País Valencià

Totes les notícies

Nou d’octubre. Antifeixisme, drets i sobirania.

Des d'Esquerra Republicana del País Valencià animem a tota la militància i a tota la gent republicana, sobiranista i antifeixista del País Valencià a eixir al carrer, aquest dissabte, dia 9 d'octubre, per celebrar la Diada Nacional.  Aquest és el nostre manifest que vos convidem a llegir i compartir. Ens veiem a la plaça de Sant Agustí de València a les sis.   Nou d'octubre. Antifeixisme, drets i sobirania. És 9 d’octubre, dia de reafirmació nacional del País Valencià. La reivindicació de la sobirania a què tenim dret com a poble, sempre  ha estat necessària i enguany més encara. Ja no ens val queixar-nos d’aquells vint anys de retrocés durant els quals el govern del nostre país va estar en mans dels que fomenten l’autoodi. Ja no podem lamentar-nos de tindre la dreta més barroera escapçant qualsevol intent de recuperació nacional. Fa sis anys que ja no són al Palau de la Generalitat. Fa sis anys que esperem una decisió valenta que blinde i protegisca la llengua i els mitjans de comunicació públics nacionals. Sis anys veient la tebiesa en la defensa del territori en casos com l’ampliació del Port de València, la variant de Pedralba, la protecció i recuperació de marjals o regadius històrics com la xarxa d’assarbs del Baix Segura, Parlar de sobirania el Nou d’Octubre, és parlar de l’orgull de formar part d’un poble treballador que abasteix de productes de la terra a mitja Europa, d’un poble capdavanter en investigació científica i tècnica. D’un poble que dobla el llom de sol a sol i veu com el fruit del seu esforç acaba beneficiant les oligarquies de sempre. Però quina sobirania volem? No n’hi ha una altra que no siga la de poder decidir què fem amb els nostres recursos, la d’impedir que les ordres ens vinguen donades de Madrid a l’hora de millorar serveis sanitaris, teixir una xarxa de centres d’investigació ben dotada o posar en marxa polítiques d’habitatge que garantisquen el dret a viure dignament.

Esquerra Republicana del País Valencià demana coherència a PSPV i Podem en el tancament de Cofrents

ERPV, 10 de setembre de 2021 ...si les desavinences en el Govern de Catalunya són suficients per a no fer l’ampliació d’El Prat per què les desavinences al Botànic no ho són per tancar Cofrents o per paralitzar l’ampliació del Port de València? Josep Barberà Davant la nova parada de la Central de Cofrents ocasionada per la fuita d’aigua en la turbina de la central, Esquerra Republicana del País Valencià demana al Consell que exigisca al Govern espanyol el tancament de la Central que, amb vora 40 anys d’activitat, comporta un greu perill per estar totalment caducada. Els republicans valencians demanen al PSPV que deixe el joc de les contradiccions que els fa dir una cosa a València i fer tot el contrari a Madrid. «No es pot votar a les Corts el tancament i que el mateix partit socialista done el vistiplau a renovar l’explotació de la central per 9 anys més» ha declarat la secretària general d’ERPV Maria Pérez, en al·lusió a la PNL que les Corts van aprovar l’any 2017 demanant el desmantellament de la central i la no autorització de la construcció del magatzem temporal individualitzat (ATI). Aquesta proposta ha sigut ignorada pel mateix PSOE a Madrid, que el passat mes de març va autoritzar Iberdrola l’explotació de la central fins novembre de 2030. El president del partit, Josep Barberà, parla de la doble moral de Madrid que posa com excusa les desavinences del Govern a Catalunya per tombar l’ampliació de l’aeroport d’El Prat mentre al País Valencià aquestes desavinences no són cap obstacle per dur a terme projectes que van contra els interessos de la població valenciana. En aquest sentit Barberà interpel·la obertament a Podem del País Valencià «si les desavinences en el Govern de Catalunya són suficients per a no fer l’ampliació d’El Prat per què les desavinences al Botànic no ho són per tancar Cofrents o per paralitzar l’ampliació del Port de València?». Barberà ha recordat que Podem ha presentat mocions al senat demanant el tancament que sempre han estat votades a favor pels republicans i, fins i tot, ham presentat iniciatives conjuntes al Congrés demanant el tancament.

ERPV es posiciona en contra de l'ampliació del Port de València a Europa. L'eurogup ALE-Verds emet un comunicat.

ERPV, 9 de setembre de 2021.   La consellera Mollà ens té a la seua disposició per protegir l’Albufera, l’Horta, la ciutat de València i la resta del territori del País Valencià amb la contundència necessària. I ho farem en tots els fòrums on Esquerra Republicana del País Valencià és present, inclòs el Parlament Europeu.                       Josep Barberà L’Aliança Lliure Europea ALE, coalició de la qual forma part Esquerra Republicana del País Valencià s’ha posicionat contra l’ampliació del Port de València en un comunicat fet públic hui. El comunicat recull el malestar del grup després que els passats 1 i 2 de setembre el PP i el PSPV-PSOE votaren en la Comissió de Peticions en contra de demanar una nova Declaració d’Impacte Ambiental per al projecte. Aquesta votació, com diu el comunicat, tanca la porta del comitè de Peticions (PETI). La direcció d’Esquerra Republicana del País Valencià no descarta emprendre noves accions que permeten paralitzar un projecte que, en veu del seu president Josep Barberà «només comportarà degradació ambiental afectant la qualitat de vida de les persones que viuen a València ciutat i l’Horta». Fa unes setmanes l’eurodiputat republicà Jordi Solè, president de l’ALE, es va reunir en València amb membres de la Comissió Ciutat-Port i va visitar el Port on va comprovar la proximitat de l’Albufera així com la greu afecció de les obres portuàries anteriors sobre la línia de costa sud de València. Des d’ERPV agraeixen que la consellera Mireia Mollà acudira a defensar una nova DIA a l’Europarlament i li tendeixen la ma per unir esforços «La consellera no trobarà ningú amb més convenciment polític ni amb més propostes desplegades a Europa que ERPV. La consellera Mollà ens té a la seua disposició per protegir l’Albufera, l’Horta, la ciutat de València i la resta del territori del País Valencià amb la contundència necessària. I ho farem en tots els fòrums on Esquerra Republicana del País Valencià és present, inclòs el Parlament Europeu», ha reblat Josep Barberà.

Esquerra Republicana del País Valencià exigeix al President Puig i els partits que li donen suport determinació en la reciprocitat.

Els sobiranistes valencians han posat en marxa hui un web per informar i denunciar la situació que pateix el País Valencià pel que fa a la reciprocitat. El web sensesenyal.org té un marcador amb els dies que fa que no arriba el senyal de TV3, i explica fil per randa la situació tècnica actual que permetria rebre els mitjans públics catalans i balears. El web l’ha donat a conéixer hui durant la taula rodona «què hi podrien fer demà mateix les dues Generalitat, TV3 i Àpunt i no fan?» organitzada per la Plataforma per la Llengua i en la qual ha participat la diputada republicana Marta Rosique qui ha posat de manifest que, a més del nou múltiplex « es pot reduir la’mple de banda d’À Punt Mèdia per donar espai a altres canals, així com aprofitar l’espai dels canals locals que a hores d’ara no s’utilitzen». El President d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha sigut contundent «exigim al President Puig i als partits que li donen suport en mesures concretes per fer possible la reciprocitat. No hi ha excuses tècniques per no veure els mitjans públics catalans i balears al País Valencià». Els republicans valencians remarquen que els problemes tècnics no són un entrebanc real per a dur a terme la reciprocitat, tal com es pot comprovar al web sensesenyal.org i ratlla el cinisme que el PSPV es diga que «l’ansietat no és bona consellera» com ha dit Vicent Sarrià a la xarrada. «Només faltaria que se’ns tractara d’ansiosos, després de tants anys. El Consell té la potestat i les eines per fer que el País Valencià veja TV3 i IB3 ja mateix i, a més, teixir les complicitats amb els governs català i balear per arribar a la reciprocitat absoluta que permeta que a Catalunya i les Illes es veja À Punt». A la xarrada de hui, tots els representants s’han mostrat partidaris de posar en marxa una plataforma de continguts audiovisuals en català. En aquest sentit, Marta Rosique ha assenyalat que «estaria bé que aquest acord que hi ha hui ací es traduïra en acords als governs».

Drets laborals, ERPV, País Valencià, Sindicats de classe,

Aquest Primer de Maig, consciència de classe!

Aquest Primer de Maig exhibim als carrers el nostre orgull de classe perquè som classe treballadora i només des de la plena consciència podrem revertir la nefasta situació a què ens han dut els governs de la dreta i els tebis governs progressistes. Enguany com mai, cal fer una crida a l’afiliació en els sindicats de classe, cal teixir una gran xarxa de treballadores i treballadors que, organitzats dins dels sindicats de classe, planten cara a governs vençuts per la por. Hem patit retallades que fa dècades no hauríem pogut imaginar. Perdem poder adquisitiu i veiem com els sous es mantenen en els nivells de fa deu anys, en el millor dels casos, que ens impedeixen arribar a pagar impostos, queviures i subministraments. Els governs de la dreta retallaren sense vergonya els nostres drets amb la reforma laboral i treballadores i treballadors mobilitzarem els vots perquè es produïra un canvi de govern, però aquest «gobierno más progresista de la historia» no ha mogut un dit per tombar la reforma ni per fer avançar els drets laborals. Estem mancats de polítiques laborals que posen fre a la sobre explotació de les treballadores i treballadors provinents d’altres països que, massa sovint, cauen en mans de màfies. Denunciem la poca vergonya de l’administració que es nega a regular el sector dels repartidors, o riders, que es veuen obligats a ser autònoms mentre fan jornades sense fi en condicions precàries i que, a més, s’han d’enfrontar a sindicats grocs formats per la patronal. Una situació molt pareguda a la que els toca viure a les encaixadores de taronja i resta de treballadors del camp valencià. Enmig d’aquesta situació greu de pèrdua de drets laborals i d’indefensió renaix el discurs de l’extrema dreta prometent un futur millor, net d’immigrants que ens lleven el treball i on el mercat ho regularà tot per art de màgia. No podem caure en el parany de creure les seues falses respostes a una situació que ha estat provocada per ells i per la por que tenen els partits progressistes a plantar-los cara.

Manifest 8M: Per una República de dones amb tots els drets.

ERPV, 07/03/2021 Un nou 8 de març i tornem a reflexionar sobre la situació de discriminació que patim les dones, una discriminació que afecta a més de la meitat de la població. La mirada global del problema, però, no ens pot fer perdre la perspectiva d’allò que tenim a la vora. En aquest segon any de pandèmia, les dones d’Esquerra Republicana del País Valencià, volem palesar que la discriminació econòmica i laboral, és a dir les conseqüències de la crisi, afecta greument les dones. Uns efectes que, a més, s’acarnissen amb les dones de classe treballadora. Fa unes setmanes coneixíem la dada de l’escletxa salarial, que se situa en un 20% amb un augment de vora 4 punts en els últims 3 anys. En el cas de dones del País Valencià, hem guanyat de mitjana 5,300 € menys que els homes per fer el mateix treball durant l’any 2020. Aquestes dades en augment ens diuen que, tot i les normatives existents, les mesures de control que vigilen la seua aplicació no són les correctes ni suficients. En aquests anys de pandèmia, on l’atenció a familiars malalts i fills han augmentat, el percentatge de dones que han deixat de banda la seua vida laboral per dedicar-se a les cures ha augmentat significativament, fins al punt que la diferència entre homes i dones que han renunciat a la seua vida laboral és del 551 %. Denunciem que el primer requisit per arribar a la igualtat és la de no patir gana. Els salaris precaris són l’eina principal que empra la societat patriarcal per a sotmetre les dones, Una eina per dificultar l’accés a l’habitatge, sobretot en les dones més joves, impedint així la seua emancipació. A l’obstacle de la igualtat laboral i salarial hem d’afegir les dificultats en les carreres professionals. És cert que a les universitats valencianes hi ha més dones que homes matriculades, un 55,17% segons l’últim informe de la CRUE, i també les dones abandonen els estudis en un 11% menys que els homes, però aquesta xifra descendeix a mesura que pugem esglaons en la carrera acadèmica.

Registrada en les Corts Valencianes la ILP de gratuïtat dels productes per al període.

ERPV, 23/02/2021 Aquest migdia s’ha registrat davant la Mesa de les Corts la iniciativa legislativa popular Per la Gratuïtat dels productes del Període que proposa legislar en un aspecte que afecta la sanitat, l’economia i el benestar ambiental. La comissió promotora que està formada per Núria Arnau, Elo Chamarro, Maria Pérez i Josep Barberà, membres de la direcció d’Esquerra Republicana del País Valencià, ha dipositat el projecte de llei perquè els lletrats de les Corts i la Junta Electoral verifiquen la validesa de la norma proposada, segons demana la llei 10/20017 que regula la iniciativa legislativa popular. A l’eixida del registre, Maria Pérez, representant legal de la Comissió Promotora davant les Corts i secretària general d’ERPV, ha manifestat la satisfacció de la Comissió després de mesos de treball en la preparació d’una proposta legislativa ecofeminista que ha qualificat de «necessària i urgent no només per acabar amb una desigualtat històrica que pateixen les dones, sinó perquè duu aparellades mesures de lluita contra el Canvi Climàtic, aspecte que converteix aquesta llei en una iniciativa pionera a escala mundial». La ILP registrada a les Corts reconeix el dret d’adquirir gratuïtament els productes sostenibles per al període per a totes les dones, xiquetes i persones trans que ho necessiten i que hi haja disponibilitat d’aquests productes en totes les instal·lacions de titularitat pública, siguen aquestes municipals, nacionals o estatals. Per a Maria Pérez d’aquesta manera «s’eliminarà el problema de discriminació econòmica que pateixen totes les dones, pel fet de ser-ho, i s’evitarà el vessament de tones de deixalles de difícil tractament i reciclatge amb el problema ambiental que suposa». Una vegada registrada, la ILP ha de ser verificada pels lletrats de les Corts abans que puga ser admesa. Posteriorment es remetrà a la Junta Electoral, garant del procés de recollida de signatures, que donarà el vistiplau per a l’inici del procés.

ERPV demana la compareixença de la delegada del govern Glòria Calero al Congrés per les càrregues policials d'ahir a València.

ERPV, 17/02/2021 Els republicans valencians demanen que Calero done compte de les càrregues de la Policia Nacional d’ahir dimarts a València contra els manifestants que protestaven per l’empresonament del músic Pablo Hasel. ERPV ha registrat també una bateria de preguntes sobre els mateixos fets adreçades al Ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska. En l’escrit demanen pels motius pels quals es va procedir amb tanta virulència contra els manifestants, així com si es pensa en obrir-se una investigació per depurar responsabilitats. Una volta més ERPV demana al govern pels excessos policials a les mobilitzacions ciutadanes al País Valencià. En aquest sentit, el seu president, Josep Barberà, ha sigut taxatiu amb el paper que juga la delegada del govern “no pot ser que mai siga responsabilitat de la senyora Glòria Calero, sent així que les forces de seguretat estan a les seues ordres. No podem consentir que s’apallisse als carrers del País Valencià ciutadans que protesten pacíficament”. A més a més Barberà ha posat en dubte les declaracions de Calero en què diu que hi havia persones botant foc a contenidors “acusen de botar foc contenidors en una zona on no n’hi ha. A més a més, botar-li foc a un contenidor pot ser motiu de multa, però mai d’un cop de porra o d’un tir”. Els republicans valencians recorden que la llibertat d'expressió està emparada per la Carta de Drets Humans i per la Constitució i, de cap manera, pot ser vulnerada amb violència per cap dels òrgans de l'estat.  Ací la petició de compareixença Ací les preguntes registrades al Congrés Enllaç a la notícia de elperiodic.com

El senat aprova una moció d'ERPV per recuperar el castell de la Reina Mora de Benifairó de la Valldigna

ERPV, 16/02/2021 La proposta d’Esquerra Republicana del País Valencià ha estat aprovada per 15 vots a favor i 14 abstencions (entre elles la del PSOE) i contempla l’elaboració d’un pla d’acció i un calendari per assegurar l’estructura i escometre la restauració. El regidor de Proposem Esquerra (de Benifairó de la Valldigna, Josep Lluís Alberola, s’ha mostrat satisfet per l’aprovació després d’anys en què la Generalitat Valenciana no haja fet res per conservar el castell «és lamentable que una joia com el castell de Marinyen, o de la Reina Mora, no haja despertat l’interés de Patrimoni de la Generalitat, tot i la importància històrica que té». Alberola ha volgut agrair a l’associació Hispània Nostra el treball d’anys reivindicant la restauració del castell i incloent-lo en la llista roja. Igualment ha destacat el paper de la mobilització ciutadana recollint signatures, «sense la pressió ciutadana que s’ha dut a terme no hauríem aconseguit que el senat aprovara la moció». El castell Marinyen és conegut també com castell d’Alfàndec perquè es’ubicava al mig de la Vall d’Alfàndec (el que avui és la Valldigna). Una llegenda li va donar el nom de Castell de la Reina Mora. Tot i el seu estat de degradació és un dels castells millor conservats de la Safor i que encara permet ser recuperat. Està ubicat al cim d’un turó en la vessant nord del Mondúver. De les dos estructures que conté, una pertany a l’època de dominació musulmana (s.XII-XIII) i una altra d’època cristiana. A més a més, cal afegir el valor que suposa que estiga situar sobre les restes d’un assentament de l’Edat del Bronze. El senador republicà Bernat Picornell, qui ha defensat la moció aprovada, ha destacat la importància de «treballar plegats amb els pobles del País Valencià» i ha lamentat l’abstenció del PSOE. «Hui han perdut l’oportunitat de demostrar que els importa el patrimoni valencià». Enllaç a la notícia publicada a Nosaltres la veu