País Valencià

Totes les opinions

Maria Pérez Company, secretària general d’ERPV i Patri Miñana, secretària de teixit associatiu i partit obert d’ERPV.

Especulació eòlica a La Marina.

ERPV, 10/02/2021 (Pots llegir aquest article a Nosaltres la Veu) La Marina ha patit un llarg episodi d’especulació amb projectes d'expansió urbanística que han desembocat en la destrucció d’hectàrees i més hectàrees de zones verges muntanyoses. Tot i això, la comarca continua condemnada a ser un territori amb perill de desequilibri ambiental, marcat per propòsits que suposen l’alteració de tot ecosistema.

Elo Chamarro, Secretària de la Dona d’ERPV.

Ací em pariren i ací estic, per sort.

ERPV, 06/02/2021 (Pots llegir aquest article a Nosaltres la Veu) Cada any, en arribar el 6 de febrer, m’ofega un sentiment de culpabilitat que m’incomoda. El Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina em fa pensar en com l’atzar, que em va fer néixer al País Valencià, m’ha salvat de patir l’amputació del dret a viure la meua sexualitat en llibertat pel fet de ser dona.

Maria Pérez secretària general d'ERPV

D’esclaus i esclavons

ERPV, 04/02/2021 (Pots llegir aquest article a Nosaltres la Veu) Com aquell mosquit anophele infectat que transmet la malària als humans, el sistema capitalista ha contaminat el món de l’agricultura tradicional, Fa temps que entre la societat valenciana s’escolta parlar de la taronja com a un dels temes més problemàtics del context. Doncs bé, partint del que suposa aquesta situació ,i molt més enllà de la problemàtica agrícola, cal dir que la taronja no és més que una al·legoria del sistema parasitari i podrit - liderat pel narcisisme i la cleptocràcia - a què ens hem sotmès.

Joan Martínez President sectorial de Salut d’Esquerra Republicana del País Valencià.

Coronavirus i Salut Pública al País Valencià.

ERPV 02/02/2021  (Pots llegir aquest article en El Temps) La situació generada després de l’acció demolidora de la COVID-19, ha posat al descobert les interioritats d’un Sistema de Salut que aparentava una solidesa difícil de ser desmuntada. Ara veiem com, en un tres i no res, aquesta s’ha transmutat en una estructura rígida, desorganitzada i poc operativa, no gens àgil a l’hora de plantejar alternatives; i ha acabat engolida en un cert caos.

Lluís Segura

No són els jutges, és l'estat.

Dijous, 18 de juny de 2020 | 18:57h Lluís Segura Les dues darreres sentències del Tribunal Suprem relatives als usos de les llengües cooficials en els actes administratius de les comunitats autònomes han motivat al·legats d’indignació comprensibles entre tots els que lluitam contra un Estat que fa servir qualsevol estratègia possible per negar, de manera recurrent, el reconeixement que es mereix la llengua catalana.

Laura Domingo - Sectorial de Política Lingüística d’Esquerra Republicana

Obrir Clarianes

Una vegada més, des d’ERPV insistim que els valencians no podem quedar aïllats d’una comunitat de més de deu milions de parlants si pretenem obrir clarianes entre tant de núvol. Comencem el 2020 i els habitants del País Valencià ho fem, com quasi sempre, amb més ombres que llum quant al panorama lingüístic. I és que en el darrer més de l’any s’han produït dos fets que evidencien que el valencià no gosa d’un bon estat de salut.

Cristian Perelló

Reductio ad Hitlerum

Acaba la campanya. Curta, breu, escassa, esquifida. Molts són els adjectius amb que la podríem definir, no obstant cal entendre per què hem arribat fins ací i, sobretot i eixe és el meu neguit, cap on anem. No cal, entenc,entrar a debatre per què s'han hagut de repetir les eleccions. L'agosarada supèrbia d'uns, la inflexibilitat dels altres i una situació de tensió, mentides i manipulacions, van ser més que suficients per fer que fora impossible formar govern, amb més voluntat i amb uns ideals, diguem-ne “clars”, això no hauria d'haver passat.

Vicent Rosselló i Martí

Emergència tecnològica al País Valencià.

"La desertificació dels sectors productius i del teixit empresarial s’accelera amb la configuració de l’Espanya radial, amb centre a Madrid. La desertificació està arribant a les portes de les nacions perifèriques de l’estat: Països Catalans, Euskal Herria i Galizia. El conflicte està servit, no podem ignorar-ho." La primera, la segona i la tercera revolució industrial van servir per a alterar l'estatus de les classes socials i de les nacions entre elles.

Laura Domingo, sectorial d'Educació, Cultura i Política Lingüística d'ERPV.

A ralentí

No pot ser que 35 anys després de l’establiment de la LUEV, els drets lingüístics dels alumnes del País Valencià continuen a mans de la dreta rància que sols entén de bel·ligeràncies als tribunals.  Engeguem el 18-19 i, una vegada més, la nostra llengua surt malparada i molt, en aquest cas al cap i casal del país. I és que sols el 20’36 % de les places escolars són en valencià aquest curs a la ciutat de Valencià, segons dades de l’Ajuntament.