ERC Palafolls

Francesc Alemany

Esquerra Republicana escull Francesc Alemany com a cap de llista per a les municipals 2023

El passat dimarts 22 de novembre, l'Assemblea d'Esquerra Republicana a Palafolls va escollir l'actual alcalde del municipi, Francesc Alemany, com a candidat a l'alcaldia per la formació republicana, amb l'objectiu de ser reescollit com a alcalde en les eleccions municipals vinents previstes per 2023. L'elecció del candidat d'ERC va ser per unanimitat de tots els assistents presents en aquesta convocatòria d'assemblea extraordinària. Alemany va explicar les raons que l'han dut a prendre aquesta decisió, i va agrair la confiança rebuda per part de tot el gran grup que conforma el projecte de transformació del municipi i de canvi d'Esquerra Republicana a Palafolls. El candidat republicà va aprofitar per fer balanç del mandat actual, i es va mostrar molt satisfet que, tot i els enormes reptes que ha representat aquest mandat, amb una pandèmia mundial, les dades d'inflació més altes de les darreres tres dècades i l'impacte del Glòria, haver pogut aconseguir que Palafolls doni un tomb en molts aspectes que havien quedat descuidats al muncipi. El projecte transformador per Palafolls Entre alguns d'aquests aspectes troncals hi ha la perseverança per fer un tomb a la situació dels contenidors sobreeixits amb un nou contracte de neteja que ha solucionat el problema, el nou contracte de jardineria, un pla d'asfaltat i d'enllumenat de gran abast i pioner al municipi, l'augment i el manteniment de serveis i de bonificacions en el moment actual de crisi post pandèmia, el projecte de Vila Educadora, el pas cap a una administració electrònica del s. XXI, la gestió de l'àrea esportiva o l'execució d'obres que estaven pendents al municipi com la canonada d'impulsió, que ha d'evitar noves fuites d'aigua al centre, l'impuls de l'Espai Agrari de la Baixa Tordera, entre moltes altres.  El mandat, que ha quedat marcat pel pas de la Covid, ha demostrat també l'enorme capacitat de gestió de l'equip republicà, per no deixar aturada l'administració ni un sol moment en els pitjors moments, perquè la ciutadania pogués tenir un ens de proximitat de referència que liderés la lluita contra el virus a Palafolls.

Votar no és només el nostre dret, és el nostre poder

ERC celebra i agraeix l'esforç dedicat des de l'equip de Govern de Palafolls per implementar per primera vegada en aquest municipi processos de participació ciutadana, tant ara amb la consulta sobre la mobilitat ciutadana al centre del poble, com en aquest mateix mandat a Sant Lluís i Santa Maria. Aquest era un compromís electoral del partit republicà que, malgrat les dificultats associades a una pandèmia d'abast mundial, ha aconseguit assolir. Des del convenciment que donar la veu a la ciutadania és la millor opció sempre, ERC anima a tothom en aquestes darreres hores de període de votació a exercir el seu dret a vot, en el sentit que cadascú cregui més convenient. L'oportunitat d'aquesta consulta s'ha produït a causa de les afectacions directes per una obra estratègica com ha estat la substitució de la canonada d'impulsió d'aigua que travessa literalment tot el casc urbà. Aquesta actuació sobre la xarxa d'abastament d'aigua era una obra que havia quedat posposada des de fa més de deu anys. Això havia provocat una infinitat d'episodis de fuites en el decurs dels darrers anys, que la nova canonada haurà d'anar reduint progressivament. Així, tot i gaudir de la confiança majoritària de la ciutadania de Palafolls, des del Govern es va veure amb molt bons ulls aprofitar aquesta oportunitat perquè la ciutadania prengués la decisió de mantenir o revertir els canvis en la mobilitat, i l'increment d'aparcaments, a través d'un nou procés participatiu. Com a resultat d'aquesta iniciativa, més d'un miler de persones s'hauran manifestat a través del seu vot en un sentit o un altre per primera vegada a Palafolls; per decidir sobre una qüestió que afecta la seva vida quotidiana. El compromís inqüestionable amb les urnes, la participació i la democràcia és a l'ADN d'ERC a Palafolls, i també un dels pilars fonamentals d'aquest nou Palafolls que s'està construint des del Govern. Esquerra Republicana és el partit de les urnes. La gent que conforma el republicanisme a Palafolls ho ha demostrat en nombroses ocasions, tant en els moments més difícils a l’oposició, com també ara des del Govern.

Obres a la canonada d'impulsió de Palafolls

Comunicat d'ERC respecte a la prova pilot dels canvis de mobilitat per la substitució de la canonada d'impulsió

Respecte a la prova pilot dels canvis de mobilitat arran de les obres de substitució de la canonada general de la xarxa d’aigua potable del poble, ERC manifesta: -Que entén les molèsties que les obres i els canvis provoquen. Substituir la canonada general d’aigua que abasteix a tot el poble és important i molt necessari per posar fi als nombrosos episodis de trencament de la canonada que s’han produït en els últims anys. - Abans de començar les obres, el govern les ha explicat a la ciutadania prèviament de dues maneres: amb cartes informatives que s’han lliurat en mà als veïns dels carrers afectats directament per les obres, i amb una reunió telemàtica amb la participació de polítics i tècnics municipals per explicar amb detall l’execució i els terminis. A més, s’ha informat a tota la ciutadania a través de la web municipal, les xarxes socials de l’Ajuntament i la ràdio municipal.   -És una prova pilot. S’ha dit des del principi. Un cop acabin les obres, la ciutadania podrà lliurament decidir si els canvis són o no definitius.   -Abans d’aplicar els canvis de mobilitat, el govern municipal d’ERC va informar a la resta de grups de l’oposició.   -El PSC ha estat al govern durant 36 anys i mai va demanar l’opinió de la ciutadania per executar cap de les seves accions de govern. Cap ni una. Es va preguntar pel lamentable canvi del sistema de recollida de brossa, el desafortunat emplaçament de la caserna de la Policia o per la despesa de prop d'un milió d'euros per una passera que es va haver d'arreglar moltes vegades per deficiències? -És molt lamentable que el PSC parli “d’ocurrència improvisada", per referir-se als canvis en la mobilitat. Aquests canvis no són fruit del caprici de ningú. Són recomanacions del Pla de Seguretat Viària elaborat per Trànsit, i lliurat al 2015 quan governaven ells mateixos. I ha estat desenvolupat per la Policia local de Palafolls. El menyspreu cap a la feina tècnica de moltes persones és molt preocupant, i alhora denota un incomprensible grau de desconeixement del funcionament de l'Ajuntament.

14a edició de la Calçotada

La Calçotada solidària es celebrarà diumenge 3 d'abril

L'Associació La Roda de Palafolls, en col·laboració amb ERC Palafolls recupera la 14a edició de la Calçotada republicana, la més important de tota la comarca; després que dos anys de pandèmia impedissin la seva organització durant l'any 2021. Aquesta tindrà lloc diumenge, 3 d'abril, a les 14 h. La data, inicialment prevista per diumenge 20 de març, s'ha modificat a causa de les previsions de pluja tant el diumege 20, com el 27. Amb més ganes que mai, l'entitat palafollenca ha preparat una edició molt especial de l'esdeveniment, amb un component solidari. Enguany, per cada tiquet que es compri de la calçotada es donarà 1€ que anirà al Fons de Cooperació de Catalunya, en solidaritat amb el poble d'Ucraïna. Els tiquets es posaran a la venda de manera anticipada durant els dies vinents en els establiments habituals: Carme Fruita i Verdura, i la Papereria Colors i fins el divendres, 1 d'abril. Els preus seran de 12€ per adults i 8€ pels nens. Els tiquets costaran 2€ més si es compren el mateix dia. IMPORTANT: Totes aquelles persones que hàgin adquirit un tiquet de la calçotada per diumenge 20, podran fer servir el mateix pel 3 d'abril. Aquelles persones que, pel que sigui, no puguin venir en la nova data fixada poden anar al punt de venda on van adquirir el tiquet i demanar-ne el retorn. L'Associació La Roda convida a seguir la dinàmica de respecte al medi ambient que s'havia encetat els anys previs a la pandèmia. Per això, es demana a tothom que porti els seus plats i coberts de casa, sinó, se sancionarà amb 2€ més per donar plats i coberts d'un sol ús el mateix dia.   

Una de les rotondes oblidades a Palafolls

L’Ajuntament aprova el contracte de jardineria que Palafolls necessita

El ple municipal va aprovar dijous 19 de novembre la licitació del nou contracte de jardineria dels parcs i jardins del nostre poble. Feia 8 anys que el contracte de manteniment dels espais verds estava caducat i això feia que hi hagués moltes zones al municipi en una situació d’absoluta deixadesa. El nou contracte contempla un manteniment regular de totes les zones verdes, un aspecte que sembla molt obvi però que ara mateix no és produïa. A tall d’exemple, el Parc de les Esplanes ara mateix no està inclòs en el circuit de manteniment regular de cap de les dues empreses que s'encarregaven d'aquestes tasques fins ara.  El regidor de Medi Ambient, Aleix Freixa, va explicar que "aquest nou contracte servirà perquè s’incloguin nous espais com les escoles, trams urbans de rieres o les rotondes del nostre municipi. Un element, aquest darrer, llargament reinvindicat pel nostre grup i que a diferencia dels municipis veïns, en el nostre poble aquestes rotondes estaven abandonades, donant una imatge lamentable, sobretot les situades a l’entrada i sortida de Palafolls".  Francesc Alemany, alcalde de Palafolls, va posar en valor aspectes del nou plec de condicions com que "la valoració econòmica només significa el 20% del total dels punts", o el marcat aspecte social, "que benficiarà les empreses que contractin treballadors amb necessitats especials".  ERC Palafolls valora molt positivament la feina dels companys a govern, que sens dubte farà possible tenir un poble més net, endreçat i amable. ERC segueix liderant el projecte de canvi a Palafolls, i aquest va donant fruits.

Sessió del ple municipal durant el mandat 2019-2023

ERC reivindica el paper de la oposició

Després de molts anys exercint l'oposició a Palafolls, ERC tenia molt clar si algun dia arribava a govern calia dignificar el paper de l'oposició. Quan això va succeir, després de les eleccions de 2019, el nou equip de govern va impulsar una sèrie de mesures perquè l'oposició pogués desenvolupar la seva feina en millors condicions. La primera de les mesures va tenir a veure amb els plens. Si abans eren cada dos mesos, ara són cada mes. Així es donaven més oportunitats de participació no només a l'oposició sinó que també a la ciutadania en general. Des de l'equip de Govern, ERC va decidir també incrementar en un 50% l'assignació econòmica per assistència a Ple pels regidors de l'oposició. A l'anterior mandat, un regidor cobrava 140 euros per assistir a Ple. Ara en cobren 200 euros. Pel que fa a les darreres declaracions públiques de la representant de Palafolls en Comú, Clara Hidalga, on es queixa del tracte que rep per part de l'equip de govern, ERC manifesta el seu absolut desacord. Que les respostes que rep dels regidors d'ERC no li agradin, no vol dir que no es contestin les preguntes. Esquerra Republicana vol recordar a la regidora Clara Hidalga algunes situacions que es van viure quan el seu partit governava, que sí que van ser una falta de respecte i el seu partit no va denunciar, ans al contrari. Recordem que en el darrer mandat (2015-2019) el govern (PSC-EUiA) va aplicar diversos criteris unilaterals per dificultar i desorientar la tasca del Grup Municipal d'ERC, que aleshores exercia de primer partit de l'oposició. Exemples com obligar a fer les preguntes en últim lloc, quan per representació municipal tocava fer-ho en primer lloc, imposar la presentació de les preguntes per escrit el dia abans del ple o no atendre a les preguntes si es considerava que el Ple havia durat massa. Des d'ERC es vol recordar també un ple on no es van deixar fer preguntes perquè l'enunciat no era prou clar, o perquè no s'havien presentat amb prou antelació, tot i quedar clar que havia estat per un error en el sistema informàtic.

Finalitzem contracte terrenys Mas Pedrer

ERC finalitza el lloguer dels terrenys de Mas Pedrer després que l’ajuntament hagués pagat quatre vegades el seu valor de mercat

La passada setmana l’Ajuntament de Palafolls feia efectiva la no renovació del contracte de lloguer d’una part del terreny que ocupa l’Skate Park, concretament la zona compresa entre la pista poliesportiva i el Camí de Sant Genís. El front ubicat a la plaça Saló de Mas Pedrer, on es situa la pista d’Skate pròpiament dita, és de titularitat municipal, i per tant seguirà en funcionament. Quina és la gènesi del contracte, i quin era l’import que es pagava? El cost del contracte ascendia a 11.500€ anuals per una parcel·la de terreny d’aproximadament 10.000m2. El contracte es va iniciar l’any 2005 per un valor de 6.000€ l’any, amb la voluntat de dotar provisionalment d’una pista poliesportiva els antics barracons de l’Institut que estaven ubicats allà. El desmantellament dels barracons va arribar el 2011, amb la construcció de l’Institut en la seva ubicació actual. El govern, que en aquell moment estava format pel PSC i EUiA, va decidir mantenir el lloguer, però ara amb un cost més elevat: de 6.000€ l’any, es va passar de manera progressiva al preu actual: 11.500€ l’any (gairebé el doble). Això vol dir que la xifra que s’ha invertit en total per mantenir aquest lloguer ascendeix a prop de 127.000€. Per què aquesta xifra és cara? La darrera taxació d’aquesta parcel·la de terreny que l’ajuntament fa tants anys que té llogada, ha fixat un valor per aquest terreny d’entre 30.000 i 33.000€, un preu que deixa en evidència que els 127.000€ que s’han pagat fins ara superen en més de quatre vegades el valor de mercat dels terrenys. Aquesta és una aberració que s’ha tolerat des de fa massa anys i a la qual ERC vol posar fi. Fa deu anys es va realitzar una altra taxació que valorava els terrenys en uns 26.000€. A banda d’això, cal tenir en compte que el terreny té una qualificació de sòl rústic (R1). Tenint el compte que el preu per als terrenys amb aquesta qualificació és de 1.000€ l’any, l’ajuntament ha estat pagant 11,5 vegades més l’any per mantenir aquest lloguer.

ERC lidera l’aprovació per unanimitat del major paquet d’ajuts que s’han elaborat mai a Palafolls per combatre la crisi

A l’hora, demana prudència i perspectiva de futur a l’oposició a l’hora de gestionar els ajuts, per no caure en els errors de 2013. La formació republicana denuncia l’oportunisme i el rigor de la moció de l’oposició per haver copiat algunes de les propostes que ja figuraven a les bases inicials Palafolls ha assolit aquest dijous una fita històrica: l’aprovació del major paquet d’ajudes que s’han confeccionat mai a Palafolls per ajudar a combatre una situació delicada, com és la que travessa el conjunt de poble aquest primer semestre de 2020, a causa de la Covid-19. El govern liderat per l’alcalde Francesc Alemany va aprovar una despesa extraordinària de 300.000€ dels quals 200.000€ seran gestionats per l’àrea de Serveis Socials, i els 100.000€ aniran a la promoció econòmica i la reactivació del teixit comercial i econòmic del municipi. L’aprovació d’aquestes bases va aconseguir, a més, el consens absolut de les tres formacions representades al plenari palafollenc: ERC, PSC i PComú. Des de l’equip de Govern, tant bon punt es va redactar la primera proposta de bases, es van traslladar als representants de l’oposició perquè poguessin fer les seves aportacions. La resposta de l’oposició va ser una contramoció on s’incloïen algunes de les propostes que ja recollien les bases, i algunes d’altres que els serveis tècnics de l’ajuntament no avalen. Des d’ERC es va prioritzar el consens en un tema tan important i es va acordar amb els dos grups de l’oposició assumir dins les bases aquelles mesures realment possibles. Amb la unanimitat en la votació per tirar endavant aquest paquet de mesures, Esquerra Republicana considera oportunista i poc rigorós mantenir la moció inicial, més enllà del “generar debat”, que va expressar la cap de llista socialista, Loli Agüera. Què ha proposat ERC des del Govern? - Destinar un màxim de 600€ de cop a les famílies més desprotegides del municipi, enlloc dels 200€ en tres pagaments que proposa l’oposició.

Francesc Alemany explica els problemes i els reptes que encara el nou govern en l'assumpte de la recollida de brossa

Esquerra Palafolls tanca aquest curs polític després de l’exitós resultat a les darreres eleccions municipals, on gràcies al suport de tota la ciutadania, es va assolir el repte d'esdevenir una força de govern, l'eina imprescindible per poder començar a fer caminar el nou Palafolls. Després d’un mes i mig de presa el contacte amb els òrgans del govern, i de començar un treball fort basat en els eixos principals del programa que la formació republicana va prendre com a compromís, l’alcalde de Palafolls, Francesc Alemany, s’adreça a la ciutadania amb un article titulat 'La recollida de brossa a Palafolls: el problema i el repte que afrontem' en el qual analitza un dels principals reptes del poble, i el primer que s’ha entomat, seguint el fil del relat que es feina des d’Esquerra Republicana durant el darrer mandat. Aquest tema és el de la recollida de brossa, un dels reptes més importants de Palafolls, i una de les pitjors herències que va deixar l’anterior equip de govern (PSC-EUiA), just uns mesos abans de les eleccions municipals, i malgrat les advertències reiterades que es van fer des d’ERC de la llosa que s’imposava a la ciutadania, i la motxilla al nou govern, fos del color que acabés essent. Un problema que l’alcalde Alemany descriu i que ERC ha entomat com a repte des del primer moment. En l'escrit, Alemany explica el com s'ha arribat a aquesta situació, i perquè "som hostatges d'un contracte acabat de signar, per valor de més de 1.500.000€". L'alcalde de Palafolls exposa quines poden ser les conseqüències si finalment noe s compleixen els estàndards que demana Europa i demana la màxima col·laboració ciutadana per superar aquest repte. Llegeix l'article de l'alcalde de Palafolls, Francesc Alemany