors i ideologies ben diverses. Fem una crida a la necessitat de reconéixer els treball que tantes dones han fet i fan a diàri per bastir igualtats i a la interseccionalitat com a eina per arribar a trencar amb les discriminacions envers les dones. És l'hora de caminar juntes per aconseguir allò que totes volem.  Som la veu de les dones que ens precediren i hem de ser també la veu de les que avui treballen per construïr una societat igualitària.  Bona diada del 8M Vos convidem a llegir i compartir el nostre manifest: PER QUÈ SOM LA VEU Cada 8 de Març se’ns planteja el dubte de com ha de ser la celebració de la diada de les dones. Originàriament anomenada Dia de la Dona Treballadora, pel camí algú va decidir que érem massa modernes per a emprar l’epítet obrer. Potser, també, aquest algú va pensar que com més genèrica fora la celebració més es podria eixamplar la base i es podria donar cabuda a més dones, a més “perfils”, usant un terme més proper al llenguatge de les xarxes, tot i que així es perda el seu valor obrer originari. Així les coses, el 8 de març ha passat a ser el dia de la lluita per la igualtat, deixant a una banda el component de lluita obrera. Potser l’error està a voler disseccionar lluites, perquè totes les lluites de les dones, les obreres i les emancipatòries han anat juntes i formen part d’una gran lluita que és la de la dona que vol tindre els mateixos drets que l’home. De la mateixa manera que ara ja sabem que totes les discriminacions, les que són causades per la classe social, les econòmiques, les ideològiques, les ètniques, les d’orientació sexual, les d’edat i tantes altres, s’entrellacen per barrar-nos el pas en el camí a la igualtat. Hem d’estar totes alerta per plantar cara a totes les opressions des de la interseccionalitat. Probablement, siga precisament la sororitat la pasta que puga mantenir juntes totes les lluites de les dones.

ERPV demana a delegació del govern celeritat en la tramitació i renovació de permisos de residència.

ERPV, 20/02/2022 La situació en la tramitació i renovació dels permisos de residència al País Valencià porta mesos d’endarreriments que estan ocasionant greus perjudicis a les persones sol·licitants i que arriben, en algun dels casos a la pèrdua del lloc de treball. Davant la manca absoluta de mesures correctores, i atenent les diferents queixes que han fet arribar al partit republicà diverses persones afectades, des de la sectorial de Ciutadania d’Esquerra Republicana del País Valencià es demana que es prenguen mesures per accelerar els processos. Aquesta situació ha portat la sectorial de Ciutadania a emetre un comunicat demanant l'autoritat competent que done solució a aquest problema que qualifica de "maltractament institucional". Per a la secretària de Ciutadania, Elo Chamarro, "el govern espanyol i la delegació del govern que n'és responsable està actuant negligentment contra la població valenciana més vulnerable, per això els exigim que prenguen mesures urgents".  La secretaria de Ciutadania d'ERPV ha emés aquest comunicat:  Els endarreriments a l'Oficina d'Estrangeria de València ocasiona seriosos perjudicis a les noves ciutadanes i ciutadans que estan esperant la seua documentació. Des d'ERPV posem de manifest la situació precària que travessen les persones migrants, noves ciutadanes d'aquest territori, que depenen d'un permís de residència i de treball per viure dignament a l'Estat espanyol. És incomprensible que els permisos de residència sol·licitats per raons excepcionals, durant els mesos de maig i juny, estiguen a hores d’ara a l’espera de la seua resolució. Des d’Esquerra Republicana del País Valencià, volem fer palès que 8 mesos és temps -més que suficient- per resoldre un expedient. Passa el mateix amb les primeres renovacions dels permisos de residència que, 4 mesos després no han rebut cap tipus de resposta. Cal recordar també, que les modificacions dels permisos de residència i els permisos d'estudi, a permisos de residència i treball, que van ser presentats en el mes d'agost, avui dia, segueixen esperant la resolució.

Reunió amb Alejandro Soler i afectats pels abocadors de Real amb l'eurodiputat Jordi Solé i la secretària general d'ERPV Maria Pérez

Els abocadors de Real tornaran a la Comissió de Peticions d’Europa.

La Comissió de Peticions (PETI) europea ha decidit incloure en l’agenda de reunions de primers de març els abocadors de Real. La Comissió entén que la situació dels abocadors no ha patit cap canvi des que el passat 2020 es demanara informació a l’aleshores consellera de Medi Ambient Elena Cebrián i que el municipi de Real continua patint les conseqüències de tindre abocadors pendents de ser clausurats. Des d’Esquerra Republicana del País Valencià es valora molt positivament aquesta decisió europea que pot permetre que es done solució a una qüestió que, en paraules de la secretària general d’ERPV Maria Pérez «hauria d’avergonyir la Conselleria. No es pot parlar de sostenibilitat a tort i a dret i fer ulls cecs a un problema ambiental com el de Real». Els republicans valencians van ajudar l’exalcalde de Real, Alejandro Blasco a portar davant la Comissió de Peticions els abocadors després que des de la Conselleria de Medi Ambient no li donaren cap solució. Des de fa mesos l’equip de l’eurodiputat Jordi Solé ha demanat a la comissió que es reprenga el cas, després de la reunió que va mantindre Jordi Solé amb Alejandro Blasco i la secretària general d'ERPV Maria Pérez el juliol passat.  En la reunió de primeres de març de la PETI es posarà data perquè Alejandro Blasco comparega davant la comissió i expose la seua demanda. «La política té sentit en casos com aquest, en què veus com el treball conjunt amb el nostre eurodiputat Jordi Solé pot fer que la gent del poble de Real visquen en millors condicions ambientals. Esperem que la Comissió siga sensible a un problema tan important per a Real i per al País Valencià» ha dit Maria Pérez per a qui la complicació de la solució no justifica l’absència d’accions concretes que porten a la clausura dels abocadors de Real.

Nou d’octubre. Antifeixisme, drets i sobirania.

Des d'Esquerra Republicana del País Valencià animem a tota la militància i a tota la gent republicana, sobiranista i antifeixista del País Valencià a eixir al carrer, aquest dissabte, dia 9 d'octubre, per celebrar la Diada Nacional.  Aquest és el nostre manifest que vos convidem a llegir i compartir. Ens veiem a la plaça de Sant Agustí de València a les sis.   Nou d'octubre. Antifeixisme, drets i sobirania. És 9 d’octubre, dia de reafirmació nacional del País Valencià. La reivindicació de la sobirania a què tenim dret com a poble, sempre  ha estat necessària i enguany més encara. Ja no ens val queixar-nos d’aquells vint anys de retrocés durant els quals el govern del nostre país va estar en mans dels que fomenten l’autoodi. Ja no podem lamentar-nos de tindre la dreta més barroera escapçant qualsevol intent de recuperació nacional. Fa sis anys que ja no són al Palau de la Generalitat. Fa sis anys que esperem una decisió valenta que blinde i protegisca la llengua i els mitjans de comunicació públics nacionals. Sis anys veient la tebiesa en la defensa del territori en casos com l’ampliació del Port de València, la variant de Pedralba, la protecció i recuperació de marjals o regadius històrics com la xarxa d’assarbs del Baix Segura, Parlar de sobirania el Nou d’Octubre, és parlar de l’orgull de formar part d’un poble treballador que abasteix de productes de la terra a mitja Europa, d’un poble capdavanter en investigació científica i tècnica. D’un poble que dobla el llom de sol a sol i veu com el fruit del seu esforç acaba beneficiant les oligarquies de sempre. Però quina sobirania volem? No n’hi ha una altra que no siga la de poder decidir què fem amb els nostres recursos, la d’impedir que les ordres ens vinguen donades de Madrid a l’hora de millorar serveis sanitaris, teixir una xarxa de centres d’investigació ben dotada o posar en marxa polítiques d’habitatge que garantisquen el dret a viure dignament.

Esquerra Republicana del País Valencià demana coherència a PSPV i Podem en el tancament de Cofrents

ERPV, 10 de setembre de 2021 ...si les desavinences en el Govern de Catalunya són suficients per a no fer l’ampliació d’El Prat per què les desavinences al Botànic no ho són per tancar Cofrents o per paralitzar l’ampliació del Port de València? Josep Barberà Davant la nova parada de la Central de Cofrents ocasionada per la fuita d’aigua en la turbina de la central, Esquerra Republicana del País Valencià demana al Consell que exigisca al Govern espanyol el tancament de la Central que, amb vora 40 anys d’activitat, comporta un greu perill per estar totalment caducada. Els republicans valencians demanen al PSPV que deixe el joc de les contradiccions que els fa dir una cosa a València i fer tot el contrari a Madrid. «No es pot votar a les Corts el tancament i que el mateix partit socialista done el vistiplau a renovar l’explotació de la central per 9 anys més» ha declarat la secretària general d’ERPV Maria Pérez, en al·lusió a la PNL que les Corts van aprovar l’any 2017 demanant el desmantellament de la central i la no autorització de la construcció del magatzem temporal individualitzat (ATI). Aquesta proposta ha sigut ignorada pel mateix PSOE a Madrid, que el passat mes de març va autoritzar Iberdrola l’explotació de la central fins novembre de 2030. El president del partit, Josep Barberà, parla de la doble moral de Madrid que posa com excusa les desavinences del Govern a Catalunya per tombar l’ampliació de l’aeroport d’El Prat mentre al País Valencià aquestes desavinences no són cap obstacle per dur a terme projectes que van contra els interessos de la població valenciana. En aquest sentit Barberà interpel·la obertament a Podem del País Valencià «si les desavinences en el Govern de Catalunya són suficients per a no fer l’ampliació d’El Prat per què les desavinences al Botànic no ho són per tancar Cofrents o per paralitzar l’ampliació del Port de València?». Barberà ha recordat que Podem ha presentat mocions al senat demanant el tancament que sempre han estat votades a favor pels republicans i, fins i tot, ham presentat iniciatives conjuntes al Congrés demanant el tancament.

ERPV es posiciona en contra de l'ampliació del Port de València a Europa. L'eurogup ALE-Verds emet un comunicat.

ERPV, 9 de setembre de 2021.   La consellera Mollà ens té a la seua disposició per protegir l’Albufera, l’Horta, la ciutat de València i la resta del territori del País Valencià amb la contundència necessària. I ho farem en tots els fòrums on Esquerra Republicana del País Valencià és present, inclòs el Parlament Europeu.                       Josep Barberà L’Aliança Lliure Europea ALE, coalició de la qual forma part Esquerra Republicana del País Valencià s’ha posicionat contra l’ampliació del Port de València en un comunicat fet públic hui. El comunicat recull el malestar del grup després que els passats 1 i 2 de setembre el PP i el PSPV-PSOE votaren en la Comissió de Peticions en contra de demanar una nova Declaració d’Impacte Ambiental per al projecte. Aquesta votació, com diu el comunicat, tanca la porta del comitè de Peticions (PETI). La direcció d’Esquerra Republicana del País Valencià no descarta emprendre noves accions que permeten paralitzar un projecte que, en veu del seu president Josep Barberà «només comportarà degradació ambiental afectant la qualitat de vida de les persones que viuen a València ciutat i l’Horta». Fa unes setmanes l’eurodiputat republicà Jordi Solè, president de l’ALE, es va reunir en València amb membres de la Comissió Ciutat-Port i va visitar el Port on va comprovar la proximitat de l’Albufera així com la greu afecció de les obres portuàries anteriors sobre la línia de costa sud de València. Des d’ERPV agraeixen que la consellera Mireia Mollà acudira a defensar una nova DIA a l’Europarlament i li tendeixen la ma per unir esforços «La consellera no trobarà ningú amb més convenciment polític ni amb més propostes desplegades a Europa que ERPV. La consellera Mollà ens té a la seua disposició per protegir l’Albufera, l’Horta, la ciutat de València i la resta del territori del País Valencià amb la contundència necessària. I ho farem en tots els fòrums on Esquerra Republicana del País Valencià és present, inclòs el Parlament Europeu», ha reblat Josep Barberà.