Parets del Vallès

Totes les notícies

El Govern de la moció no contempla la remunicipalització del servei d’aigua potable

L’alcalde de Parets, Francesc Juzgado, ha reconegut que el Govern de la moció de la censura no té previst recuperar la municipalització del servei d’aigua potable durant aquest mandat i que només s’estudiaria aquesta possibilitat a llarg termini. D’aquesta manera Juzgado ha donat resposta a la pregunta formulada fa mesos pel grup municipal d’Ara Parets ERC, després que PSC i Sumem Esquerres tiressin endavant en el ple de març una pròrroga d’un any més amb l’empresa CASSA que finalitzarà el 2022, quan farà 25 anys que té la concessió d’aquest servei. En aquell ple, l’exalcalde Jordi Seguer va lamentar que l’aprovació de la pròrroga fos per un any: “l’opció d’Ara Parets ERC era prorrogar el contracte fins a la licitació del servei en la qual estava treballant la consultora PW Advisory & Capital Serveis. La Junta de Govern li va adjudicar la redacció del plec de clàusules tècniques i el càlcul de la liquidació del contracte actual”. Prèviament i només arribar al poder, el Govern Plural va encarregar a una altra consultora externa un estudi de models alternatius de gestió de l’aigua, que realçava alguns dels aspectes favorables de la municipalització (com ara l’estalvi del benefici empresarial o de la part d’impostos) però també destacava inconvenients com ara la contractació de personal, donades les limitacions de personal per la LRSAL, i la impossibilitat d’aprofitar les economies d’escala. ERC volia una licitació per lots del servei Seguer va explicar en el ple de març que “tenint en compte el treball realitzat per la consultora PW Advisory & Capital Serveis, des d’Ara Parets ERC volíem afrontar la licitació, encara que fos per lots, de manera imminent, i acabar amb la indecisió que el Partit dels socialistes sempre havia tingut en la gestió d’aquest servei. Es van aprovar pròrrogues contínues durant el mandat 2015-2019 i mai el PSC va encarregar un estudi de models alternatius, i vam haver d’arribar nosaltres per fer aquest estudi.

PSC i Sumem Esquerres bloquegen que es pugui votar la moció per dedicar una plaça o carrer a l’1 d’octubre de 2017

El vot de qualitat de l’alcalde Juzgado va desfer l’empat a 7 vots que es va produir ahir al matí durant la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Parets i va impedir la votació de la moció presentada per Ara Parets ERC i Parets per la República-JxCAT on es proposava dedicar un plaça, espai públic o carrer al Referèndum sobre l’autodeterminació de Catalunya, celebrat l’1 d’octubre de 2017. Els socialistes, al·legant qüestions jurídiques, van demanar la retirada del punt i van votar en contra que es pogués votar. Sumem Esquerres, que s’ha definit sempre com a sobiranista i on a les seves files hi havia militants clarament independentistes, va decidir abstenir-se. De manera que amb el seu vot bloquejava la possibilitat que es votés el text. Pels socialistes, la proposta per dedicar una plaça o carrer a l’1 d’octubre de 2017 s’hauria de debatre en la comissió de nomenclàtor, que no es reuneix des de fa més de 4 anys. De fet, la darrera reunió va rebutjar la retirada del carrer Gual Villalbí malgrat que no es van complir els requisits pels quals s’havia creat la comissió: que la convocatòria i la deliberació s’havia de fer en 3 mesos i que s’havia de consultar als veïns i veïnes afectats. Aleshores ERC i Sumem (Cercle de Podem Parets) van fer un front comú que va comptar amb l’oposició del PSC, Convergència i Nova Opció per Parets. La proposta de dedicar un carrer o plaça de Parets al Referèndum de l’1 d’octubre era un dels compromisos que les tres forces del Govern Plural van aprovar en el Pla de Mandat 2019-23. Ara, Sumem Esquerres se’n desdiu, segurament “per no incomodar al seu soci de govern, el PSC”, ha dit el portaveu republicà Jordi Seguer.  

L'Ajuntament de Parets es gastarà prop de 30.000€ en l'avantprojecte i una maqueta de la futura passera a l'antiga Tipel

Ara Parets ERC ha trobat indicis d'una possible fragmentació de contractes en l'adjudicació dels treballs de redacció de l'avantprojecte per fer visible i/o visitable l'obra de pop art d'Arranz Bravo i Bartolozzi, ubicada a l'antiga empresa Tipel, i en l'adjudicació del contracte de construcció d'una maqueta sòlida per contemplar el talús des d'on es podrien veure aquestes pintures. I és que entre l'avantprojecte i la maqueta, el Govern de la moció es gastarà més de 30.000 euros, 15.000 + iva en l'avantprojecte i fins a 10.000 euros + iva en la maqueta sòlida. Totes les adjudicacions s'han fet sense cap mena de licitació, com que no supera els 15.000 euros, i només sol·licitant un pressupost a una empresa. Això sí amb l'informe favorable del director de l'àrea d'urbanisme, malgrat que hi ha suficients indicis que les dues adjudicacions formen part del mateix objecte, la passera de la Tipel, i que l'import de la maqueta està per damunt del preu mitjà de mercat, 10.000 euros + iva. Amb les adjudicacions que s'han fet, els responsables d'Urbanisme s'han saltat, a priori, l'informe de la interventora municipal, que no està obligada a emetre un informe previ, a causa d'aquest import de contracte menor, però sí que pot realitzar la seva fiscalització com és preceptiu. ERC demana transparència Per tot plegat, a final de juliol, el Grup Municipal d'Ara Parets ERC va demanar per escrit poder consultar tota la documentació de l'expedient, però avui dia no ha estat facilitada la informació per part del Govern de la moció. Martí va aparaular les adjudicacions 4 mesos abans Tot arrenca l'abril passat, quan la regidora d'Urbanisme, Rosa Martí, va dir en roda de premsa que havia "aparaulat" amb RCR Arquitectes –guardonats amb el prestigiós premi Pritzker– l'encàrrec del projecte de construcció d'una passera perquè la ciutadania pogués contemplar els murals de la Tipel, elaborats a principis dels 70 per Eduardo Arranz-Bravo i Rafael Bartolozzi.

El Govern Plural va heretar un deute de 170.000€ per desviacions de les grans obres electorals dels socialistes

Tant les obres de construcció del nou parc del Sot d’en Barriques com del complex esportiu Tenes, executades poc abans de les eleccions municipals de 2019, van patir importants desviacions pressupostàries que van obligar al Govern Plural a pagar un deute de més de 170.000 euros, un 14%, només accedir al poder. Es tracta d'una dada que tant Sumem Esquerres a Parets com el Partit dels Socialistes han preferit amagar després de fer marxa enrere en la col·locació de la tanca perimetral del parc del Sot d'en Barriques. Tots dos es van afanyar a comunicar que destinaran aquella partida de 140.000 euros a l'adquisició d'habitatge assequible però en canvi amaguen que amb els sobrecostos, les obres del parc del Sot d'en Barriques van superar els 1,8 milions d'euros. També amaguen que els socialistes van deixar el parc sense que els jocs infantils instal·lats fossin legalitzats i adaptats a la normativa vigent. Alhora el nou Govern Plural va haver de resoldre els problemes de pressió en el sistema de rec instal·lat pel Govern Socialista, solucionar tota la problemàtica generada en el sistema d'enllumenat i replantar un munt d'arbres que s'havien mort, ja que amb les presses electorals "el PSC va plantar els arbres quan no tocava". Per cobrir totes aquestes desviacions econòmiques, l’Ajuntament va haver d’utilitzar els diners que hi havia previstos per la tercera fase de reforma del Barri Antic: carrers Ferrer i Guàrdia, i Aurora. Per això la remodelació d'aquests dos carrers es va endarrerir i no s'ha executat fins fa pocs mesos. Els socialistes d'això ni una paraula i els seus socis, mirant cap a una altra banda.  

Ara Parets ERC demana la convocatòria d’una Comissió Informativa monogràfica sobre seguretat ciutadana

El Grup Municipal d’Ara Parets Esquerra Republicana ha sol·licitat la convocatòria de manera imminent d’una comissió informativa sobre la Regidoria de Seguretat Ciutadana i més concretament sobre la problemàtica que ha envoltat durant tot l’estiu la Policia Local de Parets. L’exalcalde Jordi Seguer i màxim responsable de la regidoria durant la gestió del Govern Plural ha instat al nou Govern Socialista a donar àmplies explicacions sobre totes les polèmiques que han envoltat la gestió a la Policia Local en els darrers mesos: manca d’efectius a la plantilla per no haver convocat les noves places quan tocava, baixes laborals no cobertes, marxa d’efectius a altres municipis, trasllat de la comissaria a IVECO fet sense comunicació prèvia, increment del nombre de robatoris i actes vandàlics, entre altres. Seguer ha recordat que en el darrer ple, celebrat el 22 de juliol, el govern de la moció va amagar als grups de l’oposició el trasllat imminent de la comissaria al sector IVECO, realitzat, a més, amb “presumptes informes desfavorables per part dels responsables tècnics, ja que no es reunien totes les mesures de seguretat necessàries per al bon funcionament”. Capítol a part ha estat l’incompliment dels acords adoptats per part del Govern Plural amb els comandaments i amb la secció sindical de la Policia Local d’ampliar la plantilla i de fer efectiva la incorporació dels nous agents el juny de 2021, fet que no s’ha produït encara. A tot això cal afegir que el trasllat s’ha realitzat sense haver-ho comunicat a la ciutadania i en un dels moments de l’any menys oportú, ja que gran part de la plantilla d’agents es trobava de vacances. Això ha fet que en cada torn policial només hi ha hagut dos agents al carrer les 24 hores al dia. L’exalcalde Seguer considera inadmissible la situació del cos de la Policia Local i ho ha atribuït a la mala gestió de l’actual alcalde i a la seva inoperància. “Aquest estiu hem tingut la sensació que no hi ha govern a Parets, ningú ha donat la cara ni ha donat explicacions sobre tots els fets que s’han produït en matèria de seguretat ciutadana.

Ara Parets ERC presenta una moció per promoure l'acollida i l'asil de persones refugiades de l'Afganistan i per a la defensa dels drets humans

El Grup Municipal d’Ara Parets Esquerra Republicana ha registrat aquesta setmana una moció per tractar en la Junta de Portaveus de setembre on expressa la més ferma condemna sobre la presa de poder de l'Afganistan per part dels extremistes talibans i on demana que es promogui l’acollida i l’asil de persones refugiades de l’Afganistan i es defensin els drets humans. En la part expositiva del text es recorda com “tots els anys d'intervenció de la coalició internacional al país no han servit per evitar el col·lapse de les institucions, ni per assentar les bases d'un futur millor per a la seva població, una intervenció de la coalició que s'ha demostrat que no es va fer amb objectiu pacificador sinó colonial”. L'Estat espanyol ha format part de les forces d'ocupació de l'OTAN durant vint anys a l’Afganistan, a aquesta presència espanyola s'hi ha destinat una quantitat de diners estimada de 3.500 milions d'euros i s'hi han enviat més de 27.000 militars. Per tot plegat, Ara Parets ERC demana, primer de tot, que l'Estat espanyol, que ostenta la competència en matèria d’atorgament de l'asil i del pla de primera acollida compleixi amb l’obligació de protecció internacional a les  persones que fugen de l'Afganistan perquè la seva vida corre perill, i que intensifiqui les accions diplomàtiques per tal que aquestes persones puguin sortir del país. La moció sol·licita que s’atengui la petició del Govern de la Generalitat d’obrir un contingent perquè des de Catalunya es pugui gestionar l’acollida del nombre més gran de persones possibles. I és aquí, on ERC proposa que l’Ajuntament de Parets ofereixi el suport local a l'acollida i el treball conjunt amb les entitats que actuen en aquest terreny des de l'àmbit local, així com el suport i col·laboració amb la Conselleria d’Igualtat i Feminismes, responsable de les polítiques en matèria de refugi, Drets Humans i protecció dels drets de les dones i de les persones LGBTI, que està coordinant el pla d’acollida.

Ara Parets ERC formula més preguntes sobre la gestió del Govern de la moció

El Grup Municipal d’Ara Parets Esquerra Republicana ha presentat tot un seguit de preguntes dirigides al Govern Socialista sobre la gestió relacionada amb les regidories de Gent Gran, Joventut, Comunicació o l’Àrea de Serveis Generals. Per una banda i sobre el recent trasllat de serveis municipals al sector IVECO com ara l’SLOP o la Policia Local, es pregunta sobre quina és la previsió per traslladar també el Jutjat de Pau, tal com estava previst i contemplaven totes les modificacions del projecte. Quant a joventut, des d’ERC s’ha demanat l’estat actual de la redacció de la revisió del Pla Local de Joventut que caldria tirar endavant aquest 2021. En aquest sentit es va més enllà i es pregunta si els grups municipals de l’oposició tindran la possibilitat de fer aportacions durant el procés d’elaboració del document de treball. Quant a gent gran, es demana quin és el calendari previst per a la constitució oficial del nou Consell Municipal de la Gent Gran, un nou consell de participació que va aprovar el Govern Plural en l’etapa de la regidora Montserrat Folguera. A més, es vol saber si hi ha previst alguna mena de formació per als participants d’aquest consell de nova creació. En comunicació, Ara Parets ERC continua fiscalitzant la regidoria liderada per Casandra García i més des de la posada en marxa del nou canal TV de Parets. S’ha preguntat al Govern Socialista sobre la despesa que ha generat la creació d’aquest canal i també sobre les dades reals i certificades de quanta gent va veure el pregó en directe i quants accessos ha tingut la pàgina amb un sol vídeo fins ara.      

L’Ajuntament de Parets s’adhereix a la campanya “No eren bruixes. Eren dones”

La darrera Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Parets va aprovar amb els vots favorables de totes les forces polítiques i l’abstenció de Ciutadans, una moció presentada per Ara Parets ERC per la reparació i restitució de la memòria de les persones acusades de bruixeria. Amb aquesta aprovació, l’Ajuntament s’adhereix a la campanya “No eren bruixes. Eren dones” i es compromet a participar en les activitats amb els mateixos objectius que es puguin proposar des d’altres institucions. La moció assenyala que cal reconèixer les persones acusades i condemnades per bruixeria com a víctimes innocents d’una persecució que va dur a l’assassinat de milers de dones arreu del món i fer actes d’homenatge i de reparació de la seva memòria. Tot aquest cúmul d'injustícies ha portat la revista Sàpiens a impulsar la campanya No eren bruixes. Eren dones, que ja compta amb el suport de milers de ciutadans, entre ells centenars d’historiadors. El consistori es compromet a promoure accions per donar a conèixer la cacera de bruixes a la població, i de sensibilització sobre aquest episodi històric i les seves causes (criminalització de la diferència, misogínia). Alhora s’ha aprovat el compromís d’estudiar l’existència de casos en el municipi de Parets del Vallès i elaborar, si fos el cas, un mapa local de llocs relacionats amb la cacera de bruixes i atorgar-los la mateixa protecció que la resta de llocs de memòria històrica. En aquells segles, Parets formava part d'un mateix municipi, juntament amb Mollet i Gallecs, i no es va independitzar fins a mitjan del segle XIX. Per últim, s’exhorta el Govern de Catalunya a impulsar estudis científics amb perspectiva de gènere sobre la cacera de bruixes i les seves causes, incorporar aquest fet al currículum acadèmic i promoure accions de reparació de la memòria de les víctimes i de sensibilització sobre els valors de la diversitat i els drets humans. Catalunya va ser un dels llocs d’Europa on més dones van ser acusades de bruixeria.

Ara Parets ERC celebra que l’Ajuntament incorpori 143.000 euros per l’adquisició d’habitatge social

Ara Parets ERC va votar a favor d’una nova modificació de crèdit que preveu destinar 143.000 euros per suplementar la partida d’adquisició d’habitatge social. L’exalcalde Jordi Seguer deia en el darrer ple que “per primera vegada coincidim totalment amb el contingut de la modificació presentada. Dels 146.000 euros, 143.000 es destinen a l’adquisició d’habitatge assequible a Parets del Vallès. Deixem al marge que aquests diners procedeixen de la partida que s’havia de destinar per tirar endavant la instal·lació de la tanca perimetral del Sot d’en barriques, proposta que va liderar durant aquest mandat la regidoria d’urbanisme, però que tenia continuïtat del mandat anterior”. Seguer remarcava que “en aquest tipus de polítiques sempre ens hi trobaran, en les polítiques que veritablement busquen el benestar de les persones, dels paretans i les paretanes, i no en grans despeses milionàries en projectes que la ciutadania no reclama, com ha quedat demostrat en les darreres consultes populars”. “Ara Parets ERC votarà a favor de la modificació i ens alegra que sí, a l’enèsima modificació de crèdit, facin cas a algunes de les nostres propostes que els hi venim reclamant des del febrer, durant la negociació del pressupost 2021. Quan el van aprovar ja els vam dir que trobàvem ridícul que només hi hagués una partida testimonial de 40.000 euros per l’adquisició d’habitatge i que a més aparquessin el projecte de condicionament d’11 pisos de lloguer assequibles a l’edifici de Lluís Companys”, dèiem des d’Esquerra Republicana. Amb el que ja estava consignat en el pressupost 2021 i amb els 143.000 euros que ara incorporaran, l’Ajuntament de Parets disposarà de més marge d’actuació per si sorgeix alguna oportunitat de compra d’algun habitatge. Seguer va afegir “esperem sobretot que no haguem de lamentar a final d’any que no s’han gastat aquests diners i que no s’ha pogut adquirir cap pis que seria molt útil per sortir del pas de moltes situacions d’emergència en les que es troben diverses famílies del poble”.