Parets del Vallès

Totes les notícies

El Govern modificarà el Pla General de Parets per implantar una gran superfície comercial dins del Barri Antic

El ple ordinari de l’Ajuntament de Parets, previst pel pròxim dijous, sotmetrà a aprovació una modificació puntual del Pla General en l’àmbit del sector PE-5 per permetre la implantació d’una gran superfície comercial, d’entre 1.300 i 2.500 m2, entre els carrers Barcelona, Migdia i Lluís Companys, en els terrenys coneguts com ‘el plàtan’. PSC i Sumem Esquerres modificaran el Pla aprovat el 2007, que en el seu moment va permetre la construcció del segon pavelló d’esports, i l’adaptarà per donar cobertura legal al projecte presentat per la promotora ARIAL FOMENTO de Sabadell. Per aconseguir-ho es planteja “modificar la trama urbana d’aquest sector i incloure l’àrea oest de la unitat d’actuació, delimitada pel carrer Barcelona i l’avda Lluís Companys”. El Pla General actual no permet nous usos comercials, de superfície major de 300 m2. El projecte preveu la construcció d’uns 117 habitatges, dels quals el 100% del sostre residencial previst es destinarà a protecció oficial, és a dir 40 habitatges, sobrepassant per poc el 30% del mínim que determina la llei. Quant a aparcament, s’ha decidit rebaixar el nombre de places que determina la Llei d’equipaments comercials de Catalunya, i en comptes de 130 places, es reduirà a 99. El document dona per feta la construcció d’una rotonda a l’avinguda Lluís Companys amb avinguda Catalunya, malgrat que no hi ha cap acord tancat amb la Diputació de Barcelona, titular de la via. També especifica tota la circulació de trànsit rodat per càrrega i descàrrega de la nova gran superfície comercial es farà a través del carrer Migdia, que fa uns mesos es va establir com d’una sola direcció. En el ple de dijous, se sotmetrà a aprovació de manera inicial la proposta, però posteriorment caldrà el vist plau de la Comissió Territorial d’Urbanisme, depenent de la Generalitat.  

El Govern rectifica i preveu iniciar ara les noves del nou institut escola a l’octubre de 2022

Durant el procés de presentació de les ofertes, el Govern Municipal (PSC i Sumem Esquerres) ha esmenat el plec de clàusules tècniques i administratives del contracte per a la redacció i construcció del projecte del nou institut escola de Parets del Vallès. Tot i que inicialment es va fixar el febrer de 2023, com la data d’inici dels treballs, ara s’ha decidit avançar el calendari a l’octubre de 2022. Per tant, l’empresa encarregada de la redacció del projecte bàsic i de l’executiu definitiu, que ara mateix es desconeix si ja ha rebut l’adjudicació, haurà d’iniciar les obres en l’àmbit del solar del centre l’octubre de 2022 i tindrà un termini de 12 mesos per finalitzar tota l’actuació. Això vol dir que a l’octubre de 2023 el nou institut escola hauria de ser una realitat. Però això són novament les previsions que fa un Govern que s’autoesmena dia sí i dia també. Fa només unes setmanes afirmava que no calia precipitar-se i que els treballs s’havien de fer poc a poc, justificant que fins al febrer de 2023 no començarien les obres. Ara, el mateix govern rectifica i en la modificació del plec de clàusules avança els terminis, tot i que avui dia no s’ha adjudicat el projecte ni tampoc redactat. A més, cal tenir en compte que l’empresa adjudicatària tindrà un termini de 6 mesos per lliurar els treballs, un període que ja ens conduiria gairebé al mes de novembre. La licitació final d’aquest projecte s’ha fet per un import de 2,6 milions d’euros, dels quals uns 130.000 seran per a la redacció del projecte. El projecte executiu contempla la construcció d’un nou equipament d’educació secundària de 6 unitats, per a 150 places escolars, amb un programa funcional per una nova edificació d’uns 1.527,14 m2 construïts. Es preveu que un cop licitat, l’empresa encarregada pugui rebaixar els costos i fixar-los al voltant dels 2 milions, dels quals un 90% els aportarà la Generalitat de Catalunya i el 10% restant l’Ajuntament de Parets.

Ara Parets ERC organitza una xerrada amb el director general de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire

Aquest dijous 12 de maig, a les 19 hores, tindrà lloc a la Sala Serra de la Cooperativa de Parets del Vallès una xerrada informativa sobre la gestió dels residus a Parets, a càrrec del director general de l’Agència de Residus de Cataluya, Isaac Peraire. L’acte, obert a tota la ciutadania del municipi, explicarà la situació actual del model de recollida de residus, tota la feina feta des del Govern Plural i les perspectives de futur. També el director general donarà més detalls dels projectes i dels nous models de recollida que s’estan implementant arreu del país per complir amb els paràmetres que marca la Unió Europea. Si teniu qualsevol dubte i voleu formular preguntes sobre la gestió dels residus, esteu tots i totes convidats. Ara mateix, l’Ajuntament de Parets està en procés de licitació del servei de recollida d’escombraries (rebuig i orgànica) i de la neteja-escombrada de la via pública. Avui dia es desconeix si de cara al futur immediat es contempla la implantació del model de porta a porta, que tan bon resultat ha donat amb un increment notable del percentatge del reciclatge a les llars.  

Ara Parets ERC presenta una moció per aclarir els fets de l'espionatge contra el moviment independentista català

La Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Parets, prevista per aquest dijous, tractarà una moció presentada pel grup municipal d'Ara Parets Esquerra Republicana on es proposa que el plenari denunciï, un cop més, la persecució política i judicial cap al moviment independentista català i especialment, l'espionatge polític de l'Estat espanyol amb Pegasus contra més de 65 persones per les seves idees, o també conegut com a Catalan Gate. Aquest espionatge il·legal s'emmarca dins el context de repressió contra el moviment independentista que ja des d'abans i, sobretot, després del referèndum d'autodeterminació de Catalunya l'1 d'octubre de 2017, han perpetrat els poders de l'Estat espanyol, principalment el Govern i el Poder Judicial amb el tancament de webs, violència policial, detencions arbitràries, presos polítics, exiliats i centenars de perseguits judicialment per haver donat suport al referèndum i al procés d'independència. A part de ser un delicte, aquesta forma d'espionatge vulnera drets fonamentals bàsics com el dret a la privacitat, a la llibertat d'expressió i de reunió, i al dret a la igualtat en la participació política. La moció d'Ara Parets ERC exigeix al govern Espanyol que impulsi una investigació exhaustiva, transparència, aclariment dels fets i l'assumpció de responsabilitats. També demana al Congrés dels Diputats la creació d'una comissió d'investigació que permeti determinar les responsabilitats i explicar públicament com és possible que s'hagi pogut produir aquest espionatge il·legal massiu. I per últim, proposa traslladar aquests acords als partits polítics i entitats afectades així com al govern espanyol i als grups parlamentaris amb representació al Congrés dels diputats i al Parlament Europeu.

Ara Parets ERC lamenta l’exclusió de comerços locals en la línia d’ajuts per pal·liar els efectes econòmics de la Covid-19

L'Ajuntament de Parets ha exclòs a una desena de comerços i establiments de la possibilitat de rebre l'ajut econòmic de 600 euros per pal·liar els efectes econòmics de la Covid-19 i el tancament motivat per les mesures de restricció. Com a excusa hi ha el fet que determinats comerços, la majoria gimnasos d'activitats esportives i escoles d'ensenyament, superaven els 400 m2 de superfície, però també el fet que el negoci es va donar d'alta oficial amb posterioritat a la declaració de l'estat d'alarma. Dues qüestions que des d'Ara Parets ERC ja vam posar damunt la taula quan es van portar a ple l'aprovació de les bases reguladores de subvenció (juny 2021) com també el fet que totes les activitats que es van veure obligades a fer un ERTO també fossin incloses. Malgrat presentar al·legacions, la majoria de govern de PSC i Sumem va rebutjar la proposta i ara almenys 3 gimnasos de Parets i diversos centres d'estètica i perruqueria han quedat exclosos d'aquesta línia d'ajuts. L'exregidor de Comerç de l'Ajuntament de Parets, Joan Martorell, ha lamentat aquesta decisió i ha recordat que "des d'Ara Parets ERC ja vam avisar que les bases aprovades deixaven fora de l'ajut a molts dels sectors més afectats, que inclús durant la recuperació van haver de tancar: cas dels gimnasos o dels centres de bellesa i estètica, però no ens van fer cas i van tirar pel dret". Martorell ha afegit que "el Govern Plural havia previst una convocatòria específica per aquests sectors i que no s'ha respectat el compromís de la regidoria amb aquests establiments". Des d'Ara Parets ERC no està d'acord que tots aquells negocis donats d'alta amb posterioritat a l'estat d'alarma no hagin rebut la subvenció com tampoc que un centre d'estudis musicals de l'eixample hagi quedat exclòs. Al final, de l'anunci del Partit dels Socialistes de destinar 500.000 euros hem passat a quasi 70.000 euros. Cal recordar que el Govern Plural ja va aprovar amb el suport de totes les forces polítiques, excepte el PSC, les bases per atorgar subvencions als comerços afectats per l'estat d'alarma.

Ara Parets ERC i Parets per la República-JxCAT demanen un ple extraordinari monogràfic sobre comunicació local

Les dues forces polítiques, amb sis regidors en el consistori, van registrar divendres la petició d'un ple extraordinari amb 4 punts a l'ordre del dia sobre aspectes relacionats amb la comunicació pública. Ara l'alcalde, disposa d'un màxim de 15 dies hàbils per convocar el ple monogràfic que tractarà les següents propostes de resolució: 1-Constitució del Consell Assessor dels Mitjans de Comunicació de titularitat municipal d'acord amb la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la Comunicació audiovisual de Catalunya. Capítol III, articles 32, 33 i 34 : El servei públic audiovisual d'àmbit Local. 2-Nomenament, a través del plenari, del director dels mitjans audiovisuals municipals d'acord amb la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la Comunicació audiovisual de Catalunya. 3-Aprovació del contracte programa dels mitjans audiovisuals locals que haurà d'estar precedit d'un període d'exposició pública d'acord amb la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la Comunicació audiovisual de Catalunya. 4-Actualització del reglament d'organització i funcionament del servei públic audiovisual local d'acord amb la Llei 22/2005, de 29 de desembre, de la Comunicació audiovisual de Catalunya. No és la primera vegada que Ara Parets ERC sol·licita un plenari extraordinari per tractar qüestions sobre la gestió dels mitjans de comunicació públics locals i el compliment de la Llei de comunicació de Catalunya. Durant el mandat 2015-19, Ara Parets ERC, NOPP, Sumem Parets i Ciutadans ja van sol·licitar un ple extraordinari monogràfic sobre comunicació. Aleshores PSC i el regidor de CiU van tombar 3 de les 4 propostes de resolució i van aprovar la darrera agafant el compromís d'actualitzar el reglament d'organització i funcionament del servei públic audiovisual local, cosa que mai van fer. Va ser el juliol de 2016, fa quasi 6 anys. En resposta a una petició presentada per Ara Parets ERC, el CAC (El Consell Audiovisual de Catalunya) assegurava que l'Ajuntament de Parets havia de complir amb la Llei de la comunicació audiovisual 22/2005, però no es va fer cas al requeriment ni a l'informe elaborat per aquest òrgan.

L'Ajuntament de Parets recupera aquest dijous les sessions de plens presencials a la Sala Basart de la Cooperativa

A partir d'aquest dijous 28 d'abril, els plens de l'Ajuntament de Parets tornaran a ser PRESENCIALS i se celebraran a la Sala Basart de la Cooperativa. A més, es permetrà l'accés de tota la ciutadania que ho desitgi i en el cas dels plens ordinaris podran participar en l'apartat de precs i preguntes si ho demanen prèviament, seguint el Reglament Orgànic Municipal (ROM). Així ho van acordar TOTES les forces polítiques en la darrera Junta de portaveus celebrada el passat 17 de març. Un acord que es va ratificar, per unanimitat, en el ple ordinari del passat dijous 24 de març. La Sala Basart de la Cooperativa, que té una concessió municipal, serà provisionalment la sala de plens de l'Ajuntament mentre no es disposi d'una altra sala accessible dins de l'edifici consistorial. Aquest és l'acord per "recuperar la seguretat jurídica" que van consensuar tots els grups polítics després de les darreres recomanacions del Síndic de Greuges. Està documentat que a Parets se celebren sessions de ple a la Sala Basart de la Cooperativa almenys des de l’any 2011, de manera puntual, i des de l’octubre de 2019 es van traslladar a la Sala Basart de la Cooperativa per garantir l’accessibilitat dels seus assistents. També durant algun temps els plens es van celebrar a la Sala Serra, tot i tractar-se d'un espai de titularitat privada i del qual l'Ajuntament NO té cap tipus de concessió ni acord escrit d'ús. El ple previst per aquest dijous 28 d'abril (18 hores) és de caràcter extraordinari i, entre altres temes, donarà compte de l'informe de transparència del web municipal INFO PARTICIPA, sotmetrà a aprovació diverses sancions econòmiques relacionades amb la infracció de l'ordenança municipal de convivència ciutadana i sobre els nous compromisos del Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses per a l'Energia i el Clima 2022.  

L’Ajuntament de Parets deixarà d’ingressar més de 500.000 euros a l’any per l’impost de les plusvàlues municipals

Tots sabem que l’impost de les plusvàlues municipals o bé sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana estava a la corda fluixa des què el 26 d’octubre es publicava la sentència del Tribunal Constitucional que l’anul·lava. Posteriorment, el govern espanyol aprovava amb caràcter urgent un nou mètode de càlcul per minimitzar el buit legal que va produir aquesta nul·litat. En el darrer ple, celebrat el 24 de març, es va sotmetre a aprovació la modificació de l’ordenança a Parets seguint la llei de règim de bases locals. Una proposta que va ser aprovada per unanimitat de totes les forces polítiques municipals. I és que era l’única opció que té l’Ajuntament per continuar recaptant aquest impost que li permetia ingressar de mitjana cada any cap a un milió d’euros. Però els canvis introduïts en el coeficient provocat pel nou mètode de càlcul farà que l’Ajuntament de Parets ingressi entre un 55 i un 60% menys que fins ara. Una qüestió que al grup municipal d’Ara Parets Esquerra Republicana li preocupa, perquè es poden deixar d’ingressar cada any més de 500.000 euros i naturalment això tindrà repercussió en els pressupostos dels pròxims exercicis. L’exalcalde Jordi Seguer deia durant la seva intervenció que “el nostre grup ha trobat a faltar una resposta immediata del govern espanyol que hauria d’haver compensat aquesta pèrdua d’ingressos amb algun fons compensatori però això no s’ha produït. I novament són els ajuntaments els que surten mal parats. Veurem com afecta també al pressupost d’ingressos d’aquest 2022 si tenim en compte que segons ens van dir en la comissió informativa prèvia a aquest ple s’havien previst per aquest concepte, 730.000 euros”. Seguer va afegir: “esperem que el Gobierno de España doni resposta  a les necessitats de finançament dels ajuntaments i alhora compleixi amb l’anunci de distribuir el Fons d’ajuda Covid de 3.000 milions d’euros que els consistoris d’arreu esperen des del novembre de 2020.

Ara Parets ERC publica el número 17 del diari informatiu 'Cavall Republicà', amb 12 pàgines d'actualitat

Aquest dilluns 21 de març ha sortit publicat el número 17 del 'Cavall Republicà', el diari informatiu d'Ara Parets Esquerra Republicana. En portada es destaca que "la nova piscina descoberta de Parets no estarà a punt per a l'estiu de 2022". I és que s'ha encallat la redacció del projecte executiu, que s'ha tornat a adjudicar recentment pel triple del cost inicial. El diari fa un repàs de tot el treball del grup municipal a l'Ajuntament, amb totes les iniciatives presentades, els posicionaments i la feina de fiscalització cap al govern de PSC i Sumem Esquerres, també es publica l'actualitat de la secció local. La pàgina 2 està centrada en el toc d'atenció que el Síndic de Greuges ha donat a l'Ajuntament de Parets per no haver convidat als grups de l'oposició a la darrera Junta de Seguretat Local. El Cavall Republicà incorpora un article d'opinió del regidor-portaveu i exalcalde, Jordi Seguer, sobre el projecte de la nova estació de tren de Parets, també assenyala que les obres de construcció del nou institut escola arrencaran el febrer de 2023 i que la promesa de construcció del tercer pavelló d'esports és novament més fum preelectoral. Altres dels temes del diari són el posicionament d'ERC en el pressupost 2022, la pujada del 35% de la taxa de residus per aquest 2022, la pròrroga del contracte de la neteja a Urbaser o el fet que s'ha descartat la municipalització del servei d'aigua potable. També es publica la polèmica sobre la gestió de l'alcalde Juzgado en el polígon industrial UP-5 Circuit o la venda d'un solar municipal en el polígon Llevant. El Cavall Republicà recupera la secció de notícies breus "Sabies que..", fa un resum de l'acte d'homenatge als exregidors Montserrat Lara i Ramon Parés, l'inici de les visites als barris del Govern de Carrer o la resta d'activitats de caràcter social on assisteix el grup municipal i la secció local. Del Cavall Republicà s'editen 8.000 exemplars que es reparteixen per tots els habitatges de Parets.